Асанжу угрожен живот због изношења истине о малверзацијама и незаконитостима владе САД

Џулијан Асанж се обраћа новинарима са балкона приликом доласка у амбасаду Еквадора 2012.

Тешка и драматична судбина новинара Џулијана Асанжа пред расплетом

  • Већ 12 година Америка шиканира и крши људска права аустралијског новинара Асанжа јер је обелоданио преко свог сајта „Викиликс“ стотине хиљада поверљивих дипломатских докумената администрације САД о мешањима у политику других држава, заверама, обарањима страних влада, председника држава, поткупљивању политичара и бизнисмена, корупцији и другим нелегалним пословима
  • Уместо да води истрагу поводом великог скандала о злоупотребама својих високих државних функционера и дипломата САД прогоне Ананжа и оптужују га је да их је шпијунирао и прете му затвором од 175 година!
  • Тако је Асанж, праведник и симбол борбе за слободну реч, пуних седам година (од 2012. до 2019.) био сурово прогоњен без икакве оптужнице. Одузета му је слобода кретања под претњом затвора. А у затвору је од 2019. године без изгледа да угледа светло слободе

Пише: Јово Вукелић

Џулијан Пол Асанж је тренутно у затвору у југоисточном Лондону од 2019. године, а пре тога седам година је боравио (од 2012) као политички азилант у амбасади Еквадора у британској престоници, јер му је претило хапшење у В. Британији и изручење САД.

Од тада младог, снажног и здравог 40-годишњака сталне пресије, претње и тешке оптужбе што Велике Британије и Шведске, а посебно САД претвориле су у нагло остарелог средовечног, оседелог, погрбљеног и болесног човека (што се видело 11. априла 2019. године када је  из амбасаде насилно извучен и спроведен у злогласни британски казамат). Није личио ни на сенку оног младоликог Асанжа од пре неколико година, већ на старца.

ОД ЗДРАВОГ И ЈЕДРОГ ДО СТАРОГ И БОЛЕСНОГ: Асанж на балкону амбасаде Еквадора 2012,

Асанжа насилно изводе из амбасаде Еквадора и хапсе 2019. године

Већ 13 година траје непрекидна и бесомучна кампања стигматизације Џулијана Асанжа, 51-годишњег Аустралијанца, новинара, интернет активисте, програмера и власника сајта „Викиликс“.

Да укратко подсетимо зашто је избила афера  2010. године? У чему је Асанжов  „злочин“?

Наиме, афера планетарних размера је букнула када је сајт „Викиликс“ 2010. И 2011. почео да данима (дан за даном) објављује поверљиву дипломатску преписку администрације САД (са око 250.000 докумената, извештаја и писама) са својим дипломатским представништвима.

Документи Викиликса открили су истину о злоделима империје САД
„Викиликс“ – талас казивања истине у ери лажи, лицемерја и рата

Тако је цео свет могао први пут да сазна, прочита, да види из званичних докумената оно о чему се полугласно говорило: да дипломате и политичари из САД управљају политиком других држава и животима грађана у тим земљама..

Тачније, када је Асанж је као оснивач, директор и главни уредник сајта „Викиликс“ показао да се САД, Пентагон и NATO мешају у унутрашње ствари других земаља, да новцем, тачније корупцијом чак и највиших политичара и државника, министара и премијера обезбеђују интересе америчких компанија и капитала, а лажима и уценама,ултиматумима и претњама – не бирајући средства, да утичу на обарање режима и побуне и тако обезбеђују политичке, војне и економске интересе САД и NATO  у целом свету. И да чак иницирају и изазивају и ратове и оружане сукобе, као у Ираку и Авганистану, Србији, Либији, Сирији…

Асанж је увек веровао у своју невиноост и победу истине над лажима: Асанж прве године по доласку 2012. на балкону амбасаде Еквадора

Уз све то творац „Викиликса“ се тешко замерио „дубокој држави“ кад је објавио пресретнуте мејлове Демократске странке из времена кандидовања Хилари Клинтон (лидера Демократске странке) за председника САД, а који се сматрају једним од узрока њеног пораза на изборима од Доналда Трампа.

Лажне оптужбе из Шведске за Асанжа за сексулно напаствовање

Прво су му лукави Швеђани, под притиском Америке и владе Карла Билта измислили сексуалну аферу и покушај силовања две Швеђанке па су тражили његово изручење. Асанж се под тим претњама хапшења склонио у амбасаду Еквадора у Лондону, тврдећи да није крив.

Изузев неприкосновеног Путина, нема личности коју су шведски медији у новије време на дуге стазе тако темељно стигматизовали као Асанжа.

Страховао је Асанж не од провидно неистинитих оптужби Шведске, колико од опасности да га „шведи“ изруче Америчким правосудним органима. „Сексуалне“ оптужбе су неколико година касније саме од себе пале, показале су се неистинитим, а Асанж је у међувремену добио 2012. политички азил Еквадора. Асанжу је азил одобрио тадашњи председник Еквадора Рафаел Кореа.

Рафаел Кореа, председник Еквадора,  који је осветлао образ нацији

У тој амбасади је био уствари затвореник, живео је у просторно скученим условима, само са правом посете адвоката. Око амбасаде је даноноћно стражарио кордон британских жбирова под пуном опремом увек спреман да ухапси Асанжа, ако би нос промолио, и стрпа га у затвор.

Без икакве оптужнице Асанж је годинама боравио у амбасади, јер су подмукли Британци нашли изговор „како би одмах морали да лише слободе Асанжа, ако би напустио амбасаду, јер је није својевремено одазвао позиву суда, када је био оптужен од Швеђана“.

Еквадор дао па потом укинуо политички азил Асанжу
Документи Викиликса и депеше из амбасаде САД показале су субверзивне активности владе САД на рушењу владе премијера Коштунице, који им никако није одговарао на тој функцији

Тако је Асанж постао најистакнутији борац за људска права и слободу изражавања баш у првој и половини друге деценије 21. века, у доба највећег утицаја светског хегемона САД у ери бруталног глобализма. Зато што је објавио хиљаде поверљивих докумената о ратовима САД у Авганистану и Ираку, као и дипломатске поруке и депеше америчких дипломата у којима се доказује незаконито мешање власти САД у послове других држава, обарање влада, премијера и министара, корупцију да би послове добиле америчке фирме…

Такво деловање било је присутно и у поступцима амбасаде САД у Србији 2005, године и касније, показују документи „Викиликса, када су оркестрирано америчке дипломате рушили владу Војислава Коштунице.

                             Подршка Асанжу на улицама Лондона

И поред тога што су се за његова погажена људска права залагале многе угледне личности, међународна новинарска удружења и друге значајне институције до Уједињених нација САД није хтела да одустане од потере и преко оданог сателита „Гордог Албиона“ држи Асанжа у шах-мат позицији.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Кључни датуми Асанжове голготе
  • Мај 2012: Британски Врховни суд доноси одлуку да се Асанж изручи Шведској да би био саслушан у вези са наводима о сексуалном нападу
  • Јун 2012: Улази у еквадорску амбасаду у Лондону
  • Август 2012: Еквадор му одобрава азил, рекавши да постоји бојазан да ће му бити угрожена људска права ако буде био изручен
  • Август 2015: Шведски тужиоци одустају од истраге о два навода
  • Децембар 2017: Добија еквадорско држављанство
  • Октобар 2018: Еквадорска амбасада му одређује сет кућних правила којих мора да се придржава
  • Април 2019: Еквадор повлачи његов статус азиланта и хапсе га у амбасади
  • Мај 2019: Осуђен је на 50 недеља затвора због кршења услова његове кауције
  • Мај 2019: Шведска поново отвара истрагу о сексуалном нападу
  • Мај 2019: Америчко Министарство правде подиже 17 нових тачака оптужнице
  • Новембар 2019: Шведски тужиоци обустављају истрагу о наводима за силовање
  •  Јануар 2021: Суд у Лондону одлучио да не може да буде изручен Америци
  • Децембар 2021: суд у Лондону поништио предходну одлуку из јануара. Асанж од сада може сваког дана бити изручен САД.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Како су ЦИА и Пентагон роварили на све стране тражећи начин да се докопају Асанжа указала им се изненада прилика кад је нови председник Еквадора постао Лењин Морено (иначе некада ватрени левичар). Он је, под притиском САД, убрзо 2019. укинуо политички азил Асанжу. То је Асанжа избацило из амбасаде на лондонски тротоар где су га чекали спремни британски хртови. Стрпали су га у затвор где се и после три године налази и данас.

Тако је овај праведник и симбол ововремене борбе за слободну реч чак пуних седам година био сурово прогоњен без икакве оптужнице. Одузета му је слобода кретања по претњом затвора.

Суд одобрио изручење Асанжа САД
Стела Морис, Асанжова адвокатица, постала је његова супруга и родила је два сина

Асанж је у затвору већ три године и недавно се и оженио пошто је у току боравка у амбасади створио интимну вези везу са својом адвокатицом Стелом Морис (37 година) и из те везе имају двоје деце! Церемонији су присуствовала четири госта, као и два сведока и два чувара.

Слика из затвора Белмарш: Стела Морис и двојица Асанжових синова пред венчање. Ту су и отац Џон Џулијана Асанжа и брат Габријел

Џулијан Асанж је корак је ближе изручењу Америци из Велике Британије, пошто је суд у Лондону у децембру 2021. поништио претходну одлуку из јануара којом је судија блокирао захтев за изручење због бриге о Асанжовом психичком здрављу, а сада је пресуда промењена.

Бучни протести и скуп подршке Асанжу испред затвора Белмарш са захтевом да буде ослобођен

Чека се сада само одлука Министарке унутрашњих послова Пател Прити о слободи за Асанжа или његовом изручењу Сједињеним државама..

Министарка унутрашњих послова В. Британије Пател Прити држи судбину Асанжа у својим рукама

Тако је херој борбе за људска права у свету већ више од хиљаду дана у строгом затвору и чека га крајње неизвесна животна судбина. Влада САД која не поштује никакве међународне уговоре, правне стандарде, Декларације о људским правима и слободама и у овом случају Асанжа их драстично крши исказује непоштовање према основним људским правима. Глобалистичка хидра на издисају не поштује ни права појединца ни права група и других држава.

Предходно је САД Асанжа, без оптужбе и кривице,  примиравала на потпуну изолацију од више од 2.000 дана у амбасади Еквадора што је шокирало цео свет, јер тих седам година нездравог живота је увелико руинирало здравље Ананжа.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Тешка судбина младе Челси Менинг

Челси Менинг, аналитичарка америчке војне обавештајне службе,  је провела седам година у војном затвору због предаје више хиљада документа Викиликсу.

Челси Менинг је доставила кључне документе Пентагона и ЦИЕ  Асанжу и тада су откривене ужасне злоупотребе америчких власти у политику и одлуке других држава , обарање влада и стварање корупције

Она је ухапшена 2010. године у Ираку због сумње да је доставила више од 700.000 поверљивих докумената и видео снимака поменутом сајту. Менинг је 2013. проглашена кривом за шпијунажу, одавање војних тајни Викиликсу. Првобитно је осуђена на 35 година затвора, али је касније помилована.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

САД су сада оптужиле Асанжа по 18 тачака због објављивања поверљивих докумената. Тужиоци тврде да је он у договору с тадашњом аналитичарком америчке војне обавештајне службе Челси Менинг упао у рачунар с поверљивим подацима у Пентагону и објавио тајне дипломатске депеше и војна документа…

С друге стране, Асанж тврди да је деловао као новинар чију заштиту предвиђа Први амандман на Устав САД, и да су тајна документа која је објавио показала недозвољено понашање америчке војске.

Представник ОЕБС за медије Арлем Дезир позвао је британске власти да не изруче Асанжа у САД: „Бројне оптужбе и несразмерна затворска казна од 175 година коју би могао да добије могла би да има застрашујући утицај на слободу изражавања и слободу штампе“.

Никакви апели упућени надменој сили Сједињених Држава за протеклу деценију нису дали резултате. Они хоће освету, да по сваку цену казне Асанжа, иако цео свет види и зна да он није крив. Постоје знаци да ће самовлашће и бахатост доћи ће главе прекоокеанској хидри и њеној доминацији.

Линкови: http://fakti.rs/spski-duh/pretnja-predsednika-ekvadora-asan%C5%BEu-novi-dokaz-da-su-mnogi-levicari-najbolje-sluge-amerike

https://www.politika.rs/scc/clanak/448584/Poceo-proces-za-izrucenje-Asanza-u-SAD

https://www.slobodnaevropa.org/a/britanski-sud-spre%C4%8Dio-izru%C4%8Denje-izru%C4%8Denja-assangea-u-sad/31033339.html

http://srbinaokup.info/?p=124409

……………………….

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Бољшевичко брисање историје

Prenosimo

ПУТ КА ДИГИТАЛНОМ МАЛОУМЉУ

Gost autor

Влада Србије спровела ново задуживање по грбачи народа

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x