ЈЕДИНИ СА СВИХ ДЕВЕТ ШАМПИОНСКИХ МАСТЕРС ЗЛАТНИХ ТИТУЛА

ЂОКОВИЋЕВ ФАНТАСТИЧАН РЕКОРД У СВЕТСКОЈ АТП ТРЦИ МАСТЕР ТУРНИРА КАТЕГОРИЈЕ 1000
  • Шампион над шампионима – Ђоковић исписује нову историју тениских рекорда освајањем свих девет Мастер титула на турнирима категорије 1000
  • Кад се саберу сви мечеви Ђоковића на свих девет Мастер турнира он је остварио чак 323 победе и 72 пораза, а освојио је укупно чак 31 Мастер турнир
  • Зашто је Ђоковић најсвестранији тенисер данашњице?
  • Новаку остало још само да постане најуспешнији тенисер у историји

Пише: Јово Вукелић

Јучерашњим освајањем Мастерс турнира у Синсинатију Новак Ђоковић је постао једини тенисер у историји овог спорта који је освојио свих девет Мастер турнира категорије 1000. Он је у финалу победио Роџера Федерера, после више безуспешних покушаја протеклих година, са 2:0 у сетовима (6:4, 6:4) у мечу без већих узбуђења и тако стигао и до ове Мастер титуле, која му је сплетом околности годинама измицала.

Наравно, ова титула донела је Новаку Ђоковићу посебну радост и узбуђење, знатно веће од њене реалне вредности, јер је означила јединствен подвиг у свету тениса!

Сви трофеји у Ђоковићевим рукама: јединствена колекција Мастер пехара је сада комплетирана

У 28 година дугој историји ових турнира (основани 1990. године) ових елитних такмичења у тениском АТП каравану ником то до сада није пошло за руком.  А и према садашњем односу снага у врху светског тениса, то ће врло тешко у наредним годинама остварити неко од најбољих играча данашњице.

Први из серије ових, како из популарно зову “ Златних турнира“ – турнир у Индијан Велсу Ђоковић је освојио пет пута.

Пехар из Мајамија, укупно  рекордних шест титула!

Други Мастер турнир који се игра у Мајамију Ђоковић је освојио чак шест пута (највише од свих других), а на познатом Мастер турниру у Монте Карлу тријумфовао је два пута. Ђоковић је затим био два пута шампион Мастерс турнира у Мадруду.

Четири пута био је најбољи на Мастеру у Риму, а исто толико и на Роџерс купу.

Овај трофеј који је освојио јуче на Мастерсу у Синсинатију био је једини који му је недостајао, јер је шампионске пехаре подизао три пута на Мастер турниру у Шангају, а чак четири пута на Мастер турниру у Паризу.

Кад се све сабере овакав јединствени спортски подвиг кандидоваће српског тенисера  у трку  за науспешнијег тенисера ове 2017. године спортисту света ове године, ако настави да побеђује до краја године, што се према његовој тренутној форми може реално очекивати.

Рекордер по титулама у Паризу

Исто тако, кад се саберу сви мечеви Ђоковића на ових девет Мастер турнира он је остварио чак 323 победе и 72 пораза, а освојио је укупно  чак 31 Мастер турнир.

Само Рафаел Надал има освојена два више, 33 „златна“ Мастерс  турнира. Али, Надал није од ових девет Мастерса никада победио на чак три:  у Мајамију, Шангају и Паризу.

Чувени Роџер Федерер, тенисер са највише освојених Гренд Слем титула- чак 20 , освојио је 27 шампионских титула на Мастерс Турнирима, али никада није подигао пехар у Монте Карлу и Риму.

Ради упоређења ни Енди Мареј са 14 освојених Мастерс титула није никада тријумфовао на Мастер турнирима у  Индијан Велсу и Монте Карлу.  А и легендарни некадашњи ас Андре Агаси освојио је седам од девет Мастарса.

 …………….

Рекордер

Француски спортски лист „Л’ Екип је кратак и јасан и под насловом : Историјски Ђоковић  подсећа да је српски тенисер једини играч икад који у ризници трофеја има:

  • сва четири Грен слема
  • свих девет Мастерса
  • завршни Мастерс у Лондону и
  • чувену „салатару“ у Дејвис купу.

…………….

Изнели смо оцену да ће тешко ускоро неко достићи овај нови Ђоковићев рекорд, јер су у питању турнири са врло различитим подлогама, од врло споре земљане у Монте Карлу, а сличне и у Риму, до бржих и „супер брзих“ бетонских подлога у Индијан Велсу, Мајамију, Шангају, Паризу…

Пехар из Монте Карла, где живи, има посебан значај

Мало је играча који подједнако добро могу да играју на овако различитим теренима и у томе је Ђоковић показао да је најсвестранији тенисер данашњице. Игра са високим квалитетом на свим врстама подлога, што ни Надал ни Федерер никад нису могли. Та нијанса у њиховим наступима прави ову разлику у квалитету игре између ова три светска аса.

Утолико Ђоковић још није најуспешнији тенисер са највише освојених Гренд слем титула, али је близу могућности да угрози и тај и друге рекорде. Под условом да не претрпи неку тежу повреду наредних година.

Његов једини циљ који још у тенису није остварио и коме може да тежи јесте да постане најуспешнији тенисер свих времена. Логично је да он томе тежи, јер је то један од највећих мотива који се поставља пред оваквог јединственог и непоновљивог спортског аса.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Београдски форум за свет равноправних о санкцијама и дијалогу

Prenosimo

Излечени од короне се могу опет заразити

Јово

Писмо европском пријатељу о свргавању Путина са власти

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x