Доминантан утицај руске духовности на православље у Светој Гори

Манастир Пантејлемон, најупечатљивије је монашко станиште на западној обали Свете Горе

Белешке са Свете Горе * (4)

Пише: Јово Вукелић

Крећемо рано ујутро, 21 августа, из Кареје ка руским манастирима Старом Русику (скит манастира Пантејлемон) у шумовитим брдима и потом у посету познатијем Пантејлемону на обали мора. Дан је прави летњи, а комби вози искусни возач Рус. Водич покушава да се веже преко успона и кривина, поред провалија куда пролазимо и тражи појас, а Рус му хладнокрво одговара: „Немој да тражиш појас, ако се овде негде преврнемо ништа нам појас не може помоћи. Помаже нам Бог да се не преврнемо!“

Велика капија манастира је затворена па звонимо да нам монах отвори. И ето га, за неколико минута, радује се свакој посети, а посебно је задовољан кад чује да смо Срби. Показује нам све што је вредно видети у манастиру, који је поново недавно обновљен.

Планине Атос снимљена са подручја Кареје

Стари Русик је основан почетком 12 века од руских монаха, у њему је једно време боравио и Свети Сава. Претрпео је пожаре, био је скоро запуштен, јер су монаси прешли у нови манастир Пантејлемон на обали мора… Бурна историја манастира и упорност монаха да му дају нови живот довела је у ова брда највећег руског сликара фрески Николаја Мухина! Мухин, руски академик, човек велике енергије и талента, саветник Путина за културу (осликао је и цркву Христа Спаситеља у Москви) осликао је овај манастир с посебном љубављу.

Манастир Стари Русик је скит манастира Пантелејмона

До се молимо пред светим иконама и целивамо мошти светаца задивљени смо величанственим уметничким радовима руског сликара Мухина и његових сарадника на сводовима ове велике цркве. Храм је пре неколико година посетио и руски патријарх Кирил.

Исус Христ наликан у куполи храма у Рустику

Приликом одласка из манастира и поздрављања са монахом примећујемо да недостаје један од нас и почињемо да га тражимо и дозивамо. Сплетом околности остао је наш колега закључан у храму гледајући фреске, свете реликвије и занео се у молитви… А и он је сам дозивао и лупао на вратима храма, али га нико није чуо. Потом, после мале непријатности, настављамо пут у пуном саставу.

Необични раскошни свећњак у Старом Рустику
Указала се жена у Светој Гори

Гледајући с брда и серпентина како се приближавамо мору и манастиру лакше смо подносили кривине, нагибе, провалије под нама…Стижемо брзо до манастирских зидина и здања на самој обали мора и запањени смо лепотом и величином Пантелејмона, познатог и под именом Русикон.

Улазимо широким каменим степеништем у врт храма и лево се под каменим  тремом налази извор хладне воде па сви идемо да напунимо наше флаше и освежимо се.

Манастир Пантејлемон налази се уз саму морску обалу Свете Горе

Тик уз извор налази се велика Слика Богородице на спољнем зиду манастира Св. Пантелејмона. Баш на данашњи дан, 21. августа 1903. године, пре 119 година, догодило се указање Пресвете Богородице у манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори.

Фотографија је направљена 21.8./3. септембра 1903., а архив светогорског манастира Свети Пантелејмон изнео ју је у јавност тек 1997. Настала је као успомена на један стари обичај: давање милостиње руског манастира сиромашним монасима – келиотима.

Управа манастира је тада била одлучила  да се милостиња више не даје пошто су се манастирске залихе на измаку. Могуће да је овоме допринела лоша ситуација у Русији услед које је све мање прилога пристизало самом манастиру.

Богородица (прва с лева) дели помоћ сиротињи не дозвољавајући прекид тог доброчинства

Монах Гаврило је требало да фотографише последњи овакав догађај, за успомену. Међутим, тада је једино он приметио једну жену како се на чудан начин креће међу монасима. Фотографисао је, дакле, ту сцену, а жена коју је само он видео приказала се касније и на фотографском папиру, окружена посебним сјајем.

Оци су затим закључили да је Богородица била тужна и да је против такве одлуке па се појавила. Зато су одлучили да наставе са давањем милостиње.

Путин на византијском трону

Руски председник Владимир Путин је у Грчкој и на Светој Гори боравио 2016. године у дводневној посети у склопу прославе хиљадугодишњице руског присуства на Атосу. Заједно с њим био је и патријарх московски и све Русије Кирил, који је рекао „да цео свет треба да осети значај духовне традиције православља – управо кроз овај величанствени догађај.

На Светој Гори се догађају веома важне ствари за читав православни свет, а ово место је извор благодати“, рекао је руски председник.

Најтврђи камен изворног православља – Света Гора – несумњиво се изјаснила о Путину када је инсистирала да он тог дана мора бити на византијском трону у Кареји у част чијег доласка се цео Атос подигао на ноге. Старешине свих 20 манастира изјасниле су се позитивно о том предлогу.

Слика председника Русије Путина на византијском трону на Светој Гори због заслуга за обнављање православља и руске цркве

Друга, после 11 година (2005), посета руског председника Владимира Путина Атосу, односно Светој Гори, у многим земљама дочекана је као прворазредни медијски догађај. И то с пуним правом. Путина је Света Гора дочекала као цара! То није игра речи, нити претеривање – толика количина љубави и трепетног поштовања исказана је према руском лидеру

Посебан утисак дочека Путина дала су звона која су све време, непрекидно, испуњавала Кареју божанственим звуком, као да је реч о свечаној литургији о неком великом празнику.

Мапа Свете Горе са главним манастирима и скитовима

Треба подсетити да је Путин доласком на власт много допринео да Руска црква добије слободу коју је била изгубила. Са падом комунизма народ је отворено исказао своју веру и религиозна осећања. Руски председник је, иначе  религиозан човек.. Дошло је до поновног Васкрса православља после вишедеценијског атеистичког терора. Сваки човек у Русији, било које националности и вероисповедања, могао је да се врати својим духовним коренима. Цркви су у време Путинове власти враћени и отети поседи и имовина. Данас у Русији постоје три симбола, три штита помоћу којих се брани руски народ: вера, држава и армија. Сви непријатељи Русије, из свих епоха, православље држе на нишану и напрестано га нападају знајући да је то угаони камен одбране Русије. То зна и Путин и политичко руководство Русије.

Икона Пантелејмона чудотворца, спаситеља манастира од пожара

Обнова православља у Русији данас је видљива и голим оком. За четврт века Руска православна црква, у Русији и у целом свету, саградила 25.000 храмова (у царској Русији било је 78.000 цркава). Хиљаду храмова годишње, три храма дневно! Укупно у Руској православној цркви ради 33.489 храмова и 805 манастира. Од тога у Русији је 17.042 храма, остали су ван граница земље. Данас у Русији, земљи од преко 146 милиона становника, између 75 и 80 одсто грађана изјашњава се да је православно. Православље је неодвојиви део националног, духовног и културног идентитета руског народа. Зато је у песничком заносу Рајнер Марија Рилке и могао да напише „Русија је једина држава која се граничи с Богом“.

Први председник Русије који је посетио Свету Гору: Путин са патријархом Кирилом у манастиру Пантелејмон

Потсећање на снажну обнову православља у Русији најбољи је доказ зашто је овај руски манастир у успону, јачању и снажној вери.

Овде се налази у Звонику огромно звоно, друго по величини у целом свету. Оно има спољашњост 8.71 метра, и полупречник од 2.71 метар и потребно је да два монаха покрену његових 13 тона. Осим тога, два друга монаха звоне у ритму са других 32 звона. По причама монаха из Хиландара, када звоне у Пантелејмону великим звоном, његова звоњава се чује чак и до Хиландара (који је удаљен око 14 километара).

Поред другог по величини звона, највеће звоно на Светој Гори, тешко тринаест тона, је испод, на првом спрату овог звоника, два мања звона су на овом другом, а остала на трећем

* Манастир Хиландар и још неколико манастира на Светој Гори посетио сам недавно са агенцијом „Доброчинство“ и ово су моје забелешке са тог јединственог путовања

………………………………

3.5 2 votes
Article Rating

Related posts

Суд: „Политика“ неовлашћено 2007. године променила главу листа, повређена ауторска права

Јово

Најбоља  је она „демократија“ која се намеће споља

Prenosimo

Наставак српског ћирилицоида

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x