Додик европосланицима: Престаните да нам помажете тако што нам правите проблеме

ДОДИК ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ЧЛАНОВИМА ОДБОРА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ О СТАЊУ У БИХ

  • Ниједан план нити потез не повлачи Република Српска да би се отцијепила од БиХ. Она хоће своју уставну позицију а то није отцјепљење“
  • БиХ не може да буде уређена по вољи једног народа, муслимана који желе да заврше рат, али само на други начин
  • Упозорио: „На сцени је муслимански национализам који иде на то да мајоризира Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба да та два народа маргинализује, да немају никаква права. Да ли би ви у Европи били срећни с тиме?
  • Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то?!

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању у Европском парламенту да Република Српска не повлачи ниједан потез да би се отцијепила од БиХ и да престану да помажу БиХ тако што праве проблеме.

„Ниједан план нити потез не повлачи Република Српска да би се отцијепила од БиХ. Она хоће своју уставну позицију а то није отцјепљење“, рекао је Додик на састанку са посланицима Одбора Европског парламента за спољна питања.

Сала европског парламента у Стразбуру
Република Српска је посвећена слову Дејтонског споразума, Уставу БиХ и миру

Указао је да реформе које су донесене у БиХ не одговарају Уставу, а да Српска жели уставну БиХ.

Република Српска, поновио је, нема ниједан план о отцјепљењу, али је додао да зна да неки од оних који ту сједе своје каријере граде на томе, међутим то није тачно.

„Борим се за уставну БиХ, дајте нам помозите и обезбиједите да БиХ функционише као заједница састављена од два ентитета и три конститутивна народа, то пише у Уставу. Обезбиједите консензус и БиХ неће имати ниједан проблем. Престаните да нам помажете тако што нам правите проблеме“, истакао је Додик.

Дефиле са прославе 30 година Републике Српске

Он је истакао да се не слаже са колегама, члановима Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем и њиховим покушајима да се одржи стална тензија.

Додик: У БиХ су страдали подједнако сви народи

„БиХ је у перманентној кризи, недовршена, нестабилна, многи кажу и немогућа имајући у виду историјске и друге разлике“, рекао је Додик.

Он је истакао да БиХ не може да буде уређена по вољи једног народа, муслимана који желе да заврше рат, али само на други начин.

Према његовим ријечима, Српска инсистира да међународни фактор, који је уплетен у унутрашње ствари БиХ, поштује слово Дејтонског споразума.

„Ми досљедно поштујемо правни оквир и Дејтонски споразум“, истакао је Додик и напоменуо да није дошао да свједочи о украјинском сукобу, него о БиХ.

Указао је и да је на изборима за српског члана Предсједништва БиХ добио највише гласова у Републици Српској која је посвећена слову Дејтонског споразума, Уставу БиХ и миру, иако се упорно намећу спекулације.

Додик је рекао и да за разлику од Џаферовића није учествовао у рату, а да је Џаферовић командовао оперативним јединицима.

У БиХ не постоји високи представник јер није именован у СБ УН

Он је навео да су у БиХ страдали подједнако сви, само је неко исфаворизовао да је неко страдао више.

Упитао је зашто ЕУ третира у БиХ причу да су недорасли, зашто не помогну да БиХ овлада својим суверенитетом, те истакао како није у реду да у Уставном суду БиХ сједе судије странци, као и зашто су у БиХ мање вриједни да морају да то трпе.

Он је поновио и да у БиХ не постоји високи представник јер није именован у Савјету безбједности УН.

Додик: Борите се против муслиманске државе, зашто нас гурате у то?

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао у Европском парламенту да је у БиХ на сцени муслимански национализам који иде на то да мајоризује Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба да та два народа маргинализује, да немају никаква права.

„Да ли би ви у Европи били срећни с тиме? Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то“, упитао је Додик одговарајући на питања пред Одбором Европског парламента за спољна питања.

Додик: Из Европе стижу паушалне оцене на основу површних информација о стању у БиХ и Републици Српској

Он је навео да ће се стање у БиХ нормализовати када неки од њих престану да дају паушалне оцјене о томе на основу површних информација и када престане да се држи било чија страна.

Додик је истакао да се неће доћи до резултата када је кривица резервисана само за једне.

„Срби и Хрвати су стари народи на простору Балкана и биће лојални БиХ колико се у њој буде поштовала уставна гаранција равноправности конститутивних народа, национални консензус у одлучивању, историјска и етничка реалност, а не неке илузије које се не могу тамо реализовати“, рекао је Додик.

Он је позвао присутне да Србима обезбиједе да се поштује Устав БиХ без политичког мијешања, а Хрватима националну равноправност и свим другим народима, па ће имати стабилну и конструктивну атмосферу у БиХ.

Према његовим ријечима, не може да буде европска перспектива када се непоштовање Устава сматра врлином, а залагање за поштовање – кривицом.

ЛИНК

https://sveosrpskoj.com/federacija-bih/dodik-evroposlanicima-prestanite-da-nam-pomazete-tako-sto-nam-pravite-probleme/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Криминалне активности Америке са биолабораторијама у Украјини

Prenosimo

Стварањем македонске републике комунисти одвајају део СПЦ у засебну целину по имену „Македонска православна црква“  

Gost autor

Прошли избори – падају маске

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x