Društvo, Kosovo i Metohija, Politika, Prenosimo, Rusija, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode, Srbija

Vučić možda neće da prizna Kosovo ali će mu dati stolicu u UN, što je isto

”Otadžbina” tvrdi da iza najnovijih predloga (non-pejpera) stoji predsednik Srbije

  • Na taj način će Vučić da kaže da nije priznao samoproglašenu ”republiku Kosovo”, a u stvari je priznao čim je pristao na njeno međunarodno priznanje i uvažavanje.

 

  • Rusijapodržava Republiku Srbiju u njenim pregovorima sa Prištinom i za Srbiju prihvatljiva rešenja, ali strogo u okviru Rezolucije 1244 SB.

Ne treba biti mnogo pametan pa da čovek shvati da iza najvećeg dela svih non-pejpera koji se tiču rešavanja statusa Kosova i Metohije stoji Aleksandar Vučić, bilo posredno, bilo neposredno.

Takođe ne treba čovek da bude mnogo mudar pa da ne razume da je glavni cilj predsednika Srbije da prihvati rešenje statusa južne srpske pokrajine po modelu „dve Nemačke“. Taj plan je pre više od 10 godina izneo nemački diplomata Volfgang Išinger a u kome stoji da Srbija i Kosovo treba da potpišu mirovni sporazum kao dve države bez uzajamnog priznanja. Srbija se takvim sporazumom obavezuje da neće spračavati ulazak „Kosova“ u međunarodne institucije i organizacije kao ni u SB UN. Srbi na Kosovu i Metohiji, naročito ovi na severu KiM kao i SPC dobili bi neki vid autonomije.

U prevodu to znači da Srbija priznaje nezavisno Kosovo čim mu daje stolicu u UN ali zbog neizvesne političke budućnosti i pretpostavljene optužbe za nacionalnu izdaju Aleksandar Vučić se krije iza nemačkog predloga. Na taj način će on da kaže da nije priznao samoproglašenu ”republiku Kosovo”, a u stvari je priznao čim je pristao na njeno međunarodno priznanje i uvažavanje.

Panoprama Velike Hoče, srpske enklave u kojoj Srbi žive kao u “getu”, ali neće da odu sa svojih ognjišta i imanja

U tu svrhu u poslednje vreme suočeni smo sa žestokom političkom kampanjom u kojoj se tvrdi da Srbija na Kosovu „mora da poštuje realno stanje“, „da mi na KiM nemamo ništa“ i da „Srba nema ni u Đakovici ni u Kačaniku“ pa kako onda možemo da tvrdimo da je Kosovo naše. To su uostalom reči Vladimira Đukanovića medijske udarne pesnice predsednika Srbije, poslanika, advokata i predsednika brojnih skupštinskih odobra.

Sa druge strane, slobodno tako možemo reći, da se predsednik Srbije postarao da dobije svog patrijarha čija reakcija na otuđenje ovog dela srpske teritorije neće biti uraganaska. Biće više mlaka, kao što smo imali prilike da se uverimo na poslednjem Saboru SPC kada prvi put posle niza godina nije bilo reči o južnoj srpskoj pokrajini i srpskom narodu i svetinjama u njoj. Od patrijarha se očekuje da bude jako konstruktivan po pitanju Kosova i Metohije kao što je i bio po pitanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Panorama Orahovca sa okolnim selima

Aleksandar Vučić uoči junskog susreta sa čelnicima iz Prištine obećavao da tada, a ni kasnije, neće priznati nezavisno Kosovo. Kosovo možda i ne prizna ali će mu dozvoliti da bude članica UN što mu dođe jedno te isto. Uostalom, predsednik Srbije Vašingtonskim sporazumom je izlobirao za samoproglašenu republiku Kosovo priznanje Izraela gde je on obećao da do juna meseca prebaci ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

Predsedniku Srbije se ništa ne može verovati. Uostalom, i uoči Briselskog i Vašingtonskog sporazuma on je tvrdio da nikave ustupke u državno-pravnom smilu neće dati Prištini a onda je potpisao ova dva sporazuma preko kojih se proteruju institucije srpske države iz njene južne pokrajine.

Paradoks je, ali je istina, da su danas glavni čuvari celovitosti Srbije čelnici Ruske Federacije koji tvrdo insistiraju na Rezoluciji 1244 SB kojom se garantuje teritorijalni integritet naše zemlje. Interesantna je stvar da Rusi u svojim saopštenjima kažu da podržavaju Republiku Srbiju u njenim pregovorima sa Prištinom i za Srbiju prihvatljiva rešenja . ali strogo u okviru Rezolucije 1244 SB.

Listom svi mediji u Srbiji, i oni proevropski N1 i Nova S kao i Vučićevi režimski (RTS, Pink, Hepi, Studio B…) , kada prenose saopštenja ruske strane naglašavaju ovaj prvi deo rečenice u kome Rusi podržavaju prihvatljivo rešenje za Srbiju uz brisanje onog dela saopštenja u kome stoji „samo u strogoj saglasnosti sa Rezolucijom 1244 SB.

Panorama Siriničke župe sa pogledom na Šar Planinu

Ono što je zanimiljivo jeste da je predsednik Srbije u dogovoru sa Miloradom Dodikom spreman da se odrekne Kosova i Metohije ako bi se Republika Srpska pripojila Srbiji. Ovo je račun bez krčmara jer je i Milorad Dodik pre neki dan javno morao da prizna da je Ruska Federacija za poštovanje međunarodnog prava što znači za očuvanje Bosne i Hercegovine kao države ali i očuvanje Republike Srbije kao države sa Kosovom i Metohijom u njoj. Ovakav blakonakloni stav prema Srbiji Rusi imaju ne zbog srpskih nego zbog svojih interesa. U slučaju da „Kosovo“ postane članica UN to znači dalje širenje NATO pakta što ugrožava ruske nacionalne i državne interese.

Možda nekome deluje čudno da se predsednik jedne države, kao što je predsednik Srbije, odriče dela svoje teritorije za navodni ulazak u EU. Analizirajući dublje političku situaciju u Srbiji jasno se uočava da je Aleksandar Vučić ogrezao u kriminal. On je svestan da ga veliki broj stranih obaveštajnih službi drži u šaci jer mogu da građanima Srbije predoče brojna kriminalna dela iza kojih stoji njihov predsednik. Zato je i razmuljiv starah Aleksandra Vučića za njegovu političku budućnost i egzistenciju a da se ovaj prljav veš ne bi otkrio on je spreman, kako on kaže, na teške i bolne kompromise za Republiku Srbiju.

……………………………………….

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments