Rusija, SAD (Amerika), Srbija, Srbija i EU

Amerika čak i svoje saveznike i vazale huška protiv Srbije

NE PRESTAJE HAJKA ATLANTISTA SA SVE RUSKO NA BALKANU I U SRBIJI I NA SRPSKO-RUSKE VEZE (5)
 • Zapadni uticaj u Srbiji je dominirajući i presudan, a ruski se tek pomalja. Ruski uticaj i kroz ljude i institucionalno tek se bori za „svoje mesto pod suncem“, odnosno tek se stvaraju uslovi za konkurenciju uticaja
 • U Srbiji se više zna o tome šta su interesi SAD, američkih demokrata u Senatu, britanskog Doma lordova, Evropske unije ili Rusije i Vladimira Putina u Srbiji, nego što nam je poznato i jasno koji su i kakvi dugoročni interesi države Srbije i njene Vlade u ključnim nacionalnim i državnim pitanjima
 • Američka politika na Balkanu, a posebno prema Srbiji, se decenijama unazad nije poklopila sa srpskim interesima, državnim, nacionalnim ili opštim i po pravilu se poklapala sa interesima koji su svoju egzistenciju obezbedili nauštrb ostvarivanju srpskih interesa
 • Evroatlantistima smetaju čak i trend povećanja broja kurseva ruskog jezika i osnivanje ruskih umetničkih društava, jer i to, po njenim aršinima, može maligno da deluje na Srbe!

Piše: Jovo VUKELIĆ

STALNA lobistička hajka na sve što je rusko na Balkanu i u Srbiji, koju organizuju zvaničnici iz SAD, Britanije, Nemačke i Francuske uz pomoć svojih lobista i izvršilaca iz NVO, dostigla je snažne domete tako da se u SAD i šire čak odomaćio izraz „maligni ruski uticaj“ („malignant Russian influence“, MRI).

Ni u jednom dokumentu, studiji, analizi ili izjavi evroatlantista i Natovaca, koji sam pročitao, nema ni jednog argumenta za ovakvu opaku konstataciju. A svi sa Zapada je u medijima i izveštajima neštedimice koriste.

Zapadni uticaj u Srbiji je dominirajući i presudan, a ruski se tek pomalja, odnosno još uvek nema govora o ozbiljnom ruskom uticaju, već samo o stvaranju pretpostavki za eventualno postojanje uslova za stvaranje uticaja. Ruski uticaj u Srbiji je uglavnom bio minoran.

Znači, ruski uticaj i kroz ljude i institucionalno tek se bori za „svoje mesto pod suncem“, odnosno tek se stvaraju uslovi za konkurenciju uticaja.

Bez argumenata za tvrdnju o malignom ruskom uticaju

        U tom prljavom medijskom, propagandnom ratu, Amerikanci i njihovi satrapi smatraju da im je sve dozvoljeno i tako se i kroz praksu ponašaju: lažu, varaju, prete, kupuju medije, kupuju novinare, podmićuju i korumpiraju političare i privrednike, prave čak nove stranke i daju im novac, finansiraju NVO… Tako su zaustavili i Južni tok što je par ekselans primer kako utiču na sprovođenje državne politike Srbije, odnosno na rukovodstvo i institucije Srbije.

Najmaligniji uticaj SAD i Zapada na Srbiju, koji stvara i loše odnose među državama na Balkanu, ogleda se u tome što su isforsirali i na silu proglasili Kosovo za državu i od toga neće da odustanu. I po ovom pitanju im smeta uticaj Rusije koja je protiv ovakvog čina.

Rusiju i zato treba staviti na stub srama, satanizovati je, proglasiti je nazadnom, autoritarnom državom…

Napravili su veliki i skoro nerešiv problem nasilnim menjanjem granica na Balkanu. Uz to, pritiskom su prisilili skoro sve susedne zemlje da priznaju tako nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. I dodatno su pokvarili odnose Srbije i njenih suseda.

Izazvali su ogroman diplomatski incident, kršenje međunarodnih propisa i politički sukob koji bi da sada reše potpunim političkim, diplomatskim i ekonomskim porazom Srbije pa traže da sama sebi potpiše smrtnu presudu priznavanjem Kosova za državu!

Na osnovu dosad iznetog, može se zaključiti:

 1. SAD, Velika Britanija i EU su saglasne da je uticaj Rusije u javnosti i političkom životu, u društvu, u medijima i ekonomiji štetan, maligan i da Srbiju vuče u tamni i duboki ponor i da stalno jača i ugrožava razvoj demokratije i vladavinu prava.
 2. Postoje dvostruki aršini SAD i EU i u energetici: bili su protiv gasovoda Južni tok, koji je trebalo da snabdeva jugoistočnu Evropu, Balkan i deo Centralne Evrope. SAD i EU su protiv gasovoda Severni tok-2 koji gasom snabdeva Nemačku, ali ga ne mogu sabotirati, zaustaviti, jer je Nemačka snažnija. I na ovom primeru pokazuju svoju dvoličnost.
 3. Na osnovu svih saznanja tačna je ocena i procena: ako se meri ruski uticaj u Srbiji sa uticajem Amerike i njihovih saveznika i organizacija, onda je to otprilike 1:100.
 4. U Srbiji se više zna o tome šta su interesi SAD, američkih demokrata u Senatu, britanskog Doma lordova, Evropske unije ili Rusije i Vladimira Putina u Srbiji, nego što nam je poznato i jasno koji su i kakvi dugoročni interesi države Srbije i njene Vlade u ključnim nacionalnim i državnim pitanjima. Srbija ne čini skoro ništa da se suprotstavi histeričnoj antiruskoj kampanji koju ovde sprovode SAD, zemlje EU i njihovi trabanti, lobisti, NVO… Kao da joj to odgovara.
 5. Američka politika na Balkanu, a posebno prema Srbiji, se decenijama unazad nije poklopila sa srpskim interesima, državnim, nacionalnim ili opštim i po pravilu se poklapala sa interesima koji su svoju egzistenciju obezbedili nauštrb ostvarivanju srpskih interesa.
 6. Amerika zato čak i svoje saveznike i vazale huška protiv Srbije, a mnoge zemlje pritiscima i ucenama primorava da donese odluke suprotne interesima Srbije. SAD su nanele ogromnu štetu celom Balkanu u svim oblastima od privrede i ekonomije do međusobnih veza suseda i pokvarili su te odnose, unakazili ih, zatrovali, posejali mržnju i unazadili ceo region za pola veka. I to čine i danas. Njihovo ponašanje je krajnje sebično i štetno po sve ostale, što se vidi iz sadašnjeg stanja u kome oni imaju glavnu ulogu.
 7. Vlade SAD i Zapada prozapadnim medijima i NVO koji satanizuju ruski uticaj u Srbiji pomažu davanjem novca da bi vodili nesputanu agresivnu antirusku kampanju. I u tom propagandnom ratu nalogodavci i izvršitelji smatraju da im je sve dozvoljeno. Tako se i ponašaju, čak objavljuju vesti o događajima koji se nisu dogodili… Iz dostupnih dokumenata SAD, EU i V. Britanija predlažu znatno veća ulaganja u medije i NVO u Srbiji, jer su nezadovoljni svojim trenutnim uticajem u Srbiji.

Na osnovu njihovih ocena može se zaključiti da su građani Srbije nezreli, nesvesni opasnosti, tačnije maloletni pa im treba tutor koji određuje: „Ovo je dobro, a ovo nije dobro.“

SAD i EU smetaju i kursevi ruskog jezik

 Glavni cilj je da se Srbiji vežu ruke i da se, ako je ikako moguće, potpuno istera i onemogući svaki oblik uticaja Rusije u Srbiji, a time i na Balkanu. Plan je usisavanje država Zapadnog Balkana (Makedonija Srbija, BiH) u NATO.

U pitanju je i porobljavanje u Srbiji i u BiH (Republika Srpska), jer većina građana ne želi u NATO. Iako je raspoloženje građana prema NATO uglavnom negativno, kampanja za NATO u Srbiji je neverovatno snažna, gleda NATO svoje interese.9. Pokazuje se da EU postavlja stalno nove i nove uslove i ucene Srbiji ka putu u EU, sa namerom da u nedogled odlaže približavanje EU. Odnos je ponižavajući

Da Srbiju tamo čekaju zlatne kule i gradovi (a ne čekaju je) svaka država koja imalo drži do sebe odavno bi odustala. To da nam se planski i svesno postavljaju i izmišljaju prepreke potvrđuju čak i zapadni analitičari i diplomate. Ovako Srbiji se zapravo pokazuje fatamorgana, kao da se magarcu pokazuje fotografija šargarepe za kojom on trči jer bi je pojeo, a čak i da je stigne neće moći da je pojede… I srpska vlast pristaje da bude magarac – u tome i jeste najveći problem! EU i SAD traže od Srbije da dozvoli da Kosovo hitno uđe u UN. Da bi Srbija ušla u EU – ko zna kad, a najverovatnije nikad!

Taj zahtev je suprotan svim vitalnim srpskim interesima

Uz to, Zapad vešto i snažno koristi interesovanje Srbije za evropske integracije kako bi je naterao da sledi antirusku poziciju. Pa se traži od Srbije uvođenje sankcija Rusiji, ako se želi napred u evrointegracije. Dakle, koristi se princip ucene tako što Amerikanci i EU treba da dobiju nešto odmah od Srbije, a Srbiji obećavaju da će joj nešto dati zauzvrat u dalekoj budućnosti, a najverovatnije nikad!

Evroatlantistima smetaju čak i trend povećanja broja kurseva ruskog jezika i osnivanje ruskih umetničkih društava, jer i to, po njenim aršinima, može maligno da deluje na Srbe!

Članovima američkog Senata smetaju čak i kiosci u centru grada koji su puni majica, šolja i drugih suvenira sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina i Rusije. I to im je jedan od najjačih dokaza ogromnog ruskog uticaja (u Republici Srpskoj)!

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments