Влада Србије спровела ново задуживање по грбачи народа

Узимање кредита је рупа без дна у коју влада води српски народ

Држава неће успети да рефинансира доспеле обавезе и покрије дефицит

  • Народна странка: Влада ће задужити државу са 370 милиона евра, продајом обвезница директном погодбом
  • Носиоци овог режима ће морати да положе рачун и одговарају због некомпетентног, неодговорног и коруптивног понашања и директног угрожавања интереса државе и грађана
  • Главна карактеристика режима од 2012. године потпуна тајност рада владе и нижих нивоа власти и скривање од јавности кључних детаља закључених уговора о продаји државних предузећа, научних института, државне имовине…

Председник Одбора Народне странке за привреду и финансије Борислав Боровић рекао је да ће влада Србије у техничком мандату данас додатно задужити државу емитовањем нових обвезница у вредности од 370 милиона евра и продајом директном погодбом ради покривања буџетског дефицита, саопштила је та странка.

Борислав Боровић упозорава на погубне последице узимања кредита од стране Владе Србије у техничком мандату, а све на штету грађана Србије

“Вероватно ће приликом продаје бити активиран члан 38, недавно усвојене Уредбе о продаји обвезница директном погодбом са квалификованим инвеститором, а у том члану се наводи да ‘изузетно, влада може одлучити да државне хартије прода директном продајом'”, рекао је Боровић.

Додао је да су “ретке околности” те да за српске хартије од вредности више не постоји готово никакво интересовање, да свака емисија доживи “дебакл”, да се већ оглашене продаје неколико пута “реотварају” са све већом купонском стопом и све мањом продајом обвезница.

Тај проблем неће, како је навео, решити директна продаја, напротив проћиће као директне продаје Института “Јарослав Черни” или ПKБ корпорације.

Истакао је да је главна карактеристика режима од 2012. године потпуна тајност рада владе и нижих нивоа власти и скривање од јавности кључних детаља закључених уговора о продаји државних предузећа, научних института, државне имовине или о уговарању изградње инфраструктуре, куповини добара или коришћењу услуга.

Неодговорно подизање кредита од стране Владе Србије угрожава интересе и државе и грађана

Директна погодба са једним учесником је, како је наведено, постало правило са оправданом сумњом о великој штети нанетој држави уместо да су процеси били отворени и јавни.

Због свега овога, носиоци овог режима ће морати да положе рачун и одговарају због некомпетентног, неодговорног и коруптивног понашања и директног угрожавања интереса државе и грађана”, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је “велики проблем отплата јавног дуга јер држава емисијом обвезница или кредита неће успети да рефинансира доспеле обавезе и покрије дефицит или ће цена рефинансирања имати тешке последице по јавне финансије”.

ЛИНК

https://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/167890-narodna-stranka-vlada-ce-zaduziti-drzavu-sa-370-miliona-evra-prodajom-obveznica-direktnom-pogodbom

………………………….

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Интервју бившег саветника Пентагона Дагласа Мекгрегора

Prenosimo

Вучићево хушкање Срба на Србе на Косову и Метохији

Prenosimo

Морамо бити грађани а не поданици

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x