Balkan i susedi Srbije, Društvo, Kosovo i Metohija, Prenosimo, Srbija

Albanci masovno kupuju nekretnine po obodu teritorije koju nastanjaju

Tiha okupacija i velikoalbanski scenario

  • Prljavim novcem, zarađenim od trgovine drogom kupuju zemljište i nekretnine i na taj način istiskuju Srbe sa tih prostora, čime postaju brojčano jači
  • Treba biti posebno oprezan kada je u pitanju opština Medveđa, gde Albanci nisu većina, ali su je ucrtali u svoje granice. Ovaj proces se ne odvija samo u Srbiji
  • Pridošlice u okolini Pazara vrlo su zainteresovane i za kupovinu imanja u Apatinu, gde je, navodno, već kupljen veći broj salaša i drugih nekretnina
  • Da li na Kosovu, ali i u Srbiji gradi nacionalno mešovito preduzeće koje sa srpske strane čine biznismeni sa severa Kosmeta i sam političko-neformalni vrh SNS, a da je od strane Arbanasa u tom društvu Daut Haradinaj

Piše: Brankica Ristić

Procene su da se samo u poslednjih pet godina na područje južne Srbije doselilo više od 11.000 Albanca sa Kosova i Metohije. Masovna kupovina srpskih kuća i zemljišta od Srba počela je još 2010. godine. Albanci najviše kupuju imovinu u srpskim selima koja se nalaze duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Opština Bujanovac tokom poslednjih meseci podseća na veliko gradilište. Zgrade niču kao pečurke, a u novim stanovima uglavnom niko ne živi. Kvadrati se prodaju po nerealno visokim cenama, oko 700 evra po metru kvadratnom, a stanove kupuju isključivo — Albanci.

Da li je ovo pokušaj Albanaca da „tihom okupacijom“ ponove „kosovski scenario“?

San o „velikoj Albaniji“

Doktor Jelena Vukoičić za Sputnjik kaže da je masovnim doseljavanjem Albanaca na Kosovo i Metohiju i počela priprema terena za sve što nam se kasnije desilo.

„Oni su, praktično, u vrlo kratkom periodu u vreme SFRJ brojčano „osvojili“ KiM, a do tada — niti su bili većina, niti im je Kosovo pripadalo. Jasno je da Albanci imaju strategiju naseljavanja prostora koje smatraju svojim i tako afirmišu ideju o takozvanoj ’velikoj Albaniji‘, koja je im je dugoročan plan“, objašnjava naša sagovornica.

Ona upozorava da u ovom slučaju treba biti jako oprezan, naročito zato što Albanci u dijaspori imaju ogromne količine novca, a upravo taj novac velikim delom i završava realizaciju ideje o Albancima u jednoj državi.

„To je prljav novac, zarađen od trgovine drogom, i tim novcem su oni izlobirali, velikim delom, i priznanje nezavisnosti Kosova, ali i američku podršku. Oni tim novcem kupuju zemljište i nekretnine i na taj način istiskuju Srbe sa tih prostora, čime postaju brojčano jači. To je sada slučaj i sa jugom Srbije, što je samo jedan deo u njihovom projektu“, objašnjava ona.

Naša sagovornica napominje da treba biti posebno oprezan kada je u pitanju Opština Medveđa, gde Albanci nisu većina, ali su je ucrtali u svoje granice. Pri tom, dodaje — ovaj proces se ne odvija samo u Srbiji.

Već imaju pola Skoplja

„To se dešava i u Makedoniji, gde su Albanci uzeli pola Skoplja, a vidimo da se slične stvari dešavaju i u Crnoj Gori…. Oni to rade svuda gde ih ima u nekom broju i gde smatraju da treba da osvoje teritoriju. Ne bi valjalo da se probudimo u nekom trenutku i da shvatimo da oko nas žive Albanci koji nisu nikada živeli na tim prostorima i da, zatim, traže međunarodnu podršku, kako bi nam oduzeli još jedan deo teritorije“, zaključuje ona.

Srbi meštani sa juga Srbije smatraju da je posredi naseljavanje pripadnika albanske nacionalne manjine i pribojavaju se da se iza nagle trgovine nekretninama krije nekakva namera o iznenadnom naseljavanju većeg broja Albanaca.

Na okruglom stolu 2017. godine, koji je bio posvećen unutrašnjem dijalogu o Kosovu, iznet je podatak — da Albanci na jugu i u centralnoj Srbiji, u poslednjih 15 godina, kupuju sve što je srpsko. Taj trend je naročito zastupljen u Bujanovcu i u Medveđi, a u tim opštinama ima neuporedivo više birača nego građana, zbog više hiljada fiktivno prijavljenih Albanaca, koji u stvari žive u dijaspori.

Nerealno visoke cene

Procene su da se, samo u poslednjih pet godina, na područje Niša doselilo više od 11.000 Albanca sa Kosova i Metohije, a razlog zbog kog Srbi prodaju imovinu je besparica. Sa druge strane, cilj Albanaca je da se da brojčano prošire van administrativne linije Kosova. Masovna kupovina srpskih kuća i zemljišta od Srba počela je još 2010. godine.

Albanci najviše kupuju zemljište i kuće u srpskim selima koja se nalaze duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, dakle oblast oko Vranja, duž granice sa Bujanovcem, ali i Toplički okrug, Prokuplje, Kuršumlija, Blace… Za imanja u tim mestima Albanci daju nekoliko puta veću cenu od realne. Međutim, trag o kupoprodaji imovine ne postoji, pa je zato teško ustanoviti koliko Albanaca zaista poseduje imovinu u ovom delu Srbije. Imovinu za njih kupuju Srbi sa Kosova, a u sudu se napravi ugovor po kom Albanac, navodno, upravo tu sumu pozajmljuje Srbinu, dok se kao garancija da će mu novac biti vraćen navodi upravo ta nekretnina.

Srbin „ne vrati pare na vreme“ i na taj način Albanac postaje vlasnik stana, a da pri tom ne ostavi trag o kupoprodaji.

Drugi problem je i to što se Albanci sa Kosova i dalje smatraju građanima države Srbije, pa mogu slobodno da kupuju nekretnine po Srbiji.

Novi Pazar je, takođe, na spisku poželjnih lokacija za Albance, ali se kupci tamo uglavnom interesuju za velika seoska imanja, udaljena od grada, zbog čega se po medijima često spekuliše da je reč o pripadnicima vehabijskog pokreta. Pridošlice u okolini Pazara vrlo su zainteresovane i za kupovinu imanja u Apatinu, u Vojvodini, gde je, navodno, već kupljen veći broj salaša i drugih nekretnina.

Crna Gora

Piše: Nebojša Popović

Vijest da graničari albanske policije patroliraju pograničnim područjem koje pripada opštinama Berane i Andrijevica proizvela je dosta uznemirenja i negodovanja kod lokalnih Srba i Crnogoraca.

Iz Uprave crnogorske policije uvjeravaju da službenici granične policije Albanije borave u pograničnoj zoni prema Albaniji u skladu sa sporazumom dvije države. Iz dijela crnogorske opozicije dotle tvrde da nema takvog sporazuma na svijetu gdje jedna država dozvoljava policijskim snagama druge države da nesmetano ulaze u njenu teritoriju, osim u slučaju ako nisu u pitanju zajedničke mješovite patrole.

Čitavu situaciju za podgoričku „Pobjedu“ prokomentarisao je i premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj, koji je po običaju stao na stranu crnogorskih vlasti, te još jednom istakao da Kosovo njeguje odlične odnose sa Crnom Gorom, uz dodatak da Priština snažno podržava „progresivnu“ politiku zvanične Podgorice.

„Kosovo njeguje tradicionalno odlične odnose sa Crnom Gorom i u kontinuitetu se zalaže za unapređenje ekonomske saradnje i zajedničke integracije u porodicu evroatlantskih država. Za mržnju i netrpeljivost nema mjesta, stoga nepokolebljivo podržavamo progresivne snage koje će još snažnije afirmisati saradnju između dvije dobrosusjedske i prijateljske države. Duboko sam uvjeren da sa obe strane postoji snažna volja da takve odnose i dalje produbljujemo u interesu naših građana“, kazao je Haradinaj „Pobjedi“.

Da li je povređen suverenitet Crne Gore

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Milun Zogović za Sputnjik ocjenjuje da ako je sve tačno kao što izgleda na terenu, onda je „očigledno da se radi o veleizdaji aktuelnog crnogorskog režima“, kojem više nije sveto čak ni pitanje teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica države Crne Gore.

„Zajedničke aktivnosti zvanične Tirane, Prištine i Podgorice dobile su ovog puta i konkretne korake na terenu gdje pripadnici albanske policije neometano patroliraju opštinama na sjeveru Crne Gore, a da se pri tom niko ne pita da li je to povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Crne Gore“.

„Međutim, kada vidite poslednju izjavu Ramuša Haradinaja koji kaže da je sa Duškom Markovićem postigao dogovor o razgraničenju na Čakoru i Kuli, građane Crne Gore više ništa ne može da iznenadi i jednostavno se stiče utisak da u sprovođenju projekta ’velike Albanije‘ sada veću i značajniju ulogu imaju zvanična Crna Gora i aktuelni crnogorski režim, nego zvanična Tirana i Priština“, dodaje Zogović.

Nezavidan položaj lokalnih Crnogoraca i Srba

Naš sagovornik se takođe osvrnuo i poprilično nezavidan položaj Crnogoraca i Srba koji žive u pograničnim selima prema Albaniji i Kosovu i „koji više nisu sigurni ni u kojoj državi žive“. „Pojava patrola policije u pograničnim selima na sjeveru Crne Gore izaziva nelagodu kod građana, strah i nepovjerenje, tako da građani ne znaju šta da preduzmu jer osjećaj nelagodnosti koji proizvode albanski patrole na teritoriji Crne Gore stvara iluziju da ti ljudi zapravo ne žive više u Crnoj Gori, nego u ’velikoj Albaniji‘“, istakao je Zogović.

***

Da je građevinska inicijativa pokrenuta i da se na ovom polju nešto bitno dešava ne svedoče samo izveštaji sa terena već i agresivni marketing vlasti, koji govori o tobož investicijama i oporavku ekonomije. S jedne strane, nedostatak primene zakonske regulative, i bahato oglušavanje i kršenje propisa, s druge strane, stvorilo je pravu sliku i priliku srpske, ali i regionalne prakse i u ovoj oblasti. Izuzetno profitabilna, građevinska delatnost privukla je najsumnjiviji kapital ne samo iz regiona, nego i sa Bliskog istoka. Posao vode, najblaže rečeno, kontroverzni moćnici. Krije se zapravo ko stvarno stoji iza ovog građevinskog impulsa mada ne treba mnogo pameti da bismo razumeli da je sasvim logično da, naravno, SNS kontroliše i ovu oblast naročito profitabilne ekonomije. Ako tome dodamo informacije za koje dobro obavešteni centri tvrde da su neupitne, da na Kosovu, ali i u Srbiji gradi nacionalno mešovito preduzeće koje sa srpske strane čine biznismeni sa severa Kosmeta i sam političko-neformalni vrh SNS, a da je od strane Arbanasa u tom društvu Daut Haradinaj, vidimo obrise jednog ratnoprofiterskog holdinga. I ne samo da su je mete jug Srbije, sever, istok i jug Kosova i Metohije, nego su im mete i Beograd i Vojvodina. Možda će po Mirijevu i drugim beogradskim i novosadskim naseljima najjeftinije stanove i infrastrukturu graditi Daut Haradinaj sa svojim srpskim prijateljima i poslovnim partnerima. (ISJ)

Brankica Ristić (Sputnjik)/Nebojša Popović (Sputnjik)/Između sna i jave

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments