Društvo, Kultura, Politika, Prenosimo, Republika Srpska, Slobode, Srbija

Vladan Đokić novi rektor Univerziteta u Beogradu

 Savet Univerziteta u Beogradu odlučio većinom glasova suprotno odluci Senata Univerziteta

  • Vladan Đokić (58 godina), dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, novi je rektor Beogradskog Univerziteta. Za njega je glasalo 23 od 41 delegata Saveta Univerziteta na izbornoj sednici, na kojoj je poražena aktuelna rektorka Ivanka Popović (62).
  • Đokić je dobio 23 glasa članova Saveta, a dosadašnja rektorka Ivanka Popović 17 (jedan je bio uzdržan).
  • Novi rektor Univerziteta u Beogradu stupa na dužnost 1. oktobra
  • Izabrana su i četiri prorektora – iz Đokićevog tima: na današnjoj sednici Saveta izabrani su i novi prorektori Univerziteta u Beogradu, sa Ekonomskog, Šumarskog, Farmaceutskog i Geografskog fakulteta – Branislav Boričić, Ratko Ristić, Zorica Vujić i Dejan Filipović.

Profesor Vladan Đokić, dosadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta, novi je rektor Univerziteta u Beogradu.

Đokić je od 41 glasa, dobio 23 glasa članova Saveta, a dosadašnja rektorka Ivanka Popović 17. (jedan je bio uzdržan). Glasanje je bilo tajno. Pre nekoliko dana na sednici Senata BU aktuelna rektorka je prikupila 23, a Đokić 17 glasova, pa se očekivalo u njenom štabu da će se to ponoviti i na današnjem glasanju u Savetu BU. Ali…

Vladan Đokić je posle izbora izjavio da je najbitnije da se Univerzitet ujedini i da sve članice postanu jednake.

Dosadašnji dekan Arhitekstonskog fakulteta je naglasio da će se u trogodišnjem mandatu truditi da doprinese afirmaciji i ugledu Univerziteta u Beogradu.

TREBINJE, arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa manastira Hercegovačka Gračanica u Trebinju pod nadzorom arh. Đokića

Đokić je novinarima rekao da mu je velika čast i obaveza što je izabran za rektora: “Potrudiću se da doprinesem koliko god budem mogao afirmaciji i ugledu ovog Univerziteta. Biću dostupan za sve članice Univerziteta podjednako, za studente, institute, fakultete, nenastavno osoblje”, poručio je Đokić.

Najavio  je da će se raditi na unapređenju studijskih programa, međunarodne saradnje, naučno-istraživačkih radova.

“Najbitnije je da se Univerzitet ujedini, da se sve članice pitaju na jednak način i da zajednički, konsenzusom donosimo odluke koje su važne za strateška pitanja Univerziteta, čiji pravac se neće menjati. Neće biti nikakve revolucije”, istakao je Đokić.

Novi rektor Univerziteta u Beogradu stupa na dužnost 1. oktobra. Do tada će Univerzitet normalno funkcionisati, kao što funkcioniše i sada, kaže Đokić.

Na pitanje o spekulacijama da je Đokić bio kandidat vlasti na ovim izborima, on kaže da ne može da bude ničiji kandidat i da rektora biraju članovi akademske zajednice, predstavnici veća, fakulteta, studenata i predstavnici koje delegira država, od kojih su tri akademici.

“Ovo je izbor akademske zajednice”, poručio je Đokić.

Na današnjoj sednici Saveta izabrani su i novi prorektori Univerziteta u Beogradu, sa Ekonomskog, Šumarskog, Farmaceutskog i Geografskog fakulteta – Branislav Boričić, Ratko Ristić, Zorica Vujić i Dejan Filipović.

:::::::::::::::::::::::::::::::
Đokić ekspert za urbanistički planiranje

Vladan Đokić (1963) je nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988) magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998).

Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Osamnaest godina je u upravi Arhitektonskog fakulteta, u tri mandata kao prorektor, dok mu je ovo treći mandat na poziciji dekana.Ubedljivo je pobedio (69-3)

Kao mlađi i perspektivniji kandidat (58 godina) Đokić je pobedio dosadašnju rektorku /62), a ona nije uradila mnogo od onog što je obećala, naročito u borbi protiv plagijata (sem u slučaju S. Malog)

Profesionalno angažovanje usmereno je na urbanističko projektovanje i planiranje i urbanu morfologiju. Kao ekspert za urbanističko planiranje, bio je angažovan od strane UNDP-a na projektu Obuke kadrova u opštinama Južne Srbije (2002-2003); GTZ – Nemačke organizacije za tehničku saradnju na projektu Reforme katastra nepokretnosti u Srbiji (2002-2006) i FAO na izradi Strategije komasacije u Republici Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (2006-2007).

Od osnivanja 2009. godine, glavni je i odgovorni urednik međunarodnog naučnog časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma Serbian Architectural Journal (SAJ).

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim arhitektonsko-urbanističkim konkursima i priznanja u praksi.

Izlagao je na međunarodnim izložbama: Srbija – Novi napori, 10. međunarodna izložba arhitekture, Venecijanski bijenale, Venecija, Italija, 2006; The Urban Reconstruction of the Danube Coastal Side In Central Belgrade Area, ECTP konferencija i izložba, Dablin, Irska, 2008.

Krajem 2018. godine izabran za člana Skupštine FK Crvena Zvezda ispred Beogradskog univerziteta gde je aktivno učestvovao u nekim projektima poput rekonstrukcije stadiona Rajko Mitić – kao član žirija na međunarodnom konkursu.

Dosadašnja rektorka nije se proslavila na funkciji koju je obavljala iako se dobro držala branivši Univerzitet od političkog pritiska vlasti u slučaju Siniše Malog. Ubrzo će se videti da li je novo rešenje bolje kadrovsko rešenje od bivšeg. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments