Društvo, Politika, Svet (planeta), Slobode, Srbija, Srbija i EU

Glavna poruka Ekološkog foruma: zatvoriti fabriku otrova „Knauf“

Fabrika “Knauf” ovako truje stanovnike Surdulice i ne snosi nikakave sankcije

Skandalozno zagađivanje vazduha i voda u Surdulici od fabrike kamene vune „Knauf“ traje 13 godina

 

  • Sve veći broj oboljevanja stanovništva od respiratornih i drugih teških bolesti usled stalnog trovanja i vazduha i vode iz fabrike „Knauf“ postaje alarmantan
  • Jedinstven zahtev stanovnika Surdulice je da se fabrika odmah zatvori
  • Skandalozno ponašanje predsednice opštine Aleksandre Popović

Tekst i fotografije: Jovo Vukelić

U Surdulici je 17. avgusta održan stručni ekološki spup posvećen rešavanju velikog ekološkog problema s kojim se proteklih 13 godina susreće i bori gradić Surdulica i njegovi meštani, a to je krajnje opasan i zagađujući rad fabrike kamene vune „Knauf“.

Učesnici Ekološkog Foruma: Stojan Ivković, dr Mirjana Anđelković Lukić, dr Dragana Đorđević, dr Alek Račić i Jovo Vukelić

Na skupu koji je organizovala poznata i ugledna naučnica dr Mirjana Anđelković Lukić sa vrlo aktivnim Udruženjem mladih i agilnih entuzijasta „Udahni duboko“, kao i uz pomoć grupe meštana organizovanih u društvo „Volim Surdulicu“u sali Surduličkog Kulturnog centra održan je skup na kome su govorili eminentni stručnjaci, pored već pomenute dr Mirjane Anđelković Lukić, prof dr Dragana Đorđević, sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, hemičar, ekspert za zagađenja životne sredine, zatim prof. dr Alek J. Račić, istaknuti borac za zdravu životnu sredinu i Predsednik odbora za zdrastveni menadžment Srpskog lekarskog društva, prof. filozofije Jovo Vukelić, novinar i publicista, aktivista eko pokreta, urednik Bloga „Između snaijave“, Stojan Ivković, predsednik eko pokreta „Udahni duboko“kao i još nekoliko lokalnih aktivista iz Surdulice.

Fabrika “Knauf” sa brdom otrovne jalovine
Vazdušna banja postala trovačnica građana zbog „Knaufa“

„Zaustavimo trovanje Surdulice“ je glavni slogan građana u borbi sa ovom monstrum fabrikom iz koje često kulja gust crni dim i truje sav živi svet u gradiću koji je bio poznat do dolaska fabrike „Knauf“ kao vazdušna banja sa stacionarom za lečenje plućnih bolesti. Opkoljena kilometrima dugim gustim šumama od Vlasinskog jezera varošica u dolini reke Vrle sa desetak hiljada stanovnika je sada ugrožena pojavom sve većeg broja oboljevanja stanovništva od respiratornih i drugih teških bolesti usled stalnog trovanja i vazduha i vode iz fabrike „Knauf“, posebno zbog čestih havarija u fabrici  kada gradić prekrije gust crni i otrovni dim. Poslednje velike havarije su bile 12. maja i 20. juna kada je ceo grad ostao u otrovnomdimu i neprijatnom mirisu.

Dragana Đorđević pokazala je kakva su i kolika zagađenja voda u Srbiji

Dragana Đorđević o tome kaže: „ Kad dođe do takvih velikih prekoračenja i zagađenja ne treba bežati nigde, nego momentalno tražiti prekid rada fabrike. Gradić je u rupi, u kotlini i sve štetne materije koje se pojave, emituju iz fabrike prekriju grad, nemaju gde da odu, a ni građani nemaju gde da pobegnu. Znači, mora se energično tražiti momentalno obustavljanje rada pogona u fabrici“.

Poseban problem je što se zna da svi dimnjaci na fabrici nemaju čak ni filtere pa je trovanje drastično. Organi lokalne samouprave i rukovodstvo opštine ponašaju se neodgovorno, ne štite interese građana, ne preduzimaju mere da fabrika radi regularno, da brine o kvalitetu vazduha i vode. Oni ne pomažu stanovništvu, ne sarađuju sa pokretima koji se bore da zaštite zdravlje i životnu sredinu Surdulice.

Po onome što smo čuli na ovom skupu rukovodstvo opštine Surdulica sarađuje bolje sa rukovodstvom fabrike  nego sa svojim građanima.

Pre početka rada ovog Foruma je stigao izveštaj Instituta zaštite na radu iz Novog Sada, na osnovu kojeg „Knauf“, ne samo da ispušta opasne materije u vazduh, već to čini uz ogromna prekoračenja. Inače, ne postoji ni merna stanica zagađenosti vazduha, pa izgleda da opština Surdulica ne samo da ne čini ništa, nego još minira i bojkotuje napore eko pokreta i organizacija.

Čak ni velika akcija prikupljanja potpisa iz 2017. kada je peticiju za zatvaranje fabrike potpisalo 6.000 stanovnika varošice nije dala nikakve rezultate. Održan je jedan sastanak u opštini 2019. sa predstavnicima vođstva fabrike „Knauf“, opštinskim rukovodiocima i predstavnicima ekoloških pokreta i firma „Knauf“ je tada priostala da ispuni zahteve aktivista. Prošle su dve godine, a oni nisu ispunili ni jedno obećanje. Štaviše, povećali su proizvodnju, proširuju proizvodni pogon i dodatno truju vazduh i zagađuju veliko područje. Umesto da opština zahteva da nemačka firma obećanja ispuni – oni ćute i brane ih! Pomažu im da opstanu.

Ugledna naučnica dr Anđelković pretrpela je neargumentovane napade na skupu

Prof. dr Mirjana Anđelković Lukić je u svom izlaganju, još jednom Surduličanima skrenula pažnju „da „Knauf“ nije fabrika zdravlja, već trovačnica zbog koje svake godine oboli stotine meštana i zbog koje nam deca dobijaju najmutagenije bolesti. Naročito su na zagađenja vazduha osetljiva deca, koja ako su tome izložena u ranom životu, to doprinosi većem riziku od teških hroničnih bolesti, gozajnost, dijabetisu, čak i kancerogenim oboljenjima, kaže nauka“. Iznela je frapante podatke i tabele o rastu oboljenja u Surdulici usled trovanja iz fabrike „Knauf.

Naš zahtev je zatvaranje fabrike „Knauf“

Stojan Ivković, predsednik Udruženja „Udahni duboko“, kojeg čine pretežno mladi ljudi, energično se bore za zdravu životnu sredinu i protiv najvećeg zagađivača fabrike „Knauf insulejšn“ ističe: „ U poslednje dve godine bilo je mnogo havarija u fabrici i  veliki broj građana je protestvovao pitajući se: „Dokle? Dokle da živimo u strahu, dokle da živimo u neznanju, dokle će opštinski funkcioneri da tolerišu one koji truju našu decu?“ Nikakvih odgovora nije bilo, niko od odgovornih nikada nije sankcionisan.“

Stojan Ivković i pokret “Udahni duboko” umesto saradnje sa opštinom doživljavaju bojkot i satanizaciju

Ivković je zapanjen neaktivnošću opštine, nezainteresovanošću i nebrigom za zdravlje ljudi i naglašava: „Mi ne prihvatamo da se firmi „Knauf“ čine ustupci i da im se toleriše višegodišnji negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje stanovnika Surdulice. Zdravstvene ustanove beleže povećanje obolelih od malignih bolesti i sve je više dece sa respiratornim oboljenjima. Zato je naš jedini zahtev zatvaranje i izmeštanje fabrike „Knauf“ iz Surdulice.

Mi smo o ovim problemima pisali Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zdravlja, zaštitniku građana, lekarskim komorama, opštinskim inspekcijama, ali nikakvog razumevanja, odgovora, intervencije ili pomoći – nema! Državni organi umesto da su na strani građana oni gledaju da zaštite interese stranih firmi. Umesto da organi opštine Surdulica pomažu da nadležni državni organi i institucije intervenišu – i oni ćute!? Iako tražimo samo zdrav i normalan život ne nailazimo nigde na razumevanje.“

Dimnjaci u fabrici “Knauf” u Surdulici nemaju ni filtere, a kriju podatke o zagađenosti. Merne stanice naravno nema, jasno je kome to odgovara

Jovo Vukelić je kratko govorio o velikom broju područja u Srbiji koja su izložena raznim zagađenjima počev od rudnika bakra u Boru, preko Smederevske železare, termoelektrane u Kostolcu i Obrenovcu, „Azotare“ i „Petrohemije“ u Pančevu, cementare „Titan“ u Kosjeriću, deponije smetlištta u Beogradu … Zato traje trovanje Srbije. Srbija je premrežena, posebno Vojvodina zagađenim vodotokovima u kojima je voda otrovana, puna teških metala i pesticida sa njiva. Najavljena gradnja rudnika litijuma Rio Tinto kod Loznice i drugim gradova u Srbiji napravio bi od Zapadne Srbije katastrofalno zagađeno područje tla, vode i vazduha.

Posle ovakvih trovača nema obnove i lečenja

Zato u Srbiji niču ekološki pokreti za zaštitu zdravlja stanovništa i zivotne sredine, šuma, reka, jezera, tla, vazduha koji su vrlo masovni i koji od državnih organa i nadležnih institucija traže hitne mere zaštite zdravlja. Međutim, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje vodi Irena Vujović, ne čini ništa, oni spavaju, a predloge, incijatice, peticije Ekoloških pokreta i udruženja građana drži po fijokama što govori o potpunom odsustvu interesovanja da se ogromni problemi rešavaju. Preostaje jedino još veća udružena akcija i borba građana za zaustavljanje zagađenja. Nemamo pravo da se sklanjamo jer smo odgovorni pred budućim nerođenim pokolenjima, čije je rađanje upitno upravo zbog delovanja fabrika kao „Knauf“. Ovo je gore od rata, jer posle rata zemlja se može obnoviti, a posle ovakvih trovača nema obnove i lečenja. Nastupa samo smrt, zaključuje Vukelić“.

Jalovina u krugu fabrike je prekrivena najlonom da bi se lakše trpale nove tone otrova

Branislav Popović, direktor fabrike „Knauf“ iz Surdulice nije došao na ovaj skup da čuje mišnjenja stručnjaka i stanovnika Surdulice, jer ga nije briga zato što zagađuje lepu varošicu. Neodgovornost je očigledna, i vlasnici fabrike ne preduzimaju ništa. Direktor  dobro zna da je rok za rad ovakve fabrike najviše 10 godina i to je propisala EU, zbog teških zagađenja. A u Surdulici oni rade već 13 godina, znači rade nelegalno i još proširiju proizvodnju, truju srpski narod i ne uzbuđuju se.

Čak i ogromno otpadno brdo, deponiju otrovne jalovine u krugu fabrike prekrili su najlonima i nastavljaju da lageruju otrove umesto da su našli adekvatnije rešenje. Sve ovo ne bi mogli da čine da ih ne podržavaju opštinski organi. A u kakavom su dogovoru, dilu sa opštinskim rukovodstvom i koliko daju novaca opštini da čine ovakvu štetu gradiću ipak će se saznati.

Kompromitacija i ispad predsednice Popović
Bezrazložan napad na učesnike skupa od strane predsednice opštine zgrozio je sve prisutne

Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, inače lekar po struci, na čiji račun su izrečene konkretne kritike lokalnih aktivista, bila je na skupu. Pošto su svi učesnici Foruma izneli svoja kratka izlaganja i dali predloge, kritike, ocene najviše se baveći fabrikom „Knauf“, koja im kao sablja visi nad glavom stanovnika,  za reč se javila i predsednica opštine.

Ona je iznenađujuće i krajnje nedobronamerno, bez povoda, osula paljbu po skupu u celini i svim učesnicima pojedinačno „optužujući stručnjake i lokalne aktiviste da su politizovali skup, da su zloupotrebili govornicu, da ona to neće da toleriše…“ Umesto da im se zahvali na korektnim izlaganjima, na stručnim ocenama i konstruktivnim predlozima ona je u jednom dahu osporila ceo skup, kao da je organizovan od nekih političkih partija.

Iako nije bilo nije jedne upotrebe političkog govora ni kod jednog od govornika, već je skup bio miran, dostojanstven sa pristojnim rečnikom i ozbiljnim analizama i predlozima prisutni su bili šokorani njenim ocenama i još više odsustvu bilo kakvog dijaloga o istaknutim problemima građana. Ni rečju nije pomenula fabriku „Knauf“, niti je pokazala nameru da opština nešto preduzme u interesu građana, da ih podrži u njihovim protestima i zahtevima, da ih brani i traži zaštitu Ministarstva.

Brojni protesti građana i peticije da se fabrika  “Knauf” zatvori nisu dali nikakve rezultate, jer traje opstrukcija opštinske vlasti koja štiti “Knauf”

Aktivista pokreta „Volimo Surdulicu“Dejan Svitac ocenjuje:  Očekivali smo da nam se lokalna samouprava priključi u diskusiji o Knaufu i o tome kako da zajedno pokrenemo postupak njihovog iseljenja sa teritorije opštine. Nismo čuli ni jednu reč od predsednice o tome da li opština ima neki plan u vezi očuvanja životne sredine, iako je to bila glavna tema skupa. Ogromna sramota u režiji lokalne samouprave zbog koje nećemo daleko da odmaknemo u ovoj borbi. Kako posle i tražiti saveznika kad najosnovnije pravo, pravo na izražavanje misli, nisu sposobni da ispoštuju“?

Dok je ovako nekorektno govorila predsednica opštine dr Mirjana Anđelković Lukić, organizator skupa, se našla u čudu, htela je u „crnu zemlju da propadne“, jedva je disala kao da je opkolio otrovni oblak iz fabrike „Knauf“. Videvši vrlo neprijatnu situaciju koja je nastala i da je predsednica izgubila kompas kompetentni stručnjaci i drugi gosti nisu hteli da odgovore, da kažu Popovićki ono što je zaslužila… Gledali su da se skup što pre završi zbog vremešne Mirjane Anđelković Lukić koja se očajno osećala, kao i većina nas,  i kojoj je bilo vrlo neprijatno, jer je bila optužena za nešto što se apsolutno nije dogodilo.

Ali i najmanja kritika i prikazivanje neodgovornosti lokalne samouprave potresla je nadmenu, bahatu i arogantnu predsednicu da nije mogla da se kontroliše. Njen tužni nastup pokvario je na kraju utisak o vrlo ozbiljnim raspravama koje su na skupu vođene, ali je istovremeno pokazao i koliko ozbiljan problem imaju građani Surdulice ne samo sa fabrikom trovačom „Knauf“ nego i sa njom udruženom opštinskom upravom, koja ne vodi računa o interesima građana, već o interesima nemačke firme.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Alek Račić: Nosioci krupnog kapitala jure profit i brzu zaradu, zdravlje građana ih ne interesuje

Situacija je sa zagađenjem od fabrike „Knauf“ je odavno alarmanta i za državne organe i prosto je neverovatno da nije došlo do većih pobuna građana. Kad sam bio ovde kod vas pre dve ipo godine bile su protesti i demonstracije građana i dao sam tada nekoliko predloga kako da oteraju fabriku odavde…U okviru EU oni imaju mogućnost da premeste fabriku i presele se u Bugarsku zbog programa koje EU ima sa zemljama u okviru njenog sastava i subvencija koje dobijaju.

Oni rade po principu da prave biznis, uzmu pare i da potom odu, pa je sad prilika da se vi njih oslobodite, ali morate da radite pametno. Inače, zemlje u EU imaju različite ekološke propise i zakona kao da nisu članice jedne iste Unije. Pa su propisi, kao, na primer, u Nemačkoj stroži, a u Bugarskoj blaži pa može da se otvori jedna ovakva fabrika. Trebali bi da ulože Nemci 4-5 miliona evra u vrhunsku eko zaštitu i filtere, ali oni to neće, jer svaka strana fabrika ovde dolazi zbog brze i lake zarade – a ne što voli srpski narod! Zdravlje građana njih ne interesuje. To su budalaštine, koje iznose na TV!

Zato treba videti kakve je povoljnosti dobila fabrika „Knauf“ od državnih  organa da bi se našao put da se ovaj zagađivač protera, jer drugačije ovaj problem neće moći da se reši. Postoji i problem što mi nemamo kao država snage da to učinimo, jer smo slabi, pa se narušava zdravlje sopstvenog naroda. Nosioci krupnog kapitala su apsolutni vladaoci društveno-političkog života u svojim zemljama. Pa tako i „Knauf“ ima uticaja i kontoliše mnoge političare, postavljaju ljude u Nemačkim ministarstvima i ambasadama i onda ti ljudi rade kao agenti njihovih firmi. Rade za novac i zato se tako i ponašaju, da štite interese gazdi. Mi smo se kao država upustili u tu borbu sa nosicima krupnog kapitala, evo čak je i Mirjana Anđelković imala razne pretnje, neprijatnosti, prete joj i tužbama…i kola su joj uništavana. Opštinsko rukovodstvo se nije setilo da joj kupi automobil, da je štiti, ali slične neprilike sam imao i ja.

Situacija je toliko alarmantna da treba iskoristiti šansu da se oslobodite ove fabrike.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Izvor: Između sna i jave […]