Društvo, Prenosimo, Slobode, Srbija

VOJSKA SRBIJE SE RASPADA

 Foto: Emil Vaš (Beta)

VOJNI SINDIKAT: PRIPADNICI VOJSKE

SVAKODNEVNOTRPE NEIZDRŽIV MOBING

 

  • Više od 70% nezadovoljno je zbog lošeg karijernog vođenja i nemogućnosti da napreduje.
  • Najveći problem podela na podobne i nepodobne, na nepotizam i stavljanje u prvi plan poslušnih, a ne stručnih i sposobnih.
  • Pojedini na rukovodećim i komandnim dužnostima, prema potčinjenima se vrlo često odnose kao prema potrošnoj robi
  • Odnosi nadređenih i potčinjenih vrlo često imaju oblike torture i verbalnog sukoba
  • Pripadnici vojske u većini slučajeva rade poslove dva i više formacijskih mesta, a za to ne primaju nikakvu nadoknadu.
  • Najugroženije kategorije zaposlenih su profesionalni vojnici i civilna lica na službi u Vojsci Srbije.
  • Trenutno vlada potpuno odsustvo socijalnog dijaloga

  1. marta 2019.

Veliki odliv kadra, loša organizacija rada, manjak osnovnih sredstava za rad, nebriga o ljudima, diskriminacija na svim nivoima i bahatost komandnog kadra prema potčinjenima, stanje u Vojsci Srbije dovode do tačke pucanja.

Prema internom istraživanju Vojnog sindikata Srbije, više od 45% pripadnika Vojske Srbije u ovom trenutku razmišlja o napuštanju posla u vojsci. Više od 70% nezadovoljno je zbog lošeg karijernog vođenja i nemogućnosti da napreduje.

Kao najveći problem ističu podele na podobne i nepodobne, na nepotizam i stavljanje u pri plan poslušnih, a ne stručnih i sposobnih.

Njih oko 85% nezadovoljno je jer u toku službe ne može da reši stambeno pitanje, sada još teže jer je Vlada Srbije nakon deset godina ukinula vrlo popularno subvencionisanje stambenih kredita.

Likovno rešenje sa korica knjige „Mobing u vojsci-Psihičko maltretiranje starešina“, autora Radomira Čolakovića
Mobingovani u vojnom disciplinskom postupku bez šanse da se odbrani

Pojedini na rukovodećim i komandnim dužnostima, prema potčinjenima se vrlo često odnose kao prema potrošnoj robi, a ne kao prema ljudima. Za njihove potrebe i probleme nemaju sluha. Nije ih briga kako žive i da li su im porodice zbrinute. Uskraćuju im ionako neadekvatnu zdravstvenu zaštitu, a odlaske na bolovanja tretiraju kao izbegavanje obaveza na radnom mestu.

Sve je češće kršenje pravila i propisa na kojima počiva i funkcioniše vojska, a komandanti umesto da komanduju često improvizuju na štetu preopterećenog ljudstva kako bi izvršili preobimne zadatke. Strah od nadređenih je sve izraženiji kod potčinjenih na svim nivoima, a odnosi između njih vrlo često imaju oblike torture i verbalnog sukoba umesto da bude kolegijalan i profesionalan.

Pripadnici vojske u većini slučajeva rade poslove dva i više formacijskih mesta, a za to ne primaju nikakvu nadoknadu. Odsutni su od svojih porodica i preko 250 dana u godini.

Kada bi neko podigao glas protiv takvog stanja bio bi dodatno šikaniran, mobingovan i sankcionisan uglavnom u vojnom disciplinskom postupku bez šanse da se odbrani.

Kada je reč o starešinama, ta kazna bi ih pratila kroz celu karijeru i bila im smetnja za dalje napredovanje.

Najugroženije kategorije zaposlenih su profesionalni vojnici i civilna lica na službi u Vojsci Srbije. Oni su gotovo u robovlasničkom položaju. Vojnici nemaju apsolutno nikakva prava iz radnog odnosa, uslovljavaju se i ucenjuju na razne načine prvenstveno produžetkom ugovora za rad koji im se neretko zaključuje i na period od svega 6 meseci. U takvoj poziciji oni ne mogu da dobiju kreditne kartice, kredite i druge benefite kod banaka.

Civilna lica kada odu na bolovanje po nekoliko meseci ne primaju platu koja je umanjena za 35% jer se ona isplaćuje od civilnog fonda za osiguranje umesto od poslodavca, pa tad ovi ljudi i njihove porodice žive na rubu egzistencije.

Spisak problema je ogroman, a najviše zabrinjava činjenica da najviši rukovodioci sistema odbrane na čelu sa ministrom Vulinom, ne žele ni da čuju za ove probleme, o njihovom rešavanju da ne govorimo.

Menadžment ministra Vulina prikazuje lažnu sliku o stanju u vojsci

Aktuelni menadžment ministra Vulina čini sve da veoma loše i zabrinjavajuće stanje kadra u Vojsci Srbine dodatno uruši, dok sa druge strane javnosti prikazuje lažnu sliku o stanju u našoj vojsci.

I dalje se nastavlja sa tajnom izradom propisa iz radnih odnosa i nametanjem jednostranih rešenja na štetu pripadnika Vojske Srbije.

Trenutno imamo potpuno odsustvo socijalnog dijaloga, a predstavnici zaposlenih umesto da budu sagovornici sa poslodavcem proglašavaju se za neprijatelje sistema i države, a njihovi predstavnici šikaniraju i diskriminišu na načine svojstvene periodu fašizma.

Ukoliko se pod hitno ne preduzmu mere da se stanje kadra u Vojsci Srbije popravi i sačuvaju stručni i iskusni ljudi, naša vojska vrlo brzo više neće postojati i za to će isključivo biti odgovorni ministri odbrane i negativna politika Vlade Srbije, u poslednje 4 godine.

Zbog ovako bahatog odnosa upravo ministra odbrane prema zaposlenima u Vojsci Srbije sve više verujemo da je to namera i krajnji cilj.

……………………………..

LINK

http://vojnisindikatsrbije.rs/2019/03/01/pripadnici-vojske-svakodnevno-trpe-neizdrziv-mobing-vojska-nam-se-raspada/

 

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Sokolovi slobode
Sokolovi slobode
3 godina ranije

U ustanovi u kojoj radim VP 6003 mobing se podrazumeva,to je nacin na Koji se unistava jedinica I ljudi.
Strahovladom se postize samo haos I agonija,naravno sefovi nemaju konsekvence,tako ih uce valjda,da li je to cin veleizdaji jedinice I podrivanje ustavnog piretka drzave.
Mi sindikalaci smo jedina brana za spas vojske od laznog izvestavanja,laznog stanja I naseg unistenja.
Istrajmo u borbi za narod Nas u miru I u ratu.
Ocistimo zito od kukolja.

Milan
Milan
3 godina ranije

To zaista nisam mogao da poverujem! Zar je to moguće? Pa to je častan poziv, na dobrovoljnoj osnovi! Pre svega mislim da je to odgovornos pretpostavljenih! Kolika i kakva voska, koliki stepen borbene gotovosti, zna se čija je to odgovornost. Samoupravljanje tamo nema mesta. Ako su primanja za takav trud i odgovornost adekvatna, uslovi života i rada prema standardu savrenih vojski, onda nebi smelo biti problema? Nažalost promicanje i napredovanje u službi, nažalost, uvek je bilo prisutno, i ta slabost je neizlečiva!