Грађани Србије су преварени од премијерке Брнабић

Рио Тинто наставља пројекат “Јадар”

  • Др Биљана Стојковић: Премијерка Брнабић говори да је пројекат Рио Тинто укинут. Не да није укинут, него се то ради и даље и ту су укључене и државне институције. Грађани су обманути, цела прича стављена је у крај само док не прођу избори а онда је намера да се настави са пројектом.
  • Бојана Новаковић: – Уносе Рио Тинто и Рио Сава постројење за отварање копа у априлу и то се преклапа са временском линијом коју смо ми објавили прошле године, документима из ЕУ са тајних састанака где је ЕУ преговарала са Рио Тинтом и причали су о томе како имају подршку Вучића.

Еколошка организација “Рио Тинто Марш са Дрине” представила је доказе да пројекат “Јадар” никада није ни укинут, те да је оперативна реализација пројекта у току, и да укључује нове земље Европске уније.

“Јадар” је први Рио Тинтов пројекат за литијум. Након еколошких протеста широм земље Влада Србије донела је одлуку да заустави тај пројекат, а град Лозница је укинуо локални просторни план у децембру 2021. године. Након тога, компанија је објавила да ће стати са својим активностима и посветити се дијалогу са забринутим становништвом.

Протести су настављени до распуштања Народне скупштине Србије средином фебруара, када су за 3. април расписани општи избори.

Kрени – Промени, Савез еколошких организација Србије (СЕОС), Еколошки устанак и друге групе за заштиту околине траже забрану ископавања литијума и бора на националном нивоу, а у том циљу покренуто је и прикупљање потписа за Народну инициативу која ће бити предата Скупштини Србије.

Биљана Стојковић износи доказе да пројекат рудника литијума у долини Јадра није прекинут, већ се наставља са радом

Председнички кандидат коалиције “Морамо” и члан Скупштине слободне Србије Биљана Стојковић каже да пројекат није заустављен, већ отказан за после избора.

– Докази потичу од анонимне особе чији идентитет нећемо откривати, ради његове безбедности. Ради се о разговорима те особе са професором Техничког факултета у Бору и сведоче о томе какав је однос појединих запослених са овог факултета са компанијом “Рио Сава” и комуникација компанија “Тисен” из Аустрије и ДНТ који треба у априлу након избора да доставе машину за отварање копа – рекла је Биљана Стојковић и додала:

Толико о томе о ономе што премијерка Брнабић говори да је пројекат Рио Тинто укинут. Не да није укинут, него се то ради и даље и ту су укључене и државне институције. Грађани су обманути, цела прича стављена је у крај само док не прођу избори а онда је намера да се настави.

Премијерка Брнабић је обманула грађане Србије јер пројекат рудника литијума није заустављен, већ Рио Сава и даље ради на  пројектима изградње рудника без икаквих дозвола

Затим је пуштен аудио запис телефонског разговора у којем поменути професор говори о томе да се посао наставља.

– Ако будемо склопили договор са Тисен, факултет ће помагати да се та документација усклади са нашим законима, да та опрема која дође буде у складу са нашим прописима.

На питање да ли у мају почиње посао, професор Техничког факултета у Бору каже:

– Врло вероватно, само што још немамо детаље, добили смо груби опис послова. У среду имамо поново састанак са њима да видимо како ће то даље ићи.

Бојана Новаковић открива да Рио Сава уноси у априлу постројење за отварање копа! А немају никаве одобрене студије за такве радње

Еколошка активисткиња и представница организације “Рио Тинто Марш са Дрине” Бојана Новаковић овим поводом је рекла:

– Ако било коме није јасно шта се овде дешава, ми смо преварени. Ја као особа која је демонстрирала овде и преко 100.000 људи који су били на улицама смо преварени. Kампања владајуће странке је заснована на лажи да је Рио Тинто отишао из ове земље – рекла је Бојана Новаковић и додала:

Уносе постројење за отварање копа у априлу и то се преклапа са временском линијом коју смо ми објавили прошле године, документима из Европске уније са тајних састанака где је ЕУ преговарала са Рио Тинтом и причали су о томе како имају подршку Вучића. Врло сам узнемирена. Kапирам ја да прес конференције треба да буду професионалне и да сви треба да будемо неемотивни и да саопштавамо чињенице, али ми смо преварени.

Линк

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/405421/jadar-rio-tinto-projekat-biljana-stojkovic.html?utm_medium=push&utm_source=pushpushgo&utm_campaign=CampaignName

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Покушаји обнове и одбране усташких злочина и идеја

Prenosimo

За сарадњу са Хагом нов закон непотребан

Јово

Србија да води рачуна о интересима Европе у преговорима са Приштином

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x