Ако СНС победи отвориће рудник литијума

Страховања Удружења Заштитимо Јадар и Рађевину

  • У катастру још није преименовано грађевинско земљиште у пољопривредно због чега ће пореске обавезе власника бити веће. Промена статуса земљишта обављена је крајем 2020. године због потреба рудника и грађења објеката
  • Рио Сава експлорејшн је обуставила активности на припреми отварања рудника, на терену нема машина, али није испунила захтев еколошких покрета да се санира штета, настала отварањем чак 600 бушотина ради истраживања.
  • Влада Србије пред Секретаријатом Бернске конвенције први пут признала да је пројектом рудника литијума обухваћено и заштићено подручје.

Председник удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину” Марија Алимпић рекла је данас да, иако је Влада Србије зауставила реализацију пројекта “Јадар” о отварању рудника литијума компаније Рио Тинто код Лознице, да још није враћен статус тог земљишта из грађевинског у пољопривредно, а да постоји страх да ће пројекат бити настављен после парламентарних избора, ако победи Српска напредна странка (СНС).

Упорна Марија Алимпић бори се да очува животну средину и здравље становника долине Јадра

Она је рекла да ће пољопривредници, ако се земљиште поново не преименује у пољопривредно, имати проблем због висине пореза који је већи на грађевнинско него пољопривредно земљиште, као и због немогућности да конкуришу за субвенције.

У катастру још није преименовано грађевинско земљиште у пољопривредно због чега ће пореске обавезе власника бити веће. Промена статуса земљишта обављена је крајем 2020. године због потреба рудника и грађења објеката, а власници земљишта над којим је проглашен општи интерес су накнадно обавештени о промени статуса земљишта”, рекла је Алимпић.

Подсећамо, Влада Србије је, под притиском многобројних протеста еколошких удружења, 20. јануара ове године укинула Уреду о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта “Јадар” након чега надлежни органи треба да ставе ван снаге све појединачне акте које су донели у вези са тим пројектом. Након тога поништено је и решење Министарства за заштиту животне средине о одређивању обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта “Јадар”.

Подручје села Слатина и Ступница где треба да се простире будући рудник литијума

Алимпић је рекла да је компанија Рио Тинто, тачније Рио Сава експлорејшн обуставила активности на припреми отварања рудника, да на терену нема машина, али да није испунила захтев еколошких покрета да се санира штета, настала отварањем чак 600 бушотина ради истраживања.

“Нисмо сигурни да Рио Сава Екплорејшн (Рио Тинто) неће наставити реализацију пројекта ‘Јадар’, након избора ако победи СНС(напрдњаци), на челу са Александром Вучићем”, рекла је Алимпић.

Село Јаребице не би више постојало ако се изгради рудник литијума

Додала је да су еколошка удружења због пројекта “Јадар” у септембру прошле године, заједно са два међународна удружења из Велике Британије и Америке, Ерт Трајв Ерт Лоу Центар (Earth Thrive i Earth Law Center) поднела жалбу Секретаријату Бернске конвенције чији је потписник и Србија, а која обавезује земље на заштиту дивљих врста флоре и фауне и очување њихових станишта.

Пројектом “Јадар” захваћено је подручје које је под заштитом јер садржи око 60 врста ретких птица и ретких биљака.

Икопавања и бушотине су вршене у селу Слатина и цело подручје би било зона загађења и отрова

Алимпић је рекла да је Влада Србије у изјашњавању пред Секретаријатом Бернске конвенције први пут признала да је пројектом рудника литијума обухваћено и заштићено подручје.

Пројекат подземне експлоатације лежишта литијума и бора “Јадар” требало је да се налази на катастарским парцелама села Горње Недељице, Брњац, Велико Село, Јаребице, Слатина, Ступница, Цикоте и Штурице на територији града Лознице и општине Kрупањ.

И подручје села Цикоте је простор за рудник и сво зеленило и вегетација, њиве и ливаде биће прошлост, а завладаће пустош, депоније отровног муља и загађења ваздуха онемогућиће живот

На решење које је укинуто жалила се група удружења и иницијатива, Регуларони инсититут за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), Иницијатива за Пожегу, Удружење Kрени-Промени, Не дамо Јадар, Заштитимо Јадар и Рађевину, Подрињски антикорупцијски тим и Kоалиција против корупције у животној средини.

Линк

https://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/161479-udruzenje-zastitimo-jadar-i-radjevinu-strahujemo-da-ce-sns-ako-pobedi-otvoriti-rudnik-litijuma

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Србија на путу ка Лемурији

Јово

Слободан Антонић: Буди човек и реци НЕ!

Prenosimo

Ужареним жигом обележени црнци из Африке одвођени у ропство зарад напретка и изградње Британског царства

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x