Politika, Slobode, Srbija

Diktator i na rečima i na delima

POVODOM IZJAVE PREDSEDNIKA SRBIJE DA NEĆE, „DA NEMA SILE“ DA RAZGOVARA SA OPOZICIJOM

  • Da svaka vlast kvari, a apsolutna – apsolutno, dokaz je i ovo što izjavljuje i čini predsednik Srbije ne želeći dijalog sa vođama opozicije Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem
  • Vučić sam najbolje dokazuje svoju bahatost, netoleranciju, odsustvo demokratičnosti i aroganciju
  • Takvu prepotentnost nije ispoljavao ni Slobodan Milošević, koji jedino nije hteo da razgovara sa američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom.
  • Vučiću, na primer, na pamet ne pada da ne razgovara sa Kajlom Skotom, koji svake nedelje ponavlja da Srbija treba da prizna kvazi državu Kosovo i Metohiju
  • Ovakvom politikom Vučić uvodi Srbiju u veliku i duboku političku krizu i nestabilnost
  • Uzalud je pozivanje na podršku naroda, kad za čelne ljude iz opozicije izjavljuje da su lopovi i to bez ijednog dokaza!

Pišu: Jovo Vukelić i Slavko Živanov

U intervjuu televiziji „Pink“ (gde toliko često i dugo gostuje takoreći svakodnevno), 21. februara predsednik Srbije je izjavio:

Neću da razgovaram sa opozicijom. Mene to ne zanima. Nema sile koja će me naterati da pričam sa liderima opozicije Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem. Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i za građane sam uvek otvoren. A za ove lopove ne. A zašto nisu u zatvoru, to je teško pitanje…”(1)

Da svaka vlast kvari, a apsolutna – apsolutno, dokaz je i ovo što izjavljuje i čini predsednik Srbije ne želeći dijalog sa liderima, vođama opozicije. Vučić sam najbolje dokazuje svoju bahatost, netoleranciju, odsustvo demokratičnosti i aroganciju. Takvu prepotentnost nije ispoljavao ni Slobodan Milošević, koji jedino nije hteo da razgovara sa američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom.

Vučić nije predsednik svih građana

Vučiću na pamet ne pada da ne razgovara sa Kajlom Skotom, koji svake nedelje ponavlja da Srbija treba da prizna kvazi državu Kosovo i Metohiju. I time se direktno meša u unutrašnja pitanja Srbije i pravi najteže diplomatske ispade, dovoljne da bude proglašen „personom non garta“, no nije tema Amerikanac Skot.

Ovakvom politikom Vučić uvodi Srbiju u veliku i duboku političku krizu i nestabilnost. Uzalud je pozivanje na podršku naroda, kad za čelne ljude opozicije izjavljuje da su lopovi i to bez ijednog dokaza! I pored toga tragično je da najviši predstavnici vlasti na ovakav najbahatiji način negiraju pravosudne institucije, sudski postupak, pretpostavku nevinosti i sva druga osnovna ljudska prava i slobode, kao što to radi svakodnevno i intezivno predsednik Srbije.

Takođe, to je teška lična uvreda za imenovane Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića. Uvreda je i za pristalice opozicije, odnosno sve ljude kojima je demokratija na srcu i koji su Vučićevi politički protivnici i protiv njega se borbe za slobodu.

On bi trebalo da bude predsednik svih građana. No, on to nije. On neargumentovano i bestidno vređa ljude i pokazuje svoju nesposobnost da zastupa interese građana. Ponaša se apsolutistički koristeći državne resurske i aparaturu sile u obračunu sa slobodomislećim građanima. To jeste s njegove strane neodgovorno, ali i glupo.

Sa opzicijom se mora razgovarati i to su činili u prošlosti svi prethodnici, svi predsednici država i vlada u Srbiji (i  SRJ), bez  izuzetka, bez obzira šta su mislili o svojim političkim rivalima.

Moraće da razgovara, primoraće ga masovnost narodnog protesta

Na kraju, da bi predsedniku bilo jasno do kraja šta je izjavio trebalo bi da zna da bez dijaloga nema napretka u društvu, nema stabilnosti ni razvoja političkih odnosa. Odnosno da bez dijaloga umiru i demokratsko društvo i demokratska država. Opstaju samo diktature, ali za neko vreme, kada bivaju svrgnute.

Napadajući opozicione vođe ovo što je izjavio izgleda isto kao kad bi neko rekao da njegov brat Andrej Vučić krade, optima, pljačka, da je lopov i najveći razbojnik u Srbiji! Kako se osećao Vučić lično posle takvih izjava znamo jer nam je nekoliko puta saopštavao da je bio užasnut  tim uvredama. Zašto onda to isto čini drugima?

No, pre će biti da je Vučić veoma besan što opozicija jača i što je svakim danom sve više ljudi koji uviđaju u kakvo je crnilo zavio Srbiju. I zbog toga, zbog besa što mu se vlast klima, daje osione izjave.

Ali, moraće da razgovara i moraće da odstupi od namere da pokori Srbiju. Primoraće ga na to masovnost narodnog protesta. I što pre prihvati razgovor cena po Srbiju i njene građane, a i po Vučića, biće manja.

…………………………………

  1. https://srbin.info/2019/02/13/vucic-nema-sile-koja-ce-me-naterati-da-pricam-sa-liderima-opozicije/

Podeli:

Postavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of