Balkan i susedi Srbije, Društvo, Religija, Reportaže, Rusija, Svet (planeta), Slobode, Srbija

Dominantan uticaj ruske duhovnosti na pravoslavlje u Svetoj Gori

Manastir Pantejlemon, najupečatljivije je monaško stanište na zapadnoj obali Svete Gore

Beleške sa Svete Gore * (4)

Piše: Jovo Vukelić

Krećemo rano ujutro, 21 avgusta, iz Kareje ka ruskim manastirima Starom Rusiku (skit manastira Pantejlemon) u šumovitim brdima i potom u posetu poznatijem Pantejlemonu na obali mora. Dan je pravi letnji, a kombi vozi iskusni vozač Rus. Vodič pokušava da se veže preko uspona i krivina, pored provalija kuda prolazimo i traži pojas, a Rus mu hladnokrvo odgovara: „Nemoj da tražiš pojas, ako se ovde negde prevrnemo ništa nam pojas ne može pomoći. Pomaže nam Bog da se ne prevrnemo!“

Velika kapija manastira je zatvorena pa zvonimo da nam monah otvori. I eto ga, za nekoliko minuta, raduje se svakoj poseti, a posebno je zadovoljan kad čuje da smo Srbi. Pokazuje nam sve što je vredno videti u manastiru, koji je ponovo nedavno obnovljen.

Planine Atos snimljena sa područja Kareje

Stari Rusik je osnovan početkom 12 veka od ruskih monaha, u njemu je jedno vreme boravio i Sveti Sava. Pretrpeo je požare, bio je skoro zapušten, jer su monasi prešli u novi manastir Pantejlemon na obali mora… Burna istorija manastira i upornost monaha da mu daju novi život dovela je u ova brda najvećeg ruskog slikara freski Nikolaja Muhina! Muhin, ruski akademik, čovek velike energije i talenta, savetnik Putina za kulturu (oslikao je i crkvu Hrista Spasitelja u Moskvi) oslikao je ovaj manastir s posebnom ljubavlju.

Manastir Stari Rusik je skit manastira Pantelejmona

Do se molimo pred svetim ikonama i celivamo mošti svetaca zadivljeni smo veličanstvenim umetničkim radovima ruskog slikara Muhina i njegovih saradnika na svodovima ove velike crkve. Hram je pre nekoliko godina posetio i ruski patrijarh Kiril.

Isus Hrist nalikan u kupoli hrama u Rustiku

Prilikom odlaska iz manastira i pozdravljanja sa monahom primećujemo da nedostaje jedan od nas i počinjemo da ga tražimo i dozivamo. Spletom okolnosti ostao je naš kolega zaključan u hramu gledajući freske, svete relikvije i zaneo se u molitvi… A i on je sam dozivao i lupao na vratima hrama, ali ga niko nije čuo. Potom, posle male neprijatnosti, nastavljamo put u punom sastavu.

Neobični raskošni svećnjak u Starom Rustiku
Ukazala se žena u Svetoj Gori

Gledajući s brda i serpentina kako se približavamo moru i manastiru lakše smo podnosili krivine, nagibe, provalije pod nama…Stižemo brzo do manastirskih zidina i zdanja na samoj obali mora i zapanjeni smo lepotom i veličinom Pantelejmona, poznatog i pod imenom Rusikon.

Ulazimo širokim kamenim stepeništem u vrt hrama i levo se pod kamenim  tremom nalazi izvor hladne vode pa svi idemo da napunimo naše flaše i osvežimo se.

Manastir Pantejlemon nalazi se uz samu morsku obalu Svete Gore

Tik uz izvor nalazi se velika Slika Bogorodice na spoljnem zidu manastira Sv. Pantelejmona. Baš na današnji dan, 21. avgusta 1903. godine, pre 119 godina, dogodilo se ukazanje Presvete Bogorodice u manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori.

Fotografija je napravljena 21.8./3. septembra 1903., a arhiv svetogorskog manastira Sveti Pantelejmon izneo ju je u javnost tek 1997. Nastala je kao uspomena na jedan stari običaj: davanje milostinje ruskog manastira siromašnim monasima – keliotima.

Uprava manastira je tada bila odlučila  da se milostinja više ne daje pošto su se manastirske zalihe na izmaku. Moguće da je ovome doprinela loša situacija u Rusiji usled koje je sve manje priloga pristizalo samom manastiru.

Bogorodica (prva s leva) deli pomoć sirotinji ne dozvoljavajući prekid tog dobročinstva

Monah Gavrilo je trebalo da fotografiše poslednji ovakav događaj, za uspomenu. Međutim, tada je jedino on primetio jednu ženu kako se na čudan način kreće među monasima. Fotografisao je, dakle, tu scenu, a žena koju je samo on video prikazala se kasnije i na fotografskom papiru, okružena posebnim sjajem.

Oci su zatim zaključili da je Bogorodica bila tužna i da je protiv takve odluke pa se pojavila. Zato su odlučili da nastave sa davanjem milostinje.

Putin na vizantijskom tronu

Ruski predsednik Vladimir Putin je u Grčkoj i na Svetoj Gori boravio 2016. godine u dvodnevnoj poseti u sklopu proslave hiljadugodišnjice ruskog prisustva na Atosu. Zajedno s njim bio je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, koji je rekao „da ceo svet treba da oseti značaj duhovne tradicije pravoslavlja – upravo kroz ovaj veličanstveni događaj.

Na Svetoj Gori se događaju veoma važne stvari za čitav pravoslavni svet, a ovo mesto je izvor blagodati“, rekao je ruski predsednik.

Najtvrđi kamen izvornog pravoslavlja – Sveta Gora – nesumnjivo se izjasnila o Putinu kada je insistirala da on tog dana mora biti na vizantijskom tronu u Kareji u čast čijeg dolaska se ceo Atos podigao na noge. Starešine svih 20 manastira izjasnile su se pozitivno o tom predlogu.

Slika predsednika Rusije Putina na vizantijskom tronu na Svetoj Gori zbog zasluga za obnavljanje pravoslavlja i ruske crkve

Druga, posle 11 godina (2005), poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Atosu, odnosno Svetoj Gori, u mnogim zemljama dočekana je kao prvorazredni medijski događaj. I to s punim pravom. Putina je Sveta Gora dočekala kao cara! To nije igra reči, niti preterivanje – tolika količina ljubavi i trepetnog poštovanja iskazana je prema ruskom lideru

Poseban utisak dočeka Putina dala su zvona koja su sve vreme, neprekidno, ispunjavala Kareju božanstvenim zvukom, kao da je reč o svečanoj liturgiji o nekom velikom prazniku.

Mapa Svete Gore sa glavnim manastirima i skitovima

Treba podsetiti da je Putin dolaskom na vlast mnogo doprineo da Ruska crkva dobije slobodu koju je bila izgubila. Sa padom komunizma narod je otvoreno iskazao svoju veru i religiozna osećanja. Ruski predsednik je, inače  religiozan čovek.. Došlo je do ponovnog Vaskrsa pravoslavlja posle višedecenijskog ateističkog terora. Svaki čovek u Rusiji, bilo koje nacionalnosti i veroispovedanja, mogao je da se vrati svojim duhovnim korenima. Crkvi su u vreme Putinove vlasti vraćeni i oteti posedi i imovina. Danas u Rusiji postoje tri simbola, tri štita pomoću kojih se brani ruski narod: vera, država i armija. Svi neprijatelji Rusije, iz svih epoha, pravoslavlje drže na nišanu i naprestano ga napadaju znajući da je to ugaoni kamen odbrane Rusije. To zna i Putin i političko rukovodstvo Rusije.

Ikona Pantelejmona čudotvorca, spasitelja manastira od požara

Obnova pravoslavlja u Rusiji danas je vidljiva i golim okom. Za četvrt veka Ruska pravoslavna crkva, u Rusiji i u celom svetu, sagradila 25.000 hramova (u carskoj Rusiji bilo je 78.000 crkava). Hiljadu hramova godišnje, tri hrama dnevno! Ukupno u Ruskoj pravoslavnoj crkvi radi 33.489 hramova i 805 manastira. Od toga u Rusiji je 17.042 hrama, ostali su van granica zemlje. Danas u Rusiji, zemlji od preko 146 miliona stanovnika, između 75 i 80 odsto građana izjašnjava se da je pravoslavno. Pravoslavlje je neodvojivi deo nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta ruskog naroda. Zato je u pesničkom zanosu Rajner Marija Rilke i mogao da napiše „Rusija je jedina država koja se graniči s Bogom“.

Prvi predsednik Rusije koji je posetio Svetu Goru: Putin sa patrijarhom Kirilom u manastiru Pantelejmon

Potsećanje na snažnu obnovu pravoslavlja u Rusiji najbolji je dokaz zašto je ovaj ruski manastir u usponu, jačanju i snažnoj veri.

Ovde se nalazi u Zvoniku ogromno zvono, drugo po veličini u celom svetu. Ono ima spoljašnjost 8.71 metra, i poluprečnik od 2.71 metar i potrebno je da dva monaha pokrenu njegovih 13 tona. Osim toga, dva druga monaha zvone u ritmu sa drugih 32 zvona. Po pričama monaha iz Hilandara, kada zvone u Pantelejmonu velikim zvonom, njegova zvonjava se čuje čak i do Hilandara (koji je udaljen oko 14 kilometara).

Pored drugog po veličini zvona, najveće zvono na Svetoj Gori, teško trinaest tona, je ispod, na prvom spratu ovog zvonika, dva manja zvona su na ovom drugom, a ostala na trećem

* Manastir Hilandar i još nekoliko manastira na Svetoj Gori posetio sam nedavno sa agencijom „Dobročinstvo“ i ovo su moje zabeleške sa tog jedinstvenog putovanja

………………………………

Podeli:

3.52votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments