Главни циљ је бољи живот сваке породице

 

O СТО ДАНА РАДА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ГОВОРИ ПОТПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ПРАВДИЋ

 

  • Откривене велике финансијске злоупотребе бивше владе. –
  • И даље се шверцују цигарете. –
  • Не сме се дозволити етварање нових привилегија за елиту блиску новој власти.-
  • Синдикати морају постати фактор одлучивања. –
  • Целовит социјални програм заштитиће грађане од недостојног живота

Пише: Јово Вукелић

 8. мај 2001.

Нова Влада Републике Србије, изабрана 25. јануара, после сто дана дала је оцену свог рада. Влада је направила рекапитулацију оног што је затекла, обећала, урадила, али са посебним освртом на питања и проблеме које није успела да уради, а обећала је грађанима Србије. О томе говори Александар Правдић, потпредседник владе Србије.

  • Грађани очекују да се објаве малверзације бивших републичких функционера, злоупотребе и крађе, пљачке стамбеног фонда Републике. Извештај је требало да буде завршен 15. априла. Зашто на овом плану нема енергичније акције?

– У питању је огроман посао који тражи и одређено време. Држава је била криминализована од дна до врха, од најмањег предузећа до врхова државне управе. Једно од најважнијих обећања ДОС-а грађанима било је управо утврђивање злоупотреба бивших високих државних функционера и министара и њихова одговорност за незаконито и нелегално деловање. Зато је и формирана Комисија владе Ср бије за утврђивање тих незаконитих радњи, која ради пуном паром.

Александар Правдић, потпредседник владе Србије

Открила је огроман број финансијских злоупотреба и та документација се сада налази у рукама правосудних органа. Они ових дана треба да утврде има ли доказа за покретање истрага и подизање оптужница. Знам да је у десетак министарстава утврђено незаконито и ненаменско трошење више милијарди динара и више милиона немачких марака. Зато ће најодговорнији функционери морати да одговарају. И то врло брзо. Слажем се да то не иде довољно брзо и лично ћу се заложити да се још више убрза посао на испитивању пословања претходног режима и владе.

……………………………………

Повратак нормалном животу

У протеклих сто дана Влада је почела исплату старе девизне штедње грађанима, исплатила заостале пензије, социјална давања, дечје додатке и помогла најсиромашнијим пензионерима, утрошивши више од пола милијарде марака. Пензије су реално повећане за 20 одсто, а просечна плата са 2.925 на 4.262 динара у периоду од октобра до марта. Смањена је инфлација у прва три месеца ове године, а минимална зарада је уместо 280,00 динара – 1.884,00 динара. Замрзнуте су плате министара и свих запослених у државној управи, обезбеђено је првих 100 милиона марака за развој малих и средњих предузећа, а извозом је покривено 49 одсто увоза. Уз то Србија је почела да враћа суверенитет над копненом зоном безбедности, обновила добросуседске односе и успоставила контакте са најразвијенијим земљама Европе…

………………………………..

  • Прошло је више од три месеца од рада владе, а на улицама и у многим продавницама и даље се продају шверцоване цигарете, због чега држава губи милионе динара дневно. Шта је ту предузето?

– Трговина цигаретама и дуваном биле су сфера великог бизниса мафије и криминалаца и тај посао је текао ван свих легалних токова. Државни буџет је знатно оштећен таквом пљачком и поред низа успешних акција МУП-а и царинских органа, тај шверц очигледно и даље постоји. Свака држава од такси и пореза на дуван и цигарете пуни буџет и од тога „живи”. Зато се мора одмах увести потпуна државна контрола увоза, дистрибуције и продаје цигарета, како је то урађено и са нафтом. Тада ћемо имати довољно новца за многе пројекте које имамо према грађанима и њиховим социјалним потребама.

  • На какве тешкоће наилазите у овом послу?

– Прво, у овом кратком року има још много кадровских проблема, јер нисмо успели да доведемо нове, способне и поштене кадрове на кључна места у Републичком тужилаштву и судовима, али и у полицији и републичкој управи. Док траје овај процес транзиције, преласка са старе на нову власт, ми трћимо и велику опструкцију старих кадрова. Морамо легално сменити људе старог режима, али законито, а не да уводимо поново смене из 1944. године. Морамо подвући линију и јасно показати прекид са старим начином рада и праксом привилегија, веза, мита и корупције. Не смемо дозволити стварање нових привилегија за елиту блиску новим властима. Зато влада Србије треба да покреће ова питања, да их отвори и подржава утврђивање истине, али не сме бити ни истражитељ, ни судија, ни порота. То је посао других државних органа. Очекујем њихов успешан и ефикасан рад.

  • Влада планира велику привредну реформу и реформу у односима послодаваца и радкика, у чему велику улогу има синдикат. Какав је став владе, јер ће многи радници остати без посла?

– Однос послодаваца, било приватних било државних, мора се из корена променити по питању права радника. То се мора регулисати и новим законима о радним односима и правима синдиката који те интересе радника треба да штите. У том смислу влада има огромну одговорност. Синдикати ће бити потпуно равноправан партнер.

  • Има ли влада урађен социјални програм заштите запослених у процесу трансформације привреде и процесу приватизације?

– На томе је ова влада много урадила, али нам недостаје један потпун и целовит пакет социјалних мера, јер управо завршавамо израду социјалне карте угрожених слојева становништва. Када ускоро тај посао буде готов, сви грађани ће видети да смо припремили свеобухватан пројекат решавања преквалификације дела радника. Обезбедили смо из буџета и донаторских средстава велики новац како би сви у наредних годину или две могли пристојно да живе док буде трајао процес темељних промена привредног система.

  • Какви су односи у влади Србије. Има ли разлика и неслагања?

– Има разлика и то не кријемо, јер је у питању коалиција 18 странака које се у много чему разликују. Те разлике нам некада користе, јер има више предлога о начину решења одређених проблема. Ако

………………

Нема крађе, говориће истину

Влада је обећала грађанима да неће красти, да неће делити станове, да ће говорити истину, да ће утврдити све злоупотребе бивше власти, испитати рад службе државне безбедности, водити оштру борбу против корупције, исплаћивати дугове државе грађанима. Затим, да ће спречити дивљу градњу, обавити санацију банака, урадити социјалне програме за помоћ најсиромашнијим, укинути накарадне законе, ревитализовати привреду…

Дугови, пљачка, празна каса…

Нова Влада Србије затекла је стање да је држава грађанима била дужна на име неисплаћених пензија чак 460 милиона немачких ма-рака, односно сваком пензионеру по 9.693.000 динара. Међусобна потраживања предузећа износила су 843 милијарде динара (28 милијарди немачких марака). Стара Влада је трошила 137.000 немачких марака месечно на своје привилегије, а на десет министарстава је ненаменски из бупета потрошено милијарду и 28.693.506,00 милиона динара. Незаконито је утрошено 373 милиона динара, а у буџет није уплаћено 2.635.650 немачких марака. Средства солидарности су ишла у партијске касе – реч је о своти од више од милијарду динара. Подељено је, углавном нелегално, 1.264 станова и вила…

Незавршена борба против корупције

Влада није завршила целовиту реформу правосуђа која подразумева доношење нових закона, кадровске промеие и побољшање материјалног положаја запослених, а очекује нас и темељна реформа кривичног закона. Борба против корупције у једној од најкорумпиранијих земаља у свету је још у зачетку, па ће увођење институције омбудсмана коме ће грађани моћи да се жале за угрожавање људских права представљати значајан допринос тој борби.

…………………

смо довољно паметни, ове разлике можемо да користимо као корективни елемент у прављењу наших програма и акција. Наша слагања око суштинских принципа су много већа и јача него наше разлике.

Породица је била у центру пажње, приоритет на почетку рада нове владе после 5. октобра
  • Који су приоритети у раду владе у наредна три месеца?

– Даља стабилизација политичких прилика у Србији, демократизација свих установа, оживљавање привреде и стварање бољег стандарда грађана, али и велика брига о социјалној заштити угрожених делова становништва и посебно избеглица.

  • Очекујете ли да ће доћи до социјалног незадовољства, немира и штрајкова због ниског стандарда грађана док трају темељне реформе?

– Очекујемо да може доћи до излива незадовољства грађана од средине јуна до октобра, када ће многе нове мере и законски пројекти ступити на снагу и извршити удар на „џеп” грађана. Влада има велику одговорност да ублажи ова незадовољства ефикасним мерама за оживљавање привреде, отварање нових радних места а у овом послу очекујемо свеже кредите из иностранства и помоћ донатора. Оно што могу да обећам грађанима Србије јесте да ћемо учинити све да свако што пре почне да живи боље и да има перспективу и веру у бољи живот своје породице. То је главни посао нове српске владе и верујем да ћемо у овоме  успети.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Да ли су ваше земље пријатељи са српским народом или Вучићем

Gost autor

Дачићеве вратоломије и пророчанства

Јово

Бескрупулозни Вучић интезивно ради на потпуном слуђивању народа

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x