NATO, Balkan i susedi Srbije, Društvo, Kosovo i Metohija, Politika, Prenosimo, Slobode, Srbija

Vandalski čin nadležnih vlasti na Savskom trgu u Beogradu

Jedini spomenik svim žrtvama rata i borcima poginulim od 1990. do 1999. godine od Slovenije do Kosova i Metohije i bombardovanja Srbije od strane NATO

Porušen spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990 – 1999

  • Vlasti grada Beograda moraju hitno da odgovore ko je doneo nezakonitu odluku da se spomenik ukloni
  • Gde se sada nalazi Spomenik braniocima otadžbine 1990-1999
  • Kad će Spomenik biti vraćen na svoje mesto
  • Da li će nadležni odgovarati za ovakvo nepočinstvo

Politička organizacija Pokret za preokret pita Aleksandra Vučića i grdsku vlast-ko je porušio spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999

GO Pokreta za preokret Beograd traži da se hitno utvrdi ko je dao nalog za rušenje spomenika Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1991 – 1999 na Savskom trgu, preko puta bivše Glavne železničke stanice. Spomenik je podignut 2012. godine, a autori su Jelena Pančevac i Žarko Uzelac, a supervizor prof. Mihajlo Timotijević.

To je jedini spomenik svim žrtvama rata i borcima poginulim od 1990 do 1999 godine od Slovenije do Kosova i Metohije i bombardovanja Srbije od strane NATO. Osim spomenika porušen je i plato, koji je bio spomenička celina.

JUNACI SA KOŠARA: Fotografije mladih i hrabrih vojnika koji su 1999. za vreme bombardovanja poginuli na Košarama braneći granicu sa Albanijom

Pitamo da li je ovo rušenje sastavni deo projekta „Beograda na vodi“ jer bi spomenik narušio koncept polisa kome su žrtve ratova suvišan detalj“.

Tražimo da se hitno utvrdi ko je nalogodavac ovog vandalskog čina jer podizanje jednog spomenika rušenjem drugog vređaju se žrtve poslednjih ratova.

Žrtve ratova 1990 – 1999 u Srbiji su nedužni civili, građani ali i borci koji su u njima učestovali. Žrtve su bili Srbi ali i pripadnici drugih nacija, koje su nastradale u Srbiji prilikom bombardovanja ali i učešća u jedinicama vojske JNA i vojske VJ.

Spomenik je bio mesto odavanja počasti na civilne i vojne žrtve NATO agresije

Pitamo beogradsku vlast i režim Aleksandra Vučića da li su i ovaj spomenik rušili tokom noći kao i objekte u Savamali. Pitamo da li je ovo rušenje sastavni deo projekta „Beograda na vodi“ jer bi spomenik narušio koncept polisa kome su žrtve ratova suvišan detalj.

Predsednik GO Pokreta za preokret Beograd i odbornik u Skupštini grada Beograda Milorad Bjedov predaće sutra zahtev gradonačelniku Zoranu Radojčiću da njemu, ali i građanima Beograda i Srbije da odgovor na pitanje – ko je i zašto porušio spomenik žrtvama rata i braniocima otažbine 1990 – 1999 godine.

Prijavu ćemo uputiti i nadležnom tužilaštvu.

Izvor: http://preokret.org/arhive/5249

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments