Запад не жели никакав ниво самосталности Београда у односима са Москвом

САД И ЕУ ТРУБЕ О ВЕЛИКОМ И МАЛИГНОМ УТИЦАЈУ РУСИЈЕ ДА БИ ЈАЧАЛИ СВОЈ И НА СРБИЈУ И НА БАЛКАН

 

  • Вашингтон и Брисел праве кампање чији је циљ да преувеличавају и дискредитују утицај Русије на Балкану и у Србији. У то су уграђени велики интереси – то је добро прорачуната инвестиција Запада. Зато више од две деценије траје стална хајка на све руско у Србији
  • Немачка, Британија и САД тврде без икаквих аргумената да је утицај Русије у Србији штетан, малиган, назадан, чак злокобан, да ће уништити демократију и угрозити владавину права
  • Владислав ЈОВАНОВИЋ: Што се тиче утицаја Русије, ту би ваљала да послужи она народна изрека – држ’те лопова. Ако се мери руски утицај у Србији са утицајем Америке и њених савезника и организација – онда је то отприлике 1:100
  • Американци и Немци су сложно онемогућили градњу гасовода Јужни ток, а Берлин упорно рашчишћава пут градњи Северног тока-2. Могла би Немачка, наравно, утицати да се одблокира Јужни ток. Тако би помогла Србији. Али, то се, на жалост, неће догодити, јер и Немачкој, као и САД, одговарају политички зависне, економски слабе и потчињене земље Југоисточне Европе и Балкана. То би председник Србије требало да зна кад разговора са „пријатељем” каквим нам представља Ангелу Меркел!
  • И западна војна алијанса има интерес да Јужног тока не буде. Јер, Русија би могла да полаже право да тај стратешки гасовод брани свим легитимним средствима. А Америка га неће да се европске државе не би економски више везивале за Русију

 

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

СЈЕДИЊЕНЕ Државе и Европска унија траже усаглашавање, синхронизацију спољне политике Србије, односно послушност Бриселу у односима са Русима, пошто власт жели у ЕУ.

Запад тражи контролу односа Србије са Русијом. Заправо Запад не жели никакав ниво самосталности Србије у односима са Русијом. Коначно, ЕУ захтева да Србија уведе санкције Русији, а у томе је подржавају САД.

Траже да влада Србије умањи утицај Русије у јавности и друштву, у медијима, економији, банкарству процењујући да он стално јача, да је штетан, малиган, да Србију вуче у тамни и дубоки понор. Стално лобирају и праве кампање о улози и утицају Русије на Балкану и у Србији.

Постоји рачуница у томе колики интерес стоји иза постизања ових циљева, у питању је добро прорачуната инвестиција Запада. Зато више од две деценије траје стална хајка на све руско у Србији. (Русија је иначе такве организације и НВО са Запада које делују на тлу Русије законом прогласила „страним агентима”!)

Србија у Евроазијској унији?

Тако центри моћи са Запада, амерички фондови, аналитичари и званичници из САД и ЕУ, уз помоћ својих лобиста, плаћених извођача радова стално преувеличавају размере руског утицаја на Србију.

Део НВО код нас већ две деценије и више, а нарочито интензивно последњих 7-8 година, представљају лажно однос снага Запада и Русије на нашем тлу. У тај пројекат су уложена огромна средства (мерена десетинама и десетинама милиона долара) у више од 100 агенција, фондова, НВО и домаћих медија. И то уз званичне и нескривене политичке притиске њихових влада и високих званичника.

Доказује се да је у Србији и шире у региону нарастао утицај Русије, толико да њихова „мека” моћ – само што није одвела Србију у Евроазијску унију!

Немачка, Британија и САД тврде без икаквих аргумената да је утицај Русије у Србији штетан, малиган, назадан, чак злокобан, да ће уништити демократију и угрозити владавину права.

Немачки „Дојче веле” пише да је Србија највернији вазал Русије на Балкану!

Северни ток није “малиган”, а “Јужни ток” јесте, оцењује ЕУ

Дволичности нема граница: тако је Немачка, која управо склапа нови, други гасни споразум са Русијом забринута због руског утицаја у Србији, а није забринута због руског утицаја у Немачкој?

Немачка и њена привреда и становништво у огромној мери зависе од руског гаса. То би требало да буде знак за узбуну.

Подсећамо, САД су пре неколико година заједно са Немачком стопирале гасовод Јужни ток. Иначе, у САД и званично постоји скраћеница MRI – малигни руски утицај.

И уместо да влада и држава Србија одлучно и јасно иступе и изнесу неспорне аргументе и доказе земљама у ЕУ, званичницима у Бриселу као и званичницима САД да је утицај Русије преувеличан, а однос утицаја знатно у корист САД и Запада – наши званичници и даље углавном ћуте и праве се луди.

Као да је тачно да се „канцерогено” дејство руских интереса свуда распрострло и захватило скоро цео српски организам и друштво. Уместо да кажу: стоп антируској хистерији! Али, они не само да не оспоравају те наводе него и предузимају радње у супротном смислу…

Зато је и могуће да ова добро организована и финансирана лобистичка кампања Запада и даље функционише.

Пишу се студије о енормном руском утицају, о јачању руске моћи у Србији и Балкану, врше се наводно бројна истраживања и анкете. У тим нарученим анкетама са Запада се преувеличава утицај Русије у Србији на грађане и институције како би имали повода за антируску кампању.

Све стране агентуре и центри о томе озбиљно говоре, дају изјаве, анализирају стање иако је у питању класична замена теза.

Да бисмо показали размере ове преваре Запада узећемо енергетски сектор, у коме Русија у односу на друге области има највише утицаја, као карактеристичан пример да покажемо колика је обмана у питању.

Иако већ имају један моћан крак гасовода Северни ток 1 из Русије дном Балтика до своје обале, Немци „заратише са целим светом” да би реализовали још један, нови велики гасовод Северни ток 2 из Русије углавном за њихову привреду и њихову земљу. Њиме би обезбедили довољно гаса за себе у наредним деценијама и били његови дистрибутери за још неке земље ЕУ.

Око тог пројекта се сукобљавају све више и све оштрије око са Пољском, Украјином и са другим земљама, наравно и са САД, али упорни Немци не одустају! Зато што гледају да остваре своје виталне интересе!

Зашто су САД, ЕУ и Немачка минирале гасовод Јужни ток?

        С друге стране, Немачка је протеклих година учинила, а и даље чини све да дезавуише, минира изградњу гасовода Јужни ток преко Бугарске, Србије, Мађарске и Аустрије до Републике Српске, Словеније и Италије, а и за потребе Румуније, Грчке, Македоније, Албаније, Црне Горе….

Пропали “Јужни Ток”: САД и ЕУ не дају да нафта из Русије стигне до Бугарске, Србије, Мађарске, Грчке…

Тако су Немци, притисцима у име ЕУ, као извођачи радова, а под командном палицом САД, постигли циљ да пропадне изградња гасовода Јужни ток капацитета 63 милијарде кубика гаса годишње. Уз подршку и одобравање САД, које су имале кључну улогу у саботирању Јужног тока.

Интереси су одувек били покретачка снага историје…

        Истовремено, важан и дугорочан циљ Немачке, као и САД, је да земље Источне Европе и убудуће (наредних деценија) остану што више под њиховим утицајем и доминацијом и да буду што више економски зависне од њих, тачније да немају никакву значајну независност у економији, привреди, посебно у енергетици…

Нарочито им је стало да Русија нема значајан утицај на енергетском плану у овом делу Европе. На тај начин Немачка ће моћи, а то јој је интерес, да остварује што већи политички и економски утицај (читај профит) у земљама Источне Европе, Балкана, посебно земљама Западног Балкана.

У блокирању изградње Јужног тока успели су захваљујући разним претњама, притисцима и уценама посебно према Бугарској, али и другим земљама чланицама ЕУ, тако да је пропао план реализације гасовода Јужни ток и поред темељних вишегодишњих припрема и потписаних уговора Русије (Газпрома) и земаља Балкана и Мађарске.

Тако да Русија, барем до сада, нема значајан утицај у енергетској сфери. Могла је да има, али и оно мало утицаја што има смета монополистима са Запада…

Утицај Русије и Путина може бити “малиган”, а земаља са Запада никако!

И сама намера Русије да снабдева гасом земље Источне Европе и Балкана изазвала је панику и код Американаца и код дела чланица ЕУ и њихову координисану акцију да се по сваку цену сруши, обустави тај пројекат.

Тако су земље целе Југоисточне Европе (било да су у ЕУ или не): Румунија, Бугарска, Грчка, Србија, Македонија, Албанија, Црна Гора, БиХ, Хрватска и Словенија, и део земаља Централне Европе: Мађарска, Словачка, Аустрија, Чешка, Италија остале без стратешког гасовода Јужни ток!

Зато што САД и део земаља ЕУ – Велику Британију (тада је још била у ЕУ) Француску, Немачку, Холандију, Данску, Белгију… -уопште не интересује хоће ли земље Југоисточне Европе имати неопходне енергенте и услове за развој својих привреда и економски напредак. Важно је да они имају, а за остале „баш их брига”.

Њихов интерес је у томе да за себе обезбеде најекономичније и најсигурније снабдевање енергентима. Истовремено, интерес им је да наплаћују бенефите од трећих земаља и у њима остварују додатни интерес, без обзира на то колико штете у тим трећим земљама то изазива.

Од Србије траже да поступа ирационално према себи, односно да изабере ону опцију која одговара интересима САД, а не интересима Србије.

Балканске земље, па и Србија, купују руски гас годинама уназад (и плаћају високе таксе транзитним земљама) само преко проблематичног и несигурног гасовода из Украјине, а не преко стратешког гасовода какав је требало да буде Јужни ток. Кад би се то остварило, у догледној будућности балканске земље не би биле у изнудици да купују скупљи гас преко несигурног и проблематичног украјинског гасовода, него би биле у много повољнијем положају…

Ово на посредан начин указује да САД имају стратешки интерес да снабдевање енергентима читаве Европе не иде стабилно и перфектно, већ да имају што већи утицај на тај ток и тиме утичу на развој политичких прилика (криза) у земљама ЈИ Европе.

САД дестабилизују Балкан

        Тако су у области енергетике на дужи низ година ЕУ и САД успеле да дестабилизују овај део Европе. Уместо да изградњом гасовода Јужни ток земље Југоисточне Европе, Балкана и централне Европе ојачају своју сарадњу, побољшају односе, снажније се повежу – разбијена је та карика ради остваривања експлоататорских интереса САД, Немачке и њихових сателита у ЕУ.

Да не заборавимо и интереса NATO ! Зашто?

Русија би могла да полаже право да брани свим средствима тај гасовод. Осим тога, Америка зазире од могућности да се европске државе економски више везују за Русију јер на тај начин америчка привреда (читај војна привреда) губи, а сам NATO губи макар део смисла кад је реч о његовом европском делу.

Треба се само подсетити како су поменутим земљама Југоисточне и Централне Европе, које су осакатили, „великодушно” нудили на сва звона увоз америчког гаса из шкриљаца, који би се из САД довозио бродовима…

Тај пројекат био је прескуп, али су се за њега одмах залепили наши, хрватски и остали евроатлантисти. Овдашњи амерички лобисти одрадили су успешно ту медијску превару па је чак насео и садашњи председник Србије и „загрејао се“ веома за то решење!

Пропала прича: Терминал за течни амерички гас на острву Крку

Наиме, САД су одмах после пропасти пројекта гасовода Јужни ток говориле о снабдевању Србије доста скупљим америчким плином из Хрватске као о реалној могућности?!

Можда ће једног дана тај прескупи пројекат и реализовати, иако све то делује нереално.

То лето 2014, медији из региона су се утркивали да под ознаком „ексклузивно” нашироко извештавају о новом „спасоносном” решењу за снабдевање гасом Балкана и шире: „LNG терминал (за течни нафтни гас) на отоку Крку све је значајнији пројект у плановима ЕУ и САД. Његовом градњом направио би се велики корак напријед у диверзификацији опскрбе западне и дијела источне Еуропе плином, а Хрватска би коначно постала важно енергетско еуропско чвориште”. (2)

Наведено је још у загребачком „Јутарњем листу” да ће градња терминала на Крку коштати 630 милиона евра и да ће бити пуштен у рад 2019. године.

Да је све ово била шарена лажа и привремена анестезија за „барбаре са Балкана” показивало је и то што се нигде није помињао инвеститор за ту скупу градњу…

Да би све деловало убедљивије, медији су објавили како „стручњаци америчке владе већ помажу хрватској Влади на реализацији пројекта”.

Затим се доказивало нешто скоро невероватно: „како ће реализација овог пројекта бити „велики корак напријед у диверсификацији опскрбе западне и дијела источне Еуропе плином!”

Бајке о брзом доласку течног гаса из САД

Младен Плеше, хрватски новинар тада је констатовао: „Ако САД и ЕУ из политичких и сигурносних разлога требају терминал и имају купце, нема никаквих проблема: морају преузети комплетно финанцирање изградње и одржавања терминала на Крку”.

Од тада новца ниоткуда.

А показало се да би цео пројекат изградње терминала коштао са додатним радовима на инфраструктури чак једну милијарду евра! Наравно да тог новца из САД и ЕУ нема ни тада ни данас за Балканце. Раде се наводно још пројекти… А главни циљ ове приче и пројекта је био „опскрба плином Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске и Хрватске мимо Русије”.

Чак је наведено у наслову овог текста из „Јутарњег листа” да је „Украјина једна од земаља која би набављала плин с Крка, о чему се већ преговара”.

Очигледно, пласирању оваквих информација није било краја! Али, плаћена кампања и акција лобиста била је велика. (Иначе, максимални капацитет терминала Крк био би симболичких шест милијарди кубних метара гаса годишње (касније до 10 милијарди) , а ради поређења – Јужни ток” доводио би десет пута више, 63 милијарде кубика гаса годишње!

Плеше у свом тексту још тада, 2014. подсећа на три битне околности: „ Прва, укапљени плин који се добива преко LNG терминала и до 25 посто је скупљи од природног плина те му (руском гасу) по цијени није конкурентан. Друга, постоје већ големи LNG терминали у Пољској и Низоземској који, због слабије потражње и превисоке цијене, раде смањеним капацитетима. Треће, бродови за пријевоз тог плина енормно су скупи, до 300 милијуна долара, што такођер оптерећује крајњу цијену”.

Наравно, ни један од ових проблема није решен до данас, пет година од ове, ко зна које по реду, Минхаузенове приче америчких спин лобиста и званичника.

Главни циљ Запада је да Русија и Путин не остваре неки економски утицај и интерес

Треба нагласити да је шест највећих компанија САД у овој области одустало од овог пројекта, јер је апсолутно нерентабилан…

Немачкој годишње 110 милијарди кубика гаса, а Балкану ни грам!

Довођење плина из Русије гасоводом Јужни ток не би била диверсификација и корист за велики део Европе, а пројектима Северни ток 1. и 2. то би било остварено – тврдили су још надалеко „чувени” немачки и ЕУ експерти?!

Такве нелогичности се и сада умножавају, а следи и најновија и то баш од премијерке Немачке Ангеле Меркел!

Као шлаг на торту ових дана стиже вест о сусрету Мерелове и пољског премијера Моравјецког поводом пројекта гасовода Северни ток 2. Меркел је одмах нагласила да ће тај пројекат обезбедити диверсификацију снабдевања Старог континента енергентима и да „није претња Европи” . (Подсећамо: Јужни ток је и за њу био политички пројекат, а овај није?)

За Немачку је Северни ток-2 чисто економски пројекат, објаснила је Меркел.

Питамо: како је и зашто гасовод Јужни ток политички, а не економски пројекат?

Моровјецки је рекао да се не слаже са ставовима Меркелове и да ће Русија у овом случају искључити Украјину из транзита гаса, а можда и из снабдевања гасом. Пољак чак најављује да изградња Северног тока-2 води рату Русије и Украјине!

Пољски премијер се на овај начин појавио као адвокат Украјине и најавио рат.

Не улазећи у ове конструкције пољског премијера, треба подсетити да је Меркел новембра 2011. на отварању Северни ток 1 (капацитета 55 милијарди кубика гаса) тај гасовода назвала „једним од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена”.

Нека Вучић пита Меркелову

        Нимало заједљиво, било би примерено да председник Вучић, кад већ има могућност, своју пријатељицу подсети да је и гасовод Јужни ток био и остао један од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена и витално важан за будућност Србије и Балкана.

