Захтевамо да се свим оштећеним пензионерима  врате одузета средства

 

Проглас Удружења синдиката пензионера Србије пред парламентарне изборе

  • Тражимо да се ПИО Фонд оспособи и учини независним од буџета
  • Захтевамо да се хитно заустави продаја бања, специјализованих болница, лечилишта и других објеката
  • Захтевамо увођење минималних пензија које би биле знатно више од постојећих како за пољопривреднике тако и за остале пензионере са изузетно ниским примањима
  • Наше гласове даћемо само онима који ће бити спремни да отклоне неправде које су учињене најстаријим грађанима Србије

   Удружење синдиката пензионера Србије позива све пензионере као и чланове њихових породица, да у недељу, 3. априла 2022. године сакупе енергију и са друштвене маргине на коју су гурнути изађу на изборе и свој глас, без икаквих идеолошких предрасуда дају оним кандидатима за председника, као и коалицијама и странкама које се залажу да се пензионерима врати оно што им је отето.

Подсећамо да је изборни дан једини када се и ми пензионери за нешто питамо, када можемо да урадимо нешто за себе и чији глас може да буде одлучујући. Време у коме је већина пензионера повијала главе, ћутала и трпела мора остати иза нас. Ослобођени страха, гласаћемо за бољу будућност нас, наше деце и наших унука.

Дакле, треба гласати за оне који се залажу:

  1. Да се свим оштећеним пензионерима (односно члановима њихових породица, ако су у међувремену умрли) врате одузета средства.
  2. да се ПИО Фонд оспособи и учини независним од буџета, и законским изменама изврши повратак представника свих репрезентативних социјалних партнера у управљање ПИО Фондом, као и врате надлежности Надзорног одбора у управљању Фондом.
  3. Захтевамо да се хитно заустави продаја бања, специјализованих болница, лечилишта и других објеката који припадају пензионерима, и онима који су их изградили, а којима у име пензионера управља ПИО Фонд.
  4. Захтевамо измену “швајцарске формуле”, на начин да буде веће учешће раста зарада (90 посто), у формули усклађивања пензија, како би пензије пратиле раст зарада, као и да се законом утврде и додатни механизми финанасијске али и социјалне одрживости пензија.
  5.  Залажемо се за измештање из Фонда ПИО свих издатака осим пензија (социјалне помоћи, националне пензије, туђе неге и помоћи, смештаја и друго).
  6. Неопходно је и нужно ванредно усклађивање пензија у случају да просечна пензија падне испод 60 посто у односу на просечну зараду.
  7. Радницима који су отишли у превремену пензију а нису имали потребан број година живота, трајно су умањене пензије. Предлажемо и захтевамо да то умањење важи до испуњења званичног старосног услова за пензију.
  8. Захтевамо увођење минималних пензија које би биле знатно више од постојећих како за пољопривреднике тако и за остале пензионере са изузетно ниским примањима.
  9. Нужно је и неопходно установљење социјалних и имовинских картица, старих лица.
  10.  Захтевамо од будуће владе установљење Савета за стара лица.

 

Захтевамо од пензионера да до изборног дана пажљиво ослушкују да ли се и како о проблемима пензионера изјашњавају они који улазе у изборну трку. Наше гласове даћемо само онима који ће бити спремни да отклоне неправде које су учињене најстаријим грађанима Србије.

Удружењe синдиката пензионера Србије

Милан Грујић, председник

0 0 votes
Article Rating

Related posts

БРКАТЕ КОМЕСАРКЕ ПОНОВО ЈАШУ

Prenosimo

Бескрупулозни Вучић интезивно ради на потпуном слуђивању народа

Prenosimo

Чаробни Кобленц, очаравајућа Лорелај и опојни Ридесхајм

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x