Политика, Преносимо, Србија и ЕУ

ЕУ Србију кочи плански?

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ
  • У просеку ако би се ишло овом “брзином” би било потребно још пет година само да се сва поглавља отворе, без затварања. Од укупно 35 поглавља, до сада смо отворили 12, од којих су два и привремено затворена.

Зашто ће Унија нашој земљи отворити само два нова преговарачка поглавља? Брисел има и своје проблеме, проширење није високо на листи приоритета. Јоксимовић: Стрпљење и решеност су моји принципи

СРБИЈА ће, уколико у последњи час не дође до неког непредвиђеног обрта, у Луксембургу следећег понедељка отворити свега два преговарачка поглавља на путу европских интергација. У неким другим околностима то би могло да се сматра успехом, али ствари добијају другачије обрисе ако се зна да “на столу” већ дуже време стоји још неколико области за које смо били у стању да их без проблема заокружимо у овом циклусу.

Области које третирају финансијске услуге (9), рибарство (13) и финансијске и буџетске одредбе (33), већ низ месеци, а неке још од краја прошле године, чаме у фиоци у згради “Јустус Липсијус”, у седишту ЕУ. У међувремену, европским институцијама доставили смо и преговарачку позицију за поглавља 18, које се односи на статистику, и 17, у вези са економском и монетарном политиком. Ово последње је још у процедури, мада је и за њега, да је било воље, све могло да се оконча на време. За остала четири поглавља не постоји ниједан ваљани технички разлог да и даље буду “на чекању”.

– Било би много да се у овом тренутку, одједном, отвори пет поглавља. Државе чланице не желе да се пребрзо напредује у ишчекивању најављене реформе ЕУ. Зато су неке најскептичније земље сматрале да треба “спустити лопту” и не журити превише – отворено признаје, за наш лист, високи извор из Европског савета.

Сада је јасно да све не зависи само од брзине остварених реформи, већ и да доста тога кроје политичке одлуке у Бриселу.

На питање треба ли Србија да буде незадовољна зато што се најављује отварање само два нова поглавља у јуну, с обзиром на то да наша влада тврди да смо спремни за отварање пет, као и због чега ће се Европска унија задржати на поглављима 33 и 13, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, за “Новости”, каже:

– Поглавља отварамо некад брже и више, некад спорије и мање, али динамика постоји. До краја јуна отворићемо највероватније два – 33 (буџетске и финансијске одредбе) и 13 (рибарство). Процес европских интеграција је комплексан и није имун на политичке проблеме и у ЕУ. Сматрам да је ЕУ тренутно у фази преиспитивања сопствених проблема, па се процес проширења не налази високо на листи приоритета, и ту видим разлог нешто смањене динамике.

Јадранка Јоксимовић и Јоханес Хан / Фото Танјуг
ТЕХНИЧКИ СПРЕМНА СРБИЈА је технички спремна за отварање пет поглавља, Србија напредује у правом смеру, оценила је премијерка Ана Брнабић прошле недеље, после састанка са амбасадорима ЕУ. Она је рекла да ће од земаља ЕУ ипак зависти колико ће бити поглавља отворено у јуну, али да је Србија заслужила то јер је показала прогрес. – Ипак, фокусирала бих се на то шта је наш део посла и шта још морамо да урадимо – рекла је Брнабићева, наводећи да је Србија доста тога урадила на путу евроинтегарција.

Министарка истовремено наглашава да је важно да се поглавља отварају и да Србија ради на новим, да буде спремна када се прилике побољшају:

– Стрпљење, одговорна решеност и упорност, непоказивање фрустрација у процесу интеграција, моји су принципи, па и онда кад ствари нису идеалне. То захтева позиција министра за европске интеграције, и ја се тиме руководим.

И министар спољних послова Ивица Дачић недавно је нагласио да се настављају спољни притисци на Србију, са циљем да се ослаби наша позиција и да се што пре дође до решења питања Косова. Притисци се, каже, огледају и у неотварању нових поглавља.

– Србија је једина земља кандидат која има поглавље 35, односно имају га и друге земље, али то су текућа питања која нису важна. Овде је то питање дијалога Београда и Приштине, и сада да бисмо ми напредовали, увек се оцењује на сваких шест месеци колико смо напредовали у том дијалогу. Тако да ми нисмо задовољни тиме што имамо само два поглавља на шест месеци, и то је, на неки начин, константни притисак који се на нас врши – рекао је Дачић.

Земље чланице, иначе, чекале су у априлу извештај Европске комисије, који је оцењен као позитиван, али ни то није помогло да се брже напредује. Из ЕУ су, напротив, стизале поруке да ће, баш зато што је напредак видљив, бити отворена два поглавља, а иначе их не би било ни толико.

ОВИМ ТЕМПОМ, ЈОШ ПЕТ ГОДИНА

БУГАРСКА је, као актуелни председавајући ЕУ, имала високе амбиције када је реч о Србији и Западном Балкану, али осим лимитираних домета самита у Софији, током полугодишњег комшијског председавања, биће највероватније отворена само два поглавља.

Када би се и убудуће ишло том брзином, у просеку би било потребно још пет година само да се сва поглавља отворе, без затварања. Од укупно 35 поглавља, до сада смо отворили 12, од којих су два и привремено затворена.

Извор: Вечерње новости

 

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x