Gost Autor, Društvo, Kosovo i Metohija, Kultura, Politika, Slobode, Srbija

Akademik i vajar Svetomir Arsić Basara o predsedniku SANU

Kostić ne pravi razliku između ropstva i slobode, kao i razliku između pravde i nepravde

  • Do njegove svesti nije doprla prava istina i značaj Kosova.
  • U mandatu aktuelnog predsedništva, SANU ispisuje crne stranice svoje istorije.
  • U svom dugom postojanju doživela je SANU da njen sopstveni narod organizuje demonstracije protiv njenog ponašanja.
  • Pridružujem se stavovima akademika Predraga Pipera, Milosava Tešića, Milovana Danojlića, Matije Bećkovića,  Svetislava Božića…

Poštovani članovi OJK (odeljenje jezika i književnosti)  i  i OU (odeljenja umetnosti)

Kada Srbin kaže da Kosovo nije srpsko njegov iskaz je posledica  zastoja u razvoju njegove nacionalne svesti. Njegova svest  sukobila se sa realnim činjenicama. Ne pravi razliku između ropstva i slobode, kao i razliku između pravde i nepravde. Zato bi  trebalo da potraži sebe u prostoru, da vidi gde se nalazi i šta je na  njega uticalo da izgubi saznajnu sposobnost i orijentaciju. U tom procesu  izostalo je  i pravo saznanje o Kosovu. Do njegove svesti nije doprla prava istina  i značaj Kosova. Nije dodirnuo kosovsko – metohijski prostor u  kome se nalaze konačišta duhovnih vetrova nezemaljskih sila i po kojima se šire čudnovati snovi ispredeni od nevidljivih niti srpske istorije. Nije proputovao po tom duhovnom beskraju i duhovnom pejzažu bez određenih dimenzija i širina, nije osetio kult Kosova u srcu srpskoga naroda.

Oklopnici cara Lazara, 1989.
K  O  S  O  V  O
je zavičaj srpskoga naroda

Na Kosovu se Srbija  rađala, rasla i borila za opstanak. Po Kosovu je poznata u svetu. A „Spona sa poreklom i tlom genetska je i mitska. U ljodskim i i umetničkim iskušenjima ona antejski obnavlja istrošenu snagu. Van zavičaja životodavno korenje se suši. Izvora te obnove nema. On postoji samo u memoriji, a memorija je groblje, i, kao svako groblje za život nije.“ (Borislav Pekić).

Basara: Bez Zavičaja nestaju uzvišene vizije, nestaju imaginacije, kastrira se i desenzualizira plemenita predstava o svetu i ljudima

Živeti van Zavičaja osećaj je kao da se živi sa dva identiteta, jer Zavičaj nam pruža povratni kreativni efekat. Zavičaju dugujemo deo svoje veličine i podsticanje naše kreativnosti. Zavičaj je prizor vanzemaljskog sjaja i najdivniji izvor uživanja. U Zavičaju doživljavao vrhunske ekstaze. On nam pomaže da osetimo prevlast nad božanskim delom sopstvene prirode. On nas do kraja stimuliše i pretvara u prirodne talente, pruža specijalne percepcije i ubrzava smisao, proizvodi neuobičajene asocijacije. Zavičaj nam nudi poetske vrhunce i vizionarsku veličinu. Nudi nam neiscrpnu imaginaciju i punoću osećanja. U Zavičaju se u nama budi želja za spoznajom, za reafirmacijom drevnog pregenitalnog znanja i za fizičkom i kreativnom egzistencijom. U Zavičaju imamo prošlost i budućnost, van Zavičaja imamo samo sadašnjost.

Bez Zavičaja nestaju uzvišene vizije, nestaju imaginacije, kastrira se i desenzualizira plemenita predstava o svetu i ljudima.

Bez Zavičaja ostajemo na senzacionalnoj muci tražeći iluzorne prostore slobode.

Bez Zavičaja preživljavamo delirijumski zatvor iz koga nema izgleda da izađemo. Bez Zavičaja nalazimo se u ponoru patnji i večitih muka. Pritisnuti smo  nepodnošljivom čamotinjom, jer u Zavičaju nalazimo srce života, izlazak iz običnog sveta.

Bez Zavičaja ne postoji put u umetnost jer on nam stvara predodređenost .

U mandatu aktuelnog predsedništva, SANU ispisuje  crne stranice svoje istorije. U svom dugom postojanju doživela je da njen  sopstveni narod organizuje demonstracije protiv njenog ponašanja.

Pridružujem se stavovima akademika Predraga Pipera, Milosava Tešića, Milovana Danojlića, Matije Bećkovića,  Svetislava Božića….

Akademik Svetomir Arsić BASARA

Mala Moštanica, 28. 02. 2021. godine     

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko
Rajko
2 meseca ranije

Još jedan akademik je munjevito reagovao. Ako je tačno ono što piše na Vikipediji (1994. je izabran za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti), uvaženi akademik nas ostavlja u nedoumici – trebalo mu je, nakon toliko godina akademikovanja, bar šest godina da zaključi da SANU (ili ANUS) ispisuje crne stranice pod Kostićem. A gde ste do sada bili, uvaženi akademiče? Kostić je izabran za predsednika 2015, a zatim reizabran. I Vaš glas do sada nismo čuli, niste znali ko je on, šta se dešava, kuda vodi i Vas i SANU (ANUS)? Ma hajte, molim Vas. A da Vas nije… Učitaj još »