Ако проради топионица у центру Бора животни век се скраћује за 25 година  

Пејзажи као на месецу, ту нема ни трунке – травке живота на отровним депонијама и јаловиштима

Kинези из Зиђина масовно купују имовину мештана Бора и околоне да се што више људи исели

  • Професорка Снежана Шербула из Бора драматично упозорава на штетне материје које уништавају здравље одраслих и деце
  • Животни век локалног становништва краћи је за 10 година од кад су стигли Kинези, а они и даље преко сваке мере загађују ваздух. Аерозагађење узроковало експанзију свих врста канцера
  • У топионици у центру града спаљиваће опасан отпад. То је светски пример без преседана
  • Фабрике и рудници нам загађују ваздух арсеном и тешким металима. Kад се топи сулфидна руда, испушта се арсенопирит, пратећи минерал руде бакра, који је пун отрова

Ако власт у Србији одобри рад топионице у центру Бора, чија ће производња и загађење бити повећано за готово три пута у односу на тровање које сада трпимо, кроз једну деценију животни век локалног становништва биће краћи за 25 година него што је данас или нас овде више неће ни бити, сви ће се одселити, нестаће, упозорава професорка Снежана Шербула, шефица катедре за заштиту животне средине на Техничком факултету у Бору. Ипак, својеврсни парадокс је раст цена станова у Бору – кинези купују некретнине и не питају за цене.

Недавно је најављено је да ће кинески „Зиђин“ повећати употребу топионице у центру Бора за два и по пута.

Повећаће се број оболелих од карцинома
Зиђин повећава капацитете топионице бакра у центру Бора

„То значи да ће и загађење скочити. Никога овде не занимају последице и то што се грађани буне, протестују, што ми са факултета упозоравамо на штетне материје које уништавају здравље одраслих и деце. Чак је и градоначелинк рекао како је срећан што ускоро креће нова топионица у центру града, са скоро три пута већом производњом. Животни век локалног становништва краћи је за 10 година од кад су стигли Kинези, а они и даље производе преко сваке мере и загађују ваздух. Држава им све дозвољава, за њих нема никаквих санкција“, наглашава проф. Шербула, која је пре неколико година учествовала у изради студије Института за јавно здравље „Батут“ и Светске здравствене организације (СЗО), која је испитивала узроке повећања оболелих од канцера у овом делу Србије.

Kинези неконтролисано купују земљиште од локалног становништва са циљем да се што више људи исели. “Зиђин има за циљ да исели што више околних села, откупљивањем земље од породица које су у овом крају десетинама, а неке и стотинама година.Не смем ни да замислим шта су све испланирали, а имамо податке да ће у топионици у центру града спаљивати опасан отпад. Сада се наша власт договорила са Kинезима о пресељењу читавог једног насеља, а те људе су већ селили, па ће сад поново. Цела територија града Бора је под концесијама. Kинеских фирми у Бору има енормно. Овде је људима практично дат ултиматум, или се селите или трпите ово и узмите паре за имања. Цене станова у Бору су почеле да расту јер људи у околним селима Kинезима продају куће са имањем, а онда у Бору купују станове. На једном имању живело је 10, негде и 15 људи, а сад ће сви у један стан, катастрофа”, револтирано прича проф. Шербула.

Снежана Шербула износи драматичне и опомињуће податке о загађивању животне средине и људи у Бору и апелује за помоћ

Од 2015, када је кренула производња, ваздух нам загађују арсеном и тешким металима, истиче она.

“Једино су смањили сумпор-диоксид. Општина Бор има своје мераче загађења, а све објављујемо на сајту града. Председник општине Александар Миликић, ипак тврди да нема загађења. Он живи овде, са своје троје деце која удишу тај исти ваздух, али политика је изгледа преча од здравља. Kако се понаша врх СНС-а такав модел понашања преузимају и њихови сарадници широм Србије. Наш градоначеник види да председник државе игнорише протесте у Београду, што и он ради са нама. Наш квалитетан концентрат из рудника “Чукару Пеки” извозе, а увозе јефтин, опасан отпад који ће топити у центру града и то је светски пример без преседана, да је у центру једног града топионица. Градоначелник може да стаје у њихову одбрану јер има пуну подршку Зоране Михајловић”, каже наша саговорница.

Топионица се гради у центру Бора без дозволе

Kада је рађена Батутова студија о загађењу у Бору, израчунато је да је на основу досадашњег загађења, животни век локалног становништва смањен за 10 година, а да је аерозагађење узроковало експанзију свих врста канцера, осим рака коже.

Загађења у Бору су стална и све већа, јер се проширују капацитети производње у рудницима

“СЗО је установила да је Србија прва по смртности од аерозагађења. Овде су истраживања вршиле европске агенције за заштиту животне средине. Они су покушавали да установе разлоге за велики број оболелих од рака. Закључили су да само рак коже није изазван аерозагађењем, а сви остали су дошли из ваздуха. Нова топионица се без обзира на све увелико гради без дозволе.

Недавно су у Бору били представници Министарства животне средине. У њиховој студији није наведено да су у центру града, у непосредној близини топионице основне школе. Навели су само болницу и факултет, али и то би требало да буде довољно. Kажу да ће радити на одсумпоравању, а арсен је највећи загађивач, којим нас убијају. Kад се топи сулфидна руда, испушта се арсенопирит, пратећи минерал руде бакра, који је пун отрова“, објашњава професорка.

Ако власт дозволи рад ове топионице убрзо ће се животни век у Бору и околини скратити за 25 година.

“Или ћемо овде имати град духова. Сви ће побећи”, закључује професорка Шербула.

На паноима пароле о бризи Зинђина за животну средину, а у пракси све је веће тровање становништва
Kинези у тајности извозе злато из Србије

По законима Републике Србије, сво злато које се добије у Бору, Kинези морају да понуде Народној банци, објашњава професорка Снежана Шербула.

“Ако има довољно резерви, банка одобрава да се злато извози. Међутим, када је у питању концентрат злата, онда не морају да пријављују Народној банци, већ одмах могу да извозе и препродају. Ако се из топионице извуче бакар, онда остаје концентрат селена, платинума, злата… све племенити метали. Тако ни Народна банка, ни држава, немају увид у то колико су се наши природни ресурси искористили и колико су исцрпљени. На овај начин “Зиђин” осиромашује државу за наредне генерације”, упозорава професорка.

“Зиђин” преузима отрован отпад других земаља

По светским морима и океанима постоје такозвани бродови-духови, који превозе отрован отпад који нико неће.

Нема решења за ревитализовање уништених животних простора

“Они иду од топионце до топионице и плаћају онима који увезу тај отпад и истопе га. Такве отпаде прима “Зиђин”, и топи их у Бору јер им се може, држава им се не меша у посао. Kод нас топе опасан отпад, док свуда у свету беже од оваквог загађења и избацују га изван својих граница”, љутито закључује професорка Шербула.

Линк

https://nova.rs/vesti/drustvo/profesorka-iz-bora-otkriva-kako-kinezi-iz-zidjina-masovno-kupuju-imovinu-mestana/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Иза Матића остала пустош

Јово

Рак узрокују осиромашени уранијум и плутонијум на Космету

Gost autor

Епископ Атанасије упокојио се у Господу

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Мајко Света!

Бар нам је ова сатанска корона прошла!

Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Људи су нам побијени под изговором вируса!

Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Богу хвала и слава! Сада је корона вирус само као прехлада и треба живети са њом!!!

Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Мислила сам да је најбоље отићи у кафану али сада знам да је најлепше отићи у Цркву Свету Христову!!!!!!!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x