Влада Србије да покрене иницијативу за бољи третман српских хашких затвореника

Сурови услови за затворенике у затвору у Естонији

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Мартић и други хашки осуђеници казну затвора служе у Србији

  • Посебно тешке услове боравка у затвору имају хашки осуђеници Милан Мартић, Драгомир Милошевић и Милан Лукић који казну служе у Естонији. Српски затвореници у Естонији служе казну у условима нижим од гарантованих и прописаним међународним конвенцијама

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта моли Владу Србије да тражи односно покрене иницијативу у међународној заједници да предсједник бивше Републике Српске Крајине Милан Миле Мартић и други хашки осуђеници казну затвора издржавају у Србији.

Посебно тешке услове боравка у затвору имају хашки осуђеници Милан Мартић, Драгомир Милошевић и Милан Лукић који казну служе у Естонији.

Милан Мартић 12 година робија у тешким условима у градићу Тартуу у Естонији

Српски затвореници у Естонији служе казну у условима нижим од гарантованих и прописаним међународним конвенцијама. То конкретно значи да, између осталог, немају адекватну здравствену заштиту, исхрана  није примјерена болестима од којих болују, немају довољно физичких активности односно свега један сат шетње дневно, посјете најближих чланова породице су омогућене до два пута годишње, имају обавезу плаћања струје и телефона и друго.

У посебно тешкој ситуацији се налази Милан Мартић који дуги низ година има шећерну болест. Милан Мартић је 2009. године пребачен у затвор Тарту Вангла који се налази у естонском граду Тартуу и већ 12 година се суочавава са горе наведеним и другим проблемима. Ако се настави дискриминаторски однос затворске управе према њему постоји реална опасност да неће дуго живјети.

Линта истиче да је Милан Мартић био један од вођа устанка српског народа против усташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе по узору на геноцидну НДХ.

Миодраг Линта тражи од Владе Србије да се више заузме за српске хашке осуђенике

Милан Мартић је неправедно осуђен од стране Хашког трибунала на скандалозних 35 година затвора за наводни плански прогон, убиства и друга нечовјечна дјела против Хрвата. Током рата у Хрватској није било планских злочина над Хрватима,  али је било планских злочина над Србима по хрватским градовима 1991-1992. године, као и током и послије злочиначких акција хрватске војске и полиције.

Бројне чињенице показују да је српском народу у Хрватској наметнут рат јер је претила опасност да му се понови геноцид из времена Другог свјетског рата. Србима се још у предизборној кампањи у прољеће 1990. године ледила крв у жилама због оживљавања усташтва, масовне употребе усташких симбола и поздрава, радикалне ревизије историје и отворених претњи предсједника ХДЗ-а Фрање Туђмана и његових бројних сарадника да ће се обрачунати са Србима.

Информативна служба Савеза Срба из региона

0 0 votes
Article Rating

Related posts

То не бива – да окупационе снаге подрже долазак српске војске и полиције на Космет!

Prenosimo

Другосрбијанци себе почињу да доживљавају као другу нацију – различиту од осталих Срба

Prenosimo

Најзначајнији догађаји у одлазећој 2021. години

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x