Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Slobode, Srbija

BRANKA MILIĆ SRPSKI ASANŽ

Optužena srpska državljanka  već dve godine u najtežim uslovima boravi prvo u zatvoru u Crnoj Gori, a potom obespravljena, progonjena i šikanirana trpi nepravde na suđenju

 

 

  • Branka Milić (64) optužena za „državni udar“ u Crnoj Gori od 16. oktobra godine nalazi se u očajnom položaju, koji  postaje dramatično težak, skoro bezizlazan

 

  • Poslednje dve nedelje, od 23. novembra, Milićka je zaštitu od progona, seksualnih iživljavanja, kršenja njenih osnovnih ljudskih prava i ponižavanja potražila u ambasadi Srbije u Podgorici. A povod za ovu njenu odluku da se skloni u ambasadi Srbije je užasavajući…

 

  • Brutalno šikaniranje i seksualno uznemiravanje doživela 23. novembra od sudskog veštaka, patologa dr Miodraga Šoća

 

  • Neverovatno je da nijedna nevladina organizacija, Sigurna ženska kuća, NVO Prima, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja iz Podgorice, Nikšića i drugih gradova u Crnoj Gori, a ni iz Srbije, za sada ne reaguju, ne oglašavaju se i ne protestuju na drastično kršenje osnovnih ljudskih prava i seksualno uznemiravanje Branke Milić od strane sudskog veštaka dr Miodraga Šoća

 

Piše: Jovo Vukelić

 

Već više od dve godine Branka Brankica Milić, državljanka Srbije,  po zanimanju građevinski tehničar, starija žena rodom iz Novog Sada, optužena za pokušaj terorizma u Crnoj Gori i državni udar (16. oktobra 2016.  na dan izbora u Crnoj Gori sa još 13 lica). Od tada boravila je više od godinu dana u vrlo teškim uslovima u istražnom zatvoru u Spužu.

Posle izlaska iz zatvora prošlog oktobra smeštena je uz saglasnost SPC u srpskom manastiru „Duga“ blizu Podgorice gde se dugo oporavljala. Odnedavno, od pre 15-tak dana, boravi u ambasadi Srbije u Podgorici. U srpsku ambasadu se sklonila da je ne bi vlasti Crne Gore ponovo uhapsile, bez ikakvog razloga.

Video link po ulasku Branke Milić u srpsku ambasadu sa advokatima

 

I ni na jednom od ova tri mesta Milićka nije boravila svojom voljom, nego iz velike nevolje, pod prisilom…

Ima li za nju izlaza iz ove, za nju, skoro bezizlazne situacije?

Život u zatvoru, manastiru i ambasadi

Punih 12 meseci, od oktobra 2016. godine kada je uhapšena, boravila je u najnehumanijim uslovima u zatvoru u Spužu, u samici od 6 kvadrata, bez ventilacije, sa malim prozorom, bez podloge za dušek, bez stola, garderobera, bez utičnice za struju, sa toaletom koji nije izdvojen od sobice  u kojoj je bila zatvorena, iz kojeg se širio užasan smrad. A najgore od svega bilo je, ističe ona,  dvadeset četiri sata živeti pod jakim neonskim osvetljenjem.

Već fizički i psihički vrlo iscrpljena prošle jeseni započela je štrajk glađu protestvujući protiv krajnje nehumanih i ponižavajućih uslova boravka u zatvoru. Pogotovo kao srčani bolesnik nije imala adekvatnu negu i nije bila smeštena, i pored brojnih zahteva, u zatvorsku bolnicu. Njeni advokati  Jugoslav Krapović i Miroje Jovanović su pokušavali sve, pisali predstavke, molbe, ali bilo je uzalud. Sudski organi su ostajali gluvi i nemi.

Mesto za torturu: Istražni zatvor u Spužu

U to vreme, posetio ju je u zatvoru sveštenik Velibor Đomić i pošto se lično uverio u njeno teško stanje preneo je mitropolitu Amfilohiju loše uslove u kojima optuženica boravi i njene teške zdravstvene i psihičke probleme. 

O tome Brankica Milić kaže: „Vladika je odmah došao da me poseti u zatvoru i kada je čuo i uverio se da mi je ugrožen život i narušeno zdravlje i kada me video rekao mi je: Ako stvarno nećeš pobeći nigde iz Crne Gore, onda ćemo mi kao Srpska pravoslavna crkva garantovati za tebe i tražiti tvoje oslobađanje“.

I pritisci i urgencije SPC na zvanične sudske i druge nadležne organe u Crnoj Gori su urodili plodom i već uveliko iscrpljena i bolesna Brankica Milić je puštena 11. oktobra prošle jeseni na slobodu u toku 12-og dana štrajka glađu, posle godinu dana boravka u istražnom zatvoru.

Ona o tom presudnom događaju za njeno zdravlje kaže:

Sreća i dragocena sloboda:Branka sa ćerkom Jelenom po izlasku iz zatvora 11. oktobra 2017.

„Naravno, dala sam tada reč Amfilohiju Radoviću da neću napuštati Crnu Goru,  a da držim reč dokaz je da sam i danas u Crnoj Gori, već više od dve godine otkako sam optužena za teško krivično delo, iako neprekidno pod pritiscima, nagovorima da priznam krivicu, stalnom nepoštovanju moje nevinosti kao optužene do konačne presude. Uz to, držeći me nepotrebno u pritvoru ugrožavali su mi zdravlje, a svi su znali da moram na operaciju mladeža. Da sam posle godinu dana i dalje ostala u spuškoj samici, danas ne bih bila živa. Gladovala sam danima kako bih probudila savest onih koji su me na pravdi Boga uhapsili i ubacili u taj kazamat. Od gladi sam bila oronula, fizički iscrpljena, sa bolovima u stomaku“.

Usledio je Milićkin dugotrajni višemesečni oporavak i lečenje u ženskom manastiru „Duga“ u Bioču gde je imala od SPC obezbeđen  smeštaj, ishranu, lečenje, normalan život dok traje već dve godine dugo suđenje.

Mesto oporavka Branke Milić: Ženski manastir Duga Moračka, kod Bioča

Atak na ljudsko dostojanstvo i poniženje najgore vrste

A onda u toku mučnog suđenja, u procesu svedočenja, kako Milićka navodi „koje se namerno odugovlači već drugu godinu kako bi se optuženi što više zamorili i priznali ono što nikada nisu uradili“ desio se ovih dana veliki i nezabeležen skandal.

U toku boravka u Višem sudu, tokom suđenja 23. novembra, pred većem sudije Suzane Mugoše, naložen je od strane suda razgovor sa sudskim veštakom, patologom dr Miodragom Šoćom. Iako već slaba i bolesna (treba napomenuti da je predhodnog dana bila u Urgentenom centru u Podgorici)  Brankica Milić je odvedena u posebnu prostoriju da je pregleda veštak dr Šoćom. I tu se dogodio nezabeležen skandal!

Da li će odgovarati za seksulano uznemiravanje, šikaniranje, ponižavanje: sudski veštak, patolog dr Miodrag Šoć

Umesto da obavi kao sudski veštak  one zadatke koji su njegova dužnost on je optuženu počeo da šikanira i ponižava. Tražio je od nje da skine garderobu, da ostane potpuno gola, a potom je uzeo mobilni telefon i počeo da slika golu Brankicu Milić i da joj posebno slika intimne delove tela: „slikao je moje intimne delove tela‚” naglašava ona!? Po njenom pisanom svedočenju, koje je uputila medijima, po dolasku u ambasadu Srbije, gde je zatražila zaštitu „užasno teško je doživela ove neljudske, nehumane i brutalne zahteve veštaka Miodraga Šoća“. (1)

Sva potresena, uznemirena, u velikom stresu (sva se tresla) napustila je zgradu Višeg suda, (nije bežala) i uputila se ka zgradi ambasade Srbije. Do ambasade je stigla u pratnji svoja dva advokata i oni su tada dali izjavu o tome šta se to dogodilo u Višem sudu i da će Branka Milić da zatraži zašitu od svoje države Srbije.

Neverovatno je da nijedna nevladina organizacija, Sigurna ženska kuća, NVO Prima, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja iz Podgorice, Nikšića i drugih gradova u Crnoj Gori, a ni iz Srbije, za sada ne reaguju, ne oglašavaju se i ne protestuju na ovo drastično kršenje osnovnih ljudskih prava i seksualno uznemiravanje od strane  državnog činovnika, sudskog veštaka nad optuženom Milićkom.

Posle ovakve nezakonite i nehumane torture od strane dr Šoća, koju Viši sud i sudija Mugoša nisu odobrili, optužena sva u šoku i užasnuta izjavljuje „da ovo neće više da trpi ni po koju cenu i da neće više dolaziti na suđenja, jer je potpuno nezaštićena“. I odlučuje da ode u srpsku ambasadu.

Sudija Suzana Mugoša: surovo i pristrasno, ali  i poslušničko  deljenje pravde

Nešto kasnije glavna sudija Suzana Mugoša ekspresno određuje pritvor Milićki, jer postoji opasnost da pobegne!? Da konstatujemo. Da je htela da pobegne iz Crne Gore mogla je to, kako i sama kaže, više puta da učini. Prema tome, odluka sudijice Mugoše o pritvoru bila je potpuno neosnovana.

Tako je Branka Milić, državljanka Srbije, od 23. novembra smeštena u jednoj prostoriji ambasade Srbije i od svoje države Srbije očekuje svaku vrstu zaštite. Ona veruje da Srbija neće dozvoliti njeno izručenje organima gonjenja Crne Gore posle policijske i sudske torture koju je preživela.

Tako Branka Milić postaje srpski Džulijan Asanž, koji već šest godina boravi u svojevrsnom pritvoru u ambasadi Ekvadora u Londonu, ne želeći da se preda britanskim, odnosno američkim organima gonjenja. (2)

Trenutno utočište progonjene Milićke: zgrada ambasade Srbije u Podgorici

Branka u pismu medijima, upućenom iz ambasade navodi „da nema nameru da ilegalno napusti Crnu Goru.  Ja nemam nikakav interes da do kraja postupka u Višem sudu napuštam Crnu Goru, a što sam mogla mnogo puta u poslednjih godinu dana. Van svake sumnje je da se Specijalno državno tužilaštvo i sudsko veće u ovom slučaju vode samo jednim konceptom, kako poniziti i uništiti jedno ljudsko biće, kako ono ne bi pružalo otpor lažnoj optužnici na kojoj se zasniva sudski postupak.

Pritvor, kao najteža mera procesne prinude, je najmoćnija alatka, oruđe i oružje sudije Suzane Mugoše, sudskog veća kojim predsedava u SDT-a Milivoj Katnić. Neka se stidi Crna Gora sa ovakvim sudijama i tužiocima. Mada im ne odgovara – ja iz Crne Gore ne idem“, zaključuje Milić.

Karikatura Gorana Šćekića

Milićka konstatuje:  „Došlo je krajnje vreme da tražim zaštitu  i od moje Srbije i od Evropske Unije i od svih međunarodnih organizacija i ustanova, i od Rusije i Kine i UN od ovog nečuvenog dvogodišnjeg progona, diskriminacije i napadanja“.

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

Branka Milić se oporavlja uz lekove!

Branka Milić, optužena za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016, oporavlja se posle stresa koji je pretrpela tokom sudskog procesa u sudnici Višeg suda u Podgorici.

Njen advokat Jugoslav Krpović kazao je da je osoblje Ambasade prihvatilo na najbolji mogući način, omogućivši joj da se okrepi i odmori.

– Branka je mnogo bolje, odmorila se, pije lekove i polako se oporavlja. Zasad je tu i videćemo šta će se dešavati narednih dana. Ovde je na sigurnom, i crnogorska policija je ne može uhapsiti – kaže Krpović. – Teško joj je palo to što ju je sudski veštak slikao nagu, bez naredbe suda. Ta kap prelila je čašu žuči i zbog toga je ovako reagovala. Bila je u užasnom stanju.

Kako se doživljavaju u Crnoj Gori optužbe specijalnog tužioca Katnića (G. Šćekić)

A visoki funkcioner podgoričkog DPS-a i zamenik direktora Agencije za stanovanje glavnog grada Nenad Vujošević prednjačio je u uvredama – “ćeraj stoku iz Crne Gore…” Tu njegovu poruku na “Fejsbuku” niko iz Demokratske partije nije osudio.

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

Kao što se moglo očekivati nije prošao ni jedan dan, a revnosni zvanični progonitelji iz Crne Gore, odmah su zatražili (Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova) da se Branka Milić preda organima gonjenja.

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je ubrzo na konsultacije u MIP Crne Gore i zatražen je  zvaničan stav Srbije povodom zadržavanja optužene Milić u ambasadi Srbije u Podgorici, iako joj je odlukom nadležnog suda određen pritvor.

Od tada traje ogroman i neprekidan pritisak visokih zvaničnika i vlasti Crne Gore da se omogući nadležnim organima Crne Gore pristup u ambasadu kako bi uhapsili Branku Milić, „u skladu sa nacionalnom poternicom raspisanom za optuženom Milić po naredbi Višeg suda u Podgorici“!

Da li će izdržati pritiske: Ambasador Bingulac na konsultacijama (ribanju) u MIP Crne Gore

Naime, Crna Gora smatra „da bi svako delovanje koje utiče na sudski postupak, značilo kršenje principa međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te je zatražen što brži odgovor srpske strane“. To posebno energično traži Srđan Darmanović, ministar spoljnih poslova Crne Gore, poznat po tome što je uspostavio za kratko vreme najgore odnose Srbije i Crne Gore u istoriji!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, pak,  pre desetak dana „da Branka Milić, optužena za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, ne može biti uhapšena bez saglasnosti Srbije sve dok boravi u srpskoj ambasadi u toj državi“.

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

NAJNOVIJA VEST…

Podgorički sud objavio da će Branki Milić suditi „u odsustvu“

Odbačen predlog tužioca da joj se sudi odvojeno

Veće Višeg suda u Podgorici zatražilo je 7.  decembra da se optuženoj za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. Branki Milić sudi u odsustvu, saopštila je danas na početku ročišta sudija Suzana Mugoša.

Sud je juče odbio kao neosnovan predlog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se razdvoji postupak u odnosu na Branku Milić. Katnić je zatražio ranije da se postupak protiv Branke Milić odvoji i da joj se sudi kada se za to steknu uslovi, odnosno kad bude dostupna sudu. Katnić sumnja da je bekstvo Milić u ambasadu Srbije organizovano unapred i da je cilj odugovlačenje postupka.

Specijalni tužilac Katnić ni sebi ne može uvek da objasni o čemu se radi

Još jedan dokaz koliko je važna ličnost optužena Branka Milić, na koju su svi usmerili prst da je šikaniraju, posebno bezobzirni tužilac Katnić.

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

U ovom dramatičnom stanju za optuženu Brankicu Milić – srpskog Asanža, koja je da podsetimo, nevina dok god se ne dokaže na sudu drugačije, slede i dalje teška iskušenja i konačan rasplet.

Niko ne sme da bude ponižavan i maltretiran, a posebno ne od strane državnih organa. Svako mora da ima pravo na pošteno suđenje i na razuman rok trajanja procesa.

Crnogorske vlasti su iskontruisale čitav slučaj, a sada u nedostatku dokaza vrše torturu nad ljudima ne bi li iznudili kakvu nagodbu s njima, ili jednostavno sačekali da ljudi od torture i nepravde ispuste dušu. Srbija ima i dužnost i obavezu da zaštiti svoje građane. Niko nema pravo da okreće glavu od ovakvih primera jer od takve vlasti svako može biti ugnjetavan, samo je pitanje okolnosti i trenutka kada će od terora vlastodržaca stradati.

………………….

1.http://www.rtv.rs/sr_ci/region/optuzena-za-terorizam-nemam-nameru-da-napustim-crnu-goru_970285.html

  1. https://izmedjusnaijave.rs/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%98-%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b6%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%98%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d1%82%d0%b5/

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments