ДСС би могао самостално на изборе

ФИЛИП ГОЛУБОВИЋ, генерални секретар председника СРЈ, ЗА “ПОЛИТИКУ”

 

  • Дубоке разлике у интересима странака у ДОС-у. –
  • Интересне групе појединих странака заузимају центре моћи, а то угрожава демонтажу старог система. –
  • ДСС даје јасне сигнале да се не слаже са таквом политиком. –
  • Апсурд је да ДСС буде оптужен за неодговорност оних које не може да контролише – каже ге-нерални секретар председника СРЈ

Интервју водио: Јово Вукелић

26. јун 2001.

– Заједничко искуство у остваривању власти показало је колико су дубоке разлике у интересима странака окупљених у ДОС-у. У брисани простор упале су интересне групе из појединих странака, без пардона и не обазирући се на предизборна обећања грађанима. ДСС је давала и даје сигнале да се не слаже са таквом политиком, јер постоји изборни бележник-грађанин, који ће подвући црту испод таквог понашања. Међутим, процес заузимања центара моћи се наставља још већом жестином, тако да је остварена напетост у коалицији, која у овом часу угрожава заједнички циљ – демонтажу старог режима и стварање демократских институција за нека поштенија времена. Најважнији заједнички интерес ДОС-а остаје очување целине државне територије и савезне државе – каже у интервјуу за наш лист Филип Голубовић, генерални секретар председника СРЈ, а недавно, на предлог Војислава Коштунице изабран за члана Председништва Демократске странке Србије.

Коштуница, председник СРЈ

Један је од оснивача ДСС и најближих сарадника председника Коштунице. Правник по образова њу, Голубовић, који је истакнути адвокат, говорећи о главним политичким питањима око којих нема пуне сагласности у ДОС-у, истиче:

Симболично учешће у извршној власти

– Нема је око механизама одговорности за преузете обавезе. То би се могло дефинисати као различит концепт у остваривању предизборних циљева. Сасвим прецизно: ми из ДСС хоћемо да досегнемо модерну државу преко институција, а неко је разумео да те циљеве треба постићи преко сопственог модерног изгледа, опонашајући стандард, али не и обавезе политичара из земаља благостања.

  • Да ли је ДОС „обавио своје”, урадио главни посао због кога је основан, или је већ сада јасно да је реалније очекивати да на првим следећим изборима ова коалиција наступи у две или три групације?

– Све стратешке политичке анализе наших унутрашњих прилика указују да мора доћи до укрупњавања наше политичке сцене. Када ће доћи до избора, зависи од стварног, а не скривеног интереса демократских снага друштва. Наша странка је, с обзиром на то да је на власти, у обавези да бирачима докаже да је у областима у којима учествује постигла обећане циљеве. Али, партиципација наше странке у извршној власти је симболична и долазимо до апсурда да будемо оптужени за неодговорност оних које не можемо да контролишемо. То је апсурд који ће морати да се реши.

  • Када и како?

– Или ћемо преузети одговорност и делити њене последице, или је дошло време да се растајемо, па ви спајајте ваше промиле и промилчиће. Страх од нових избора је увек везан за очување стечених позиција које наша странка једноставно нема. Оно што знамо то је јасна подршка нашој странци и кад дођу нови избори не желимо да носимо терет који су нам други натоварили. ДОС је произвео промене.

После тога се урадило мало, а није се приступило озбиљној рестаурацији политичког и економског живота. Очекујем да ће се ДОС разврстати у три колоне. Демократска странка Србије је у стању да изнесе изборе самостално, али су нам у тој трци добродошли сви искрени носиоци демократског преображаја.

………………………….

Претходник нестао

Функција генералног секретара председника СРЈ је обавијена велом тајне, скоро мистерије.

О свом послу Голубовић каже: – Постао сам генерални секретар 7. Октобра прошле године и ушао у област која ми је непозната, као и широј јавности. У Палати федерације затекли смо оставку мог претходника Горана Милиновића, који се ни до данас није појавио. Није било документације, која је развучена по резиденцијалним објектима које је Милошевић користио. Мој основни посао је организација рада Секретаријата председника, доношење нормативних аката, а обично се ради од 8.30 ујутро до дубоко у ноћ.

С председником СРЈ имам свакодневне контакте због обраћања грађана, институција, предузећа и таквим послом смо буквално затрпани. Са председником сарађујем у поступку доношења указа о постављењима у дипломатској служби, одлука о помиловањима, присуствујем често седницама саветничког тима и појединим сусрететима са страним и домаћим делегацијама.

……………………………

  • Потпредседник Савезне владе, члан Г-17 Мирољуб Лабус је изјавио, пре неколико дана, да ДОС више никада у овом саставу неће изићи на изборе. Да ли знате разлоге такве изјаве?

– У потпуности разумем изјаву и прихватам Лабусово политичко размишљање, јер је, као што сам рекао, питање укрупњавања политичких организација и странака природан и неизбежан процес.

  • Пре неколико дана вратили сте, заједно са још двоје страначких колега, мандате у Скупштини Србије, образлажући то потребом рада у странци. Да ли је то доказ да се ДСС ужурбано спрема за изборе?

– Уз пуну сагласност странке вратили смо мандате да би побољшали унутрашњу организацију странке. Александар Поповић је председник Савета, Душан Пророковић је потпредседник Извршног одбора и процењено је да је потребно да се много више ангажујемо. Како сам и генерални секретар председника СРЈ, потез је био логичан. У ДСС-у се руководимо принципом одвајања страначких и државних функција па су тумачења да смо „тврдо национално језгро” без основа и пласирана су да створе некакав случај у странци кога иначе нема. Напротив, имамо снажну и добро постављену страначку организацију.

  • Више од једне деценије председник ДСС Војислав Коштуница био је заговорник идеје отемељитој измени Устава СРЈ и Устава Србије и говорио је о потреби одржавања уставотворне скупштине. Шта је с том идејом?

– Та идеја није напуштена, нити запостављена,. Напротив, одредбе нашег страначког програма у потпуности се слажу са политиком коју спроводи председник Коштуница као државник. Потребе уставних реформи, све до уставотворне скупштине, биће логична последица активности и рада председника. Потпуно сам сигуран да ће председник испунити предизборно обећање о изборима после 18 месеци обављања председничке функције.

  • Који су главни политички циљеви ДСС, имајући у виду предизборна обећања?

– Истински и потпуни преображај државе и постизање нормалних животних услова за све грађане путем реформи политичког и економског система. Претпоставка за остваривање ових циљева је измена устава Србије и Југославије и системских закона које је донела претходна власт. Циљ је правна држава са јаком парламентарном контролом и деполитизованом из-вршном влашћу, уз пуну независност правосуђа.

И нова власт често избегава контролу

  • Чиме нисте задовољни у извршавању тих циљева?

– Овако озбиљне програмске циљеве није могуће остварити у кратком року. Али успоравање процеса настаје на пољу на коме смо га нај-мање очекивали. То је да нова власт често прихвата ранији стил вршења извршне власти и избегава прихватање механизама контроле и одговорности. Под паролом револуционарног заноса, и са етикетом ДОС-а, десили су се бахати упади у центре финансијске и економске моћи ове земље. Чека нас дутотрајан процес навикавања на демократску форму, а носиоци ових активности то нападају као анахроно и непотребно. Реална сметња остваривању циљева је и ослањање неких странака на раније полуге аутократског режима, преко кокетирања са мафијом и стварања страха у средствима информисања.

……………………………..

Заједнички пут од 10.000 километара

За време септембарске изборне кампање био сам уз председника Коштуницу и прешли смо око 10 хиљада километара за 22 дана, а учествовали смо на 92 митинга. Био сам с њии и у Косовској Митровици када су нас напали хулигани и тада сам доживео тежак прелом десне ноге – сећа се Голубовић, напомињући да је јавност остала ускраћена за врло занимљиве детаље те драматичне кампање.

……………………………..

Дакле, многе околности су непромењене зато што су неки субјекти само формално промењени и остварују своје појединачне личне интересе.

  • Како оцењујете досадашае резултате надлежних истражних органа и органа гоњења у откривању злоупотреба, пљачки и злочина челника бившег режима?

– Та активност је знатно увећана и пажња је оправдано усмерена на откривање великих привредних пљачки коришћењем политичког положаја. Али, запостављена је реформа услова рада правосудних органа. Њихов материјални положај је очајан. Сматрам да би, као адвокат који има непосредан увид, највећу буџетску ставку требало да чини инвестиција у правосуђе, јер је то најразоренији део власти.

Лично ми смета што политичари изричу пресуде, као што се и кадрови ДОС-а појављују на функцијама без претходног усаглашавања. За боље обавештене остаје мучан утисак због свега овога да је задржан систем одлучивања у неформалним центрима моћи. А то је најосетљивије управо на плану откривања привредног криминала и селективног информисања јавности.

  • Када очекујете да ће грађани почети пристојно да живе од свог рада. Шта се још мора променити да би се то десило?

– Успостављањем демократских институција и спровођењем економске реформе, по јасним правилима и без монопола, стићи ће се до тог циља. Прве резултате осетићемо после транзиције и промене својинских односа. Јесте болно, али бар не тече крв, као до сада. Боље ћемо живети у првој половини наредне године.

…………………….

Поништићемо одлуке о незаконитој додели станова

Као чланови стамбене комисије Савезне владе открили смо злоупотребе у додели станова. Јавност још ништа не зна о вашем послу. Докле се стигло у овом послу?

Из документације сам уочио да је и у овом послу мој претходник Милиновић имао одлучујућу улогу. У Комисији смо сагласни да постигнемо пуну јавност рада, али постоје различити приступи у односу на спречавање последица очигледних злоупотреба у раду Комисије за станове. Мој став је да морамо поништити одлуке о незаконитој додели станова и вила како бисмо се разликовали од претходника који су се понашали бахато и скандалозно.

 ……………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Српска наука се сурвава у понор

Prenosimo

ПОТРЕБА ЗЛОЧИНЦА ДА БУДЕ НА МЕСТУ ЗЛОЧИНА

Јово

Како је Лајенова вратила Европу стотину година уназад, у време рађања фашизма

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x