Gost Autor, Društvo, Kosovo i Metohija, Politika, Slobode, Srbija, Srbija i EU

Da se ne zamajavamo Kosmetom već bi uživali plodove evropskih vrednosti

Ovako bi Srbe i Srbiju obasipale zemlje EU da se odreknemo Kosova i Metohije

Prvilegovani emir * i šejtan ** Kusturica naterao petočlanu grupu intelektualaca da otvore dušu

 

  • Da li su za petočlanu grupu rulja grupa srpskih intelektualaca koji su potpisali peticiju za Kostićevu ostavku, a njih je preko 100.
  • Drugosrbijanci misle da se ne zamajavamo Kosmetom već bi uživali plodove evropskih vrednosti
  • A što se doktora s Vračara tiče, ne treba da brine. Uvek će ga braniti ciriški Tagesancajger i njegov novinar Enver Robeli.

Piše: Milorad Miša Perović, nekadašnji savezni poslanik DSS

U zajedničkoj pisanoj izjavi reditelji Goran Marković i Nebojša Bradić, pisac Dragan Velikić, istoričarka umetnosti Irina Subotić i izdavač Zoran Hamović, ustaše u odbranu „dostojanstva dijaloga i potrebe da se SANU zaštiti od nasrtaja buke i besa gomile“ … „ako sada ustuknemo i povučemo se pred silom koja se ne usteže da blati sve i svakoga, prepustivši njenog predsednika (SANU, dr Kostića)  nasilju rulje i tabloida, jesmo li saučesnici?…“, kaže ova grupa umetnika i intelektualaca okupljena oko inicijative „Kreativna Srbija“ (list Danas).

Da otvore dušu, naterao ih je privilegovani  šejtan Kusturica obrazlažući zašto je odbio kandidaturu za člana SANU.

Velikić je bio i ambasodor u Beču, a Bradić ministar kulture; Irina Subotić, kustos i fakultetski profesor…ostvareni, uspešni ljudi s karijerama koje je Srbija prepoznala i nagradila.

Napisano na arapskom – Emir, princ
Da li su gomila i rulja akademici – Kostićeve kolege

Otkud onda potreba da se nerećni predsednik SANU brani od „buke i besa gomile, nasilja rulje“? I ko je ta gomila i rulja? Da nisu to profesori Darko Tanasković i Dragan Simeunović koji su se takođe zahvalili na kandidaturi? Ili prof. Milo Lompar koji se još 2015. pa ponovo pre neki dan lucidno ogradio: „..nemam nikakvu odgovornost za vest koju ste objavili”.

A možda su gomila i rulja akademici, Kostićeve kolege lekari Kanjuh i Dušica Lečić? Možda akademici Č. Ocić, D. Basta, S. Arsić Basara, S. Božić, M. Bećković, D. Lečić Toševski…spisak će biti sve duži. Da li su ipak mislili na grupu intelektualaca koji su potpisali peticiju za Kostićevu ostavku, a njih je preko 100.

Pismo podrške Kostiću kao preporuka za članstvo u SANU

Neumrli Bora Pekić je smatrao da je nagađanje „osnovni saznajni metod u Srbiji“.

Možda ih je Kostić zamolio da napišu koju toplu ljudsku reč njemu u prilog; možda i zbog toga što je privilegovan i obrazovan deo elite u kolonijama manje sklon borbi za lokalnu kulturnu i političku nezavisnost (Ashcroft); ili su ogorčeni što se još zamajavamo Kosmetom, jer da smo se tog problemčića odrekli, već bi uživali plodove evropskih vrednosti.

Drugosrbijanci su uvereni da se ne zamajavamo Kosovom i Metohijom već bi kao država i narod uživali plodove evropskih vrednosti.

Dok ne prihvatimo da Kosovo  i Metohija nije naše, kao predsednik SANU Kostić, čeka nas ovakva sudbina

Njih (evropske vrednosti)  je, a propos, prošle godine u Austriji gorko doživeo srpski psihijatar Vid Velikić i svedočio o tome za Radio Beograd; možda se neki preporučuju za članstvo u SANU, koja je sve samo ne „nosilac civilizacijskih vrednosti i jedna od najznačajnijih ustanova srpskog društva“ kako za Danas rekoše kreativni drugosrbijanci.

Intelektualci koji slušaju isključivo sami sebe

Velika žrtva vremena naše generacije je gubitak poverenja u intelektualce kao Bradić et al. Predugo razgovaraju samo među sobom i slušaju isključivo sami sebe. Jel stvarno Kreativna Srbija misli da će se nacija uspraviti a država preobratiti sa nekoliko rečenica podrške Kostiću dogovorenih u Gospodar Jovanovoj 63. makar to podržavala i Ana Brnabić?

Činjenica je da je Srbija u svakom pogledu na kolenima, podeljena i ponižena delom zahvaljujući njima. Teško da ćemo naći i spasiti duše svoje zanemarujući istorijske lekcije, zaboravljajući i odričući se identititeta i kulture pogotovu u doba velike ekonomske i političke neizvesnosti. Ako je ovo najbolje što odrođena elita može učiniti za nas i sebe, imamo razloga za ozbiljnu zabrinutost.

A što se doktora neurologa s Vračara tiče, ne treba da brine. Uvek će ga braniti ciriški Tagesancajger i njegov novinar Enver Robeli.

* Emir – princ, visoka plemićka titula

* * Šejtan – Đavo,satana

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments