List "POLITIKA", Politika, Srbija

Vojvodina lokomotiva Srbije i Jugoslavije

RAZGOVOR SA JOŽEFOM KASOM, POTPREDSEDNIKOM VLADE SRBIJE
 • Pokrajina može celu Srbiju i Jugoslaviju da povuče napred u Evropu. –
 • Cilj Mađara nikada nije bila secesija već ravnopravnost, uvažavanje i zajednički život u Jugoslaviji. –
 • Tražimo da se uvaže specifičnosti Vojvodine i da Vojvođani odlučuju o svojoj sudbini. –
 • Nova platforma za opstanak DOS-a. –
 • Sever Bačke i Subotica su primer i Evropi kako treba živeti zajedno

Razgovor vodio: Jovo Vukelić

Ponedeljak, 4. jun

– Mi Mađari želimo da živimo u zajedničkoj državi sa Srbima i ostalim narodima i nacionalnim zajednicama. Cilj nam nikada nije bio secesija i razdvajanje. Naprotiv. Želimo da budemo ravnopravni, uvažavani građani i da nas poštuju kao što mi poštujemo sve ostale – poruka je Jožefa Kase, potpredsednika Vlade Srbije, svojim sunarodnicima i svim građanima Srbije povodom čestih insinuacija da Mađari žele otcepljenje.

U Vladi Srbije Kasa je zadužen  za koordinisanje rada  lokalne samouprave i za manjinska pitanja, a u razgovoru za naš list o augonomiji Vojvodine, pitanju koje je poslednjih  meseci sve aktuelnije, ističe:

– Vojvodina ne bi trebalo da predstavlja problem, jer je ona multietnička, multikulturna i multikonfesionalna sredina idealna za stvaranje tolerantnih odnosa, što nedostaje i Srbiji i Jugoslaviji.  Zato je Vojvodina najbliža ostvarivanju demokratskih procesa i najbliža je Evropi. Vojvodina je lokomotiva koja može celu Srbiju i Jugoslaviju da povuče napred. Suštinske reforme, decentralizacija i demokratizacija su zahtevi iz naše sredine, a oni nemaju veze sa autonomijom, već sa evropskim integrativnim procesima.

 • Kao predstavnik Mađara zastupate njihove   političke, ekonomske i druge interese u vladi. Kakav je stav vlade o ovim pitanjima?

– Jesam Mađar, ali u vladi predstavljam i interese demokratski opredeljenih građana Vojvodine, koji su glasali za promene i DOS. A kao Mađar sam izvanredno prihvaćen u svakom pogledu, jer je ova vlada opredeljena da konačno reši problem nacionalnih manjina.

Međutim, krupni problemi koje smo nasledili od pljačkaškog i neodgovornog propalog režima ne dozvoljavaju ni vladi ni meni da se ovom problemu više posvetimo. Pitanja etničkih zajednica često su gurnuta u drugi plan i zato sam nezadvoljan.

Srbija i Vojvodina nisu u sukobu

 • Kakav je vaš stav o političkim zahtevima Nenada Čanka, predsednika Skupštine Vojvodine?

– Stvarna autonomija Vojvodine je naš zajednički cilj i tu nema sporenja. Razlikujemo se u pristupu ostvarivanja tog cilja, jer je on nešto mlađi, različitog senzibiliteta… Naša saradnja je krajnje iskrena i otvorena i imamo često i različita mišljenja, ali nas to ne razdvaja već, naprotiv, spaja.

 • Šta treba da se promeni u odnosima Srbije i Vojvodine?

– Kada razgovaramo o autonomiji Vojvodine onda svi treba jednom da shvate da Vojvodina ne želi otcepljenje, da bude država u državi. Ona želi da se pita u raspolaganju svojim prirodnim i privrednim resursima, da odlučuje o rezultatima rada njenih građana, o odnosima u državi. Srbija i Vojvodina nisu u sukobu, već se radi o tome da se na teritoriji Vojvodine, a to je teritorija jedinstvene države Srbije, uvaže njene specifičnosti i to treba da se koristi kao element boljeg zajedničkog života. Želimo da agrar u Vojvodini postane zaštićen, da seljak dobije tretman koji zaslužuje i da se obezbede sredstva za razvoj poljoprivrede, da razumno učestvujemo u finansiranju države, a ne da se sredstva iz Vojvodine odlivaju kao za vreme Miloševićevog režima. Jednostavno, da Vojvođani odlučuju o svojoj sudbini.

 • Prebacuju vam da u okviru Vojvodine stvarate posebnu zajednicu od osam opština na severu Bačke i time dodatno cepate Vojvodinu i Srbiju.

– Mnogo se manipuliše jednom zdravom inicijativom o povezivanju gradova i regiona. Ovu saradnju smo započeli pre mnogo godina i ponosan sam na rezultate ove saradnje na političkom, privrednom i kulturnom polju. Upravo kad se pravovremeno ne rešavaju problemi etničkih zajednica dolazi do stvaranja tenzija. Tako se čuju izjave da ne može Mađar da bude na čelu opštine, zdravstva, carine… To su gluposti i političko slepilo pa takvi stavovi stvaraju nepotrebno zategnute odnose. Mnogi iz Vojvodine traže da se saradnja naših osam opština proširi i na njihove gradove i opštine jer su rezultati takve saradnje izvanredni.

 • Kakvi su odnosi Saveza vojvođanskih Mađara, čiji ste predsednik, sa ostalim strankama iz Vojvodine?

– Uglavnom korektni, iako ima razlika u pojedinim važnim političkim pitanjima. Ali, slažemo se da se afirmiše autonomnost Vojvodine.

Građani nisu krivci za bedu

 • Kako ocenjujete odnose u DOS-u?

– Daleko su od idealnih, jer su u pitanju različite političke opcije, pa čak i različiti afiniteti lidera. Stvorili smo svojevreme-no platformu za promenu režima i mislim da je sada potrebno da u DOS-u izgradimo novu platformu, da izgradimo novu demokratsku državu, decentralizovanu i eko-nomski jaku koja će Srbiju odvesti u Evropu. Mislim da će nam narod dati podršku za ovakvu akciju.

Jožef Kasa i Aleksandar II Karađorđević
 • Među Mađarima u Srbiji ima više političkih stranaka. Kakvi su njihovi međusobni odnosi?

– Mislim da je SVM najjača po-litička snaga vojvođanskih Mađara, kojih ima oko 300 hiljada, a time i jedna od jačih političkih opcija u Srbiji. Naš politički rad i zalaganje su pozitivno ocenjeni ne samo među mojim sunarodnicima, već i u demokratskoj javnosti Srbije. Nema među našim strankama drastičnih političkih razlika, ali ima sujete među liderima.

 • Kako ocenjujete međunacionalne odnose u Vojvodini?

– Oni nisu rešavani na odgovarajući način od 1945, a posebno u poslednjoj deceniji, jer je režim svesno išao na to da unese razdor, sukobe, strah, pritiske, što je rezultiralo osećanjem nesigurnosti kod mnogih goaćana i uticalo da mnogi, a naročito mladi, isele iz Vojvodine. To su tada, ali i danas, radili radikalni desničarski elementi, ali na sreću nisu uspeli da temeljnije naruše međunacionalne odnose. Ističem da su sever Bačke i Subotica primer kako treba živeti zajedno, ne samo svima na Balkanu nego i mnogima u Evropi, iako ni kod nas nije sve idelno.

 • Kako vidite političku budućnost Vojvodine?

– Svima nama je mesto u Evropi, i Mađarima i Srbima i ostalim narodima Jugoslavije. Nema i ne sme biti zatvaranja, već moramo sarađivati u svim oblastima života međusobno, a onda i sa susednim zemljama i celom Evropom. Samo tako će doći do investicija u našu zemlju, zapošljavanja, uvođenja novih tehnologija. Mi smo vredni ljudi, nisu naši građani krivci za bedu u kojoj žive, već su čelnici bivšeg režima upropastili ovu zemlju, i Srbe i mađare i sve ostale doveli u ćorsokak. Ali sposobniji smo od svih drugih na ovim prostorima da za kratko vreme stanemo na noge i stignemo svet i poboljšamo standard. Oni koji su nas dovde doveli moraju da odgovaraju po svaku cenu – tu nema opraštanja. Kad to uradimo imaćemo mir i toleranciju koji su neophodni preduslovi za prosperitet svih građana.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments