Društvo, Prenosimo, Religija, Slobode, Srbija, Srbija i EU

Episkop Irinej: Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo

Povodom najave donošenja Zakona o priznavanju istopolnih partnerstava

 

  • Stav Srpske pravoslavne crkve o priznavanju istopolnih partnerstava je negativan da ne može biti negativniji

 

  • Godine 2009. odlučno ste se borili da Zakon o zabrani diskriminacije ne bude povod za diskriminaciju moralne većine u Srbiji, čiji su stavovi opredeljeni vekovnim hrišćanskim etosom. Sada nam ministarka za dijalog Gordana Čomić najavljuje zakon o priznavanju istopolnih partnerstava. Kakav je stav SPC o tom pitanju?

Na ovo pitanje nedeljnika „Pečat“Episkop Bački Irinej dao je sledeći odgovor:

„Stav Srpske Pravoslavne Crkve o tom pitanju isti je kakav je uvek bio – negativan da ne može biti negativniji. Taj stav su 2009. godine delile, a sigurno i danas dele, i sve ostale tradicionalne Crkve i verske zajednice u Srbiji – Rimokatolička Crkva, Crkve Reformacije, Islamska i Jevrejska zajednica. Stoga se usuđujem da i sada govorim ne samo u ime svoje Crkve nego i u ime svih koji u Boga veruju jer dobro znam da o pitanju svetinje braka i porodice svi poštujemo iste Božje zapovesti i iste etičke vrednosti.

Grb Srpske pravoslavne crkve
Čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao „dvojica tata” ili „dve mame”

Naš stav je sledeći: čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao „dvojica tata” ili „dve mame”. Po ovoj stvari isto je učenje Biblije i Korana. Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo i za Jevreje, i za hrišćane, i za muslimane, ali sadašnje vreme i davno prošlo vreme nisu isto vreme, tako da danas niko i nigde u kulturnom svetu ne kamenuje homoseksualce. Mi se danas ne mešamo ni u čiji lični izbor i privatni život niti želimo da ikome budu uskraćena prava i sloboda volje, ali ne prihvatamo nametanje homoseksualnosti odraslima i deci kao ravnopravne „orijentacije” i medijsko, dirigovano davanje prednosti toj „orijentaciji” nad većinskom, po meni prirodnom i samorazumljivom.

Ne prihvatamo nametanje homoseksualnosti odraslima i deci kao ravnopravne „orijentacije”

Došlo se do toga da je gej-parada postala jedan od glavnih preduslova za članstvo u Evropskoj uniji. Uveren sam da ni inicijativa gospođe Gordane Čomić nije njena ideja već briselska – i ina – direktiva. Ako je to, kao i priznanje Kosova i Metohije za posebnu državu, uslov ili ultimatum, hvala im na svemu – i na „otvaranju poglavlja”, i na „imajućem biti” članstvu, i na obećanim ekonomskim „benefitima” (što bismo mi starinski, prevaziđeni, neresetovani Srbi kazali – prednostima ili dobitkom), i na obećanim „zjapećim visinama svetle budućnosti” (Aleksandar Zinovjev), i na svemu ostalom i još ponečem!

Neka živi kako ko hoće i neka radi šta ko hoće, ali brak i „istopolna zajednica” nisu isto. Jedna stvar je priznavati slobodu i prava članovima i članicama takvih zajednica, sasvim druga je proglasiti ih za ekvivalent braku, a treća – besomučno ih propagirati.

Uostalom, neka naša država organizuje referendum o ovom pitanju!

………………………..

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments