Rusija, SAD (Amerika), Srbija, Srbija i EU

Zapad ne želi nikakav nivo samostalnosti Beograda u odnosima sa Moskvom

SAD I EU TRUBE O VELIKOM I MALIGNOM UTICAJU RUSIJE DA BI JAČALI SVOJ I NA SRBIJU I NA BALKAN

 

  • Vašington i Brisel prave kampanje čiji je cilj da preuveličavaju i diskredituju uticaj Rusije na Balkanu i u Srbiji. U to su ugrađeni veliki interesi – to je dobro proračunata investicija Zapada. Zato više od dve decenije traje stalna hajka na sve rusko u Srbiji
  • Nemačka, Britanija i SAD tvrde bez ikakvih argumenata da je uticaj Rusije u Srbiji štetan, maligan, nazadan, čak zlokoban, da će uništiti demokratiju i ugroziti vladavinu prava
  • Vladislav JOVANOVIĆ: Što se tiče uticaja Rusije, tu bi valjala da posluži ona narodna izreka – drž’te lopova. Ako se meri ruski uticaj u Srbiji sa uticajem Amerike i njenih saveznika i organizacija – onda je to otprilike 1:100
  • Amerikanci i Nemci su složno onemogućili gradnju gasovoda Južni tok, a Berlin uporno raščišćava put gradnji Severnog toka-2. Mogla bi Nemačka, naravno, uticati da se odblokira Južni tok. Tako bi pomogla Srbiji. Ali, to se, na žalost, neće dogoditi, jer i Nemačkoj, kao i SAD, odgovaraju politički zavisne, ekonomski slabe i potčinjene zemlje Jugoistočne Evrope i Balkana. To bi predsednik Srbije trebalo da zna kad razgovora sa „prijateljem” kakvim nam predstavlja Angelu Merkel!
  • I zapadna vojna alijansa ima interes da Južnog toka ne bude. Jer, Rusija bi mogla da polaže pravo da taj strateški gasovod brani svim legitimnim sredstvima. A Amerika ga neće da se evropske države ne bi ekonomski više vezivale za Rusiju

 

Piše: Jovo VUKELIĆ

SJEDINJENE Države i Evropska unija traže usaglašavanje, sinhronizaciju spoljne politike Srbije, odnosno poslušnost Briselu u odnosima sa Rusima, pošto vlast želi u EU.

Zapad traži kontrolu odnosa Srbije sa Rusijom. Zapravo Zapad ne želi nikakav nivo samostalnosti Srbije u odnosima sa Rusijom. Konačno, EU zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji, a u tome je podržavaju SAD.

Traže da vlada Srbije umanji uticaj Rusije u javnosti i društvu, u medijima, ekonomiji, bankarstvu procenjujući da on stalno jača, da je štetan, maligan, da Srbiju vuče u tamni i duboki ponor. Stalno lobiraju i prave kampanje o ulozi i uticaju Rusije na Balkanu i u Srbiji.

Postoji računica u tome koliki interes stoji iza postizanja ovih ciljeva, u pitanju je dobro proračunata investicija Zapada. Zato više od dve decenije traje stalna hajka na sve rusko u Srbiji. (Rusija je inače takve organizacije i NVO sa Zapada koje deluju na tlu Rusije zakonom proglasila „stranim agentima”!)

Srbija u Evroazijskoj uniji?

Tako centri moći sa Zapada, američki fondovi, analitičari i zvaničnici iz SAD i EU, uz pomoć svojih lobista, plaćenih izvođača radova stalno preuveličavaju razmere ruskog uticaja na Srbiju.

Deo NVO kod nas već dve decenije i više, a naročito intenzivno poslednjih 7-8 godina, predstavljaju lažno odnos snaga Zapada i Rusije na našem tlu. U taj projekat su uložena ogromna sredstva (merena desetinama i desetinama miliona dolara) u više od 100 agencija, fondova, NVO i domaćih medija. I to uz zvanične i neskrivene političke pritiske njihovih vlada i visokih zvaničnika.

Dokazuje se da je u Srbiji i šire u regionu narastao uticaj Rusije, toliko da njihova „meka” moć – samo što nije odvela Srbiju u Evroazijsku uniju!

Nemačka, Britanija i SAD tvrde bez ikakvih argumenata da je uticaj Rusije u Srbiji štetan, maligan, nazadan, čak zlokoban, da će uništiti demokratiju i ugroziti vladavinu prava.

Nemački „Dojče vele” piše da je Srbija najverniji vazal Rusije na Balkanu!

Severni tok nije “maligan”, a “Južni tok” jeste, ocenjuje EU

Dvoličnosti nema granica: tako je Nemačka, koja upravo sklapa novi, drugi gasni sporazum sa Rusijom zabrinuta zbog ruskog uticaja u Srbiji, a nije zabrinuta zbog ruskog uticaja u Nemačkoj?

Nemačka i njena privreda i stanovništvo u ogromnoj meri zavise od ruskog gasa. To bi trebalo da bude znak za uzbunu.

Podsećamo, SAD su pre nekoliko godina zajedno sa Nemačkom stopirale gasovod Južni tok. Inače, u SAD i zvanično postoji skraćenica MRI – maligni ruski uticaj.

I umesto da vlada i država Srbija odlučno i jasno istupe i iznesu nesporne argumente i dokaze zemljama u EU, zvaničnicima u Briselu kao i zvaničnicima SAD da je uticaj Rusije preuveličan, a odnos uticaja znatno u korist SAD i Zapada – naši zvaničnici i dalje uglavnom ćute i prave se ludi.

Kao da je tačno da se „kancerogeno” dejstvo ruskih interesa svuda rasprostrlo i zahvatilo skoro ceo srpski organizam i društvo. Umesto da kažu: stop antiruskoj histeriji! Ali, oni ne samo da ne osporavaju te navode nego i preduzimaju radnje u suprotnom smislu…

Zato je i moguće da ova dobro organizovana i finansirana lobistička kampanja Zapada i dalje funkcioniše.

Pišu se studije o enormnom ruskom uticaju, o jačanju ruske moći u Srbiji i Balkanu, vrše se navodno brojna istraživanja i ankete. U tim naručenim anketama sa Zapada se preuveličava uticaj Rusije u Srbiji na građane i institucije kako bi imali povoda za antirusku kampanju.

Sve strane agenture i centri o tome ozbiljno govore, daju izjave, analiziraju stanje iako je u pitanju klasična zamena teza.

Da bismo pokazali razmere ove prevare Zapada uzećemo energetski sektor, u kome Rusija u odnosu na druge oblasti ima najviše uticaja, kao karakterističan primer da pokažemo kolika je obmana u pitanju.

Iako već imaju jedan moćan krak gasovoda Severni tok 1 iz Rusije dnom Baltika do svoje obale, Nemci „zaratiše sa celim svetom” da bi realizovali još jedan, novi veliki gasovod Severni tok 2 iz Rusije uglavnom za njihovu privredu i njihovu zemlju. Njime bi obezbedili dovoljno gasa za sebe u narednim decenijama i bili njegovi distributeri za još neke zemlje EU.

Oko tog projekta se sukobljavaju sve više i sve oštrije oko sa Poljskom, Ukrajinom i sa drugim zemljama, naravno i sa SAD, ali uporni Nemci ne odustaju! Zato što gledaju da ostvare svoje vitalne interese!

Zašto su SAD, EU i Nemačka minirale gasovod Južni tok?

        S druge strane, Nemačka je proteklih godina učinila, a i dalje čini sve da dezavuiše, minira izgradnju gasovoda Južni tok preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije do Republike Srpske, Slovenije i Italije, a i za potrebe Rumunije, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore….

Propali “Južni Tok”: SAD i EU ne daju da nafta iz Rusije stigne do Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke…

Tako su Nemci, pritiscima u ime EU, kao izvođači radova, a pod komandnom palicom SAD, postigli cilj da propadne izgradnja gasovoda Južni tok kapaciteta 63 milijarde kubika gasa godišnje. Uz podršku i odobravanje SAD, koje su imale ključnu ulogu u sabotiranju Južnog toka.

Interesi su oduvek bili pokretačka snaga istorije…

        Istovremeno, važan i dugoročan cilj Nemačke, kao i SAD, je da zemlje Istočne Evrope i ubuduće (narednih decenija) ostanu što više pod njihovim uticajem i dominacijom i da budu što više ekonomski zavisne od njih, tačnije da nemaju nikakvu značajnu nezavisnost u ekonomiji, privredi, posebno u energetici…

Naročito im je stalo da Rusija nema značajan uticaj na energetskom planu u ovom delu Evrope. Na taj način Nemačka će moći, a to joj je interes, da ostvaruje što veći politički i ekonomski uticaj (čitaj profit) u zemljama Istočne Evrope, Balkana, posebno zemljama Zapadnog Balkana.

U blokiranju izgradnje Južnog toka uspeli su zahvaljujući raznim pretnjama, pritiscima i ucenama posebno prema Bugarskoj, ali i drugim zemljama članicama EU, tako da je propao plan realizacije gasovoda Južni tok i pored temeljnih višegodišnjih priprema i potpisanih ugovora Rusije (Gazproma) i zemalja Balkana i Mađarske.

Tako da Rusija, barem do sada, nema značajan uticaj u energetskoj sferi. Mogla je da ima, ali i ono malo uticaja što ima smeta monopolistima sa Zapada…

Uticaj Rusije i Putina može biti “maligan”, a zemalja sa Zapada nikako!

I sama namera Rusije da snabdeva gasom zemlje Istočne Evrope i Balkana izazvala je paniku i kod Amerikanaca i kod dela članica EU i njihovu koordinisanu akciju da se po svaku cenu sruši, obustavi taj projekat.

Tako su zemlje cele Jugoistočne Evrope (bilo da su u EU ili ne): Rumunija, Bugarska, Grčka, Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija, i deo zemalja Centralne Evrope: Mađarska, Slovačka, Austrija, Češka, Italija ostale bez strateškog gasovoda Južni tok!

Zato što SAD i deo zemalja EU – Veliku Britaniju (tada je još bila u EU) Francusku, Nemačku, Holandiju, Dansku, Belgiju… -uopšte ne interesuje hoće li zemlje Jugoistočne Evrope imati neophodne energente i uslove za razvoj svojih privreda i ekonomski napredak. Važno je da oni imaju, a za ostale „baš ih briga”.

Njihov interes je u tome da za sebe obezbede najekonomičnije i najsigurnije snabdevanje energentima. Istovremeno, interes im je da naplaćuju benefite od trećih zemalja i u njima ostvaruju dodatni interes, bez obzira na to koliko štete u tim trećim zemljama to izaziva.

Od Srbije traže da postupa iracionalno prema sebi, odnosno da izabere onu opciju koja odgovara interesima SAD, a ne interesima Srbije.

Balkanske zemlje, pa i Srbija, kupuju ruski gas godinama unazad (i plaćaju visoke takse tranzitnim zemljama) samo preko problematičnog i nesigurnog gasovoda iz Ukrajine, a ne preko strateškog gasovoda kakav je trebalo da bude Južni tok. Kad bi se to ostvarilo, u doglednoj budućnosti balkanske zemlje ne bi bile u iznudici da kupuju skuplji gas preko nesigurnog i problematičnog ukrajinskog gasovoda, nego bi bile u mnogo povoljnijem položaju…

Ovo na posredan način ukazuje da SAD imaju strateški interes da snabdevanje energentima čitave Evrope ne ide stabilno i perfektno, već da imaju što veći uticaj na taj tok i time utiču na razvoj političkih prilika (kriza) u zemljama JI Evrope.

SAD destabilizuju Balkan

        Tako su u oblasti energetike na duži niz godina EU i SAD uspele da destabilizuju ovaj deo Evrope. Umesto da izgradnjom gasovoda Južni tok zemlje Jugoistočne Evrope, Balkana i centralne Evrope ojačaju svoju saradnju, poboljšaju odnose, snažnije se povežu – razbijena je ta karika radi ostvarivanja eksploatatorskih interesa SAD, Nemačke i njihovih satelita u EU.

Da ne zaboravimo i interesa NATO ! Zašto?

Rusija bi mogla da polaže pravo da brani svim sredstvima taj gasovod. Osim toga, Amerika zazire od mogućnosti da se evropske države ekonomski više vezuju za Rusiju jer na taj način američka privreda (čitaj vojna privreda) gubi, a sam NATO gubi makar deo smisla kad je reč o njegovom evropskom delu.

Treba se samo podsetiti kako su pomenutim zemljama Jugoistočne i Centralne Evrope, koje su osakatili, „velikodušno” nudili na sva zvona uvoz američkog gasa iz škriljaca, koji bi se iz SAD dovozio brodovima…

Taj projekat bio je preskup, ali su se za njega odmah zalepili naši, hrvatski i ostali evroatlantisti. Ovdašnji američki lobisti odradili su uspešno tu medijsku prevaru pa je čak naseo i sadašnji predsednik Srbije i „zagrejao se“ veoma za to rešenje!

Propala priča: Terminal za tečni američki gas na ostrvu Krku

Naime, SAD su odmah posle propasti projekta gasovoda Južni tok govorile o snabdevanju Srbije dosta skupljim američkim plinom iz Hrvatske kao o realnoj mogućnosti?!

Možda će jednog dana taj preskupi projekat i realizovati, iako sve to deluje nerealno.

To leto 2014, mediji iz regiona su se utrkivali da pod oznakom „ekskluzivno” naširoko izveštavaju o novom „spasonosnom” rešenju za snabdevanje gasom Balkana i šire: „LNG terminal (za tečni naftni gas) na otoku Krku sve je značajniji projekt u planovima EU i SAD. Njegovom gradnjom napravio bi se veliki korak naprijed u diverzifikaciji opskrbe zapadne i dijela istočne Europe plinom, a Hrvatska bi konačno postala važno energetsko europsko čvorište”. (2)

Navedeno je još u zagrebačkom „Jutarnjem listu” da će gradnja terminala na Krku koštati 630 miliona evra i da će biti pušten u rad 2019. godine.

Da je sve ovo bila šarena laža i privremena anestezija za „barbare sa Balkana” pokazivalo je i to što se nigde nije pominjao investitor za tu skupu gradnju…

Da bi sve delovalo ubedljivije, mediji su objavili kako „stručnjaci američke vlade već pomažu hrvatskoj Vladi na realizaciji projekta”.

Zatim se dokazivalo nešto skoro neverovatno: „kako će realizacija ovog projekta biti „veliki korak naprijed u diversifikaciji opskrbe zapadne i dijela istočne Europe plinom!”

Bajke o brzom dolasku tečnog gasa iz SAD

Mladen Pleše, hrvatski novinar tada je konstatovao: „Ako SAD i EU iz političkih i sigurnosnih razloga trebaju terminal i imaju kupce, nema nikakvih problema: moraju preuzeti kompletno financiranje izgradnje i održavanja terminala na Krku”.

Od tada novca niotkuda.

A pokazalo se da bi ceo projekat izgradnje terminala koštao sa dodatnim radovima na infrastrukturi čak jednu milijardu evra! Naravno da tog novca iz SAD i EU nema ni tada ni danas za Balkance. Rade se navodno još projekti… A glavni cilj ove priče i projekta je bio „opskrba plinom Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske mimo Rusije”.

Čak je navedeno u naslovu ovog teksta iz „Jutarnjeg lista” da je „Ukrajina jedna od zemalja koja bi nabavljala plin s Krka, o čemu se već pregovara”.

Očigledno, plasiranju ovakvih informacija nije bilo kraja! Ali, plaćena kampanja i akcija lobista bila je velika. (Inače, maksimalni kapacitet terminala Krk bio bi simboličkih šest milijardi kubnih metara gasa godišnje (kasnije do 10 milijardi) , a radi poređenja – Južni tok” dovodio bi deset puta više, 63 milijarde kubika gasa godišnje!

Pleše u svom tekstu još tada, 2014. podseća na tri bitne okolnosti: „ Prva, ukapljeni plin koji se dobiva preko LNG terminala i do 25 posto je skuplji od prirodnog plina te mu (ruskom gasu) po cijeni nije konkurentan. Druga, postoje već golemi LNG terminali u Poljskoj i Nizozemskoj koji, zbog slabije potražnje i previsoke cijene, rade smanjenim kapacitetima. Treće, brodovi za prijevoz tog plina enormno su skupi, do 300 milijuna dolara, što također opterećuje krajnju cijenu”.

Naravno, ni jedan od ovih problema nije rešen do danas, pet godina od ove, ko zna koje po redu, Minhauzenove priče američkih spin lobista i zvaničnika.

Glavni cilj Zapada je da Rusija i Putin ne ostvare neki ekonomski uticaj i interes

Treba naglasiti da je šest najvećih kompanija SAD u ovoj oblasti odustalo od ovog projekta, jer je apsolutno nerentabilan…

Nemačkoj godišnje 110 milijardi kubika gasa, a Balkanu ni gram!

Dovođenje plina iz Rusije gasovodom Južni tok ne bi bila diversifikacija i korist za veliki deo Evrope, a projektima Severni tok 1. i 2. to bi bilo ostvareno – tvrdili su još nadaleko „čuveni” nemački i EU eksperti?!

Takve nelogičnosti se i sada umnožavaju, a sledi i najnovija i to baš od premijerke Nemačke Angele Merkel!

Kao šlag na tortu ovih dana stiže vest o susretu Merelove i poljskog premijera Moravjeckog povodom projekta gasovoda Severni tok 2. Merkel je odmah naglasila da će taj projekat obezbediti diversifikaciju snabdevanja Starog kontinenta energentima i da „nije pretnja Evropi” . (Podsećamo: Južni tok je i za nju bio politički projekat, a ovaj nije?)

Za Nemačku je Severni tok-2 čisto ekonomski projekat, objasnila je Merkel.

Pitamo: kako je i zašto gasovod Južni tok politički, a ne ekonomski projekat?

Morovjecki je rekao da se ne slaže sa stavovima Merkelove i da će Rusija u ovom slučaju isključiti Ukrajinu iz tranzita gasa, a možda i iz snabdevanja gasom. Poljak čak najavljuje da izgradnja Severnog toka-2 vodi ratu Rusije i Ukrajine!

Poljski premijer se na ovaj način pojavio kao advokat Ukrajine i najavio rat.

Ne ulazeći u ove konstrukcije poljskog premijera, treba podsetiti da je Merkel novembra 2011. na otvaranju Severni tok 1 (kapaciteta 55 milijardi kubika gasa) taj gasovoda nazvala „jednim od najvećih infrastrukturnih projekata našeg vremena”.

Neka Vučić pita Merkelovu

        Nimalo zajedljivo, bilo bi primereno da predsednik Vučić, kad već ima mogućnost, svoju prijateljicu podseti da je i gasovod Južni tok bio i ostao jedan od najvećih infrastrukturnih projekata našeg vremena i vitalno važan za budućnost Srbije i Balkana.

Vučić bi kod Merkelove trebalo da ode sa jasnim predlogom da ona iskoristi svoj strateški uticaj kod Gazproma, Medvedeva i Putina , a isto tako i u EU da se ovaj projekat realizuje! To bi Vučić trebalo da traži i to bi bilo u interesu Srbije! Kako on voli da kaže u „iskrenom” razgovoru.

Vučić da traži da Merkel podrži “Južni tok”, jer je to vitalni interes Srbije

Ovakav zahtev, naravno, nije u interesu SAD. Ali, nije ni Severni tok.

I dok je ovde na Balkanu sve blokirano oko izgradnje gasovoda dotle se na severu Evrope uz ključno angažovanje Nemačke ne čeka ni sekunda: „Počinje izgradnja gasovoda Severni tok 2 ovih dana 2018. godine, a biće završen do kraja 2019. godine”!!!

Konačan bilans svih dešavanja u energetskom sektoru je porazan za veći deo zemalja Jugoistočne Evrope i Balkana!

Tako će sama Nemačka sa 80 miliona stanovnika i jakom privredom dobijati godišnje 110 milijardi kubika ruskog gasa preko Severnog toka 1. i 2! A cela Centralna i Jugoistočna Evropa i sve Balkanske zemlje ne dobijaju ni grama ruskog gasa!!! Ne računajući sve nesigurnije i uskoro nedovoljne količine koje odranije stižu preko problematičnog gasovoda iz Ukrajine.

Većinsko vlasništvo Gazproma u kompaniji NIS donosi Srbiji značajan unos novca u budžet. I treba istaći da to skoro niko od zapadnih lobista i ne pominje u ovim hajkama na Rusiju kao neki poseban benefit Srbije ili Rusije, jer ovde je važna samo larma, dizanje buke i galame od nadolazeće tobožnje ruske maligne opasnosti.

To su katastrofalne, pogubne, ili kako Amerikanci i birokrate EU vole da kažu „maligne posledice” njihovog uticaja na pomenuto područje.

Budući da Rusija jedina ima dovoljne količine gasa, ona drži i ovo balkansko i tržišta gasa u celoj Evropi. Rusija je i izvoznik nafte u veliki broj zemalja u svetu, Evropi pa i na Balkanu.

Je li i u tome taj maligni uticaj Rusije?

Da podsetimo: potražnja za „plavim gorivom, raste i u jugoistočnoj Evropi. Isporuke ruskog gasa u prvih osam meseci prošle godine porasle su za 36,7 odsto u Srbiji, za 22,3 odsto u Turskoj, za 14,3 odsto u Grčkoj, za 10,1 odsto u Bugarskoj i za 26,6 odsto u Mađarskoj.

Američki energetski fijasko u Evropi evidentan

        Sprema se, pored izgradnje gasovoda Turski tok, kapaciteta 55 milijardi kubika gasa godišnje, i izgradnja Severnog toka 3, jer Evropa vapi za gasom.

Američki energetski fijasko u Evropi je evidentan. Amerika i pored toga, daljim sankcijama i pretnjama, brutalnim ucenama i pritiscima to želi da spreči, ali kao u slučaju Turske doživljava nove šamare.

Nemačka i Turska, inače članice NATO, ne ispunjavaju naloge SAD kad je u pitanju energetika!

Glavni cilj SAD je naravno stalno slabljenje Rusije u ekonomskom pogledu, kidanje njenih ekonomskih i drugih veza sa zemljama Evrope, kvarenje odnosa Rusije sa svim mogućim zemljama.

Zato Stejt departman svim vladama u svetu preporučuje da ne sklapaju sa Rusijom nikakve ekonomske sporazume! Da bi Rusija u završnoj, medicinski rečeno, terminalnoj fazi bila što slabija, pogodna za pritiske, uvođenje još gorih sankcija, slabljenje i njen trajni raspad i podelu (na osam država).

U tom slučaju bi sve sirovine od ruskog gasa, uglja, drveta, vode, gvožđa, nafte… bile dostupne po bagatelnim cenama i besplatno.

Basnoslovna pljačka Rusije bi tako postala moguća, a samo pljačka znači opstanak, spas za propalu zapadnu mondijalističku, monopolsku i eksploatatorsku ekonomiju, jednostavno rečeno: ekonomiju parazita (onih koji se hrane na račun drugog organizma)! Ali, znaju to i Rusi i Putin – u tome i jeste problem.

Ta kapitalistička trbušina se ne može više napuniti pljačkom u ratovima Iraku, Avganistanu Libiji, Siriji i pustošenjem u drugim zemljama. Nedovoljno je za ogromne apetite i potrebe trutova bankara, berzanskih špekulanata, bankarskih zelenaša i multinacionalnih kompanija da održe svoje visoke standarde i moć. Nema više tolikih profita, a apetiti su ostali isti i veći.

Snaga, um i hrabrost

Zato treba satrti Rusiju, a taj plan i koncept odlično se manifestuje i jasno vidi i u opisanim primerima u sektoru energetike. Zato će SAD iz svojih sve siromašnijih fondova za manipulacije vaditi i poslednje dolare da finansiraju kampanje širokog obmanjivanja i plaćati svoje lobističke sluge – plaćenike širom Evrope i Balkana, naravno i u Srbiji, kako bi i dalje širile lažne informacije i zaustavljale sve što donosi dobro i ekonomski napredak zemljama u regionu.

To isto tvrdi ovih dana i Sergej Lavrov prilikom posete Srbiji. (3)

Stoga nije čudno što je Putin još 2015. godine izjavio : „Ne treba gledati na Zapad. Mi za njih nikada nećemo biti dobri jer smo pravoslavci. Nećemo im biti dobri čak ni ako im damo celu našu zemlju, a sebe pretvorimo u njihove robove. Nas bi odavno uništili, zasuli bi nas raketama i bombama, kad bi tamo, na Zapadu, verovali da za to kao odgovor ne bi dobili po zubima.“ (4)

Na primeru izgradnje Severnog toka-2 Nemačka se oduprla takvoj suludoj politici nametnutoj od strane SAD. Balkan i susedne zemlje za to nisu imale ni sada nemaju snage ni moći. Ali, kako bi bilo kad bi im u tome pomogla Nemačka (i EU)?

Uspeli bismo! U slučaju da Nemačka zapne za ostvarenje, realizaciju srpskih interesa!

Sigurno bi bila doneta odluka u EU o izgradnji Južnog toka jer Nemačka u odlučivanju Briselu, kao što je poznato, ima ključnu reč.

Kako smo u nezavidnoj situaciji sa energentima i to na duži rok pomoć Nemačke bi nam itekako dobro došla. (Amicus certzus in re incerta cernitur – Pravi se prijatelj poznaje u nevolji).

Ruski uticaj u Srbiji u odnosu na SAD je 1:100

        Ali, to se, na žalost, neće dogoditi, jer i Nemačkoj, kao i SAD, odgovaraju politički zavisne, ekonomski slabe i potčinjene zemlje Jugoistočne Evrope i Balkana. To bi predsednik Srbije trebalo da zna kad razgovora sa „prijateljem” kakvim nam predstavlja Angelu Merkel!

U njeno prijateljstvo lično nimalo ne verujem, jer nije realno i nema nikakvog osnova za to. A i nepoznata su javnosti dobra, benefiti za Srbiju i njene građane od tog navodnog prijateljstva (koje navodno traje). A trebala bi nam biti poznata ta dobra i koristi. Stoga priču o prijateljstvu između nje i njega treba, po svemu sudeći, okačiti „mačku o rep”.

Razlika između njih dvoje je očigledna. Ona zna da brani i štiti interese Nemačke i to čini iz „petnih žila”, pa bi Vučić tu od nje imao šta da nauči.

Ali, ne lezi vraže! U januaru je čak i američki Senat pripremio izveštaj o fatamorgani u Srbiji – ruskom uticaju u Srbiji!

Napravljen je i obiman izveštaj koji govori o „malignom uticaju“ Rusije u Srbiji!

Vladislav Jovanović: znalac svoga zanata

Naš iskusni karijerni diplomata Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ, povodom ovog izveštaja konstatuje: „Što se tiče uticaja Rusije, tu bi valjala da posluži ona narodna izreka – drž’te lopova”. Jer, ako se meri ruski uticaj u Srbiji sa uticajem Amerike i njenih saveznika i organizacija – onda je to otprilike 1:100. Pregolem je dominirajući uticaj Amerike i zapadnih zemalja u Srbiji u odnosu na Rusiju”. (5)

Da zaključimo: Pod plaštom borbe protiv uticaja Rusije Zapad ubrzano uzima ceo region i posebno Srbiju pod svoje. To je istina.

(Sledi nastavak: O izveštaju Komiteta za spoljne odnose američkog Senata, britanskog Doma lordova i Evropske komisije EU o uticaju Rusije na Srbiju)
………………….

        1. Radio slobodna Evropa | Rusija i Zapadni Balkan: Preko gasa do političkog uticaja         2. Jutarnji list | Ukrajina će plin dobivati s Krka!         3. The Balkans Chronicles | Rusija i Putin su stali na put američkom osvajanju sveta!         4. Sputnjik Srbija | Amerika pokušava da izgura Rusiju sa evropskog tržišta gasa          5. Sputnjik Srbija | Poziv na juriš: Amerika borbu protiv Rusije počinje u - Beogradu

 

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments