Запад захтева да раскинемо везе са Русијом и одрекнемо се Космета

Владислав Јовановић: Србија под ултиматумом да се одрекне Kосова

  • Од Србије се тражи да од ‘готовине направи вересију’
  • Услови које садржи саопштење министара спољних послова Г7 чије би прихватање истовремено значило престанак постојања Србије као суверене и независне земље.
  • Матична држава мора да да пристанак за одвајање дела њене територије, а Србија није дала тај пристанак без којег не могу ништа да ураде!
  • Јовановић који сматра да Србија треба да буде принципијелна до краја јер би супротно, каже, било равно престанку постојања.

Позив министара спољних послова Г7 да Србија усклади спољну политику са ЕУ и уведе санкције Русији је прикривени ултиматум, каже некадашњи дипломата Владислав Јовановић уз оцену да циљ захтева није да се Србија “уподоби” и да следи ЕУ већ да раскине историјске везе са Русијом и буде препуштена притиску запада да се одрекне Kосова.

– ‘Основни циљ тог захтева није да се Србија ‘уподоби’ и следи исту линију, већ да од ‘готовине направи вересију’. Да раскине историјске везе са Русијом, која једина од европских великих сила никада није оружано напала Србију, већ помагала кад год је то било потребно, и да будемо препуштени ултимативном притиску који се према нама врши у погледу дефинитивног одрицања од Kосова и Метохије и од Републике Српске као што ју је видео Дејтонски споразум – рекао је Јовановић.

Владислав Јовановић: Србија има за циљ да не попусти пред захтевима да се одрекне Косова и Метохије
Нема одвајања дела територије Србије

Kако каже, то су неизговорени услови које садржи саопштење министара спољних послова Г7 чије би прихватање, истиче, истовремено значило престанак постојања Србије као суверене и независне земље.

– Ми смо сада на тој прекретници и разумем нашег председника који је свестан тога и указује на то као на кључни тренутак за Србију. Мислим да ту не сме бити дилеме, јер матична држава мора да да пристанак за одвајање дела њене територије, а Србија није дала тај пристанак без којег не могу ништа да ураде – наводи Јовановић.

Истиче да чак и ако би се Србија сврстала у ред тзв. непријатеља Русије, како она види све који подржавају санкције, то не би био крај проблема који запад има са Србијом јер не могу да добију тај пристанак.

Покушавају да нас привуку и уцене чланством у ЕУ које је на далеком штапу, а сем тога, увредљиво је јер нас желе умањене за део наше територије што ни од кога другог нису тражили – указује некадашњи дипломата.

Србија ће, додаје, бити изложена притисцима, али сматра да има чврст ослонац у међународно-правном, историјском и националном праву Србије на Kосову што је, подсећа, садржано и у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, као и у чињеници да су Србија и Црна Гора као нове државе примљене у УН у републичким границама.

Та одлука је у Генералној скупштини донета консензусом, а све западне земље су, наводи Јовановић, гласале за пријем Србије и Црне Горе у оквиру републичких граница које је Међународна мировна конференција прогласила новим међународним државним границама.

Неутралност Србије важан фактор у борби за независност

– Г7 је у раскораку са низом својих обавеза које треба да поштује, прво свој глас, затим одлуку Међународне мировне конференције, Резолуцију 1244 и право Србије као матичне државе да се слободно, без притисака и претњи изјашњава о захтеву једне националне мањине да се издвоји из наше земље – наводи Јовановић који сматра да Србија треба да буде принципијелна до краја јер би супротно, каже, било равно престанку постојања.

Срби са Косова и Метохије су уз свог заштитника Русију!

На питање да ли је и подршка Kосову за улазак у Савет Европе, такође, својеврстан притисак на Србију да уведе санкције Русији, Јовановић каже да није реч само о притиску већ о додатном кршењу међународног права и подсећа да је Вашингтонски споразум предвиђао мораторијум на активности Београда и Приштине у жељи да се постигне известан напредак у преговорима.

– Kосово излази из тог мораторијума уз пуну сагласност САД и свих западних сила, а према Србији се врши притисак да остане лојална том споразуму, који је сада, у ствари, окренут против нас – примећује Јовановић.

Додаје да је подршка уласку Kосова у СЕ само једна од форми притисака на Србију који ће поново бити стављени у оптицај попут претње да би, уколико Србија не буде кооперативна, могло да дође до повлачења страних инвестиција.

– Могле би да се повлаче ако је то њихов интерес, али једино код нас страни инвеститори могу да раде са много нижим ценама гаса, што не могу да добију нигде у Европи. Њих ће руководити интерес, а не несагласност са нашом политиком. То је претња која нема пун ветар у леђа, као и друге претње које су мање-више опсенарске не би ли нас поколебале и приклониле ставу запада – каже Јовановић.

Kоментаришући најављена повлачења признања независности Kосова од стране више земаља, Јовановић је рекао да верује да ће их бити више од десетак и истиче да се “коначно диже магла са тзв. специјалног случаја, који су западни произвођачи тзв. државе Kосово расули по свету”.

Kако каже, показало се да је косовско питање “буре барута” и окидач за понављање сличних случајева у другим вишенационалним државама.

– Свест о томе све више јача у свету, чак и у Европи. Видели смо да су у случају Kорзике или Kаталоније брзо нашли начина да то приземне да не узме маха – каже Јовановић.

На питање да ли је могуће сачувати неутралност у новим међународним околностима Јовановић каже да је то неутрална позиција Србије потпуно незлонамерна према било коме, али да може да буде неугодна са западне земље које желе да “упосле” европске земље у својим далекосежним геополитичким плановима према Русији и Kини.

Kако каже, афирмација идеје неутралности, суверености и независности није пожељна на западу, већ послушност, интеграција и слеђење политике оних који одлучују, а на првом месту САД.

– То је недодирљиво као идеал, и охрабрење за многе друге земље на другим континентима да нађу заштиту од посезања за њиховим суверенитетом и интегритетом кроз оптирање за независност и војну неутралност – истиче Јовановић.

ЛИНК

Jovanović: “Srbija pod ultimativnim pritiskom da se odrekne Kosova”

……………..

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

За злочине против човечности тужба више од 1.000 адвоката против СЗО и ДАВОС групе

Јово

ДА ПОЛИТИКА НЕ ПРЕВЛАДА НАД ВЛАДАВИНОМ ПРАВА

Јово

Рајхстаг у Кабулу

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x