Društvo, Politika, Srbija

Zauzdana Srbija

Svi izvori vode, vodotokovi, potočići, potoci, rečice biće sprovedeni i stavljeni u crne cevi

  • Srbija suludo gradi, a Amerika i Evropa ruše mini hirdoelektrane
  • Stotine minihidroelektrana koje se grade i treba uskoro da premreže Srbiju zbrisaće sa lica srpskih brda i planina, gajeva i njiva, proplanaka i dolina svaku svežu kap vode. Kako je slikovito konstatovao  jedan  čitalac  i verovatno svedok ove devastacije životne sredine „ni mrav, ni leptir, ni miš, ni zec, ni pčela ni ptica nemaju više odakle da popiju ni kap vode“!
  • Planirana izgradnja čak 856 mini hidroelektrana
  • Ovaj projekat uništavanja reka, ako ima imalo razuma kod nadležnih državnih institucija, treba zaustaviti po svaku cenu i spasiti mnoge vrlo lepe krajeve Srbije od devastacije, tačnije od potpune propasti i uništenja

Piše: Jovo Vukelić

Velika pretnja nadvila se nad Srbijom, veća čak i od katastrofalnih poplava, požara, zemljotresa, tih najgorih prirodnih kataklizmi. Projekat izgradnje stotina mini hidroleketrana koje trebaju da sa lica srpske zemlje uklone sve žive vodotikove vode, da sve izvore vode, od najmanjih potočića do rečica i reka uklone sa proplanaka,  iz jaruga, šuma, dolina i ravnica i strpaju ih u crne zlosutne metalne cevi, koje bi trebalo da kad pokupe svu živu, tekuću vodu i sve što pulsira životom – pretvore u struju uveliko je u toku. Sprovodi se po Srbiji taj suludi plan iako se građani Srbije, seljaci i brđani, iz svih krajeva Srbije bune, protestuju, čak blokiraju tu realizaciju gašenja vodenih tokova.

Pobuna naroda traje mesecima, ima i žestokih svađa i fizičkih okršaja, borbe jer se jednostavno sa lica zemlje trajno uklanjaju i u cevi stavljaju svi vodotokovi, sva voda koja život znači u tim krajevima. Cevi se zatrpavaju tako da potom nema traga da je tu nekada bio potok ili rečica u kojima je bilo žive, tekuće vode, života, riba, algi, rakova, trava, puževa, zmija, žaba, raznovrsnog vodenog rastinja i naravno uvek sveže vode koja je davala  život okolini, rastinju, šumama, bila sigurno pojilo za divlje i domaće životinje, ljude…

::::::::::::::::::::::::::::

Uništavanje zdrave životne sredine

U Srbiji je već izgrađeno110 malih hidroelektrana (MHE), a planirana je izgradnja ukupno čak 856 hidroelektrana.

Prema katastru Elektroprivrede Srbije, studije rađene u EU i Srbiji ukazuju na negativan uticaj koje male hidroelektrane imaju na životnu sredinu.

::::::::::::::::::::::::::::

U toj neravnopravnoj borbi građana protiv sistematskog uklanjanja izvora vode sa svih otvorenih površina u Srbiji  koja i najnepismenijem  i neobrazovanom čoveku jasno ukazuje na trajno uništavanje, na smrt, na gašenje celih ekoloških zajednica na biološku smrt  vrlo raznovrsne flore i faune i na nestanak živih bića koja su tu boravila stotinama i hiljadama godina.

Bezobzirno uništavanje najzdravije životne sredine Srbije se nezaustavljivo nastavlja (lokacija na Staroj planini)

U ovoj agoniji koja traje već desetinama meseci i bukti po Srbiji u sukobu naroda koji je krajnje nezadovoljan postucima državnih organa  sa „imaginarnim“ investitorima koji nemilosrdno razaraju okolinu, uništajavaju postojeće vodotoke i bagerima, betonom i metalom uvode vode u crne cevi i odvode je u nepoznato sve više se uočava neshvatanje istinske opasnosti koje nosi ovaj projekat.

:::::::::::::::::::::::::::::

Amerika i Evropa ruše mini hirdoelektrane

Upravo zbog štetnog uticaja na životnu sredinu i uništavanja prirode, u Evropi je srušeno oko 400 malih hidroelektrana dok je u Sjedinjenim Američkim Državama od 1993. do 2017. godine srušeno više od 1.000 objekata, navodi se u studiji Šumarskog fakulteta u Beogradu, u kojoj se pozivaju na izveštaje organizacija za zaštitu životne sredineriverwatch.eu i americanrivers.org

:::::::::::::::::::::::::::::

Kako je slikovito konstatovao jedan  čitalac , verovatno svedok ove devastacije životne sredine „ni mrav, ni leptir, ni miš, ni zec, ni pčela ni ptica nemaju više odakle da popiju ni kap vode“!

Satiranje biljnog i životinjskog sveta

On je posmatrao šta se desilo posle prolaska crnog metalnog cevovoda kroz područje gde je živeo i video je da ni trunke svih prethodnih raznovrsnih oblika života više nema na tom području. Sve je zatrpano, suvo, kamen, šljunak i pesak haraju okolinom gde se nekada čuo cvrkut ptica, žubor sveže pitke vode, miris planinskog bilja, zvukovi stotina insekata, gde su se mogli videti legla leptirova, kućice mrava i ježeva… Više tu nisu doletale divlje guske i patke,  nema nigde više nikakvih ptica, a o ostalim divljim životinjama od najmanjih miševa do lasica, zečeva, pa i veverica da ne govorimo. Drveće u okolini potoka i rečica je počelo da se suši, paprati i puzavica više nema, sve je uvenulo i uginulo bez vode.

Užasan zločin nad prirodom: reka se zarobljava u cev, pa u beton i gvožđe

Seljaci u okolini koji su vodili stoku na ispašu na obližnje livade, u brda i na proplanke nemaju gde da napoje stoku na tom putu i gase se tako i druga staništa koja su postojala i opstajala zaviseći jedno od drugog.

::::::::::::::::::::::::::::::

Najveći autoriteti traže zaustavljanje uništavanja reka

O pogubnosti MHE javnost su upozorili i četvorica dekana fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja.

U pismu koje potpisuju prof. dr Željko Tomanović (Biološki fakultet), prof. dr Ratko Ristić (Šumarski fakultet), prof. dr Dejan Filipović (Geografski fakultet), prof. dr Dušan Polomčić (Rudarsko-geološki fakultet) i dr Pavle Pavlović (Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”) stoji da je “neophodno zaustaviti uništavanje čistih planinskih reka”.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

A deca koja su se često igrala pored potoka, reka i rečica, učila da love ribu i kupala se u plićacima sada nemaju  šta da vide sem ogoljene zemlje, prostor liči na površinu mesečeve kore, beo, prašnjav, jednostavno bez života.

Neverovatna neodgovornost vlasti i vlade Srbije

Nikakava korist od proivodnje struje upotrebom ovih vodotokova ne može nadomestiti ovo ogromno ubijanje pravog života, uništavanje flore i faune, gašenje  svih oblika biljnog i životinjskog sveta i potpunog osiromašenja čovekove životne sredine.

Projektom gradnje mini hidroelektrana nanosi se ogromna šteta velikom delu stanovnika Srbije, a direktno i najviše stanovništvu koje živi u manjim varošima i mestima i ukupno uzevši svom ruralnom stanovištu Srbije.

Iako se o ovoj pošasti u Srbiji govori i piše ne vide se nikakva ozbiljna nastojanja odgovornih državnih institucija da se ovaj suludi, samoubistveni projekat po građane Srbije zaustavi.

ZAUVEK UNIŠTENA LEPOTA: Vodopad Bobuk na Crnovrškoj reci, koji je nestao nakon izgradnje MHE
Foto: Milan Simonović

Stiče se utisak da su u ove poslove upletene firme i pojedinci bliski vlastima i visokim državnim funkcionerima i da dele dobit od ovog unosnog posla, jer EPS kupuje od vlasnika ovih mini hidroelektrana svu proizvedenu struju po vrlo povoljnim cenama, pa je profit vrlo visok.

Na ovaj način Srbija će zaista postati zauzdana zemlja u kojoj srpska deca neće imati prilike da čuju žubor potoka, vide ribe i punoglavce u vodi, da se kupaju u bistrim planinskim potocima ili da piju vodu sa nekog izvora. To će moći samo da vide na filmu, u nekoj drugoj zemlji ili da im o tome pričaju u obliku bajki roditelji, dede i bake…

Zato ovaj projekat koji je na delu treba, ako ima imalo razuma kod nadležnih državnih institucija, zaustaviti po svaku cenu i spasiti mnoge vrlo lepe krajeve Srbije od devastacije, tačnije od potpune propasti i uništenja. Da bi ljudi mogli da nastave da žive zdravo u prirodnoj sredini, okruženi raznim biljnim i životinjskim svetom, sa staništima živih bića u kome svi zavise od zdravih vodotokova, potočića, potoka, rečica i reka, tačnije od izvora vode koji znače život.

……………….

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Mungos
Mungos
3 godina ranije

Ove nestručne laži što ste napisali ni pas sa maslom ne bi pojeo. Možda ovi profesori koje ste naveli, zato što ih je potplatila Evropska ekološka banda. Čuješ, evropljani i amerikanci ruše svoje Mini HE, još ste naveli sajtove za svaki slučaj, pa ako su oni lagali vas, onda i vi lažete nas. Ipak treba da znate da širenje dezinformacija spada u krivičnu odgovornost. Šta kažete, razvaljuj, ako ruše u Evropi, hajde da i mi rušimo. Srušićete i one koje su napravljene u vreme Nikole Tesle? Sve se nasekiraste za legla leptirova, kućice mrava i ježeva…, to je toliko važno,… Učitaj još »