Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Glavni cilj je bolji život svake porodice

 

O STO DANA RADA VLADE SRBIJE GOVORI POTPREDSEDNIK ALEKSANDAR PRAVDIĆ

 

 • Otkrivene velike finansijske zloupotrebe bivše vlade. –
 • I dalje se švercuju cigarete. –
 • Ne sme se dozvoliti etvaranje novih privilegija za elitu blisku novoj vlasti.-
 • Sindikati moraju postati faktor odlučivanja. –
 • Celovit socijalni program zaštitiće građane od nedostojnog života

Piše: Jovo Vukelić

 8. maj 2001.

Nova Vlada Republike Srbije, izabrana 25. januara, posle sto dana dala je ocenu svog rada. Vlada je napravila rekapitulaciju onog što je zatekla, obećala, uradila, ali sa posebnim osvrtom na pitanja i probleme koje nije uspela da uradi, a obećala je građanima Srbije. O tome govori Aleksandar Pravdić, potpredsednik vlade Srbije.

 • Građani očekuju da se objave malverzacije bivših republičkih funkcionera, zloupotrebe i krađe, pljačke stambenog fonda Republike. Izveštaj je trebalo da bude završen 15. aprila. Zašto na ovom planu nema energičnije akcije?

– U pitanju je ogroman posao koji traži i određeno vreme. Država je bila kriminalizovana od dna do vrha, od najmanjeg preduzeća do vrhova državne uprave. Jedno od najvažnijih obećanja DOS-a građanima bilo je upravo utvrđivanje zloupotreba bivših visokih državnih funkcionera i ministara i njihova odgovornost za nezakonito i nelegalno delovanje. Zato je i formirana Komisija vlade Sr bije za utvrđivanje tih nezakonitih radnji, koja radi punom parom.

Aleksandar Pravdić, potpredsednik vlade Srbije

Otkrila je ogroman broj finansijskih zloupotreba i ta dokumentacija se sada nalazi u rukama pravosudnih organa. Oni ovih dana treba da utvrde ima li dokaza za pokretanje istraga i podizanje optužnica. Znam da je u desetak ministarstava utvrđeno nezakonito i nenamensko trošenje više milijardi dinara i više miliona nemačkih maraka. Zato će najodgovorniji funkcioneri morati da odgovaraju. I to vrlo brzo. Slažem se da to ne ide dovoljno brzo i lično ću se založiti da se još više ubrza posao na ispitivanju poslovanja prethodnog režima i vlade.

……………………………………

Povratak normalnom životu

U proteklih sto dana Vlada je počela isplatu stare devizne štednje građanima, isplatila zaostale penzije, socijalna davanja, dečje dodatke i pomogla najsiromašnijim penzionerima, utrošivši više od pola milijarde maraka. Penzije su realno povećane za 20 odsto, a prosečna plata sa 2.925 na 4.262 dinara u periodu od oktobra do marta. Smanjena je inflacija u prva tri meseca ove godine, a minimalna zarada je umesto 280,00 dinara – 1.884,00 dinara. Zamrznute su plate ministara i svih zaposlenih u državnoj upravi, obezbeđeno je prvih 100 miliona maraka za razvoj malih i srednjih preduzeća, a izvozom je pokriveno 49 odsto uvoza. Uz to Srbija je počela da vraća suverenitet nad kopnenom zonom bezbednosti, obnovila dobrosusedske odnose i uspostavila kontakte sa najrazvijenijim zemljama Evrope…

………………………………..

 • Prošlo je više od tri meseca od rada vlade, a na ulicama i u mnogim prodavnicama i dalje se prodaju švercovane cigarete, zbog čega država gubi milione dinara dnevno. Šta je tu preduzeto?

– Trgovina cigaretama i duvanom bile su sfera velikog biznisa mafije i kriminalaca i taj posao je tekao van svih legalnih tokova. Državni budžet je znatno oštećen takvom pljačkom i pored niza uspešnih akcija MUP-a i carinskih organa, taj šverc očigledno i dalje postoji. Svaka država od taksi i poreza na duvan i cigarete puni budžet i od toga „živi”. Zato se mora odmah uvesti potpuna državna kontrola uvoza, distribucije i prodaje cigareta, kako je to urađeno i sa naftom. Tada ćemo imati dovoljno novca za mnoge projekte koje imamo prema građanima i njihovim socijalnim potrebama.

 • Na kakve teškoće nailazite u ovom poslu?

– Prvo, u ovom kratkom roku ima još mnogo kadrovskih problema, jer nismo uspeli da dovedemo nove, sposobne i poštene kadrove na ključna mesta u Republičkom tužilaštvu i sudovima, ali i u policiji i republičkoj upravi. Dok traje ovaj proces tranzicije, prelaska sa stare na novu vlast, mi trćimo i veliku opstrukciju starih kadrova. Moramo legalno smeniti ljude starog režima, ali zakonito, a ne da uvodimo ponovo smene iz 1944. godine. Moramo podvući liniju i jasno pokazati prekid sa starim načinom rada i praksom privilegija, veza, mita i korupcije. Ne smemo dozvoliti stvaranje novih privilegija za elitu blisku novim vlastima. Zato vlada Srbije treba da pokreće ova pitanja, da ih otvori i podržava utvrđivanje istine, ali ne sme biti ni istražitelj, ni sudija, ni porota. To je posao drugih državnih organa. Očekujem njihov uspešan i efikasan rad.

 • Vlada planira veliku privrednu reformu i reformu u odnosima poslodavaca i radkika, u čemu veliku ulogu ima sindikat. Kakav je stav vlade, jer će mnogi radnici ostati bez posla?

– Odnos poslodavaca, bilo privatnih bilo državnih, mora se iz korena promeniti po pitanju prava radnika. To se mora regulisati i novim zakonima o radnim odnosima i pravima sindikata koji te interese radnika treba da štite. U tom smislu vlada ima ogromnu odgovornost. Sindikati će biti potpuno ravnopravan partner.

 • Ima li vlada urađen socijalni program zaštite zaposlenih u procesu transformacije privrede i procesu privatizacije?

– Na tome je ova vlada mnogo uradila, ali nam nedostaje jedan potpun i celovit paket socijalnih mera, jer upravo završavamo izradu socijalne karte ugroženih slojeva stanovništva. Kada uskoro taj posao bude gotov, svi građani će videti da smo pripremili sveobuhvatan projekat rešavanja prekvalifikacije dela radnika. Obezbedili smo iz budžeta i donatorskih sredstava veliki novac kako bi svi u narednih godinu ili dve mogli pristojno da žive dok bude trajao proces temeljnih promena privrednog sistema.

 • Kakvi su odnosi u vladi Srbije. Ima li razlika i neslaganja?

– Ima razlika i to ne krijemo, jer je u pitanju koalicija 18 stranaka koje se u mnogo čemu razlikuju. Te razlike nam nekada koriste, jer ima više predloga o načinu rešenja određenih problema. Ako

………………

Nema krađe, govoriće istinu

Vlada je obećala građanima da neće krasti, da neće deliti stanove, da će govoriti istinu, da će utvrditi sve zloupotrebe bivše vlasti, ispitati rad službe državne bezbednosti, voditi oštru borbu protiv korupcije, isplaćivati dugove države građanima. Zatim, da će sprečiti divlju gradnju, obaviti sanaciju banaka, uraditi socijalne programe za pomoć najsiromašnijim, ukinuti nakaradne zakone, revitalizovati privredu…

Dugovi, pljačka, prazna kasa…

Nova Vlada Srbije zatekla je stanje da je država građanima bila dužna na ime neisplaćenih penzija čak 460 miliona nemačkih ma-raka, odnosno svakom penzioneru po 9.693.000 dinara. Međusobna potraživanja preduzeća iznosila su 843 milijarde dinara (28 milijardi nemačkih maraka). Stara Vlada je trošila 137.000 nemačkih maraka mesečno na svoje privilegije, a na deset ministarstava je nenamenski iz bupeta potrošeno milijardu i 28.693.506,00 miliona dinara. Nezakonito je utrošeno 373 miliona dinara, a u budžet nije uplaćeno 2.635.650 nemačkih maraka. Sredstva solidarnosti su išla u partijske kase – reč je o svoti od više od milijardu dinara. Podeljeno je, uglavnom nelegalno, 1.264 stanova i vila…

Nezavršena borba protiv korupcije

Vlada nije završila celovitu reformu pravosuđa koja podrazumeva donošenje novih zakona, kadrovske promeie i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, a očekuje nas i temeljna reforma krivičnog zakona. Borba protiv korupcije u jednoj od najkorumpiranijih zemalja u svetu je još u začetku, pa će uvođenje institucije ombudsmana kome će građani moći da se žale za ugrožavanje ljudskih prava predstavljati značajan doprinos toj borbi.

…………………

smo dovoljno pametni, ove razlike možemo da koristimo kao korektivni element u pravljenju naših programa i akcija. Naša slaganja oko suštinskih principa su mnogo veća i jača nego naše razlike.

Porodica je bila u centru pažnje, prioritet na početku rada nove vlade posle 5. oktobra
 • Koji su prioriteti u radu vlade u naredna tri meseca?

– Dalja stabilizacija političkih prilika u Srbiji, demokratizacija svih ustanova, oživljavanje privrede i stvaranje boljeg standarda građana, ali i velika briga o socijalnoj zaštiti ugroženih delova stanovništva i posebno izbeglica.

 • Očekujete li da će doći do socijalnog nezadovoljstva, nemira i štrajkova zbog niskog standarda građana dok traju temeljne reforme?

– Očekujemo da može doći do izliva nezadovoljstva građana od sredine juna do oktobra, kada će mnoge nove mere i zakonski projekti stupiti na snagu i izvršiti udar na „džep” građana. Vlada ima veliku odgovornost da ublaži ova nezadovoljstva efikasnim merama za oživljavanje privrede, otvaranje novih radnih mesta a u ovom poslu očekujemo sveže kredite iz inostranstva i pomoć donatora. Ono što mogu da obećam građanima Srbije jeste da ćemo učiniti sve da svako što pre počne da živi bolje i da ima perspektivu i veru u bolji život svoje porodice. To je glavni posao nove srpske vlade i verujem da ćemo u ovome  uspeti.

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments