Društvo, Knjige, Politika, Svet (planeta), Slobode, Srbija

BREGZIT DOKAZUJE DA I NAJSTRAŠNIJA MEDIJSKA MANIPULACIJA IMA SVOJE LIMITE

SA PROMOCIJE KNJIGE SINIŠE LJEPOJEVIĆA BREGZIT REVOLUCIJA U INSTITUTU ZA EVROPSKE STUDIJE

  • Ljepojević: Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bio je miniran bezočnom propagandom iz EU i od same Britanske vlade, ali im ni te najstrašnije laži nisu pomogle da nateraju britanske državljane da odustanu od ideje povratka suvereniteta i slobode
  • Slobodan Reljić: Ljepojević je odlazak Britanije iz EU shvatio kao revoluciju, jer je jedino rešenje teških, skoro nerešivih problema u društvu – pobuna naroda!
  • Aleksandar Pavić: Dan posle uspeha Bregzita tadašnji premijer Kamerun daje ostavku i potom odlazi u Dauning strit i plače kao malo dete! Iz takvih paradoksa satkana je knjiga koja iz svih uglova, svestrano obrađuje ovu značajnu temu i krupni politički događaj
  • Miša Đurković: Ova studija o Bregzitu ima naučne elemente, obiluje značajnim podacima, sadrži hronologiju događaja. A analizira i ulogu sudova u političkom životu Britanije.
  • Stevan Gajić: Ljepojević pokazuje da je elita pocepana u Britaniji, ali podele su velike i u nižim slojevima društva. Ti sukobi, „građanski rat“ elita odslikava duboku podeljenost društva.

Piše: Jovo Vukelić

U prepunoj svečanoj sali Instituta za evropske studije u Beogradu prestavljena je 28. septembra studija  „Bregzit revolucija“ publiciste i novinara Siniše Ljepojevića. Među prisutbnima bilo je više naučnih i kulturnih radnika. Na ovom skupu se puna dva sata razgovaralo o ovoj knjizi i temi koju obrađuje, a autor je u svom nadahnutom izlaganju istakao:

„ I pored bezočne propagande britanske vlade i vrha Briselske administracije koja je javnost obasipala lažima o opasnosti izlaska Kraljevstva Velike Britanije iz Unije, Bregzit je uspeo i dokazao da ni najbrutalnija propaganda i medijska manipulacija ima svoje limite i da ne može uspešno ostvariti ciljeve zbog kojih je postojala“.

O knjizi Siniše  Ljepojevića „Bregzit revolucija“, političke ruševine i povratak suvereniteta na skupu su govorili: Jovo Vukelić, urednik knjige, Aleksandar Pavić, publicista i politički analitičar, dr Slobodan Reljić, novinar i politički analitičar, kao i autor Siniša Ljepojević,koji je potom podstakao i stručnu raspravu o svom delu.

Govornici na promociji: Slobodan Reljić, Siniša Ljepojević, Stevan Gajić, voditelj tribine  i Aleksandar Pavić
Kad premijer plače kao malo dete…

U svom kratkom izlaganju urednik knjige J. Vukelić je istakao: „Fascinira ta želja Britanaca za odlaskom iz EU, bez obzira na širenje svih strahova i na koju nisu uticale vešto plasirane laži iz EU o tome da će biti „propast sveta“ tačnije Britanije, ako se dogodi Bregzit. Da li stoga što su racionalni Englezi shvatili da decenijama mnogo više materijalno daju i ulažu u EU, nego što im se vraća, ili zato što su shvatili da o svojim životima oni, a ne neko drugi treba da odlučuje – uglavnom dogodila se na tom narodnom glasanju revolucija, velika promena kako to definiše autor Ljepojević. Revolucija koja je označila promenu u shvatanju da o svojoj sudbini treba i hoće da odlučuju oni sami – Britanci, a ne neki otuđeni centri moći, bilo u samoj Britaniji bilo van nje.

Taj povratak suverenoj državi, povratak ideji suvereniteta je ona ideja o kojoj autor govori kao o velikoj civilizacijkoj promeni, nečem novom što dolazi posle decenijske diktature neoliberalizma u svetu“.

Aleksandar Pavić

Aleksandar Pavić je istakao da knjiga obiluje političkim paradoksima i naveo primer britanskog premijera Dejvida Kamerona iz vremena Bregzita i glasanja na referendumu. Tada 50-godišnji premijer V. Britanije iz redova Konzervativne partije bio je protivnik Bregzita i dan posle poraza na referendumu on je podneo ostavku na svoju premijersku funkciju. A potom je otišao do Dauning strita, sedišta Vlade i počeo je da plače kao malo dete zbog pretrpljenog poraza svoje politike. Iz takvih paradoksa satkana je knjiga koja iz svih uglova, svestrano obrađuje ovu značajnu temu i krupni politički događaj“, istakao je Pavić.

Govoreći o pritiscima onih koji se nisu mirili sa izlaskom Britanije iz EU, Pavić je istakao da ta snažna lobiranja traju i danas i dovode u opasnost ostvarenje ciljeva Bregzita.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Knjiga se može kupiti ili naručiti po ceni od 495 dinara po primerku u knjižari izdavača „Beosinga“, Savska 9, „Kaisa“ (Tel.+ 381 63 84 73 760), kao i u sedištu izdavačaGavrila Principa 44, (Tel: 011 3099877).  I u knjižarama „Vulkana“, Delfi“,„Lagune“ i “Službenog glasnika” knjiga je u prodaji.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Iskusni politički komentator dr Slobodan Reljić istakao je „da je vrednost ove knjige i u tome što je pisana od neposrednog svedoka svih političkih zbivanja u Britaniji. Ta odlična obaveštenost Ljepojevića o odnosima u britanskoj politici, o odnosima među ključnim političkim akterima kao i njegov kritički odnos prema njima čine da su njegove analize duboke, temeljne i precizne“.

Slobodan Reljić

Reljić još objašnjava: “Ljepojević je odlazak Britanije iz EU shvatio kao revoluciju, jer je jedino rešenje teških, skoro nerešivih problema u društvu – pobuna naroda! Stoga knjiga predstavlja prvi ozbiljan pokušaj analize Bregzita, njegovih poruka i značaja za politički život Evrope i opstanak Evropske unije“.

Slom jednog modela društva, slom jedne ideologije

Autor publikacije Siniša Ljepojević je na početku istakao teškoću u pisanju ove studije zbog toga što sam Bregzit, kao politički događaj, još traje, nije okončan. Ali, je bilo neophodno da se stoga zabeleži sve značajno što se dogodilo do sada.

On je naglasio: „Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bio je miniran bezočnom propagandom iz EU i od same Britanske vlade, ali im ni te najstrašnije laži nisu pomogle da nateraju britanske državljane da odustanu od ideje povratka suvereniteta i slobode. Pokazalo se da ni najskuplja medijska propaganda i manipulacije javnim mnenjem imaju svoje limite i da ne mogu uspešno ostvariti ciljeve zbog kojih su postojali.

Siniša Ljepojević

S druge strane, obični britanski građanin bio je sprema da plati visoku cenu izlaska iz EU. Tako se moglo desiti i desilo se da većina stanovništva glasa za odlazak i odvajanje od briselske „hobotnice“. Većina građana smatra da je žrtva sebičnih interesa elita iz EU i dela svoje političke elite. Na politički i javnu scenu, na državne položaje su bili počeli da dolaze ljudi sa srednjom školom, a raspad društvenog tkiva se dešava. Bregzit je jasno pokazao slom jednog modela društva, slom jedne neoliberalne ideologije, koja je unazad nekoliko poslednjih decenija vladala svetom i Velikom Britanijom. “.

Ljepojević zaključuje: „Problem s kojim će se Britanija boriti je ogromna birokratija koju je EU stvorila u svim zemljama, pa i Britaniji. Ali procese promena koji su započeti nije moguće zaustaviti i utoliko sadašnji britanski premijer Džonson ima pred sobom veliku borbu da uspešno završi i ostvari ciljeve Bregzita. U tome ga značajno ometa epidemija korone koja ukida slobode stečene Bregzitom“.

Skup je bio vrlo posećen

U razgovoru je učestvovao i Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije. On je istakao: „Ova studija o Bregzitu ima naučne elemente, obiluje značajnim podacima, sadrži hronologiju događaja. A analizira i ulogu sudova u političkom životu Britanije. Biće stoga korisno i važno štivo za sve one srpske istraživače koji se bave političkim zbivanjima u Britaniji i Evropi“.

Miša Đurković

I dr Stevan Gajić, voditelj tribine u ime Instituta, istakao je „da Ljepojević pokazuje da je politička elita pocepana u Britaniji, ali da su podele velike i u nižim slojevima društva. Ti sukobi, „građanski rat“ elita odslikava duboku podeljenost društva i traži rešenja“.

Na kraju skupa svim prisutnim autor Siniša Ljepojević je poklonio  primerak knjige „Bregzit revolucija“ beogradskog izdavača „Beosing“.

……………………………………..

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments