Балкан и суседи Србије, Политика, Преносимо, Религија, Слободе, Србија

Док год постоји СПЦ, Црна Гора није независна

Сабор на Тројичин дан (Св. Тројица) 16. јуна окупио је највише грађана у историји Црне Горе

Необјашњиве и неразумне изјаве  Сретена Зековића, заговорника Црногорске православне цркве (ЦПЦ)

 

Изјава Сретена Зековића са портала Радио телевизије Црне Горе

  • Зековић констатује недостатак вјерника у ЦПЦ и то означава као проблем, али не толики да се не би могла направити црква у Црној Гори, јер није да баш требају вјерници за цркву?!?“

 

Како преноси сајт-портал РТ Црне Горе Зековић је истакао „да је Српска православна црква – империјална црква, освајачка“ и додао:

„Док год постоји СПЦ у Црној Гори, Црна Гора нема поптуни суверенитет, она је црква друге државе. И Аустрија је била окупатор Црне Горе, али није била денационализатор, а Србија је била и окупатор и денационализатор 1918. године.“

Отворени позив на прогон Српске православне цркве у Црној Гори, и нескривени фашизам академика Сретена Зековића, промовише портал Радио телевизије Црне Горе.

Сретен Зековић

Термини попут расцрногорчења и посрбичавање, требало би ваљда да „освијесте“ просјечног читаоца РТЦГ, указујући да је то начин да се „реафирмише“ НВО ЦПЦ.

Након што је академик на трибини у Никшићу, казао да СПЦ треба забранити, јер док је ње, нема Црне Горе, он је даље устврдио да би нестанак СПЦ био допринос демократизацији Монтенегра.

Наиме, како је пренио овај портал, Зековић је између осталог казао да, „зато што је то империјална црква (СПЦ), освајачка.  Док год постоји СПЦ у Црној Гори, Црна Гора нема поптуни суверенитет, она је црква друге државе. И Аустрија је била окупатор Црне Горе, али није била денационализатор, а Србија је била и окупатор и денационализатор 1918. године, дакле потпуни процес расцрногорчења, посрбичавања Црногораца“.

На говор фашизма и мржње, реаговала је и сатирична фејсбук страница „МИМистарство оностраних послова“:

Пазите коме јавни сервис, плаћен парама свих грађана, даје простор и какав фашизам се кроз јавни сервис представља као релевантно мишљење. „Академик“ најприје сугерише да српска црква (СПЦ) треба да буде забрањена (јер док год она постоји нема црногорског суверенитета) а затим каже да би та забрана била допринос плуралистичкој демократији и већој слободи!“

Грб Српске православне цркве

Подсјетимо, „академик“ је актер фарсичне трибине која је одржана поводом „оснивања НВО ЦПЦ“, и који је „лансирао“ чувену реченицу, по којој је наш портал и назвао овај прилог „А што ћемо ми ноћас ође“.

„Ако нема вјерника, тврдио је Зековић, а види се да нема, шта ћемо ми ође?“.

*.*.*.*.*.

Пошто немамо вјерника, да направимо цркву по партијској опредјељености

Зековић констатује недостатак вјерника у ЦПЦ и то означава као проблем, али не толики да се не би могла направити црква у Црној Гори, јер „није да баш требају вјерници за цркву?!?“

Грб Црногорске православне цркве

Режимски академик Сретен Зековић који је један од оснивача НВО ЦПЦ, на „збору“ кад се правила ова НВО, између осталог је казао, да пошто је свјестан да вјерника у „одбору“ нема, можда би најбоље било да се НВО ЦПЦ направи по партијској оприједљености, јер како је истакао и држава Црна Гора је направљена по партијској опредјељености.

Он је свакако недостатак вјерника означио као проблем, али не толики да се не би могла направити црква у Црној Гори, јер „није да баш требају вјерници за „цркву“.

Зековић, познат по србомржњи и фашистичким изјавама, прекјуче је изјавио, како Црна Гора неће имати сувереност, док постоји Српска православна црква.

О том позиву на прогон смо писали јуче (8. септембра), данас је само кратко подсјећање ко добија простор на порталу Јавног сервиса и каква је НВО ЦПЦ за коју се залаже Зековић.

……………..

Извори:

https://www.in4s.net/sreten-zekovic-jedan-od-osnivaca-nvo-cpc-posto-nemamo-vjernika-da-napravimo-crkvu-po-partijskoj-opredjeljenosti-video/

https://www.in4s.net/fasizam-rezimskog-akademika-zekovica-dok-god-postoji-spc-crna-gora-nije-nezavisna/

………….

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments