Држава минирала борову шуму и малињаке

Порука са Рађевице: Држава да престане са злочином или почиње општа побуна

  • Најављен Општи еколошки устанак у Србији. Екологија је оно што ће их склонити са власти за сва времена, јер ово што су урадили – за ово ће дебело неко морати да одговара
  • На брду Рађевица код Александровца, код каменолома, еко активисти су посадили борове на месту где је држава минирала борову шуму
  • Предлажем и Зорани (Михајловић) и Ани (Брнабић) и Ирени (Вујовић), пошто имају план да путују по Србији да нам показују тај „еколошки процват“ од кад је Вучић дошао на власт
  • Следи акција – правац на Дрину да истерамо Рио Тинто и све оне који су дошли да узимају наше. Ово је наша земља“
  • Они (власт) имају једну једину опцију – а то је да моментално прекину са злочином или ће имати општу побуну
  • С премијерком Брнабић нема шта да се преговара јер она људима који саде малине (на Рађевици) и који се баве пчеларством код Лознице, нуди камелоном и концентровану сумпорну киселину. Онај ко то ради не воли своју земљу.

 Аутор: Младен Саватовић

Премијерки Ани Брнабић истекао је рок да до 1. маја одговори на захтеве активиста са “еколошког устанка” 10 априла, па еко-активисти “узвраћају ударац”.

Окупили су се на брду Рађевица код Александровца, код каменолома, где су посадили борове на месту где је минирана борова шума. Еколошки активиста Александар Јовановић Ћута каже да оно што је на том месту држава урадила не може да се сакрије нити да се испинује. “Општина и држава да се опамете за сва времена. Онај ко воли своју земљу и своје људе, ово никад не би урадио”, навео је и додао да држава мора моментално “да престане са злочином и да почне да спроводи закон” кад је у питању екологија или ће у супротном имати општу побуну.

Јовановић је рекао за Н1 да је акција на Рађевици, у близини Александровца, била – „окупљање на месту злочина“.  „Овде где се налазимо је оно што Ана Брнабић, Зорана Михајловић и Ирена Вујовић називају „еколошки процват“. Налазимо се на месту где су људима минирали борову шуму и малињаке, а ту су близу и виногради. То оно што нам не раде ни Kинези, ни Рио Тинто, ни стране велике компаније и инвеститори. То нам ради ова држава која је у „дилу“ са неким инвеститорима који никако да се појаве“, рекао је Јовановић.

Зашто су општинске власти учиниле овакве зулуме

Он је навео да је данашњи протест био „последња опомена“ општинским властима „да ово под хитно бришу из просторног плана“, наводећи да се ту врше истражне радње. Јовановић истиче да су зато куће напукле људима од детонације и да се ради о злочину над природом који мора да се прекине.

„То је само једно од 100 места у Србији где се ово ради људима. Због чега? Да би неко себи омогућио велике паре, против свих закона, а нарочито против закона природе. Наставићемо да се окупљамо на оваквим местима“, рекао је саговорник Н1.

Стотине гневних еко-активиста иде да обнови уништену шуму

Јовановић наводи и да ће се следећи пут окупити испред општине Александровац, да „виде председника општине и оне који су ово све дозволили“, поручујући да уколико немају од чега да се крију, нек изађу пред народ, а уколико не изађу – да ће им народ доћи.

Јовановић је рекао и да су данас на том месту посадили борове и да желе да све врате у првобитно стање. „Ајд нек неко такне ове борове које смо засадили, налетеће на физички отпор грађана и мештана, и то значи тај еколошки устанак“ (о ком активисти говоре).

Следећа локација је планина Бабе изнад Параћина, где се врши још већи злочин, ићи ће нас 1000. Па ћемо сићи доле, у општину, тамо где су они који су све ово закували. Општина и држава да се опамете за сва времена. Онај ко воли своју земљу и своје људе, ово никад не би урадио.

Еколошки активиста Александар Јовановић Ћута артикулише бес народа
Нестале реке Јошаница и Замоковка

Овде се налази Јошаничка бања, на 30 км, ту су нестале речице Јошаница и Замоковка, нестале за сва времена. Kо је потписао смртне казне за њих? Па, наравно, Зорана Михајловић. Ево предлажем и Зорани (Михајловић) и Ани (Брнабић) и Ирени ( Вујовић), пошто имају план да путују по Србији да нам показују тај „еколошки процват“ од кад је Вучић дошао на власт, да дођу у Јошаницу, да стану уз свој народ ако смеју, да се не крију више…

Идемо после за Параћин и идемо за Добрињу, па ће бити велики протест видећемо где. И потом  правац на Дрину да истерамо Рио Тинто и све оне који су дошли да узимају наше. Ово је наша земља“, истакао је Јовановић.

Револт грађана је тињао, сада више не могу да трпе бахатост власти

На питање Н1 да ли очекује неку реакцију власти, Јовановић је рекао да ће овакве акције сигурно допрети до њих и да они јесу одмах реаговали. „Ми смо имали ланчану реакцију која траје до дан-данас, јер знају да ово није „Јовањица“, „Веља Невоља“ – неке афере које могу да спинују и да врте на сваких пола сата и залуђују народ. Ово што су урадили овде не застарева и не могу да сакрију.

Следећи пут – 50.000 еколошких активиста пред Скупштином

Зна се ко је вршио злочине, ко је гурао реке у цеви, зна се ко је натапао земљу отровом. Они имају једну једину опцију – а то је да моментално прекину са злочином или ће имати општу побуну“, рекао је и додао да ће еколошких активиста пред Скупштином следећи пут бити бар 50.000.

Говорећи о евентуалном састанку са премијерком Аном Брнабић, Јовановић је рекао да се „с њима не преговара, већ да се разговара само језиком који они разумеју, а то је да моментално прекину са злочином и да моментално почну да спроводе закон“.

„У супротном десиће им се и Топли До, и Ракита, десиће им се Рудинска река, десиће им се општа побуна. Дакле, народ ће почети да спроводи закон – кад нема државе да га спроведе. Дакле, ми грађани смо у обавези да поштујемо закон, али и да га спроводимо кад нема државе“, истакао је Јовановић.

Kаже да с премијерком нема шта да се преговара и да она, како истиче, људима који саде малине (на Рађевици) и који се баве пчеларством код Лознице, нуди камелоном и концентровану сумпорну киселину. Онај ко то ради не воли своју земљу, наглашава.

Услов да се разговара са премијерком је, наводи, да новинари буду присутни, да уживо преносе, па да „народ види ко је радио по закону“, да се отворе сви пројекти. Додао је да је министарка Зорана Михајловић „сада постала велики еколог“, па изјављује да је кршење закона све оно што је повезано са МХЕ. „Е, па ако је кршење закона, хајмо лепо, као у свету, да се те реке врате у корита, дакле рушењем“, додао је.

Јовановић каже да иза Михајловићеве и Брнабићеве стоје „дела“, а то су, како је рекао, „мртва природа, мртве реке, каменоломи, сумпорна киселина“. „И то је она будућност који они нама сервирају.

Екологија је оно што ће их склонити са власти за сва времена, јер ово што су урадили – за ово ће дебело неко морати да одговара“, закључио је Јовановић.

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Охридски рачун без крчмара

Prenosimo

Најважније је поимање народа – да се од овог у чему смо нема шта очекивати

Gost autor

Мало нација ће створити и пустити биолошко оружје којим напада првенствено саме себе

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x