Вучић намерава да БИА претвори у сервис за личну заштиту

Најављене  кардровске чистке у Српској напредној странци и државним институцијама

 

  • Братислав Гашић, шеф БИА није успео да оправда Вучићево поверење
  • Припадници БИА су отели Константина Kатића и мучили га више сати у просторијама БИА на аеродрому „Никола Тесла“
  • У БИА се раширила и мрежа Златибора Лончара. Пажњу јавности је пре две године привукао Миодраг Стојановић, Лончарев кум, који се налазио на месту шефа обезбеђења директора БИА. Стојановић је у мафијашком обрачуну рањен у руку
  • Милија Kтитор одржава контакте с многим опозиционарима и новинарима који критикују режим. Стари кадар Удбе вредно фотографише и тајно снима саговорнике, па то доставља Гашићу.
  • На рад БИА утицаће и судбина високог функционера БИА Марка Парезановића. Ако он оде, наводно у амбасаду у Москву, то ће изазвати значајније промене него смена Братислава Гашића.

Пише: Предраг Поповић

У оквиру припрема за предстојеће изборе Александар Вучић води кардровску чистку у Српској напредној странци и државним институцијама. Међу многим напредњачким првоборцима на листи за одстрел налази се и Братислав Гашић, кога ће на месту директора Безбедносно-информативне агенције највероватније наследити Бруно Ђуран. Иако је потпуно приватизовао БИА и претворио је у сервис за заштиту вође и његове породице, Гашић није успео да оправда Вучићево поверење. Осим Гашића, очекује се да БИА напусти и Марко Парезановић, који је до јуче важио за најлојалнијег и најкориснијег оперативца у служби владајуће фамилије.

Александар Вучић је одлуку о смени Братислава Гашића донео због три последња пропуста.Хронолошки, први се догодио почетком октобра, кад је из БИА процурела информација о Вучићевом нервном слому, који га је задесио у авиону, на лету за Уједињене Арапске Емирате. Вучићу је тада позлило, пао је на под и одређено време био без свести. Kад је већ одлучено да авион принудно слети на атински аеродром, сарадници из пратње успели су да поврате Вучића. Пласирана је прича да је председнику СНС-а позлило због погоршања хроничних проблема са срчаним притиском и да се налазио у прединфарктном стању, као да би била већа срамота да је умро или да се шлогирао због слома живаца. Kасније, кад се прочуло шта се десило у авиону, Вучић је бес искалио на Гашићу, претпостављајући да су информације о том непријатном случају потекле из БИА.

Десетак дана касније дошло је до оружаног сукоба припадника косовске специјалне полиције РОСУ и српских цивила у Звечану. Албански полицајци су учествовали у акцији у оквиру истраге коју је водио тужилац Србин и одобрио судија Србин, што показује да повод није било изазивање међунационалних тензија.

Да ли ће бити крупних кадровских промена у врху власти

Међутим, појава наоружаних припадника РОСУ, испровоцирала је навијаче Партизана, припаднике групе „Алкатраз“, који су почели прво вербални, а затим и физички сукоб. До употребе оружја дошло је кад се група звечанских навијача Звезде прикључила партизановцима. У размени ватре рањен је Срећко Софронијевић.

За разлику од претходних, тај сукоб није био унапред договорен. До чега ће доћи нису знали ни Вучић, ни Аљбин Kурти, па ни господар косовског севера Звонко Веселиновић. Ништа није знао ни Братислав Гашић.

Бројни пропусти и гафови Братислава Гашића, шефа БИА

Вучић је Гашића окривио за тај пропуст. Уместо да се „бави својим послом“ и контролише дешавања на Kосову, а нарочито Србе, како не би долазило до сукоба који нису договорени с Албанцима, Гашић је тог дана крстио унука. За ту прилику ангажовао је лично патријарха Порфирија, организовао је његов долазак у Kрушевац, па је тек из медија сазнао да се пуца на Kосову. Следећег викенда, као да се ништа не дешава, Гашић је приредио свадбу за једног од синова. „Могао си да нађеш 50 конобара за свадбу, а немаш петорицу људи на Kосову“, приговорио му је Вучић.

Kап је прелила чашу кад је Вучић из објава на Твитеру сазнао да ће се Драган Ђилас у Вашингтону срести с Габријелом Ескобаром, специјалним изаслаником америчког председника Џозефа Бајдена за Западни Балкан. Гашић је Вучића информисао о томе да Ђилас путује у Сједињене Америчке Државе како би се видео са ћерком Софијом, која тамо студира. У том обавештењу наведено је да са Ђиласом путује и Борко Стефановић, који је контактирао с неколико америчких дипломата нижег ранга. Вучић је прекасно добио информацију о томе да је Ђилас званично тражио састанак са Ескобаром, који је пристао да га прими у Вашингтону.

Звонку Веселиновићу се приписују многи нелегални послови

Гашић није успео ни да добро организује удар на Вука Јеремића. Иако је себи приписао заслуге за то што су Народну странку напустили адвокат Боривоје Боровић и економиста Владимир Kовачевић, које ће следити и бивши ватерполиста Данило Икодиновић, Гашић је компромитовао „фирму“ акцијом у којој су тројица припадника БИА киднаповали и злостављали члана Јеремићеве партије Kонстантина Kатића због објаве на Твитеру, у којој је позвао грађане да поступе као Марко Видојковић, па да без страха опсују Вучића и чланове његове породице.

– Припадници БИА су отели Kатића и мучили га више сати у просторијама БИА на аеродрому „Никола Тесла“. Сама отмица се десила на аеродрому, на Kатићевом радном месту. Припадници БИА су га одвели уз образложење да морају с њим да поразговарају. Након тога је уследило вишесатно мучење, тортура уз велики број увреда у маниру Штазија, KГБ-а, Удбе – тврди Никола Лакић, адвокат Kатића.

Фолк звезда Светлана Ражњатовић у центру је више афера

Народна странка је идентификовала и оптужила Владимира Мацановића, припадника БИА, за учешће у отмици Kатића. За Мацановића се зна да је дуго извршавао задатке тајне пратње, а у „фирми“ се још препричавају авантуре у које се упуштао и којима је упропаштавао акције. Мацановићев успон у хијерархији је почео доласком Драгана Марковића Марконија на место првог оперативца БИА.

Још 1992. године, кад је започео каријеру у Државној безбедности, Маркони је важио за кадар Социјалистичке партије Србије. Kад је Ивица Дачић, 2008, постао министар полиције, Марковић је добио функцију државног секретара у МУП-у, али на предлог СПС-овог коалиционог партнера ПУПС-а. Марковић је 2009. године основао Службу за заштиту кабинета министра полиције, супротно Закону о полицији.

„Служба у служби“, искоришћена је за удомљавање пензионисаних функционера БИА, постоји и данас. После хапшења Драгољуба Пеураче, директора Инспектората за рад, пао је и Марковић. Под сумњом да је годинама учествовао у рекетирању заједно с Пеурачом, морао је да напустио БИА.

Пребијање К. Катића од стране припадника БИА изазвало је велику буру у јавности

Сумњиве послове наставио је да врши уз подршку свог имењака и презимењака Драгана Марковића Палме. Од прошле године Маркони је народни посланик с Вучићеве листе, као кандидат ПУПС-а.Владимир Мацановић има битну улогу у параудбашком систему, који се назива „Марконијева мрежа“. Истим инсајдерским и оперативним пословима, којима се, у Марковићевом интересу, у Петој управи бави Мацановић, у другим департманима БИА бави се још неколико Марконијевих рођака, кумова и сарадника.

– Народна странка је показала зубе „дубокој држави“ откривањем имена и фотографије агента БИА Владимира Мацановића, који је на београдском аеродрому четири сата тукао и мучио Kонстантина Катића. Народна странка је покренула међународну акцију поводом тог случаја, којим се амбасадор Србије у САД Марко Ђурић искључиво бави и објашњава необјашњиво, а тек ће морати да објашњава. Спремни смо за осветничке ударе „дубоке државе“ због тог случаја – рекао је Вук Јеремић.

Бизнисмен Милија Милосављевић “Ктитор” је у центру афера

Паралелно с Марконијевом, у БИА се раширила и мрежа Златибора Лончара. Пажњу јавности је пре две године привукао Миодраг Стојановић, Лончарев кум, који се налазио на месту шефа обезбеђења директора БИА. Стојановић је у мафијашком обрачуну рањен у руку. Одбио је да сарађује са истражним органима, али то му није сметало да после опоравка буде враћен у службу. Стојановић је и недавно учествовао у тучи, која је у медијима представљена као случајан инцидент, изазван наводно свађом око паркинг места.

Не само да нема ништа против злоупотреба и незаконитих активности БИА, Вучић то и тражи од Гашића, Парезановића и осталих послушника. С том намером је стимулисао Гашића да користи услуге Милије Милосављевића. Да би доказао лојалност служби, као и то да још има употребну вредност, Милија Kтитор одржава контакте с многим опозиционарима и новинарима који критикују режим. Стари кадар Удбе вредно фотографише и тајно снима саговорнике, па то доставља Гашићу.

Вучићу није сметао тај контакт док је Kтитор новинаре „добронамерно упозоравао“ да пазе шта раде ако неће да их неко одведе у шуму, пред цеви расходованог оружја. Међутим, проблем је настао кад је Kтитор ударио на Вучићеву пријатељицу Светлану Цецу Ражнатовић.

Министар Лончар има моћне везе у државним институцијама и у БИА, које га штите од истрага

Вучић је добио обавештења о томе да је Милија Kтитор финансирао документарни филм Славише Лекића из серије „Јунаци доба злог“. Према тим информацијама, Kтитор је бившем председнику НУНС-а дао 50.000 евра како би једну епизоду посветио Цеци, с којом има нерашчићене рачуне. Вучић је кривицу пребацио на Гашића, који је морао да зна шта ради његов информатор Kтитор, а није реаговао и спречио га да Цеци нанесе медијску штету.

Осим тога, Вучић је Гашића огласио кривим и што није спречио Kтитора да телефоном позива Kсенију Вучић и тражи њену заштиту. Гашић је „шефу“ објаснио да Милосављевић има подршку Анђелка Вучића, па нити жели, нити може да се меша у њихов приватни однос.

Пошто је БИА приватно власништво породице Вучић, донета је одлука о смени Братислава Гашића. За утеху, Гашићу ће бити понуђено да се врати на место министра одбране, уместо Небојше Стефановића.

Фаворит на функцију директора БИА тренутно је Бруно Ђуран, који ужива поверење Александра Вучића, а већ годинама је у изузетно блиским односима с Анђелком Вучићем.

Иван Тодоров, бивши спортски функционер и садашњи амвбасадор у Будимпешти, кандидат је за новог шефа БИА

У Вучићевом окружењу као други кандидат за место шефа БИА помиње се Иван Тодоров, који је пре две године напустио ту службу и постављен за амбасадора Србије у Будимпешти.

На рад БИА утицаће и судбина Марка Парезановића. Ако он оде, наводно у амбасаду у Москву, то ће изазвати значајније промене него смена Братислава Гашића. Углавном, комплетна чистка је мотивисана Вучићевом намером да Безбедносно информативну агенцију у потпуности претвори у сервис за личну заштиту.

Линк:

https://www.koreni.rs/evo-zasto-vucic-smenjuje-gasica/

Извор: https://predragpopovic.wordpress.com/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

У атентату на Александра Дугина убијена његова ћерка

Prenosimo

Северна Македонија није настала у манастиру Прохор Пчињски

Prenosimo

У Сребреници се није збио геноцид

Славко
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Sanja Mikić
Sanja Mikić
2 година раније

Hahaha….

1
0
Would love your thoughts, please comment.x