Слободан Милошевић предат суду у Хагу

 

СПРОВЕДЕНА ОДЛУКА НАДЛЕЖНИХ ДРЖАВНИХ ОРГАНА

 

Бивши председник Србије и Југославије испоручен је суду у Хагу на основу оптужнице подигнуте 25. маја 1999. године,  која га терети за ратне злочине, злочине против човечности и тешка кршења ратног права

Петак, 29. Јун 2001.

Извештај сачинио: Ј. Вукелић

 

Бивши председник Србије и Јутославије Слободан Милошевић одлетео је јуче у 18.45 часова специјалним хеликоптером у Тузлу, а потом авионом Хашког трибунала у затвор Међународ­ног кривичног суда у Шевенингену, на основу оптужнице коју је против њега подигао овај суд 25. маја 1999. године.

Факсимил Политикине прве стране (четврто издање, 29. јуна)

Пре него што је Слободан Милошевић отпутовао из Централног затвора у Београду хеликоптером за Тузлански аеродром у присуству судије и тужиоца прочитана му је оптужница суда у Хагу.

Оптужница терети Милошевића и његова четири блиска сарадника за злочине против човечности и тешка кршења ратног права.

Званичну потврду ове вести добили  смо од више  високих државних функционера и министара у савезној и републичкој  Влади.

………………

Влада поступила по одлуци од понедељка

Одлуку о изручењу Слободана Милошевића трибуналу у Хагу донели су чланови владе Србије још у понедељак (25. јуна). О томе за наш лист један од републичких министара каже:

-Анализирали смо све могућности, па и могућност да Савезни уставни суд Уредбу Савезне владе  о сарададњи са судом у Хагу прогласи неуставном, или је суспендује, како је учинио. Тада смо се сложили да преузмемо на тебе одговорност за предају Слободана Милошевића. Остало је било само рутина, боље рећи надлежна министарства унутрашњих послова и правде требало је да утаначе појединости око испоручивања Милошевића суду у Хагу. Као што видите, то је успешно урађено и Милошевић је тамо где је и заслужио да буде“.

………………

Овакву одлуку донели су надлежни органи, Влада Републике Србије, Министарство унутрашњих послова и министарство правде владе Србије, а на основу директне   примене   Статуга  и Правила суда у Хагу, као и обавеза наше земље које проистичу из нашег чланства у Уједињеним нацијама, као и Резолуције 827. Савета безбедности.

*—-*——*—–*—–*

Извештај „Политике“ о хапшењу допуњен је у последњем четвртом издању ,29. јуна

РАСПЛЕТ ДРАМЕ КОЈА ЈЕ ДУГО ПОТРЕСАЛА ЗЕМЉУ

Слободан Милошевић предат суду у Хагу 

  • Бивши председник Србије и Југославије специјалним хеликоптером пребачен из Београда у Тузлу, а одатле британским војним авионом у Шевенинген. –
  • Милошевић је оптужен за злочине против човечности и тешка кршења ратног права

29. јун 2001.

После драматичних и неизвесних политичких збивања протеклих недеља и месеци, откако је 1. априла бившем председнику Југославије и Србије Слободану Милошевићу одређен притвор, коначно је јуче, у касним после­ подневним часовима, дошло до расплета драме.

 

Слободана Милошевића српска полиција спровела је из Централног затвора до хеликоптера који га је одвео у Тузлу

Изненада, управо док је трајала седница Владе Србије на којој је донета одлука о изручењу Слободана Милошевића суду у Хагу, експредседник Србије и Југославије пребачен је око 17 часова из Окружног затвора у Београду специјалним хеликоптером у Тузлу, а одатле британским војним авионом у затвор Међународног кривичног трибунала у Шевенингену, на основу оптужнице коју је против њега овај суд подигао 24. маја 1999. године.

Милошевић (у пратњи домаћих и страних безбедњака и судија)  је био изненађен да га српске власти хапсе и одводе у Хаг баш на Видовдан

Касно синоћ, према извештајима страних агенција нешто после 23 часа, Слободан Милошевић је смештен у затворску ћелију у Шевенингену, где ће прво бити подвргнут редовном лекарском прегледу.

Пошто је Слободан Милошевић џипом одвезен из Окружног затвора до аеродрома, где га је чекао хеликоптер, истражитељи суда у Хагу су му, у присуству, наших правосудних органа, прочитали оптужницу некадашњег тужиоца трибунала Луиз Арбур.

Према   изјавама   очевидаца Милошевић је врло мирно примио оптужницу и потом је ушао у хеликоптер који га је из Беграда пребацио до тузланског аеродрома.

Одатле је бивши председник Србије и Југославије специјаним војним авионом спроведеп Холандију, у затвор Шевенинген.

Милошевића стражари спроводе из хеликоптера у ћелију затвора Шевенинген

Оптужница трибунала у Хагу терети Милошевића и његова четири блиска сарадника за злочине против човечности и тешка кршења ратног права.

Одлуку о предаји Милошевића суду у Хагу донели су јуче Влада Србије, Министарство унутрашњих послова и Министарство правде, на основу директне примене Статута и Правила суда, као и обавеза Југославије које проистичу из нашег чланства у Уједињеним нацијама и Резолуције 827. Савета безбедности. Влада се у својој одлуци позвала на чланове 90. и 135. Устава Републике Србије, као и на члан 16. Устава СРЈ.

*—-*——*—–*—–*

ИЗ ОПТУЖНИЦЕ ТРИБУНАЛА У ХАГУ ПРОТИВ БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА СРЈ И ЧЕТВОРИЦЕ ЊЕГОВИХ САРАДНИКА
Оптужени највиши званичници Србије

 

Злочини против човечности и кршење ратних права

  • Тужилац Луис Арбур подигла је 24. маја 1999. године оптужницу против Слободана Милошевића, Милана Милутиновића, Николе Шаиновића, Драгољуба Ојданића и Влајка Стојиљковића. јер су планирали, подстакли, наредили депортације, убиства, прогоне албанског становништва на Косову и Метохији од јануара 1999. –
  • За злочине се оптужују снаге СРЈ и Србије. –
  • Уз оптужницу и списак имена 351 убијеног цивила

29. јун 2001.

– Слободан Милошевић, Милан Милутиновић, Никола Шаиновић, Драгољуб Ојданић и Влајко Стојиљковић оптужују се за злочине против човечности и кршење ратних закона и обичаје – стоји у оптужници Међународног кривичног трибунала за бившу Јутославију, која је подигнута 24. маја 1999. године, а подигла је тадашњи тужилац Луис Арбур.

На петнаестак страна оптужнице описују се, затим, надлежности и функције петорице оптужених од 1999. године из којих се види да су били на најодговорнијим државним функцијама одакле су могли да утичу на политичка збивања на Косову и Метохији.

Протеривање и уклањање трагова

Конкретне оптужбе односе се на период од јануара 1999, када су поменута петорица „планирали, подстицали, наредили, починили или на друти начин потпомагали и допринели кампањи терора и насиља уперених против албанског цивилног становништва које живи на Косову и Метохији у СРЈ“

Кампања терора и насиља против албанског становништва вршена је снагама СРЈ, стоји даље у оптужници, а снаге СРЈ су то чиниле по налогу, на подстицај или уз подршку петорице оптужених. Циљ тих операција, по наводима оптужнице, био је да се уклони знатан део косовског албанског становништва у настојању да се обезбеди даља српска контрола у покрајини. Оптужница говори о томе да су снаге СРЈ и Србије насилно протерале стотине хиљада косовских Албанаца из њихових домова, или их раселиле унутар Косова. Стварана је атмосфера страха и притисака употребом силе, претње силом или насилним методама.

Затвор Шевенинген

Снаге СРЈ и Србије су харале и пљачкале личну имовину и привредне објекте косовских Албанаца истераних из њихових домова. Полицајци, војници и војне старешине користили су масовне рације и Албанцима су одузимали новац и драгоцености, а на граничним прелазима СРЈ систематски су крали лична возила и преосталу имовину депортованих Албанаца.

Оптужница даље описује како су систематски уништавана имовина и објекти гранатирањем насеља и села, спаљивањем кућа, пољопривредних газдинстава и привредних објеката па су тако читаве области постале ненастањиве за Албанце.

Поред физичких и вербалних иживљавања и понижавања албанских цивила, војници и војне старешине су албанске цивиле батинали и физички злостављали, а одузимали су им систематски личну документацију и саобраћајне дозволе за возила. Одузимање докумената имало је, по тврдњи хашких тужилаца, за циљ да се избрише сваки траг присуства депортованих Албанаца.

Тако су у Ђаковици 2. априла 1999. снаге СРЈ и Србије, идући од куће до куће, истеривали Албанце, некима су претили смрћу, а неке су убијали. Истовремено су паљене њихове куће и тада се створила колона од хиљада Албанаца који су се упутили ка албанској граници. На контролним пунктовима одузимани су им лични документи и аутомобилске таблице, каже се у оптужници.

Луис Арбур наводи извођење сличне акције у Гњилану 6. априла 1999. у селу Прилепница када је целокупно становништво натерано да се упути ка граници са Македонијом, а потом су им куће запаљене. Из конвоја су издвајани поједини мушкарци и убијани су поред пута. Слично се догодило и у Косовској Митровици марта 1999, као и у Ораховцу. Тада је село Целине опкољено тенковима, а становништво истерано у оближњу шуму. Куће су им опљачкане, а затим су мушкарци тучени и натерани да оду до албанске границе.

Затим оптужница описује прогон албанског становништва у селу Нагафц крајем марта 1999. када су снаге СРЈ и Србије гранатирале куће и цело подручје убијајући један број људи који су спавали у тракторима и аутомобилима. Из Пећи су Албанци прво скупљени на тргу, а затим возилима или пешице терани до албанске границе, а одузимала су им документа и паљене куће. У Приштини су 1. априла 1999. насилно истеривани Албанци и тада је један број убијен, а један протеран до македонске границе.

Масовно убијање цивила

У оптужници се по датумима наводе етничка чишћења села Пирана код Призрена, у околини Србице, Суве Реке и Урошевца. Затим се наводе случајеви масовних убијања мушкараца, жена и деце у селу Бела Црква код Ораховца, када је патрола српске полиције убила 12, међу којима је било десеторо жена и деце, а онда је плански убијено 65 мушкараца.

Слични злочини забележени су у оптужници у селу Велика и Мала Круша у Ораховцу, када су снаге СРЈ и српске полиције одвојили мушкарце, набацали сено и запалили га како би спалили тела. Тада је убијено око 105 мушкараца и младића албанске народности.

Факсимил стране “Политике” са бурним реаговањима на слање Милошевића у Хаг

У прилогу ове тешке оптужнице наведена су сва имена и презимена убијених косовских Албанаца и места одакле они потичу. Наведено је 351 лице које је убијено и чија су имена позната.

Петорица оптужених државних, војних и политичких руководилаца Југославије и Србије оптужују се да су организовањем поменутих прогона и убијања албанског цивилног становништва извршили злочине против човечности (кажњиве чланом 5. Статута), убиства кажњива чланом 5.а Статута, кршење ратних закона и обичаја кажњиво чланом 3. Статута и прогоне на расној и верској основи, кажњиве чланом 5-х Статута Међународног суда у Хагу.

Ј. Вукелић

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Ђоковић, Би-Би-Си и српски медији

Јово

Принцу принчево, држави државно

Јово

Кад државу води навијач са севера

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x