ДАЛЕКО ЈЕ ШАНГАЈ СА ПРОФЕСОРИМА КОЈИ ИЗМИШЉАЈУ РЕФЕРЕНЦЕ

Дугогодишњи јавашлук на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) се не решава

 

  • „Научни допринос“ професорке Симић – Јовановић огледа се и у томе што је као шефица катедре успела са факултета да отера два доктора наука, док трећег „покушава“ пуне три године.
  • Накнадно се открило да рад Надице Симић Јовановић и групе аутора никада није објављен у Српском архиву за целокупно лекарство, већ да је потврда коју је предала била лажна.
  • Симић Јовановић је на Медицинском факултету у Фочи стално запослена, као шеф катедре, што је у супротности са свим правним прописима како Републике Србије тако и Републике Српске
  • Универзитет у Београду и ректор Иванка Поповић ћуте на ове крупне незаконитости и неморал

 Пише: Петар Соларић

После низа проблема на многим факултетима Београдског универзитета, а и самом Универзитету, у јавности је испливао и дугогодишњи јавашлук на Факултету за сепецијалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР), бивши Дефектолошки факултет.

Нагомилани проблеми су кулминирали Одлуком Уставног суда Републике Србије, којом су поништене поједине одредбе Статута ФАСПЕР-а.

ФАСПЕР сам измишљао нове научне области

Наиме, у Статуту су супротно Закону о високом образовању и Правилнику о научним областима Националног савета за високо образовање „измишљене“ две нове научне области Логопедија и Дефектологија. На овај начин ФАСПЕР је уз сагласност Универзитета у Београду, преузео надлежности Националног савета за високо образовање, који је једини надлежан за утврђивање нових научних области.

Мотив за овакав поступак је да се од стране руководства Факултета успостави апсолутна контрола будућих избора за наставно особље од сарадника у настави до редовних професора, по принципу избора само послушних кадрова.

Због неподношљиве ситуације факултет су напустила три доктора наука Гордана Чолић, Ивана Шеховић, Марина Лепојевић, као и асистент Марија Стојановић, док се др Јадранки Оташевић спрема отказ о чему су медији у Србији већ писали.

Надица Симић Јовановић је извршила и врши бројне злоупотребе

Невероватно је, али је истинито да су управо доктори наука који су напустили Факултет имали добре референце, испунили су услове за изборе у виша звања, а поједини од њих су радили на Факултету више од петнаест година и имали далеко боље референце од професора који су требали да их бирају у виша звања.

Према нашим сазнањима један од иницијатора ових проблема је бивша шефица катедре проф. др Надица СимићЈовановић, која је супротно свим законским прописима била шеф катедре више од деценију.

Поменута професорка је за време мандата деканице Снежане Николић 2016. године незаконито изабрана по ко зна који пут, за шефа катедре. Све је ово учињено супротно одредбама Статута ФАСПЕР-а у коме се каже: „шеф катедре бира на период од три године са могућношћу још једног поновног избора.

Снежана Николић незаконито је бирана за декана 2016. године; као декан вршила многе незаконите радње
Ко је конфликтна професорка Симић–Јовановић

Надица СимићЈовановић важи за веома конфликтну личност на факултету, али се њено понашање толерише јер је „задужила“ деканицу Николић, са „сигурним“ гласовима са Одељења за логопедију, приликом избора за декана.

„Научни допринос“  Симић-Јовановић огледа се и у томе што је као шефица катедре успела са факултета да отера два доктора наука, док трећег „покушава“ пуне три године.

Иначе проф. др Надица Симић-Јовановић је током поступка избора у звање редовног професора више пута одбијана на Универзитету у Београду управо због неистинитог приказивања научних резултата. Њен избор за редовног професора је трајао од 2008 до 2011. године.

О стању науке у Србији говори и чињеница да ниједна иституција није дала одговор на питање: Какав је радно-правни статус уважене професорке у овом периоду? Она није изабрана у више звање, нити реизабрана у постојеће.

Први избор у звање редовног професора започео је 2008 године. Том приликом Сенат Универзитета у Београду је одбио избор у звање, јер су у Извештају Комисије научни резултати били нетачно приказани. Те, уместо да се тада поменутој професорки изрекне макар етичка осуда због лажног приказивања научних резултата, предмет је заташкан на факултету, а професорка је сачекала три године да се све заборави и поново започне процедура за избор у звање редовног професора.

Како је професорака Симић–Јовановић  “стварно” изабрана у звање редовног професора?

Други избор у звање редовног професора Надица Симић – Јовановић је остварила 2011. године достављајући  фалсификовану потврду да ће рад Мирјане Петровић Лазић, Надице Јовановић Симић, Снежане Бабац, Наде Доброте из  (2010) под насловом „Акустичка и перцептуална анализа гласа и ефикасност фонохирушке интервенције“, бити објављен у часопису Српски архив за целокупно лекарство, Београд. То је висококатегорисан научни часопис међународног значаја, и да тада потврда није призната од стране Универзитета у Београду, Надица Симић-Јовановић не би испунила формални услов и не би била изабрана у звање редовног професора.

Кривотворења и обмане Симић-Јовановић

Међутим, накнадно се открило да овај рад никада није објављен у Српском архиву за целокупно лекарство, већ да је потврда била лажна. С обзиром да овај рад није ни деценију после објављен злобници би рекли да никада није ни написан.

Факултет у Фочи: Симић Јовановић у радном односу на два места, мисли да јој је све дозвољено…

Када је цео случај доспео у јавност на захтев једне од ауторки спорног рада Српски  архив је издао потврду да рад никада није објављен у овом часопису.

Симић–Јовановић важи као неко ко на факултету гаји «специјалне и пaралелне везе» са Републиком Српском. Она је у сталном радном односу са ангажовањем од 50% на Медицинском факултету у Фочи.

Она је на поменутом факултету стално запослена, као шеф катедре за сурдологију и логопедију, што је у супротности са свим правним прописима како Републике Србије тако и Републике Српске. Ово је познато деканици Николић која је такође ангажована на овом факултету. Зато ништа и не предузима!?

Све ово указује на „интелектуални“ ниво функционисања „танте за манте“ и огромну корупцију и непотизам на факултету, где су најважнији хонорари и добре синекуре.

Зашто Универзитет и ректорка ћуте

Поједини од чланова Савета ФАСПЕР-а су обавестили Универзитет о стању на овом факултету. Међутим, Универзитет ћути, ректорка Иванка Поповић не предузима ништа, на незаконите одредбе Статута ФАСПЕР-а, на измишљање научних области, на фонд часова наставника који је и три пута већи од дозвољеног, на дупле радне односе, на незаконите продужетке наставницима који су испунили услове за одлазак у пензију…

Ректорка Иванка Поповић уместо енергичних мера у заштити угледа Београдског Универзитета не предузима ништа

Својеврсно правно насиље Универзитет је демонстрирао када је након Одлуке Уставног суда, дозволио да се расписују конкурси и бирају наставници на основу одредаба Статута за које је овај суд  рекао да нису у складу са Законом о високом образовању.

До када ће Универзитет ћутати не знамо… али до завршетка конкурса за избор ректора сигурно. Сваки глас је битан, па и глас деканице Снежане Николић која је по писању медија незаконито изабрана на ову функцију.

И док је стање у академској заједници овакво Шангај је далеко, а напредак на Шангајској листи (списак водећих светских универзитета) готово немогућ.

……………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Сведочење Симора Херша: Детаљи тајне операције „Северни ток 22″

Prenosimo

Византијска “коб” Руса и Срба

Prenosimo

Иза Вучића остаће владавина прожета само једном речју, издаја, издаја и само издаја

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Рајко
Рајко
3 година раније

Није у питању Шангај. Прво и основно је – какав је морал на врху наше интелектуалне пирамиде. Па такорећи и у целој тој набеђеној елити. И зашто је такав, какав је. Јер, управо Шангај и сличне магле, између осталог, али свакако не најмање важно, и доводе (довеле су) до овога што сада имамо,

Gorcanin
Gorcanin
3 година раније

Ova profesorka Simic ima plagiaranu monografiju, izdavac Medicinski fakultet u Foci.

Растко
Растко
3 година раније

И сад ће ово да таласа неко време и на крају неће бити ништа. На свим је факултетима исто, породичне катедре, плагијати, муљаже итд… То је много озбиљнији проблем него што се представља, урушава се друштво, од науке и научника(поштених) се праве будале. Није ни чудо да нам мозак иде из земље… Овде само луд човек може да живи нормално.

Ivana
Ivana
3 година раније

Zasto retorat cuti? Zasto rektorka ne reaguje? Zasto profesori sa ovog fakulteta cute? Pa svi znaju sve o Simicki i Nikolicki!!! Pa strasno!!!

Marko
Marko
3 година раније

Zbog ovakvih, posteni ljudi napustaju zemlju

Gogisa
Gogisa
3 година раније

Ovo je strasno sta se radi, obadvije protjerati i Simic-Jovanovic i Nikolic…

Gojkic
Gojkic
3 година раније

Sramota… Nemam rijeci, pa onda se pitate zasto visoko obrazovani kadar napusta Srbiju… Bruka

Milan
Milan
3 година раније

Probudi se rektore???????????????
Sramota šta dopuštate ?????????
Vjerujem u konačno razbuđivanje rektora i uvođenje reda u fakultetu. Puno podrške u daljem uvođenju reda na fakultetu!!!!!!!

Jelena
Jelena
3 година раније

Velika dekanica je kriminalac kupuje sve sto moze a sad su aktuelni glasovi i za dekana hoce ponovo u reizbor pa onda kupuje glasove izborima nastavnika u zvanja za koje nisu ispunili ni uslove. Raj na zemlji dekanica provlaci kroz elektronska Nastavno naucna veca šta hoce niko ne broji ko glasa i koliko je glasova.Sve moze i sve se usvaja sto ona kaze.Akademska demokratija nema sta,a autonomija Univerziteta u punom nivou autokratije dekanice Nikolic

Justicija
Justicija
3 година раније

Hostapleri se povezali pa bi sve na grbacu gradjana princip daj samo meni ostale satri, kakav podmladak to ne treba niko ne moze osim mene a posle mene potop. Uzas i kriminal.

Samo naprijed
Samo naprijed
3 година раније

Pa ova Simic je problem vec 30 godina ona nije nimada ni trebala da bude na Fakultetu. Zbog ovakvih pada nauka u Srbiji, sta ona moze nekog da nauci kad o logopediji ne zna nista.Studenti se stalno zale da nista ne nauce a logopedi nista ne znaju da rade. Od koga da nauce? Pa ona o tome ne zna nista. Samo spletkari i pravi haos ljudima, ucene, mesanje u porodice na sve je spremna.DOKLE VIŠE SRBIJO. OVO JE TRECA GENERACIJA KOJU MALTRETIRA JEDNA ŽENETINA POD PLAŠTOM AKADEMSKE ZAJEDNICE

Sandra
Sandra
3 година раније

Paralelne i specijalne veze sa Republikom Srpskom da da odlican projekat ali ga je prof. Simic shvatila na sebi svojstven način pa su te veze licne emotivne sa rektorom Istocnog Sarajeva Milanom Kulićem, a onda donose i licni interes i povlastice REKTORKI. Čisto da može bolje da deluje onako
” ljudski” kako to ona zna.

PericA
PericA
3 година раније

Doktor nauka pa da sazna iz medija da joj se sprema otkaz.
Kakva igrarija, neduzni trpe, sjasi K da uzjase Murta. Bezite ljudi, njima nije bitno ni obrazovanje, ni doktori nauka, ni natalitet…vec bogacenje i vlast.
Sramota.

Велиша
Велиша
3 година раније

Криминална спрега у научној заједници, која ће имати далекосежне последице по будуће генерације, што је монструозан злочин. Још један начин да бједници сруше боље од себе. Врло сам непријатно изненађен ћутањем ректорке.

Ljiljana
Ljiljana
3 година раније

Kako je moguce da naocigled svim gradjanima bilo oni obrazovani ili ne a pogotovo pravnim institucijama, prolaze takve neeticne I nesposobne osobe I odlucuju o sudbinama pravog strucnog kadra I tjeraju ih da napaustaju I grad I drazavu a itekako su potrebno gradjanstvu. Velika podrska doktorima, sveucilisnim profesorima u nadi da ce rektori odgovarat za svoje neeticno I nestrucno ponasanje pred zakonom.

Вања
Вања
3 година раније

Срамота је што поштени људи који имају знање не само да не могу да напредују, него ни да задрже позиције које су својим трудом и радом заслужили, а појединци разним манипулацијама остају на позицији која им омогућава да раде шта хоће и да одлучују не размишљајући о туђим животима и породицама, већ искључиво о сопственом интересу!

Sasa
Sasa
3 година раније

Vreme je da se prekine sa laznim naucnicima i strucnjacima. Neke stete, koje oni nacine, nepopravljive su. Niko ne govori o traumama onih koje su takvi strucnjaci unesrecili. Pravda za stvarne naucnike!

Bato
Bato
3 година раније

Neznam zasto postoje sudovi i tuzilastvo kad i dalje cute ,pitam se dali uopste je potrebno da postoji drzava ,jer svak moze da radi sta hoce ,i zasto se nesretnom naraodu uzima novac.SRAMOTA.Dali na takvu drzavu treba da budemo ponosni.

Nikolina
Nikolina
3 година раније

Kad pored ovakvog slucaja cute sudovi i presednik vlade ,onda treba da takve ljude postave na svim univerzitetima,a svi doktori nauka neka putuju preko granice ,pa neka se nesrecna drzava dici sa takvim univerzitetima.Bolje i nezasluzujemo.

Vuk
Vuk
3 година раније

Netrebaju nama mostovi nama trebaju mozgovi.A ti DRZAVO SAMO CUTI i zatvori oci.

Maja
Maja
3 година раније

Porazno je to da se u intelektualnoj eliti desavaju ovakve stvari, da se vrše gnusne manipulacije, laži i prevare i to na najvišim pozicijama. Da li ti ljudi treba da i dalje uče i obrazuju našu omladinu?!

Iskreno se nadam da će se nadležne institucije pozabaviti konkretnim problemom i da će dati primer svim fakultetima Univerizeta u Beogradu, time što će pozvati na odgovornost dekanicu i rektora za dokazane malverzacije, te obezbediti svim profesorima jednaku mogućnost za napredovanje. To je u interesu svih nas, a motiv dobrim kadrovima da ostanu “u našim redovima”.

Gisella
Gisella
3 година раније

Sramno je ovo sto citamo najbolji se uvek negde “teraju” i za njih nema mesta , a bagra se povezuje prema licnim interesima i dolazi na rukovodeca mesta.Zalosno je to sto u akademskoj zajednici kljucno pravilo izbora clanova jeste broj glasova, a glasove nazalost ovakvi nemoralni obezbedjuju na njima svojstven nacin ucenama, prevarama , pretnjama pa to svi znaju na Defektoloskom fakultetu. Tu je najmanje prisutno dostojanstvo a po struci bi se ocekivalo da ga ima najvise. O humanosti necemo govoriti to i ne postoji.Zasto profesori cute ? Cega se boje? Da li imaju svoju decu i kakvu im buducnost… Учитај још »

Zorica
Zorica
3 година раније

Strasno!Pitamo se zasto imamo odliv mozgova.Ostaje da verujemo da ce reagovati rektorat i sve nadlezne institucije kako bi sprecili ovu sramotu i brukanje nauke.

Last edited 3 година раније by Zorica
JelenaG
JelenaG
3 година раније

Sramotaa!!
Pod hitno protjerati Simic-Jovanovic i Nikolic..

Kovalentna veza
Kovalentna veza
3 година раније

Ovaj fakultet je odavno za katanac. To znamo svi mi koji smo godinama maltretirani od strane velikog broja profesora. Fakultet ima vise studenata u produzenim godinama nego regularnim, da bi se placale skolarine. Studenti se nemilosrdno obaraju na ispitima i profesori kojih je veci broj nemaju zakonsku prolaznost na ispitima. Po prijavama studenata u komisiji biva profesor kao ponovni ispitivac sto je protivzakonito. Poseban pozdrav za Profesorku Milicu Gligorovic koja izaziva psihosomatska oboljenja kod studenata. I voli da cuga.

Gorcanin
Gorcanin
3 година раније

Da cuga navise voli dekanaica Nikolic, a prof. Gligorovic ogovarate po nalogu dekanice I niste student.

Bivsi student
Bivsi student
3 година раније

Bilo bi dobro da neko ovo istrazi do kraja , ovo su sitnice sta se na tom fakultetu desava !

Amidza
Amidza
3 година раније

Bruka kakvo je bezzakonje na fakultetima..

Poliglota
Poliglota
3 година раније

Ova dekanica je primila neurologa da drzi fiziologiju…minstrastvo je to konstatovalo da neurolog ne moze da drzi fiziologiju i da se raskine ugovor….Nilolicka nije postupila po nalogu ministarstva…a na fakultetu se fali da je stiti Toma Jovanovic bivsi ministar prosvete i kadar SPS.

Gorcanin
Gorcanin
3 година раније
Reply to  Poliglota

Sacuvaj Boze kako ta zena dodje za dekana

Katarina
Katarina
3 година раније
Katarina
Katarina
3 година раније

Zasto nadlezni organi ne reaguju na ove nepravilnosti?sramota je da pravi naucnici ispastaju

Sasa
Sasa
3 година раније

Kako je moguce da se ovo desava i da niko ne reaguje na ove nepravilnosti

33
0
Would love your thoughts, please comment.x