Kosovo i Metohija, Politika, Prenosimo, SAD (Amerika), Srbija

Američki zločini i saučesništvo izlaze na svetlo dana

Svedočenje švedskog sudije UMNIKa Krister Karphamara o zlodelima Amerikanaca na Kosmetu

 

  • Američka vojska i zvaničnici skrivali zločine terorističke OVK
  • Kosovo i Metohija je nakazna tvorevina, ocenjuje Krister Karphamar, prvi sudija Unmika na KiM
  • Zločinci i ubice hapšeni, pa po nalogu SAD puštani na slobodu
  • Kosmet zemlja bezakonja, sudstvo samo dekoracija
  • Za Srbe na Kosmetu nema pravde
  • Karphamar u svojoj knjizi ističe važnu istinu: „Balkan je potpuno na marginama interesovanja u nordijskim zemljama i naša javnost jedino zna da su Srbi pravoslavni kao i Rusi, a za većinu Skandinavaca Rusi su neprijatelji. Niko se i ne trudi da promijeni sliku.

Veoma mi je žao što nisam mogao da učinim više za pravdu na Kosovu, jer Amerikanci, jednostavno, nisu dozvoljavali da se teroristi procesuiraju“, ističe Šveđanin, sudija UMNIK-a u svojoj knjizi nedavno objavljenoj u Švedskoj.

Unmik sudstvo bilo je dekoracija za stvaranje nakazne države. Od juna 1999. do juna 2000, u vrijeme mandata ove dvije organizacije, izvršeno je 5 500 napada na Srbe, ubijeno ih je 811, ranjeno oko 1 000, a zapaljeno više od 5 000 srpskih domova i crkava, ovako, u intervjuu za „Novosti“, govori Krister Karphamar, govori prvi sudija Unmika na KiM.

On pojašnjava da je na Balkan prvi put došao kao dio međunarodne pravne misije u područje Istočne Slavonije još 1996. godine. Na tzv. Kosovu* je imenovan kao prvi sudija Unmika kada je, kako je naglasio, postalo jasno da su albanski civilni sudovi ustrojeni tako da osude baš svakog Srbina.

* Sa nevjerovatnim kriterijumima „međunarodne pravde“ za Srbe sreli ste se najprije u Hrvatskoj, 1996. godine?

– Diskriminatorski odnos prema srpskom narodu uvidio sam čim sam došao na prostore Balkana. U Istočnoj Slavoniji, područuju tada pod zaštitom misije UNTAES, imao sam „krštenje“. Četvoro Srba iz Šodolovaca, nadomak Osijeka, zatvoreno je pod optužbom da su tokom sukoba 1992. granatirali Osijek. Radilo se, u stvari, o pet poljoprivrednika koji nikakve veze sa granatiranjem nisu mogli da imaju i nikakvi dokazi u optužnici nisu ni priloženi. Bio sam ubijeđen da će biti oslobođeni, a čak sam uticao na petog okrivljenog da se vrati iz Srbije gdje je izbjegao, i da sjedne na optuženičku klupu. Međutim, prije izricanja presude, vidio sam kako iz kancelarije sudije izlaze hrvatski ministar policije i pravosuđa, a onda su svi Srbi oglašeni krivim i osuđeni. To je bio istinski civilizacijski šok za mene.

* Više puta ste ukazivali da su se zločini nad Srbima odvijali pred očima Unmika i Kfora na KiM?

– Od juna 1999. do juna 2000, u vreme mandata ove dvije organizacije, izvršeno je 5 500 napada na Srbe, ubijeno ih je 811, ranjeno oko 1 000, a zapaljeno više od 5 000 srpskih domova i crkava.

* Bili ste, prema sopstvenim riječima, svjedok strašnih događaja na Kosovu*?

– Ne mogu da zaboravim razgovor sa predsjednikom suda u Prištini Hašimom Musom, koji mi je oktobra 2001. sugerišući da pustim iz pritvora Fljorima Ejupija, koji je minirao srpski autobus kod Podujeva, tražio da „učinim uslugu albanskom narodu“! Naravno, nisam to uradio. Ali, Ejupi se našao na slobodi jer su ga Amerikanci odveli iz pritvora, a potom pustili da pobjegne iz „Bondstila“.

Ubice i teroristi Šiptari,koji su napali autobus Niš Ekspresa 2001, uhvaćeni pa odmah pušteni, tvrdi Umnik sudija

* U više navrata ste navodili dokaze da je Ejupi učestvovao u podmetanju eksploziva pod autobus „Niš ekspresa“ i ubijanju 12 Srba.

– Nema sumnje da je Ejupi bio jedan od dvojice terorista koji su podmetnuli minu sa oko 100 kilograma eksploziva. Iza drveta, odakle je detonirana bomba, nađeni su opušci sa njegovim DNK. Laboratorija iz Visbadena poslala je poklapanje jer je on i u Njemačkoj imao dosije. Veoma mi je žao što nisam mogao da učinim više za pravdu na Kosovu*, Amerikanci, jednostavno, nisu dozvoljavali da se teroristi procesuiraju.

* Znači, američki pripadnici Kfora bili su „bog i batina“ na Kosovu*?

– Sjećam se, nekako u isto vrijeme kada se dogodio teroristički napad kod Podujeva, zvala me je komanda britanskog Kfora da napravim uviđaj oko grupe presretnutih albanskih terorista na granici sa centralnom Srbijom. Oni su teško naoružani krenuli u tadašnju Zonu bezbjednosti gdje je buktala albanska pobuna. Dok sam sa Britancima pričao oko nadležnosti, čekajući istražnog sudiju za uviđaj, javljeno nam je da se sve obustavlja. Nešto kasnije, visoki britanski oficir je došao i objasnio da su engleske vojnike okružili specijalci iz američkog kontingenta i sa puškama gotovo ih primorali da puste teroriste da nastave „misiju“.

Krister Karphamar, foto V. Danilov

* Da li su Amerikanci komandovali i Unmikom?

– Unmik sudstvo bilo je dekoracija za stvaranje nakazne države, a frustracije zbog toga imaju mnogi ljudi iz država koje su bile u sklopu Kfora, ili civilnih struktura.

* Da li u Švedskoj postoji volja da se razmotri povlačenje priznavanja Kosova*?

– Balkan je potpuno na marginama interesovanja u nordijskim zemljama i naša javnost jedino zna da su Srbi pravoslavni kao i Rusi, a za većinu Skandinavaca Rusi su neprijatelji. Niko se i ne trudi da promijeni sliku.

…………………………….

LINK

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:819845-PRVI-SUDIJA-UNMIKA-OTKRIVA-Amerikanci-stitili-tzv-OVK-i-propustali-teroriste-na-jug-Srbije

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments