Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Prenosimo, Republika Srpska, Svet (planeta), Slobode

Dodik evroposlanicima: Prestanite da nam pomažete tako što nam pravite probleme

DODIK OČITAO LEKCIJU ČLANOVIMA ODBORA EVROPSKOG PARLAMENTA ZA SPOLJNU POLITIKU O STANJU U BIH

  • Nijedan plan niti potez ne povlači Republika Srpska da bi se otcijepila od BiH. Ona hoće svoju ustavnu poziciju a to nije otcjepljenje“
  • BiH ne može da bude uređena po volji jednog naroda, muslimana koji žele da završe rat, ali samo na drugi način
  • Upozorio: „Na sceni je muslimanski nacionalizam koji ide na to da majorizira Srbe i Hrvate i podredi ih lažljivim pričama o građanskom uređenju koje treba da ta dva naroda marginalizuje, da nemaju nikakva prava. Da li bi vi u Evropi bili srećni s time?
  • Borite se protiv muslimanske države, zašto sada nas gurate u to?!

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju u Evropskom parlamentu da Republika Srpska ne povlači nijedan potez da bi se otcijepila od BiH i da prestanu da pomažu BiH tako što prave probleme.

„Nijedan plan niti potez ne povlači Republika Srpska da bi se otcijepila od BiH. Ona hoće svoju ustavnu poziciju a to nije otcjepljenje“, rekao je Dodik na sastanku sa poslanicima Odbora Evropskog parlamenta za spoljna pitanja.

Sala evropskog parlamenta u Strazburu
Republika Srpska je posvećena slovu Dejtonskog sporazuma, Ustavu BiH i miru

Ukazao je da reforme koje su donesene u BiH ne odgovaraju Ustavu, a da Srpska želi ustavnu BiH.

Republika Srpska, ponovio je, nema nijedan plan o otcjepljenju, ali je dodao da zna da neki od onih koji tu sjede svoje karijere grade na tome, međutim to nije tačno.

„Borim se za ustavnu BiH, dajte nam pomozite i obezbijedite da BiH funkcioniše kao zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, to piše u Ustavu. Obezbijedite konsenzus i BiH neće imati nijedan problem. Prestanite da nam pomažete tako što nam pravite probleme“, istakao je Dodik.

Defile sa proslave 30 godina Republike Srpske

On je istakao da se ne slaže sa kolegama, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i njihovim pokušajima da se održi stalna tenzija.

Dodik: U BiH su stradali podjednako svi narodi

„BiH je u permanentnoj krizi, nedovršena, nestabilna, mnogi kažu i nemoguća imajući u vidu istorijske i druge razlike“, rekao je Dodik.

On je istakao da BiH ne može da bude uređena po volji jednog naroda, muslimana koji žele da završe rat, ali samo na drugi način.

Prema njegovim riječima, Srpska insistira da međunarodni faktor, koji je upleten u unutrašnje stvari BiH, poštuje slovo Dejtonskog sporazuma.

„Mi dosljedno poštujemo pravni okvir i Dejtonski sporazum“, istakao je Dodik i napomenuo da nije došao da svjedoči o ukrajinskom sukobu, nego o BiH.

Ukazao je i da je na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH dobio najviše glasova u Republici Srpskoj koja je posvećena slovu Dejtonskog sporazuma, Ustavu BiH i miru, iako se uporno nameću spekulacije.

Dodik je rekao i da za razliku od Džaferovića nije učestvovao u ratu, a da je Džaferović komandovao operativnim jedinicima.

U BiH ne postoji visoki predstavnik jer nije imenovan u SB UN

On je naveo da su u BiH stradali podjednako svi, samo je neko isfavorizovao da je neko stradao više.

Upitao je zašto EU tretira u BiH priču da su nedorasli, zašto ne pomognu da BiH ovlada svojim suverenitetom, te istakao kako nije u redu da u Ustavnom sudu BiH sjede sudije stranci, kao i zašto su u BiH manje vrijedni da moraju da to trpe.

On je ponovio i da u BiH ne postoji visoki predstavnik jer nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodik: Borite se protiv muslimanske države, zašto nas gurate u to?

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao u Evropskom parlamentu da je u BiH na sceni muslimanski nacionalizam koji ide na to da majorizuje Srbe i Hrvate i podredi ih lažljivim pričama o građanskom uređenju koje treba da ta dva naroda marginalizuje, da nemaju nikakva prava.

„Da li bi vi u Evropi bili srećni s time? Borite se protiv muslimanske države, zašto sada nas gurate u to“, upitao je Dodik odgovarajući na pitanja pred Odborom Evropskog parlamenta za spoljna pitanja.

Dodik: Iz Evrope stižu paušalne ocene na osnovu površnih informacija o stanju u BiH i Republici Srpskoj

On je naveo da će se stanje u BiH normalizovati kada neki od njih prestanu da daju paušalne ocjene o tome na osnovu površnih informacija i kada prestane da se drži bilo čija strana.

Dodik je istakao da se neće doći do rezultata kada je krivica rezervisana samo za jedne.

„Srbi i Hrvati su stari narodi na prostoru Balkana i biće lojalni BiH koliko se u njoj bude poštovala ustavna garancija ravnopravnosti konstitutivnih naroda, nacionalni konsenzus u odlučivanju, istorijska i etnička realnost, a ne neke iluzije koje se ne mogu tamo realizovati“, rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da Srbima obezbijede da se poštuje Ustav BiH bez političkog miješanja, a Hrvatima nacionalnu ravnopravnost i svim drugim narodima, pa će imati stabilnu i konstruktivnu atmosferu u BiH.

Prema njegovim riječima, ne može da bude evropska perspektiva kada se nepoštovanje Ustava smatra vrlinom, a zalaganje za poštovanje – krivicom.

LINK

https://sveosrpskoj.com/federacija-bih/dodik-evroposlanicima-prestanite-da-nam-pomazete-tako-sto-nam-pravite-probleme/

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments