Власт хапси узбуњиваче

Наташа Пришић ухапшена јер је указивала на малверзације у ЕПС-у

  • Наташи Пришић се ставља на терет то што је послала мејл на адресе више од 70 амбасада. Она не спори да је то учинила, али у томе нема елемената кривичног дела

Наташа Пришић, узбуњивач Електропривреди Србије која је радила у Сектору унутрашње контроле ЕПС-а, а коју су јуче поподне ухапсили припадници СБПОК-а, биће саслушана данас у Палати правде. Њој је одређено полицијско задржавање због постојања основа сумње да је извршила кривично дело „изазивање панике и нереда…“ јер је, како стоји у образложењу решења о задржавању, послала допис амбасадама у којем је указала на повреду људских права у Србији од стране Александра Вучића.

То је на Твитеру објавио њен адвокат Иван Нинић.

Пришић је ухапшена зато што је на адресе више од 70 амбасада послала мејл у којем је, између осталог, позвала председника Александра Вучића да у року од 48 сати поступи по законима, а уколико не поступи да ће “цела нација присуствовати највећој трагедији у свету, а убица ће бити Александар Вучић”.

                               Наташа Пришић

Пришић је навела да није ником претила, већ да је наговестила да ће себи одузети живот због неправде.

Према Нинићевим наводима, Пришић је ухапсила Служба за борбу против организованог криминала у уторак увече због кривичног дела изазивање панике и нереда.

Она ће данас бити саслушана у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Наташи Пришић се ставља на терет то што је у име новооснованог Покрета за борбу против корупције “Помиримо Србију са правдом” послала мејл на адресе више од 70 амбасада. Она не спори да је то учинила, наводи адвокат Иван Нинић, али додаје да у томе нема елемената кривичног дела.

“У писму је указала да ‘поштени’ Александар Вучић 36 месеци бестидно ћути и штити криминалце и криминал невиђених размера у ЕПС-у, који је она открила и документовала званично као службеник Унутрашње контроле ЕПС-а, а потом добила отказ и завршила на улици”, навео је Нинић.

У свом писму амбасадама, ухапшена Пришић је написала да су “Вучић и Брнабић одговорни за животе хиљаде људи у Србији који ће му испред Председништва показати како се бори за час и образ Србије”.

“Она је позвала Вучића да у року од 48х поступи по закону, а уколико не поступи да ће ‘цела нација присуствовати највећој трагедији у свету, а убица ће бити Александар Вучић’. Наташа је мени, као њеном браниоцу, и полицји, рекла да у писму никоме није претила, да није позивала на Вучићево убиство, већ да је дипломатама наговестила да ће, због неправде, СЕБИ одузети живот, а да ће за то бити одговоран председник државе, кога је због тога назвала ‘убицом'”, објавио је Нинић.

Адвокат сматра да су хапшење и претрес стана искључиво у функцији застрашивања Наташе Пришић, њене породице, али и “свих грађана који јавно говоре о режимском криминала”.

“Ово је атак на слободу говора и критике власти. Замена тезе, хапси се онај ко указује на криминал, а не криминалци из ЕПС-а”, закључио је он.

Подсетимо, Пришић је јавно говорила о наводним малверзацијама у ЕПС-у којима је сведочила као радница Сектора за унутрашњу контролу и безбедност. Пре тога је имала дугогодишњи радни стаж у Електровојводини.

Она је у разговору за Нова.рс навела на који начин је долазило до неправилности, због чега су на крају цех плаћали грађани. Како је навела, проблеми су настајали сваки пут када би контролу радили у Новом Саду, где су били уочени највећи пропусти.

“Наишли смо на огромна кривична дела и злоупотребе, типа сторнирање рачуна, типовање стања бројила где су потрошачи, због неочитавања бројила и неизлажења читача на терен, бивали оштећени”, навела је тада Пришић.

https://www.021.rs/Novi%20Sad/komentari/340283

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Корумпирани Вучић се каје што је донео одлуку да Србија одустане од ископавања литијума

Јово

Шок пораза:за излазак из ЕУ гласало 52 одсто Британаца

Gost autor

Обновитељ православног хришћанства у  обезбоженој „секуларној” Црној Гори

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x