Политика, Преносимо, Србија

Бојкот је глогов колац за Вучића

Поруке грађанима Србије са скупа српске опозиције

  • Најављен почетак заједничке кампање бојкота лажних избора. Позив на бојкот: „Kрените са нама по целој Србији, стићи ћемо до сваког града, села, засеока. Пронећемо бакљу слободе и истине!“
  • Д. Ђилас: Ја обећавам да ћемо се изборити за фер изборе, за промену власти, система и да најбољи у овој земљи буду на местима на којима треба да буду, без обзира да ли су и у којој странци
  • В. Јеремић: Биће опозиције, али та опозиција ће бити Зукорлић, Чанак, Миша Вацић, Заветници, Метла, Звоно… Биће пуно младих, лудих, белих… То ће бити лутке Александра Вучића.
  • Б. Обрадовић: Ану Брнабић нико из овога народа није изабрао нити дао глас да буде председник наше Владе. Александар Вучић никад није победио на изборима. Никад. Никад без намештених гласова и медија који га се плаше. Данас је веома битан дан. Захтевам моменталну оставку Владе Ане Брнабић. Оставку Александра Вучића.
  • С. Трифуновић: Ова зграда се некада звала Дом синдиката. Данас су синдикати уништени, радници понижени. Прекопута је Дом омладине, Ваша држава мрзи нашу децу. Вашу државу воде сељачине, корумпиране, нешколоване, а сељаци морају да гледају у небо, мислећи о деци која су отишла без намере да се врате. Нећемо Ацо сине да се играмо са тобом јер сте опљачкали све, али достојанство вам не дамо. Зато нећемо да се играмо са вама
  • С. Шкоро: Бојкот не значи само не излазак на изборе, бојкот је то што хоћемо да знамо ко је убио Станику Глигоријевић. Бојкот је то што нећемо да живимо у градовима са најзагађенијим ваздухом на свету, што хоћемо да знамо шта раде и чиме се баве тата Небојше Стефановића, браћа Синише Малог или Ане Брнабић. Бојкот је то што нећемо да се код нас купују дипломе као пице. Бојкот је одлука да не будеш део криминалне организације, која се зове СНС. Бојкот је чистилиште и одлука без које нема назад и не може се напред.

Извештај написао: Предраг Ђукановић

Фото: Милица Вучковић, Марко Марјановић

Велики заједнички скуп српске опозиције коју чине седам странака окупљених у опозиционом Савезу за Србију:Демократска странка, Странка слободе и правде, Покрет Двери, Народна странка, Покрет за преокрет, Заједно за Србију и Покрет слободних грађана, и које су за бојкот предстојећих избора одржан је у суботу, 1. фебраура у Београду.

Скуп под називом “БОЈKОТ 2020” одржан је у препуној “Kомбанк дворани”, после које су грађани кренули у протестну шетњу до Радио Телевизије Србије.

Председник Странке слободе и правде и један од лидера опозиције Драган Ђилас обратио се окупљеним грађанима и рекао да бити данас овде није политика, да борити се против зла није политичка одлука, већ питање части.

– Част је данас бити на овој страни. Никада Србија у својој историји није имала власт која овако дели народ и сеје мржњу. Kоја прво људе понизи, па их уцени, па продаје као јефтину радну снагу. Ми немамо политичке противнике, него СНС клан, људе који пљачкају земљу и све убеђују да су они Србија. Није Србија мржња, бахатост, издаја. Србија је поштење. Србија је љубав. Србија је толеранција. Србија је црква у Лазаревцу и спомен костурница, где су наши преци заједно сахранили погинуле српске војнике и погинуле аустроугарске војнике. То је Србија. То су наши преци. Такав смо ми народ. Kад идемо улицом и питају како сте – “добро сам”. Данас кад вас питају како сте – ма, пусти ме, шта како сам, терај ме у… Да сам Сергеј ја бих завршио реченицу. Морамо да омогућимо када питате некога на улици како је да каже – добро сам, добро се живи. Српска опозиција је донела одлуку да послуша свој народ, који је рекао – немојте да седите у том парламенту. Обећали смо у фебруару прошле године да нећемо учествовати на овим изборима и испунићемо. Уводимо у српску политику нову ствар – да одржите реч – рекао је Ђилас.

– Да шта обећате, то одржите. Ја обећавам да ћемо се изборити за фер изборе, за промену власти, система и да најбољи у овој земљи буду на местима на којима треба да буду, без обзира да ли су и у којој странци. Биће изборних листића на овим изборима. Ми не можемо да их победимо ако користимо исте речи, вређамо, псујемо. Морамо да покажемо да смо другачији и да верујемо у то. Нећемо да оптужимо никога ко излази на изборе да је узео новац, али можемо да им кажемо да раде у корист Александра Вучића, јер ће на изборним листићима бити само једно име – Александар Вучић и сваки тај посланик биће Александар Вучић. За крај, Александар Вучић снима нови спот. Није о мени и 619 милиона. Имао је кад упада људима у кућу, па носи чај. Сад снима спот у којем је такси возач и да као такси возач вози младог човека који је одлучио да се врати у Србију. Александре Вучићу, због тебе из ове земље одлази скоро 100.000 људи сваке године. Они нису број. Свако од њих има име ии презиме. Имао је неке снове, наде, жеље. Оно што је добро – због тебе ће многи да се врате. Kад одеш са власти изгубиће главни разлог због којег су отишли. У бојкот да се врате сви ти људи. У бојкот за праву и слободну Србију. Живела Србија – рекао је Ђилас.

Лидер Народне странке Вук Јеремић истакао је да ово није обичан дан, ни обично вече, већ да је ово најтоплији 1. фебруар у историји Београда, као и да је уверен да је та топлота велики симбол сунца које се поново рађа, сунца слободе које ће растерати облаке лажи, простаклука, примитивизма, издаје, који се већ осам година надвијају над Србијом.

– Много ми је драго што сам видео неке људе овде. Драго ми је што смо овде, јер ако желите ишта да урадите и предузмете нешто да би се у Србији ствари промениле на боље, место вам је овде. У нормалним земљама нема тих подела, нема ми или они. Срећније земље нису тако подељене. Један од продукта тоталитаризма је да постоје само две стране. У Србији данас постоје само две стране – они и ми, који смо овде да би им видели леђа. Не у интересу политичких идеологија и странака, већ у интересу да ствари у Србији могу да почну да се броје као нормалне. Можете се слагати или не са политикама нас, али нам је свима заједничко да желимо да видимо нормалну, демократску, поштену Србију. Пред нама су избори, месец, два, три у којима ће бити пуно лажи, шумова, покушаја да нас поделе и посвађају. Шта год будете прочитали, шта год ко буде урадио и рекао, као Бога вас молим, на дан избора останите код куће. Немојте изаћи на изборе, на републичке, покрајинске, локалне. Морате сви остати код куће ако желите промену. Ако хоћете да будете део циркуса, ова представа биће гора него икада. Биће опозиције, али та опозиција ће бити Зукорлић, Чанак, Миша Вацић, Заветници, Метла, Звоно… Биће пуно младих, лудих, белих… То ће бити лутке Александра Вучића.  Једини прави отпор налази се у овој сали. Kрените са нама по целој Србији, стићи ћемо до сваког града, села, засеока. Пронећемо бакљу слободе и истине. Прво – останимо јединствени. Друго – ко изда…….. – насмејао је публику Вук Јеремић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић на бину је изашао са породицом. – Сањам да идемо на изборе и да грађани Србије имају слободу избора. Без страха да ће да изгубе посао ако гласају по савести. Без притисака и претњи. Него са надом да наш глас заиста има вредност и да није изгубио значај кроз намештене изборе. Толико желим да нам се тај сан оствари и бесним што нам се то одузима. Доста ми је да се кријемо кад се састајемо. Нећу да склањамо телефоне кад искрено причамо. Не желим да осећам страх да ли ће да нападају моју породицу. Страх за моје ћерке и сина који су дошли са мном и овде су иза мене. Ми смо, поштовани пријатељи, у ову борбу кренули као цела породица. Две међу мојим ћеркама први пут имају право да гласају. Размишљају да оду из земље за бољим животом. Чека ме бол који су осетили многи родитељи у Србији. Плаши ме. Нећемо више да се плашимо ђавола који се ваља по поду а анђеле приказује као ђавола. Трује нас тај отров већ осам година. Ретко ко данас у Србији сретне човека са осмехом на лицу. Ретко ко срећан успављује децу. Ретко ко не брине како ће платити рачуне, позајмити паре. Ретко ко да не мора да моли и плати везу да би му дете површински прегледао лекар. Ретко ко може да не плати неког СНС функционера за најнормалнију дозволу. Тај отров нас уништава – рекао је Обрадовић.

Мирослав Алексић и Мариника Тепић са новим слоганом

– Захтевам да нам се врати осмех на лице. Да живимо са поштовањем, без љутње и беса. Са много више љубави, подршке између нас. И ја сам некада био под тим бесом. Грешио сам и вређао понекад у беспомоћности. Ја лично желим да откинем ову иглу отрова из своје вене. Да претворим онај сан о изборима у реалност. Ја у овим изборима нећу да учествујем и хоћу да се болест која нас је захватила заустави. Ану Брнабић нико из овога народа није изабрао нити дао глас да буде председник наше Владе. Александар Вучић никад није победио на изборима. Никад. Никад без намештених гласова и медија који га се плаше. Данас је веома битан дан. Захтевам моменталну оставку Владе Ане Брнабић. Оставку Александра Вучића. Сваког главног уредника који боде иглу отрова у наше вене. Захтевам изборе који су слободни, зато морамо сви заједно да спречимо оне који то нису – рекао је Обрадовић.

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић рекао је да, откад је као председник ПСГ почео да се бави политиком морао је да се извињава разним људима због разних ствари, али сваки пут је то радио зато што је искрено мислио да је погрешио, а онда се извинио и председнику Србије Александру Вучићу.

– Бићу кратак и нећу псовати као Ђилас. Извини мили што те враћамо у период живота из којег вучеш најдубље трауме. Али поново ћеш, дете моје, морати да се играш сам. Сине, иди кући извуци слине, лутке, надувај бизона, али без нас. Драги Ацо, ја сам ти врло захвалан на пажњи којом си ме обасипао, али мораш да схватиш да ја нећу да се играм са тобом ни за 500.000 евра, ни за три одсто. Лепи, ти си био кошаркашки судија, али ја сам у игру ушао не да бих се играо са тобом, него да бих те победио и вратио на ђубриште историје. Овога пута без рециклирања. Ова зграда се некада звала Дом синдиката. Данас су синдикати уништени, радници понижени. Прекопута је Дом омладине, Ваша држава мрзи нашу децу. Вашу државу воде сељачине, корумпиране, нешколоване, а сељаци морају да гледају у небо, мислећи о деци која су отишла без намере да се врате. Нећемо Ацо сине да се играмо са тобом јер сте опљачкали све, али достојанство вам не дамо. Зато нећемо да се играмо са вама – рекао је Трифуновић.

– Ацо, сине мили, интегритет нема цену. Слобода нема цену. Бојкот није повлачење. Тек ћемо цепати ципеле како бисмо убедили људе да јасно и гласно кажу – не пристајем на понижење. Не пристајем на уцене. Александар Обрадовић вам је пореметио систем, а тек ћемо сазнати колико храбрих људи има ова сјајна земља. И то ви нећете моћи да зауставите. Вратићемо Србију у свет и свет у Србију. Овакве карикатуре ни Нушић не би могао да опише. Е, то ће им бити крај. Иста прича као пре 20 година. Миленијум се променио, а Дачићи и Вучићи остали исти. Ја не волим обећања и не дајем их, али ћу направити изузетак – ваша деца неће младост провести борећи се против радикала и милошевићевих испрдака. Овога пута посао ћемо довести до краја. Овога пута биће заиста готово. Немојте никада постављати питање када ће да оде. Отићи ће када престанете да се питате кад. Ово се нама не дешава без разлога. Потребна је еволуција, не револуција. Али ће све ово бити готово – рекао је Трифуновић.

Окупљеној српској опозицији обратио се познати новинар и уредник Срђан Шкоро.

– Добар дан српска опозицијо и сви који се тако осећате. Видим да је ово “српска” многе изнервирало. Још кад додате да сте уједињени у бојкоту – они се избезуме. Данас смо овде да званично прогласимо кампању бојкота. Шта је заправо бојкот? Глогов колац за Вучића и његову власт. И није довољно да само њиме машемо, морамо га употребити у правом тренутку, на прави начин како се ово зло које влада Србијом никада више не би повампирило. Бојкот не значи само не излазак на изборе, бојкот је то што хоћемо да знамо ко је убио Станику Глигоријевић. Бојкот је то што нећемо да живимо у градовима са најзагађенијим ваздухом на свету, што хоћемо да знамо шта раде и чиме се баве тата Небојше Стефановића, браћа Синише Малог или Ане Брнабић. Бојкот је то што нећемо да се код нас купују дипломе као пице. Бојкот је одлука да не будеш део криминалне организације, која се зове СНС. Бојкот је чистилиште и одлука без које нема назад и не може се напред. То је реч која се подједнако слуша и у Бриселу и у Јајинцима. Свима им је бојкот трн у оку. Хоће да га обесмисле, буквално свакога дана то чине. Никада нигде у свету није вођена тако безочна реклама против људи који су за бојкот. Шта нам то говори? Па да је бојкот права ствар.

Kо изађе на ове изборе, за мене нема дилеме, његов је сто одсто. Да ли је уцењен или купљен, потпуно је свеједно. Управо су таквим односом допринели да народ изгуби поверење у опозицију. Ако је неко спреман да прекрши свој потпис на Споразуму са народом, њему није ни до Србије, ни до опозиције. Нека ови избори буду са најмањим бројем људи изашлим на изборе и са највећим бројем неважећих листића. Зато морамо сви да устанемо. У фотељама се може успешно твитовати, потписивати разне петиције, али се не може из фотеља сменити ова власт. Да би устала Србија, прво морате ви да устанете. Да бисте пробудили људе, морате прво ви да се пробудите. Народ на улицама вас чека жељан правде. Немојте га потценити, ни изневерити. Зато сви заједно у бојкот. Живела слободна Србија – рекао је Шкоро.

Окупљеним грађанима обратили су се и професор Слободан Првановић, професор Слободан Самарџић, потпредседница Демократске странке Драгана Ракић.

Овим скупом означен је почетак заједничке кампање бојкота лажних избора, како су навели из опозиције, “које мимо свих демократских принципа намерава да организује режим Александра Вучића”, а, како је најавила српска опозиција, биће усвојена и заједничка декларација.

У складу са Споразумом са народом који је потписан и којим је донета одлука о бојкоту лажних избора, српска опозиција је донела Декларацију којом се обавезала на шест ствари, али и обећала да ће се изборити за слободне и фер изборе.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ДЕКЛАРАЦИЈА ОПОЗИЦИЈЕ КОЈА ЈЕ ЗА БОЈКОТ ИЗБОРА

ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ НА ОСНОВУ ЛАЖНИХ ИЗБОРА СМАТРАЋЕМО РУШЕЊЕМ УСТАВНОГ ПОРЕТКА

Странке опозиције Опозиција које се залаже за бојкот избора усвојила је Декларацију којом се обавезују да ће „сваки покушај формирања власти на основу резултата лажних избора сматрати актом рушења уставног поретка“.

Декларација има шест тачака:

1. Да ћемо сваки покушај формирања власти на основу резултата лажних “избора” сматрати актом рушења уставног поретка

2. Да ћемо такву власт сматрати нелегитимном и против ње ћемо се борити свим врстама отпора и грађанске непослушности

3. Да ћемо наставити борбу за слободне медије и слободне и поштене изборе свим расположивим, легалним средствима са циљем демократизације Републике Србије

4. Да ћемо се супротставити насиљу, посебно сваком екстремизму повезаним са режимом. Обавезујемо се на солидарност у заштити свих угрожених грађана који се нађу у удару песнице власти због другачијег мишљења или критичког деловања, и да ћемо пружити помоћ и заштиту угроженим људима и групама

5. Да ћемо у том правцу, наставити сарадњу са свим организацијама и појединцима који имају исти циљ

6. Да ћемо, у том циљу, наставити разговоре са представницима Европске уније и других земаља и организација које подржавају демократске вредности, слободу медија, слободне изборе.

Странке окупљене у опозиционом Савезу за Србију:

Демократска странка

Странка слободе и правде

Покрет Двери

Народна странка

Покрет за преокрет

Заједно за Србију

Покрет слободних грађана

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Извор: https://direktno.rs/politika/250581/skup-srpske-opozicije-bojkot-je-glogov-kolac-za-vucica.htm

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments