Društvo, Politika, Prenosimo, Svet (planeta), Slobode, Srbija

Zakon o gej zajednicama zaustavljen jer udara na osnove liberalnog društva

Građani i verske zajednice Srbije protiv Zakona o istopolnim zajednicama

  • Miša Đurković: Protiv ovog „gej zakona“ je i većina građana Srbije, od kojih su 90 odsto vernici i oni su protiv nasilnog pokušaja da manjina ukine pravo većine
  • Mnogi propisi predloga zakona krše osnovna ljudska prava. Njima se ukida sloboda govora i izražavanja, a naučnici neće smeti da govore i pišu ono što misle. Bilo kakvo iznošenje mišljenja koje bi predstavljalo kritiku odredaba ovih propisa može se podvesti pod diskriminaciju i kršenje zakona.
  • Slobodan Antonić: Zakon o istopolnim zajednicama je protiv Ustava Srbije
  • Marija Stajić: „Sva tri zakona su protivustavna, protivporodična i usmerena su protiv slobode mišljenja, izražavanja i veroispovesti

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti i Predlog zakona o zabrani diskriminacije usvojila je Vlada Srbije i uskoro će stići u Skupštinu, dok treći Predlogzakona o istopolnim zajednicama nije prošao kroz Vladu, i na putu je da bude stavljen ad akta. Protiv njega su se pobunile sve verske zajednice, a i većina građana je protiv.

Zakone je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i nova ministarka Gordana Čomić.

Đurković: zakoni udar na osnove liberalnog društva

Ovo je u četvrtak rekao dr Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, na konferenciji za medije Koalicije za prirodnu porodicu, na kojoj je ocenjeno i da bi usvajanje ovih propisa predstavljalo udar ne samo na porodicu, nego i na osnove liberalnog društva.

– Protiv je i većina građana Srbije, od kojih su 90 odsto vernici i oni su protiv nasilnog pokušaja da manjina ukine pravo većine – rekao je Đurković.

Snažno i dosledno u odbrani porodičnih vrednosti koje su stub normalnog društva: Miša Đurković, Marija Stajić, koordinatorka Koalicije za prirodnu porodicu i Slobodan Antonić
Ukida se sloboda govora i izražavanja

On je naveo da je iz Zakona o zabrani diskriminacije izbačen član 18 koji je predviđao da pripadnici verskih zajednica ne smeju izvan ckvenih prostorija da iznose stavove kojima se kritikuju homoseksualci.

– Zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije usvajaju se ogromnom brzinom, ovo je blickrig, oni vraćaju komunizam i verbalni delikt, pravljeni su u stranim ambasadama i neko je hteo da ih preko ministarke Čomić nametne narodu i vladajućoj većini – rekao je Đurković. – Njima se ukida sloboda govora i izražavanja, a naučnici neće smeti da govore i pišu ono što misle. Bilo kakvo iznošenje mišljenja koje bi predstavljalo kritiku odredaba ovih propisa može se podvesti pod diskriminaciju i kršenje zakona.

Afirmacija i očuvanje duhovnih, istorijskih, kulturnih, porodičnih i pravoslavnih vrednosti…sa ranije manifestacije u Beogradu

Glavni zaključak Koalicije za prirodnu porodicu  je: Sva tri predložena zakona, o rodnoj ravnopravnosti, istopolnim zajednicama i zabrani diskriminacije neustavna su, protivna su zdravom razumu i usmerena su protiv volje većine građana, tradicije i identiteta.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Brnabić: Dati predlozi su u duhu tradicije našeg naroda

Izmene zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti u skladu su sa Ustavom i otvorenošću našeg društva, izjavila je u parlamentu premijerka Ana Brnabić, preneo je Tanjug. Ona je navela da misli da su oni u skladu sa Ustavom, te da duboko veruje da su u duhu tradicije našeg naroda koji je, kaže, uvek bio otvoren i tolerantan.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Antonić: Predlozi zakona su bez demokratskog kapaciteta

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić ocenio je da ovi zakoni, zbog brzine kojom se usvajaju i načina na koji su pisani, nemaju demokratski kapacitet, jer nije bilo valjane javne rasprave niti argumenata protiv njih.

Zakon o istopolnim zajednicama je zapravo prekopiran zakon kojim se regulišu porodični odnosi, osim što im je u ovoj fazi onemogućeno da usvajaju decu. To je sada protiv Ustava, međutim, sa promenama Ustava verovatno bi se i to menjalo – rekao je Antonić.

Učesnici konferencije kao opasnost naveli su mogućnost da se dugoročno kao normalno uvede rodoskvrnuće i incestuozne veze.

Porodične vrednosti moraju pobediti
Stajić: PREDLOŽENI ZAKONI SU U KOLIZIJI SA POSTOJEĆIM

Prema rečima Marije Stajić, koordinatorke Koalicije za prirodnu porodicu: „Sva tri zakona su protivustavna, protivporodična i usmerena su protiv slobode mišljenja, izražavanja i veroispovesti. Ustav Srbije ne poznaje kategorije roda, rodnog identiteta i svega što je vezano za rod“.

Stajićeva zaključuje: „Imamo već Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, a član 15 Ustava jemči ravnopravnost žena i muškaraca i jemči politiku jednakih mogućnosti. Ustav garantuje i slobodu misli, savesti i veroispovesti, kao i slobodu mišljenja i izražavanja, dok predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti teži da ograniči upravo ta prava građana Srbije“.

Video-linkom učesnicima su se obratili i režiser Emir Kusturica, pesnik Matija Bećković i profesor Vladimir Dimitrijević. Kusturica smatra da je ovde reč o jurišu da se promeni socijalno biće, ukine sloboda koju smo imali i da usvojimo zakone koji ruše pravoslavnu kulturu.

Matija Bećković je istakao da u Srbiji više ljudi umire nego što se rađa, te da nam zakoni poput onog o istopolnim brakovima nisu potrebni, jer tome dodatno doprinose, dok je prof. Vladimir Dimitrijević ocenio da borba za porodične vrednosti mora da bude odlučna i temeljna, i pozvao sve vernike svih religija da se toj borbi pridruže.

LINK

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/992560/odlozen-zakon-gej-zajednicama-koalicija-prirodnu-porodicu-konferenciji-kritikovala-tri-propisa-oblasti-ljudskih-prava 

https://rs.sputniknews.com/vesti/202104291125226634-kusturica-beckovic-antonic-djurkovic-digli-glas-protiv-predloga-novih-zakona-u-srbiji/

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Izvor: Između sna i jave […]