Вучић би код Меркелове требало да оде са јасним предлогом да она искористи свој стратешки утицај код Газпрома, Медведева и Путина , а исто тако и у ЕУ да се овај пројекат реализује! То би Вучић требало да тражи и то би било у интересу Србије! Како он воли да каже у „искреном” разговору.

Вучић да тражи да Меркел подржи “Јужни ток”, јер је то витални интерес Србије

Овакав захтев, наравно, није у интересу САД. Али, није ни Северни ток.

И док је овде на Балкану све блокирано око изградње гасовода дотле се на северу Европе уз кључно ангажовање Немачке не чека ни секунда: „Почиње изградња гасовода Северни ток 2 ових дана 2018. године, а биће завршен до краја 2019. године”!!!

Коначан биланс свих дешавања у енергетском сектору је поразан за већи део земаља Југоисточне Европе и Балкана!

Тако ће сама Немачка са 80 милиона становника и јаком привредом добијати годишње 110 милијарди кубика руског гаса преко Северног тока 1. и 2! А цела Централна и Југоисточна Европа и све Балканске земље не добијају ни грама руског гаса!!! Не рачунајући све несигурније и ускоро недовољне количине које одраније стижу преко проблематичног гасовода из Украјине.

Већинско власништво Газпрома у компанији НИС доноси Србији значајан унос новца у буџет. И треба истаћи да то скоро нико од западних лобиста и не помиње у овим хајкама на Русију као неки посебан бенефит Србије или Русије, јер овде је важна само ларма, дизање буке и галаме од надолазеће тобожње руске малигне опасности.

То су катастрофалне, погубне, или како Американци и бирократе ЕУ воле да кажу „малигне последице” њиховог утицаја на поменуто подручје.

Будући да Русија једина има довољне количине гаса, она држи и ово балканско и тржишта гаса у целој Европи. Русија је и извозник нафте у велики број земаља у свету, Европи па и на Балкану.

Је ли и у томе тај малигни утицај Русије?

Да подсетимо: потражња за „плавим горивом, расте и у југоисточној Европи. Испоруке руског гаса у првих осам месеци прошле године порасле су за 36,7 одсто у Србији, за 22,3 одсто у Турској, за 14,3 одсто у Грчкој, за 10,1 одсто у Бугарској и за 26,6 одсто у Мађарској.

Амерички енергетски фијаско у Европи евидентан

        Спрема се, поред изградње гасовода Турски ток, капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње, и изградња Северног тока 3, јер Европа вапи за гасом.

Амерички енергетски фијаско у Европи је евидентан. Америка и поред тога, даљим санкцијама и претњама, бруталним уценама и притисцима то жели да спречи, али као у случају Турске доживљава нове шамаре.

Немачка и Турска, иначе чланице NATO, не испуњавају налоге САД кад је у питању енергетика!

Главни циљ САД је наравно стално слабљење Русије у економском погледу, кидање њених економских и других веза са земљама Европе, кварење односа Русије са свим могућим земљама.

Зато Стејт департман свим владама у свету препоручује да не склапају са Русијом никакве економске споразуме! Да би Русија у завршној, медицински речено, терминалној фази била што слабија, погодна за притиске, увођење још горих санкција, слабљење и њен трајни распад и поделу (на осам држава).

У том случају би све сировине од руског гаса, угља, дрвета, воде, гвожђа, нафте… биле доступне по багателним ценама и бесплатно.

Баснословна пљачка Русије би тако постала могућа, а само пљачка значи опстанак, спас за пропалу западну мондијалистичку, монополску и експлоататорску економију, једноставно речено: економију паразита (оних који се хране на рачун другог организма)! Али, знају то и Руси и Путин – у томе и јесте проблем.

Та капиталистичка трбушина се не може више напунити пљачком у ратовима Ираку, Авганистану Либији, Сирији и пустошењем у другим земљама. Недовољно је за огромне апетите и потребе трутова банкара, берзанских шпекуланата, банкарских зеленаша и мултинационалних компанија да одрже своје високе стандарде и моћ. Нема више толиких профита, а апетити су остали исти и већи.

Снага, ум и храброст

Зато треба сатрти Русију, а тај план и концепт одлично се манифестује и јасно види и у описаним примерима у сектору енергетике. Зато ће САД из својих све сиромашнијих фондова за манипулације вадити и последње доларе да финансирају кампање широког обмањивања и плаћати своје лобистичке слуге – плаћенике широм Европе и Балкана, наравно и у Србији, како би и даље шириле лажне информације и заустављале све што доноси добро и економски напредак земљама у региону.

То исто тврди ових дана и Сергеј Лавров приликом посете Србији. (3)

Стога није чудно што је Путин још 2015. године изјавио : „Не треба гледати на Запад. Ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци. Нећемо им бити добри чак ни ако им дамо целу нашу земљу, а себе претворимо у њихове робове. Нас би одавно уништили, засули би нас ракетама и бомбама, кад би тамо, на Западу, веровали да за то као одговор не би добили по зубима.“ (4)

На примеру изградње Северног тока-2 Немачка се одупрла таквој сулудој политици наметнутој од стране САД. Балкан и суседне земље за то нису имале ни сада немају снаге ни моћи. Али, како би било кад би им у томе помогла Немачка (и ЕУ)?

Успели бисмо! У случају да Немачка запне за остварење, реализацију српских интереса!

Сигурно би била донета одлука у ЕУ о изградњи Јужног тока јер Немачка у одлучивању Бриселу, као што је познато, има кључну реч.

Како смо у незавидној ситуацији са енергентима и то на дужи рок помоћ Немачке би нам итекако добро дошла. (Amicus certzus in re incerta cernitur – Прави се пријатељ познаје у невољи).

Руски утицај у Србији у односу на САД је 1:100

        Али, то се, на жалост, неће догодити, јер и Немачкој, као и САД, одговарају политички зависне, економски слабе и потчињене земље Југоисточне Европе и Балкана. То би председник Србије требало да зна кад разговора са „пријатељем” каквим нам представља Ангелу Меркел!

У њено пријатељство лично нимало не верујем, јер није реално и нема никаквог основа за то. А и непозната су јавности добра, бенефити за Србију и њене грађане од тог наводног пријатељства (које наводно траје). А требала би нам бити позната та добра и користи. Стога причу о пријатељству између ње и њега треба, по свему судећи, окачити „мачку о реп”.

Разлика између њих двоје је очигледна. Она зна да брани и штити интересе Немачке и то чини из „петних жила”, па би Вучић ту од ње имао шта да научи.

Али, не лези враже! У јануару је чак и амерички Сенат припремио извештај о фатаморгани у Србији – руском утицају у Србији!

Направљен је и обиман извештај који говори о „малигном утицају“ Русије у Србији!

Владислав Јовановић: зналац свога заната

Наш искусни каријерни дипломата Владислав Јовановић, некадашњи министар иностраних послова СРЈ, поводом овог извештаја констатује: „Што се тиче утицаја Русије, ту би ваљала да послужи она народна изрека – држ’те лопова”. Јер, ако се мери руски утицај у Србији са утицајем Америке и њених савезника и организација – онда је то отприлике 1:100. Преголем је доминирајући утицај Америке и западних земаља у Србији у односу на Русију”. (5)

Да закључимо: Под плаштом борбе против утицаја Русије Запад убрзано узима цео регион и посебно Србију под своје. То је истина.

леди наставак: О извештају Комитета за спољне односе америчког Сената, британског Дома лордова и Европске комисије ЕУ о утицају Русије на Србију)
………………….

        1. Radio slobodna Evropa | Rusija i Zapadni Balkan: Preko gasa do političkog uticaja
        2. Jutarnji list | Ukrajina će plin dobivati s Krka!
        3. The Balkans Chronicles | Rusija i Putin su stali na put američkom osvajanju sveta!
        4. Спутњик Србија | Америка покушава да изгура Русију са европског тржишта гаса
         5. Спутњик Србија | Позив на јуриш: Америка борбу против Русије почиње у - Београду

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Је си ли ти, да извиниш, Србин?

Gost autor

Џонсон жртвени јарац нових пројеката из Давоса

Prenosimo

Годишњица усташког геноцида над Србима

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x