Društvo, Ideje, Slobode, Srbija

Država minirala borovu šumu i malinjake

Poruka sa Rađevice: Država da prestane sa zločinom ili počinje opšta pobuna

  • Najavljen Opšti ekološki ustanak u Srbiji. Ekologija je ono što će ih skloniti sa vlasti za sva vremena, jer ovo što su uradili – za ovo će debelo neko morati da odgovara
  • Na brdu Rađevica kod Aleksandrovca, kod kamenoloma, eko aktivisti su posadili borove na mestu gde je država minirala borovu šumu
  • Predlažem i Zorani (Mihajlović) i Ani (Brnabić) i Ireni (Vujović), pošto imaju plan da putuju po Srbiji da nam pokazuju taj „ekološki procvat“ od kad je Vučić došao na vlast
  • Sledi akcija – pravac na Drinu da isteramo Rio Tinto i sve one koji su došli da uzimaju naše. Ovo je naša zemlja“
  • Oni (vlast) imaju jednu jedinu opciju – a to je da momentalno prekinu sa zločinom ili će imati opštu pobunu
  • S premijerkom Brnabić nema šta da se pregovara jer ona ljudima koji sade maline (na Rađevici) i koji se bave pčelarstvom kod Loznice, nudi kamelonom i koncentrovanu sumpornu kiselinu. Onaj ko to radi ne voli svoju zemlju.

 Autor: Mladen Savatović

Premijerki Ani Brnabić istekao je rok da do 1. maja odgovori na zahteve aktivista sa “ekološkog ustanka” 10 aprila, pa eko-aktivisti “uzvraćaju udarac”.

Okupili su se na brdu Rađevica kod Aleksandrovca, kod kamenoloma, gde su posadili borove na mestu gde je minirana borova šuma. Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da ono što je na tom mestu država uradila ne može da se sakrije niti da se ispinuje. “Opština i država da se opamete za sva vremena. Onaj ko voli svoju zemlju i svoje ljude, ovo nikad ne bi uradio”, naveo je i dodao da država mora momentalno “da prestane sa zločinom i da počne da sprovodi zakon” kad je u pitanju ekologija ili će u suprotnom imati opštu pobunu.

Jovanović je rekao za N1 da je akcija na Rađevici, u blizini Aleksandrovca, bila – „okupljanje na mestu zločina“.  „Ovde gde se nalazimo je ono što Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i Irena Vujović nazivaju „ekološki procvat“. Nalazimo se na mestu gde su ljudima minirali borovu šumu i malinjake, a tu su blizu i vinogradi. To ono što nam ne rade ni Kinezi, ni Rio Tinto, ni strane velike kompanije i investitori. To nam radi ova država koja je u „dilu“ sa nekim investitorima koji nikako da se pojave“, rekao je Jovanović.

Zašto su opštinske vlasti učinile ovakve zulume

On je naveo da je današnji protest bio „poslednja opomena“ opštinskim vlastima „da ovo pod hitno brišu iz prostornog plana“, navodeći da se tu vrše istražne radnje. Jovanović ističe da su zato kuće napukle ljudima od detonacije i da se radi o zločinu nad prirodom koji mora da se prekine.

„To je samo jedno od 100 mesta u Srbiji gde se ovo radi ljudima. Zbog čega? Da bi neko sebi omogućio velike pare, protiv svih zakona, a naročito protiv zakona prirode. Nastavićemo da se okupljamo na ovakvim mestima“, rekao je sagovornik N1.

Stotine gnevnih eko-aktivista ide da obnovi uništenu šumu

Jovanović navodi i da će se sledeći put okupiti ispred opštine Aleksandrovac, da „vide predsednika opštine i one koji su ovo sve dozvolili“, poručujući da ukoliko nemaju od čega da se kriju, nek izađu pred narod, a ukoliko ne izađu – da će im narod doći.

Jovanović je rekao i da su danas na tom mestu posadili borove i da žele da sve vrate u prvobitno stanje. „Ajd nek neko takne ove borove koje smo zasadili, naleteće na fizički otpor građana i meštana, i to znači taj ekološki ustanak“ (o kom aktivisti govore).

Sledeća lokacija je planina Babe iznad Paraćina, gde se vrši još veći zločin, ići će nas 1000. Pa ćemo sići dole, u opštinu, tamo gde su oni koji su sve ovo zakuvali. Opština i država da se opamete za sva vremena. Onaj ko voli svoju zemlju i svoje ljude, ovo nikad ne bi uradio.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta artikuliše bes naroda
Nestale reke Jošanica i Zamokovka

Ovde se nalazi Jošanička banja, na 30 km, tu su nestale rečice Jošanica i Zamokovka, nestale za sva vremena. Ko je potpisao smrtne kazne za njih? Pa, naravno, Zorana Mihajlović. Evo predlažem i Zorani (Mihajlović) i Ani (Brnabić) i Ireni ( Vujović), pošto imaju plan da putuju po Srbiji da nam pokazuju taj „ekološki procvat“ od kad je Vučić došao na vlast, da dođu u Jošanicu, da stanu uz svoj narod ako smeju, da se ne kriju više…

Idemo posle za Paraćin i idemo za Dobrinju, pa će biti veliki protest videćemo gde. I potom  pravac na Drinu da isteramo Rio Tinto i sve one koji su došli da uzimaju naše. Ovo je naša zemlja“, istakao je Jovanović.

Revolt građana je tinjao, sada više ne mogu da trpe bahatost vlasti

Na pitanje N1 da li očekuje neku reakciju vlasti, Jovanović je rekao da će ovakve akcije sigurno dopreti do njih i da oni jesu odmah reagovali. „Mi smo imali lančanu reakciju koja traje do dan-danas, jer znaju da ovo nije „Jovanjica“, „Velja Nevolja“ – neke afere koje mogu da spinuju i da vrte na svakih pola sata i zaluđuju narod. Ovo što su uradili ovde ne zastareva i ne mogu da sakriju.

Sledeći put – 50.000 ekoloških aktivista pred Skupštinom

Zna se ko je vršio zločine, ko je gurao reke u cevi, zna se ko je natapao zemlju otrovom. Oni imaju jednu jedinu opciju – a to je da momentalno prekinu sa zločinom ili će imati opštu pobunu“, rekao je i dodao da će ekoloških aktivista pred Skupštinom sledeći put biti bar 50.000.

Govoreći o eventualnom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, Jovanović je rekao da se „s njima ne pregovara, već da se razgovara samo jezikom koji oni razumeju, a to je da momentalno prekinu sa zločinom i da momentalno počnu da sprovode zakon“.

„U suprotnom desiće im se i Topli Do, i Rakita, desiće im se Rudinska reka, desiće im se opšta pobuna. Dakle, narod će početi da sprovodi zakon – kad nema države da ga sprovede. Dakle, mi građani smo u obavezi da poštujemo zakon, ali i da ga sprovodimo kad nema države“, istakao je Jovanović.

Kaže da s premijerkom nema šta da se pregovara i da ona, kako ističe, ljudima koji sade maline (na Rađevici) i koji se bave pčelarstvom kod Loznice, nudi kamelonom i koncentrovanu sumpornu kiselinu. Onaj ko to radi ne voli svoju zemlju, naglašava.

Uslov da se razgovara sa premijerkom je, navodi, da novinari budu prisutni, da uživo prenose, pa da „narod vidi ko je radio po zakonu“, da se otvore svi projekti. Dodao je da je ministarka Zorana Mihajlović „sada postala veliki ekolog“, pa izjavljuje da je kršenje zakona sve ono što je povezano sa MHE. „E, pa ako je kršenje zakona, hajmo lepo, kao u svetu, da se te reke vrate u korita, dakle rušenjem“, dodao je.

Jovanović kaže da iza Mihajlovićeve i Brnabićeve stoje „dela“, a to su, kako je rekao, „mrtva priroda, mrtve reke, kamenolomi, sumporna kiselina“. „I to je ona budućnost koji oni nama serviraju.

Ekologija je ono što će ih skloniti sa vlasti za sva vremena, jer ovo što su uradili – za ovo će debelo neko morati da odgovara“, zaključio je Jovanović.

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments