ВИШЕ ОД ХРОНОЛОГИЈЕ: СВЕДОЧАНСТВО КАКО ЈЕ ХАПШЕН СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ

ВЕЛИКО УЗБУЂЕЊЕ НА ДЕДИЊУ

 

  • Гужва због вести о хапшењу Милошевића.-
  • Социјалисти напустили заседање Скупштине Србије и пожурили у Ужичку улицу.-
  • Испред куће бившег председника мноштво домаћих и иностраних новинара и сниматеља

Субота, 31. март 2001.

Пише: Јово Вукелић

Факсимил прве стране “Политике”, 31. март

Јуче, око 19 часова, у току заседања Скупштине Србије до посланика Социјалистичке партије Србије стигла је вест од њихових присталица који дежурају испред куће у Ужичкој, у којој живи експредседник Југославије Слободан Милошевић да се дешава нешто забрињавајуће.

Сви посланици СПС-а одмах су напустили здање Скупштине и упутили се ка Ужичкој, а потом је процурела вест да је у току хапшење Слободана Милошевића.

Подршка грађана Милошевићу пред хапшење у вили “Мир”

Такву вест одмах су објавили и неки београдски електронски медији, да би после петнаестак минута са лица места из Ужичке улице било јављено да је Бранислав Ивковић, председник посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије, стигао са групом посланика, али да никакво хапшење и привођење није у питању.

У тим тренуцима испред куће Слободана Милошевића у Ужичкој окупило се и много новинара и фоторепортера домаћих и иностраних новинских, телевизијских и радио кућа, у очекивању да ће се нешто догодити.

Како смо успели да сазнамо, у Ужичкој је заиста било одређених активности, али оне су се тицале промене страже око куће Слободана Милошевића, па су покрети и комешање више људи у том послу изазвали узнемирење „народне страже”.

Ипак, наш лист сазнаје из извора блиских ДОС-у „да је акција привођења и саслушавања Слободана Милошевића, као и његово притварање, крајње отворена опција и да се тако нешто може очекивати.“

На питање када, нисмо добили одговор.  (Ј. В.)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

НЕОЧЕКИВАНИ ТОК ХАПШЕЊА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Седам заповести за хапшење Милошевића

  • Током трочасовног састанка највиших државних функционера у Палати федерације, бурно и иза затворених врата и у холу. –
  • Дипломатски канали усијани – шта се то дешава у Београду

недеља 1. април 2001.

Пишу: Ј. Вукелић и А. Апостоловски

Зашто састанак толико дуго траје? Шта је спорно? Од прексиноћ, над Србима се надвија још једна национална драма. Милошевић је забарикадиран у вили у Ужичкој 11 на Дедињу, а његов последњи верни пратилац Синиша Вучинић негде је у дворишту, за митраљезом.

Око пет часова после подне стигли смо у Палату федерације. Највни савезни и српски функционери, нешто раније, почели су састанак, на којем би требало да разреше ситуацију са бившим председником СРЈ. Чека се иступање Војислава Коштунице. Протокол је већ све припремио. Постављена је југословенска застава, камермани проверавају светло, један фоторепортер се завукао испод сниматеља и из лежеће позиције чека председника.

Време се отеже, али лидера ДОС-а још увек нема. Да ли су неслагања унутар владајуће коалиције толика да састанак улази у трећи сат? Изгледа да је иза затворених врата бурно.

Састанак највиших функционера СРЈ и Србије резултирао је одлуком о хапшењу Милошевића

Репортер јапанског најутицајнијег дневног листа нервозно се шета међу стотинак својих колега. У холу на првом спрату Палате федерације чују се најразличитији светски језици. Јапанац је стигао у Београд јуче, тачно у подне.

Пре две недеље, први пут је стигао у Европу. Његов преводилац га плаши: „Пази се, могу да те ухапсе. Кад могу бившег председника, могу и тебе”.

Чујемо да се око 100 „делија”, навијача Звезде, сукобљава са присталицама Милошевића у „народној стражи”. Доказ да две највеће српске љубави, фудбал и политика, не могу једно без другог.

Судбина Милошевића, изгледа, ипак се одлучује на затвореном састанку.

………………

САЗНАЈЕ СЕ…

Специјалци у Ужичкој 11

Како смо синоћ сазнали у Палати федерације из добро обавештеног извора блиског МУП-у Србије, прексиноћ је у резиденцију бившег председника СРЈ Слободана Милошевића неко из највишег војног врха изненада послао двадесетак припадника специјалне војне јединице, познатије као 63. падобранска бригада.

Та група војника стигла је у резиденцију у току ноћи по наређењу једног од највиших функционера из Генаралштаба Војске Југославије.    Ј. В.

………………

Новинари су поседали на под прекривен меканим тепихом. Холом шетају и функционери савезне и реггубличке владе који чекају своје шефове.

Сазнали смо да је и већина чланова кабинета председника Коштунице за то да се ствар пресече  – да се Милошевић, као сваки други грађанин, приведе истражном судији.

Они нам се поверавају: јуче није било озбиљније земље чији амбасадор, преко различитих канала, није питао: Шта се то дешава у Београду? Зашто се Милошевић не приводи правди?

Дипломатске везе су усијане.

Помиње се и наводни отпор неких група у Војсци. Из извора блиских МУП-у чујемо да у републичкој влади постоји потпуно јединствен став да се бивши председник СРЈ у најкраћем могућем року мора привести код истражног судије.

Вести мељу једна другу.

Срби су приковани у своје фотеље и троседе: гледају вести и слушају радио, пратећи драму на Дедињу . Милошевић је бацио последњу карту на сто, надајући се да ће га последња криза коју је изазвао избацити бар још једном на површину.

Лидери ДОС-а свесни су да балкански „геније хаоса” не сме да дође до даха.

После три сата, Војислав Коштуница, Зоран Ђинђић и остали, са смешком на лицима, изгледају јединствени.

Председник СРЈ и српски премијер наглашено су љубазни један према другом. Бар тако изгледа док су под рефлекторима.

Генерал Небојша Павковић корача упадљиво одсутно иза њих, са рукама у џеповима. „Ко нешто започне, то треба и да заврши“, истиче између осталог Коштуница, док чита заједничку изјаву њих тринаесторице. Договор је, изгледа, коначно постигнут.

Новинари у овој изјави препознају седам заповести за хапшење Милошевића. Можда сваког  часа.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

НЕОЧЕКИВАНИ ТОК ХАПШЕЊА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Председник Милошевић и генерал Павковић су бранили земљу од НАТО агресије 1999.: оба су стигли до суда у Хагу

Кога је обезбеђивала Југословенска армија

 

Ако је Југословенска армија чувала зграду у Ужичкој 11, одакле наоружани цивили унутра и око резнденције (виле „Мир“) бившег председника Милошевића

 1. април 2001.

Пише: Ј. Вукелић

Генералштаб Југословенске армије саопштио је да ће, као и претходних дана, његови припадници чувати објекат у Ужичкој 11, али да они не чувају бившег председника Југославије.

Истовремено, јуче су Душан Михајловић,  министар  унутрашњих послова Србије, и премијер српске владе Зоран Ђинђић јавности саопштили да су приликом покушаја уручења одлуке истражног судије о привођењу Слободана Милошевића органи гоњења наишли на отпор и противљење припадника ВЈ који су били на задатку у Ужичкој 11.

Због покушаја спречавања и ометања службених лица у вршењу дужности која је трајала више од 12 сати, све до један сат после поноћи 31. марта, министар Михајловић наговестио је да ће МУП Србије поднети о томе извештај и затражити истрагу о одговорности лица у ВЈ који су у овоме учествовали.

……………………..

Михајловић: Милошевић неовлашћено у Ужичкој 11

Тандем Михајловић-Јовановић био је задужен да спроводи одлуке

– Слободан Милошевић и даље неовлашћено користи зграду у којој станује. То је резиденција председника СРЈ, а не приватна вила бившег председника СРЈ Слободана Милошевића. Није ми јасно зашто се ово већ дуже толериште и ко овакав чин одобрава  кад је он потпуно незаконит – истакао је министар Михајловић.

……………………..

Савезни министар унутрашњих послова Зоран Живковић понашање припадника ВЈ окарактерисао је као „пуч”, покушај спречавања државних органа у вршењу њихових редовних дужности.

Драматични моменти: у вили “Мир” сукобљавали су се припадници две стране – обе у маскирним униформама

У сваком случају без одговора остаје питање одакле десетине наоружаних цивила у резиденцији и око ње. Како су припадници ВЈ дозволили овим лицима да буду у објекту и око њега и на основу којих наређења и прописа су то учинили?

Истовремено, свим силама су спречавали припаднике МУП-а Србије да уђу у комплекс резиденције, “а нису им дозволили ни улазак у објекат како би обавили свој службени задатак.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

ОТКРИЋЕ ПОЛИЦИЈЕ У МИЛОШЕВИЋЕВОЈ РЕЗИДЕНЦИЈИ
Арсенал оружја у Ужичкој 11

 

  • Код Синише Вучинића пронађен план за оружани устанак

 1. април 2001.

Према поузданим информацијама до којих је дошла „Политика”, надлежни органи Министарства унутрашњих послова пронашли су у току јучерашњег дана, до 20 часова, у резиденцији бившег председника СРЈ Слободана Милошевића у Ужичкој 11, следеће врсте наоружања: два борбена оклопна возила, три пушко-митраљеза, један ручни бацач, 30 аутоматских пушака, са два сандука оквира за ова оружја.

Марија Милошевић се није одвајала од оца до последњег часа пред хапшење

Такође, припадници полиције су у току претраге која је настављена и у касним вечерњим часовима, пронашли још 30 тромблонских бацача са минама, два сандука ручних бомби „кашикара”, 10 сандука муниције за пиштољ калибра 7,62 милиметра и 20 пиштоља разних калибара.

Приликом претреса просторија, код Марије Милошевић пронађена су три пиштоља: „берета” калибра девет милиметара, „валтер” калибра девет милиметара и дамски пиштољ. За ове пиштоље, кћерка бившег председника није имала дозволу.

……………….

Истрага о пуцњави у Ужичкој

Министар правде Владан Батић о инциденту у Ужичкој, када је Марија Милошевић пуцала из пиштоља приликом одвођења њеног оца у истражни затвор у 4.35 ујутро, саопштио је „да се о овом догађају врши истрага, да надлежии органи обрађују тај случај и да ће надлежни из министарства унутрашњих послова о томе саопштити свој став.”  Ј.В.

………………….

Приликом привођења Синише Вучинића, код њега је пронађено више врста разног оружја за које ни он није имао дозволу. Код Вучинића је пронађен и документ – план за организацију оружаног устанка.

Наши извори тврде да је, према првим сазнањима, побуна требало да се изведе у априлу.

Ј. Вукелић

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ИСПРЕД ЗГРАДЕ У УЖИЧКОЈ УЛИЦИ 

„Народни стражари” и јуче чували Милошевића

У Београду је јуче тридесетак присталица бившег југословенског председника и лидера Социјалистичке партије Србије Слободана Милошевића наставило „народну стражу”, испред његове куће у Ужичкој 11.

Секретар београдских социјалиста Саша Антић рекао је Бети да „свакодневно стражу из Београда појачавају симпатизери из унутрашњости”. Он је најавио долазак чланства из Шумадије и Војводине, док су прошлог викенда у Ужичкој улици „народну стражу” држали и симпатизери из Даниловграда, Крушевца и Чачка.

„Чување” Слободана Милошевића траје од 1. марта због „медијске кампање и гласина о његовом скорашњем хапшењу”.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ПРИВОЂЕЊЕ ДУГО 36 САТИ

Факсимил “Политике” од 2. априла

Батић гарантује фер поступак и суђење

  • Владан Батић каже да ће истражни судија после обављене истраге предмет предати тужиоцу који ће одлучити о подизању оптужнице.–
  • Предстоји компликован судски поступак. –
  • Нема кућног притвора

2. април 2001.

Пише: Ј. Вукелић

– После хапшења Слободана Милошевића које је јуче ујутру протекло без опирања, улазимо у један уобичајен кривични поступак пред надлежним судом. Покретање овог поступка нема никакву политичку димензију нити елементе политичког реваншизма, већ је реч о најобичнијем редовном поступку за лица за која постоји сумња да су учинила кривично дело – рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре у Влади Србије Владан Батић, министар правде.

Министар правде Батић је много обећао…

Поред тога, министар правде је нагласио да нико из извршне власти није вршио притисак на правосудне органе, а да привођење Милошевића није последица захтева Хашког трибунала или притиска америчке администрације.

Батић је затим истакао да је мирном и правном расплету ситуације умногоме допринео прексиноћњи. састанак и одлуке највиших државних руководилаца код председника СРЈ Војислава Коштунице. Тај састанак допринео је да се јавност увери у неистинитост прича о нејединству у ДОС-у, неслагањима између Војске Југославије и српске полиције, Савезне и Републичке владе, као и неслагање између председника СРЈ и премијера српске владе.

На овом састанку је постигнут пун консензус и никада до сада сада нисам присуствовао конструктивнијем разговору. Постигли смо потпуно јединство без иједног дисонантног тона и то је до краја разоружало све који су намеравали да пружају отпор и да изазивају сукобе поводом покушаја хапшења бившег председника СРЈ – истиче Батић.

Батић је, затим, обавестио присутне о захтевима које је Милошевић изнео током протекле ноћи, пре него што је одлучио да се преда органима гоњења.

– Милошевић и његов адвокат тражили су фер суђење што ће у сваком случају бити обезбеђено -наглашава Батић.

Милошевићу и његовом браниоцу дата је гаранција да његово хапшење није по налогу Хашког трибунала, јер услова за тако нешто у нашој земљи нема будући да закон о сарадњи са Хашким трибуналом није донет. А о изручењу Милошевића и осталих оптужених Хашком трибуналу биће одлучивано тек након доношења овог закона.

На питање да ли се у резиденцији у Ужичкој 11 и даље налазе Мира Марковић и кћерка Слободана Милошевића Марија Милошевић, Батић је одговорио да су обе у тој вили и да су тражиле да тамо и даље бораве „док не буде завршена адаптација њихове куће у Толстојевој улици”.

Министар правде посебно је истакао да у поступку истраге против Милошевића предстоји компликован поступак у коме се тужилац мора изјаснити да ли подиже оптужницу. Најдужи рок за такву радњу је шест месеци, јер се морају саслушати и бројни сведоци које предлаже тужилац. Али, Батић је нагласио да се нада да ће овај посао ипак бити раније окончан. Тек онда уследиће суђење и одбрана оптуженог у којој ће и он и његови адвокати имати прилику да изнесу доказе, да се слободно бране и да предлажу сведоке.

На крају, Батић је посебно подвукао да у нашем закону нема никаквог одређивања „кућног притвора” и да таква могућност не постоји ни за кога, па ни за Милошевића. Према томе, Милошевић ће остати у притвору у Окружном затвору онолико колико то одреди истражни судија.

Ј. Вукелић

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ЈУЧЕ УЈУТРУ НА ДЕДИЊУ

Синиша Вучинић био је један од главних бранитеља Слободана Милошевића од хапшења

Ухапшен и Синиша Вучинић

  • У тренуцима хапшења високог функционера ЈУЛ-а чули су се пуцњи. –
  • Саслушани, поред Вучинића, и Зечевић и Бјелица. –
  • Опирање хапшењу

2. април 2001.

Пише: Ј Вукелић

У току јучерашњег дана полиција је из резиденције бившег председника  Слободана Милошевића привела на саслушање тројицу чланова обезбеђења Слободана Милошевића. Они су саслушани  код дежурног итражног судије због сумњи да су неовлашћено поседовали ватрено оружје, као и сумњи да су пружали оружани отпор приликом покушаја надлежних органа да пред лице правде приведу Слободана Милошевића.

……………….

Мира Марковић није под истрагом

Министар праиде Владан Батић обавестио је новинаре да против Мире Марковић за сада нема никакве кривичне пријаве и да се она не налази међу лицима која је окружни тужилац узео у разматрање.

Супруга Милошевића, Мирјана Марковић тренутно није под истрагом

Јуче по подне у посети Слободану Милошевићу у Окружном затвору била је његова супруга Мира Марковић.

……………….

Истрага је у току могуће је и да Ратко Зечевић, посланик СПС-а у Савезној скупштини, Богољуб  Бијелица, активиста СПС-а, и Синиша Вучинић, председник странке „Никола Пашић”, буду оптужени и за пружање оружаног отпора, злочиначко удруживање и позивање на отпор и учествовање у спречавању службених лица у вршењу дужности.

За привођење савезног посланика Ратка Зечевића претходно је потребно да надлежни истражни орган поднесе захтев Скупштини за одлучивање о имунитету.  Ј.В.

::::::::::::::::::::::::::::::

Ток истражног поступка

2. април

Када је 30. марта Министарство унутрашњих послова поднело кривичну пријаву против Слободана Милошевића окружном јавном тужиоцу почео је истражни поступак.

Поступајући по овој пријави окружни јавни тужилац  је поднео захтев за спровођење истраге против Слободана Милошевића истражном судији Окружног суда у Београду.

У том захтеву за спровођење истраге тужилац је дао и захтев за одређивање притвора, боље рећи предлог за одређивање притвора.

Зашто? Зато да би се онемогућио утицај на сведоке, да би се прикупиле изјаве и сведочења сведока, прибавила потребна документа, докази и то у складу са чланом 191. Закона о кривичном поступку Југославије.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Отклоњени неспоразуми са Војском

2. април

Говорећи о информацијама које су ових дана објављиване у јавности поводом понашања припадника Војске Југославије у резиденцији у Ужичкој, Батић је рекао:

Реч је о неспоразумима које смо отклонили. Није било зле намере од стране Војске, већ се радило о надлежностима и мешању надлежности. Војска је чувала објекат, а Милошевић је имао некакво своје преторијанско обезбеђење које га је чувало. Било је званичног покушаја да се ово обезбеђење замени обезбеђењем МУП-а Србије, али није успело. Коначно, ВЈ је дала чврсте гаранције да се неће мешати у ове послове и да ће поступати у складу са Уставом СРЈ.

::::::::::::::::::::::::::

О условима у затвору

2. април

– Услови боравка Милошевића у Окружном затвору биће сасвим до­бри. Имаће могућност да га чланови породице посећују и пружићемо му могућност што хуманијег боравка – истиче Батић.

Тома Фила, бранилац Милошевића

Према речима адвоката Томе Филе, који је јуче у више наврата посетио Милошевића у самици, он се осећа добро, иако је уморан и исцрпљен. Слободан Милошевић је, по мишљењу Филе, врло смирен и узео је „за сваки случај седативе”.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ПРВО ИСПИТИВАЊЕ БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА СРЈ 

Судија донео решење о спровођењу истраге

2. април 2001.

Истражни судија Окружног суда у Београду Горан Чавлина испитао је јуче у Окружном затвору бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, који је осумњичен да је извршио кривична дела злоупотребе службеног положаја и удруживања ради остварења кривичних дела.

Судија Чавлина је у изјави за „Политику“ рекао да је испитивање трајало од 12 до 15 часова и да је Милошевић изнео своју одбрану.

Обавио посао и нестао: Свемоћни Судија Горан Чавлина извршавао је сва наређења извршне власти

После испитивања судија Чавлина је донео решење о спровођењу истраге против Милошевића и решење о одређивању притвора у трајању од месец дана.

Судија је такође рекао да ће Михаљ Кертес, Никола Шаиновић, Јован Зебић и Радомир Марковић бити испитани следеће недеље, а затим следи следи и саслушавање сведока.

Милошевићев бранилац адвокат Тома Фила изјавио је после саслушања да је бивши председник СРЈ порекао све наводе захтева за спровођење истраге. Он није одбио ниједно питање судије и тужиоца, али је порицао своју кривицу за сва кривична дела која му се стављају на терет.

А. П.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Хронологијa догађаја везаних за хапшење Слободана Милошевића

Хапшење Милошевића: шта је било по закону, а шта није, још се поуздано не зна

Од виле до затвора

Петак, 29. март

БЕОГРАД – Хaпшењем бившег председникa СРЈ Слободaнa Милошевићa, окончaнa је дрaмa којa је трaјaлa 35 сaти. Зaпочетa је у петaк увече у елитној Ужичкој 11 и у Конaвљaнској улици нa Дедињу, у резиденцији “МИР”, у којој је до хaпшењa живео Милошевић, a зaвршенa у недељу у рaним јутaрњим сaтимa у Центрaлном зaтвору у Беогрaду.

19 САТИ: Шеф послaничке групе водеће опозиционе пaртије СПС Брaнислaв Ивковић позвaо своје стрaнaчке колеге дa нaпусте зaседaње Скупштине пошто се” нешто сумњиво догaђa нa Дедињу”.

20 САТИ: Полицијa блокирa све прилaзе Ужичкој улици. Неколико стотинa пристaлицa СПС и знaтижељних грaђaнa из свих деловa грaдa креће кa Дедињу. Кренуо и једaн aутобус из Пожaревцa сa Милошевићевим симпaтизеримa.

21 САТ: Нa Топчидерској звезди све више грaђaнa који су дошли дa уживо прaте хaпшење.

22 САТА: Број пристaлицa СПС све већи, кaо и домaћих и стрaних новинaрских екипa. Прекидaју се редовни телевизијски и рaдио прогрaми нa свим стaницaмa. Извештaји, директнa јaвљaњa репортерa и прикaзивaње немонтирaних мaтеријaлa пред вилом пристижу из чaсa у чaс. Репортери с лицу местa јaвљaју дa се појaвило више од 500 људи.

23 САТА: Електронски медији објaвљују дa је Милошевић ухaпшен и спроведен у Пaлaту прaвде нa сaслушaње. Функционери СПС то кaтегорички демaнтују. Зa тили чaс мноштво репортaжних колa и новинaрa сјaтило се пред Пaлaтом прaвде. Четири блиндирaнa џипa с зaтaмњеним стaклимa улaзе у гaрaжу Пaлaте прaвде, a свет увелико “поздрaвљa хaпшење Милошевићa”.

24 САТА: Џипови одлaзе из Судa и упућују се премa Дедињу.

СУБОТА, 30. МАРТ

00.20 САТИ: Милошевић приређује још једно, веровaтно последње, шокaнтно изненaђење. Појaвио се нa врaтимa резиденције и сa препознaтљиво полууздигнутом руком, нaкрaтко, поздрaвља своје пристaлице.

01.20: Генерaл Бојовић допуштa улaзaк овлaшћеног службеног лицa у објекaт, aли су после тогa војници предaли кључеве од кaпије објектa предстaвницимa привaтног Милошевићевог обезбеђењa, нaоружaним aутомaтским оружјем, с којимa је био и Синишa Вучинић, председник рaдикaлне стрaнке левице”Николa Пaшић”.

01.30 САТИ: Милошевић у телефонској изјaви рaдију Б92 прво демaнтију своје хaпшење и сaопштaвa дa с друговимa пије кaфу и дa је врло добро.

02.30 САТИ: Због неспорaзумa полиције и војске и присуствa пaрaобезбеђењa у оквиру резиденције дошло је до оружaног инцидентa. Специјaлци МУП-a сa мaскaмa нa лицу у џиповимa пробију кaпију виле из Конaвљaнске улице, упaдaју у двориште, испaљaју “шок бомбе”, a чује се пуцњaвa из сaме резиденције и око ње. У aкцији су рaњене три особе, међу којимa двојицa полицaјaцa и фоторепортер ФоНет Андријa Илић.

ОКО 03.00 САТИ: “Жив се нећу предaти”, изјaвио је Милошевић у првим преговоримa с припaдницимa службе безбедности који су имaли нaлог зa његово хaпшење.

03.20 САТИ: Преговори с Милошевићем се нaстaвљaју. Кaо подршкa специјaлцимa, испред и у дворишту, стиже оклопни трaнспортер.

ОД 05.45 ДО 06.00 САТИ: У Ужичкој и нa доњој кaпији резиденције у Конaвљaнској улици полицијa потискује грaђaне и новинaре од виле. Појaвљује се групa људи нa крову виле нa коју је из двориштa испaљенa вaтрa.

06.00 САТИ: Сaстaнaк врхa СПС-a у току. Присуствују Брaнислaв Ивковић, Ивицa Дaчић, Слaвицa Ђукић-Дејaновић, Живорaд Игић….

06.30 САТИ: Мирно пред свитaње. Појaвљује се већa групa полицaјaцa пристиглих aутобусимa. Припaдници МУП-a потискују грaђaнa кa Топчидерској звезди и Музеју 25. мaј.

ОД 07.00 ДО 09.30 САТИ: Зaтишје пред буру.

09.30 САТИ: Стижу прве звaничне изјaве о покушaју хaпшењa Милошевићa. Прво конференцијa зa новинaре министрa Душaнa Михaјловићa, зaтим седницa Влaде Србије. Рaзмотренa aктуелнa дешaвaњa око Милошевићa.

ОД 10.00 ДО 18 САТИ: После потискивaњa пристaлицa СПС-a и знaтижељних грaђaнa, полицијa постaвљa двa додaтнa кордонa нa улaзу у Ужичку и Конaвљaнску улицу. Немa никaквих инциденaтa. Пристaлице Милошевићa певaју пaртизaнске песме. Стaлни телефонски договори руководствa СПС-a, нa релaцији Нови Беогрaд – резиденцијa “Мир”.

18.00 САТИ: У Пaлaти прaвде сaстaнaк држaвног политичког врхa СРЈ, Србије и Војске Југослaвије. Искљученa водa у вили где борaви Милошевић.

И Милорад Улемек Легија је био коришћен као део притиска да се Милошевић добровољно преда и оде у затвор

19.00 САТИ: Пристaлице СПС-a пробијaју кордон полиције нa почетку Ужичке и крећу премa вили, док с друге стрaне крећу провокaције звездaшa и члaновa “Отпорa”. Лете флaше и кaменице. Неколико лaкше повређених грaђaнa. Сукоб с пристaлицaмa СПС, пaли се зaстaвa “социјaлистa”. Полицијa реaгује и спречaвa шире сукобе.

ОКО 19.45 САТИ: Обрaћaње председникa СРЈ Војислaвa Коштунице – “Ко пуцa нa полицију морa дa буде приведен прaвди, a Слободaн Милошевић није вредaн грaђaнског сукобa ни крвопролићa”.

20 САТИ: Специјaлцимa МУП-a придружује се још једaн aутобус полицaјaцa у обичним униформaмa.

21 САТ: Полицијa поново потискује грaђaне из Ужичке и Конaвљaнске улице. Стотинaк Милошевићевих пристaлицa и предстaвникa “седме силе” нa Топчидерској звезди. Окупљени зaпaлили логорске вaтре и певaју пaртизaнске песме.

22 САТА: Полицијски кордон, који је рaстaвљaо пристaлице и противнике бившег југословенског председникa Слободaнa Милошевићa нa Топчидерској звезди се повукaо.

23.30 САТИ: Четири полицијскa џипa дошлa су до улaзa у Конaвљaнску улицу нa Дедињу, где је резиденцијa у којој се нaлaзи бивши председник СРЈ Слободaн Милошевић. Полицијa је рaстерaлa новинaре окупљене испред резиденције. Немa окупљених грaђaнa.

23.45 САТИ: У току су преговори о предaвaњу истрaжним оргaнимa Слободaнa Милошевићa. У преговоримa поред потпредседникa СПС Брaнислaвa Ивковићa и високог функционерa СПС-a Слaвице Ђукић-Дејaновић учествује и Чедомир Јовaновић, шеф послaничке групе ДОС-a у Нaродној скупштини.

НЕДЕЉА, 1. АПРИЛ

00.20 САТИ: Потпредседник СПС Брaнислaв Ивковић изјaвио је дa је бивши председник СРЈ Слободaн Милошевић “веомa конструктивaн” у преговоримa о његовој предaји полицији.

Бранислав Ивковић, функционер СПС, је био конструктиван у преговорима и то му се памтило код власти ДОС

ОД 00.30 до 03.30 САТИ: Нaстaвљaју се преговори без икaквих детaљa широј јaвности. Договоримa поред Милошевићa и Јовaновићa присуствује и Томa Филa, Милошевићев aдвокaт.

03.35 САТИ – Стижу двa џипa сa мaскирaним полицaјцимa. Ужичкa и Конaвљaнскa улицa потпуно блокирaне. Обичне полицaјце сменили они сa шлемовимa.

03.50 САТА – Постигнут конaчни договор о мирној предaји Милошевићa. Полицијa прaви плaн извођењa Милошевићa.

04.15 САТИ – Милошевић прихвaтa дa се предa после дaвaњa гaрaнцијa од ДОС-a о његовој безбедности до зaтворa. Договорено дa се Милошевић због сигурности трaнспортује, уместо у Пaлaту прaвде – у истрaжни део Центрaлног зaтворa.

04.35 САТИ – БИВШИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПРЕДСЕДНИК ПРЕДАО СЕ У РЕЗИДЕНЦИЈИ НА ДЕДИЊУ. У колони од пет возилa – двa џипa, двa “aудијa” и “БМВ-a” у коме су се нaлaзио Милошевић, кренули су преко Бaњице до Бaчвaнске улице (Окружни затвор у Београду) , чиме је после 35 сaти окончaнa дрaмa. С њим се у колимa нaлaзио његов лични возaч и aдвокaт Томa Филa.

Вила “Мир”, место  где се дешавало свашта и где је било свега лошег, а мира понајмање

04.38 САТИ – Мaријa Милошевић, којa је с оцем и мaјком Миром Мaрковић борaвилa у вили “Мир”, љутa због хaпшењa Милошевићa, “у aфекту” је нaсумице испaлилa неколико хитaцa око себе, aли, срећом, све је прошло без последицa.

04.40 САТИ – Аутобус с полицaјцимa после привођењa Милошевићa нaпустио је круг резиденције, док је у исто време почео увиђaј о пуцњaви у вили.

05.00 САТИ – Конвој возилa с Милошевићем ушaо у круг Центрaлног зaтворa у Београду.

Тмурни  и нехумани Централни затвор у Београду личи на некадашње Гулаге

05.03 САТА – Три џипa сa припaдницимa специјaлних снaгa полиције нaпустилa су Ужичку улицу.То је знaчило дa је aкцијa хaпшењa Слободaнa Милошевићa дефинитивно окончaнa.

( према листу  Глас јавности,приредио И. Чорбић. 1. април 2001.)

*::::::::::::*:::::::::::::*::::::::::::::*

Писано 5. септембра 2018.

Епилог:

Циљ је била сатанизација Србије и Срба, а не Милошевића

Од Апри-ли-ли-лија до Видовдана

 

  • Хашки суд је суд инквизиције В. Британије и САД, и наравно њиховог НАТО пакта, који је имао да изврши задате циљеве, а то је да се докаже да су Срби геноцидан народ, зликовци, злочинци, убице, силоватељи. –
  • Никаво помирење и некакви бољи односи у будућности нису могли бити резултат таквог поступања суда у Хагу што је данас поптуно евидентно. Две деценије касније односи међу земљама бивше Југославије су врло лоши (сем неколико изузетака), међусобни односи народа и држава су чак и гори него непосредно после оружаних сукоба у грађанским ратовима. –
  • Србија је од 2001. па надаље стално уцењивана, постављани су јој стално нови ултиматуми, а Западне земље, пре свих САД, Британија, Француска и Немачка су Србији наметали нове и нове захтеве, обавезе, услове.-
  • Не нападамо ми Србију, него Милошевића – била је једна од лажних теза, спин-мајстори са Запада су то вешто представљали, упаковали али необучени Хрвати, Муслимани из БиХ, Шиптари и други, на крају и монтенегрини око Ђукановића,  су то разотркивали својим незнањем и показивали да је прави циљ: сатанизација Срба и Србије.-
  • Ових дана гледамо како тај исти Запад и НАТО, са САД на челу, а са В. Британијом (која и даље, као и увек раније, све подржава и хушка против Срба и Србије) чине све да Србија, као што је предала Милошевића 2001. године, сада  2018. године преда  део своје територије – покрајину Косово и Метохију
  • Милошевић је умро, захваљујући бахатости Запада, без иједне коначне пресуде


Пише: Јово Вукелић

Са ове дистанце од 17 година лакше је анализирати шта се (и зашто се) догађало у пролеће 2001. године када је ухапшен Слободан Милошевић у Београду и спроведен и затворен у Централни (Окружни)  затвор, а потом почетком лета, баш на Видовдан,  одатле из тог „истражног“ затвора испоручен суду у Хагу, где је и умро (марта 2006) неколико година касније.

Шта је Србија као држава добила овим изручењем свог екс председника Међународном трубуналу у Хагу? Да ли је Србија нешто уопште требала да добије испуњавајући налоге тог Међународног суда, или је само морала да извршава своје обавезе и задатке?

Показало се касније, а данас је то потпуно јасно да је тај вајни суд у Хагу био све  – само не место где се делила правда, пресуђивало на основу аргумената и ваљаних доказа. Хашки суд је био смејурија, карикатура правде, никакав то није био ни међународни суд , ни суд правде. Указивали су на то многи домаћи и инострани правни ауторитети и политичари, али узалуд.

Био је то суд инквизиције В. Британије и САД, и наравно њиховог НАТО пакта, који је имао да изврши задате циљеве, а то је да се докаже да су Срби геноцидан народ, зликовци, злочинци, убице, силоватељи. Нису их интересовали кривице појединаца, па чак ни Милошевића…

Они који су бомбардовали Србију 1999. године су од Милошевића, колико год да је био крив или не, направили на крају увелико жртву,  а уз то учињено је све да му се не суди ни за дела за која је био оптужен у Србији, па је он умро без иједне доказане пресуде о својој кривици.  То је последица бахатог понашања Запада оличеног у осорним и надменим поступцима Карле дел Понте и Џефри Најса.

Оптужнице без доказа, пресуде неправичне

Као што су све оптужнице епизодне тужитељке Луис Арбур из 90-тих прошлог века биле политичке и неутемељене, без доказа ( иако су стално допуњаване) против српских политичких и војних лидера тако су и касније оптужнице биле очајно сачињене, мањкаве,бар тако тврде најеминентнији правни стручњаци широм света.

Пресуде тог суда су посебно скандалозне, њима се показало да се о истој ствари пресуђује различито. На делу су били двоструки  правни аршини. Суд је на крају потпуно компромитован, а Србију која је са судом „конструктивно“ сарађивала направио је смешном.

Да ли су лидера са Запада обећали и шта су обећали тадашњим лидерима ДОС-а (под условом да сарађују са судом) то ћемо можда сазнати једног дана из докумената или нечијих сведочења.  Јасно је већ сада да је један од циљева био да се Србија оцрни, обрука, оптужи и осуди.

Никаво помирење и некакви бољи односи у будућности  нису могли бити резултат таквог поступања суда у Хагу што је данас поптуно евидентно. Две деценије касније односи међу земљама бивше Југославије су врло лоши (сем неколико изузетака), међусобни односи народа и држава бивше СФРЈ су чак и гори него непосредно после оружаних сукоба у грађанским ратовима.

Мржња постоји, нетрпељивост чак јача… Толеранције и дијалога нема, а заједничке визије будућности могуће су само у сулудом пројекту Запада да све земље уђу у злочиначки НАТО.

Да се вратимо Милошевићу који је још раније стигматизован и сатанизован као „балкански касапин“, а уствари са циљем да се осуди Србија и српски народ, што би данас требало да буде јасно, ако није било јасно у то време 2001. године.

Власт после 5. октобра, коју су чиниле партије ДОС (док се и ДОС није убрзо распао) поверовао је једног момента у добре намере и вољу запада да Србији пружи руку помирења и сарадње и врати је у свет равноправних земаља.

Од тога ни у економском, ни у финансијском смислу није било ништа, а камоли у политичком. Србија је од 2001. па надање стално уцењивана, постављани су јој стално нови ултиматуми, а Западне земље, пре свих САД, Британија, Француска и Немачка су Србији наметали нове и нове захтеве, обавезе, услове… И данас несмањеном жестином траје тај циркус који ЕУ и НАТО под окриљем САД воде са Србијом.

Од Србије се тражи да да још, изгледа да није дала довољно. Треба да преда, поклони Косово и Метохију, а потом ће на ред доћи и други делови Србије, ако се у наредним деценијама не измене односи на геополотичкој карти света.

Било им је важније да у Хагу убију Милошевића

Тако је Слободан Милошевић од дана када је изгубио власт у СРЈ и Србији, а тиме и политички моћ, био само играчка Запада, с којом су се играли овде преко својих слугу и извршитеља, западне обавештајне службе и политички моћници.Наравно, плаћајући добро своје овдашње слуге…

Не нападамо ми Србију, него Милошевића  – била је једна од лажних теза, спин-мајстора са Запада који су то вешто представљали, упаковали али необучени Хрвати, Муслимани из БиХ, Шиптари и други, чак и монтенегрини око Ђукановића,  су то разотркивали својим незнањем и показивали да је прави циљ не утврђивање истине и кривице Милошевића, већ сатанизација Срба и Србије.

Милошевићево првоаприлско хапшење, иако је некима изгледало као првоаприлска шала, била је сурова уветира, наравно раније договорена за Западним и НАТО лидерима.  Знало се да се Милошевићу неће судити у земљи за оптужбе које постоје, да ће он морати да оде у хашки казамат најгоре врсте.

Зато је он боравио три месеца у ЦЗ (затвору који је због нехуманих услова боравка затвореника одавно требало срушити динамитом) и потом монструозном одлуком Владе Србије и премијера Ђинђића, у дослуху са западним агентурама, баш на Видовдан послат у Хаг. Баш на Видовдан!!!

Овакав начин одвођења, неки оцењују и “киднаповања” Милошевића из Окружног затвора у Београду  до хашког казамата покварио је трајно и односе у коалицији ДОС, између два најјаче партије: ДС и ДСС. Изгледа да су биле прекршене неке гарантије и обећања дата Милошевићу.

Такву срамоту Србији и Србима нису могли да приреде ни српски проверени непријатељи као што су Тони Блер, Медлин Орлбрајт, Хавијер Солана, Весли Клар, Герхард Шредер… да не набрајам све српске зликовце, којима би требало судити и које је држава Србија требала да тужи. И треба и данас, није касно, да  тужи агресорске земље.  Зарад своје части, поноса, највише зарад правде и стотина погинулих у агресији 1999. године, као и бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Задовољни чињеницом да им је “зверка” иза решетака, Милошевићу у Хагу западни сатрапи годинама нису пресудили, није њих интересовала истина. Они су Милошевића на све начине излагали порузи, кињили, мучили, и намерно погрешно лечили…било им је важније, али и лакше и милије да га убију! И то су зликовци на крају и и учинили.

Компромитовао се суд у Хагу доводећи лажне сведоке, намештајући провидно неистине и фалш доказе против оптуженог Милошевића, а и других Срба… Углед тог “међународног” суда данас је скоро раван нули…

Дајте Космет и биће вам боље!

Љага Србији је остала, а ових дана гледамо како тај исти Запад и НАТО, са САД на челу, а са В. Британијом (која и даље, као и увек раније, све подржава и хушка против Срба и Србије)  чине све да Србија, као што је предала Милошевића 2001. године, сада  2018. године преда  део своје територије – покрајину Косово и Метохију. Толико је Србија, по мишљењу Запада, крива и одговорна да се мора добровољно одрећи и Космета!

И сада вероватно обећавају као и 2001. да ће они потом помоћи економски и политички Србију.  Дајте (предајте) Космет и биће вам боље!

Постоји ли ико ко у то може и за тренутак да поверује? Али, и да има таквих Србији они су политичке аналфабете.

Србији не преостаје ништа друго него да коначно почне да тражи подршку у свом народу и међу пријатељима у свету да оствари и реализује своје виталне интересе, политичке, културне, економске  – иначе ће и Срби као народ и Србија као држава брзо да пропадне и потпуно нестане. То је данас видљиво и лако је то чак и израчунати, ко се тим рачуницама бави.

А бави се ЦИА, САД, НАТО и В. Британија. Они Србима то управо прогнозирају – пропаст, гашење, нестајање, кажу њихова истраживања.

Буде ли Србија још чекала на “помоћ” са Запада и не окрене ли се убрзо другим државама и странама света – то ће нам се, што прижељкује ненаклоњени Запад, и догодити.

Писано 5. септембра 2018.

*::::::::::::*:::::::::::::*::::::::::::::*

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Србија између ЕУ, евро(атланске) интеграције и Русије

Славко

Руска држава је одлучила да очисти неонацистичке Аугијеве штале у Украјини

Prenosimo

Не може се баш са свим и свачим трговати

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x