Докле ће Србија да лаже и обмањује своје грађане

Иструлели и пропали прагови

Поводом изливања амонијака из железничких цистерни у близини Пирота

Пише: Хаџи Јово Вукелић

Од првог тренутка када је композиција воза са 20 вагона –цистерни пуних амонијака, значи 200 тоне отровне материје исклизнула из шина у месту Станичење близу Пирота и када се амонијак излио на земљиште у околини и у реку Нишаву у свим медијима почела је оркестрирана и планска организована кампања лажи да се амонијак није излио у реку Нишаву, затим да нема опасног повећања и концетрације амонијака у ваздуху, да је сутуација по контролом… Све лаж до лажи стизала је из уста државних службеника, министара и наводних стручњака.

А истина је била сасвим другачија. Људи су били отровани гасом, амонијак се изливао и у реку и отуда се у додиру са водом створио облак отровне паре и ветар је тај облак усмерио на град Пирот.  Истовремено амонијак је сурио из најмање две цистерне по земљи и отровао цело подручје у околини инцидента. Власти су касно предутзеле мере заштите.

Железничка пруга је потпуно пропала, није одржавана деценијама
Мртви и отровани…

Чак 50-так људи је отровано гасом, а неколико  од њих су имали тровања тежег облика и завршили су у болницама. Многи који су се затекли у близини несреће нису далеко стигли, умрли су на лицу места. За сада је потврђена смрт двојице лица, а помиње се и треће.

И у ранијим сличним случајевима државни органи и одговорна лица су радили исто: објашњавали су да опасности по грађане нема, да је све под контролом па је испадало да је чак и добро што се излио амонијак или сумпорна киселина и неки други отров, јер ето код нас у Србији кад се такве ствари догоде нема никада неких озбиљних опасности по здравље људи и по тровање животне средине.

А бахатост и неодговорност надлежних органа државе, министара и других државних органа постали су иритирајући. Ево шта су изјављивали: лагали су неубедљиво и нису правовремено предузимали шта је било потребно да заштите народ.

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, стигла је уместо прва, последња на место несреће у Пирот, и још је протествовала што јој то пребацују. Била је врло арогантна према новинарима, она ништа не зна, то је још једном показала.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић ову несрећу је минимизирала, била арогантна, дошла је са закашњењем у Пирот последња, уместо прва… Њено незнање и неразумевање је огромно и погубно…Иако су и раније многи упозоравали на њену неспособност, она је поново изабрана за министарку…

Лаж до лажи државе Србије: цистерна са амонијаком се није излила у реку 

Драгана Сотировски, градоначелница Ниша: цистерна ипак није упала у Нишаву

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски наводи да по последњем извештају „Наиссуса“ амонијака нема у реци, а по, још увек незваничним информацијама, цистерна ипак није упала у Нишаву. Она је навела да је извршено и узорковање ваздуха код првог тунела у Сићевачкој клисури, и да Нишлије немају разлога за бригу.

„Последњи извештај „Наиссуса“ је да амонијака нема у Нишави. Ми смо синоћ после 21 часова, за сваки случај, искључили фабрику воде, и преусмерили снабдевање града водом из изворишта и из резервоара. (27. децембар)

Министар Горан Весић: важно је да амонијак није исцурео у реку Нишаву
Весић је у Пироту лагао да се цистерна са 20 тона амонијака није преврнула у реку Нишаву и загадила водоток до Ниша

Министар Горан Весић истиче: „Ситуација је под контролом, важно је да амонијак није исцурео у реку Нишаву, али све док цури амонијак из цистерне има разлога за опрез“. (26. децембар)

Лист Политика: званично нам је потврђено да амонијак није доспео у реку Нишаву

Званично нам је потврђено да амонијак није доспео у реку Нишаву, чиме су демантоване информације објављене у ноћи између недеље и понедељка да је један од вагона који је исклизнуо из колосека слетео у реку и да је тада почео да цури амонијак. Ниједан вагон није слетео у Нишаву, а до цурења опасног гаса из вагон-цистерне дошло је,  јер је претрпела знатна оштећења приликом исклизнућа. (26. децембар)

::::::::::::::::::::::::::::::::

Пруга је трула: ево доказа

 Железничка пруга од Пирота према Нишу је у катастрофалном стању, а њоме треба да пролазе возови са 200-300 тона  тежине. Сви који су дозволили теретни промет овако девастираном пругом требали би да одговарају, јер су кривци за ову несрећу.

А како пруга изгледа ево фотографија, од којих се човеку јежи кожа. Чудо како се до сада није догодила још гора и већа несрећа.

Железничка пруга, тачније прагови су у распадајућем, трулом стању

 ::::::::::::::::::::::::::::::::

Ниш: Забрањена употреба речне воде из Нишаве због повећане концентрације амонијака

Штаб за ванредне ситуације Ниша је вечерас саопштио да су забрањени употреба речне воде из Нишаве као и риболов због повећане концентрације амонијака који испарава из једног од преврнутих вагона-цистерни на прузи недалеко од Пирота.

Повећану концентрацију амонијака у речној води Нишаве утврдили су месни Институт за јавно здравље и Јавно комунално предузеће “Наисус”.

У саопштењу је наведено да је забрањена и употреба за пиће воде из индивидуалних бунара поред Нишаве.

Међутим, “вода за пиће из јавног водовода у Нишу је исправна за пиће и под редовним је и свакодневним праћењем Института за јавно здравље Ниш на 30 локација”, истакао је нишки Штаб за ванредне ситуације.

По наводима саопштења, у ваздуху на подручју Ниша нема повећане концентрације амонијака.

(Бета, 27. децембар у 21,00)

 ……………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Уследиће ускоро брзе истраге, ефикасне и правичне пресуде

Prenosimo

Страх од приватизације ЕПС није без основа

Prenosimo

Ништа није завршено док СПЦ не изда томос

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. Зб.
Д. Зб.
1 година раније

Уништавају нас опасне и намерне лажи у последњих сто година. Одличан текст.

Božidar
Božidar
1 година раније

Odličan tekst…..
Vesić je dokaz dubine ponora u kojoj se našla i u kome se batrga prelepa Srbija. A što se tiče Irene Vujović kao da joj je Atlagić predavao retoriku.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x