Милошевић у врху пирамиде злочина

ИНТЕРВЈУ “ПОЛИТИКЕ” СА СРПСКИМ МИНИСТРОМ ПОЛИЦИЈЕ ДУШАНОМ МИХАЈЛОВИЋЕМ

 

  • Не одлазим док не уништим организовани криминал. –
  • Отмица Мирослава Мишковића шамар мени и целој полицији. –
  • Шефови државне безбедности уништили тоне докумената и доказа.–
  • Убудуће државна безбедност под контролом владе и председника државе.–
  • Акција хапшења бившег председника сасвим законита

Ускршњи број, 14-16. април 2001.

Интервју обавили: Јово Вукелић и Милан Галовић

 

Ово пролеће у Србији обележено је хапшењима доскорашњих највиших државних руководилаца. Истраге о дуго неразјашњеним убиствима и најтежим кривичним делима у пуном су јеку. Инспектори криминалистичке полиције имају пуне руке посла, а тужилаштва и истражне судије раде даноноћно. Један од најзапосленијих у српској влади вероватно је министар унутрашњих послова Душан Михајловић.

  • Када сте изабрани за министра унутрашњих послова изјавили сте да ће се после два месеца одлучити да ли остајете на овој функцији. Та два месеца су управо истекла

– Постао сам министар унутрашњих послова у последњем тренутку, и то на одређено време од два месеца. Али, истовремено добио сам задатак да расветлим најтежа убиства. Ти злочини изазвали су огромно узнемирење јавности и истовремено потпуно губљење поверења у рад службе унутрашњих послова. Полиција је била инструмент репресије у рукама Милошевића, а требало је створити службу која ће бити сервис грађана. Део ових послова управо завршавамо, али и истиче време од два месеца.

…………………….

Нестао диск са досијеима политичара

У Ресору државне безбедности, пре смене Радета Марковића, уништени су досијеи политичких лидера, али је њихов садржај на 9.000 страница „нарезан” (похрањен) на једном диску који је неовлашћено изнет из службе.

„Тај диск је изнет и предат некоме, о чему постоје трагови и докази, односно изјаве оних који су то по наређењу радили и још увек није пронађен”, објаснио је Душан Миха јловић.

…………………………..

Питање министра унутрашњих послова се сада мора трајно решити, ова функција не подноси вршиоца дужности. Влада Србије донеће ових дана одлуку, а Председништво ДОС-а је на последњој седници позитивно оценило мој рад и рад Министарства унутрашњих послова. Што се мене лично тиче, кад бих био само политичар, требало би да се захвалим на поверењу и останем само потпредседник владе.

  • Да ли ћете се повући са функције?

– Мислите ли да Министарство или ја, у политичком смислу, можемо нешто више учинити после хапшења бившег шефа свемогуће тајне службе и после хапшења бившег председника Слободана Милошевића. Сада остаје много тежи део посла, који ће мање интересовати јавност. Али, тај део обавеза је много опаснији, јер се хватамо укоштац са организованим криминалом који је ушао у све структуре друштва. Али, то је за мене прави изазов да останем у овом послу. Спремаи сам за борбу против криминала до краја и остаћу на овој функцији. Отићи ћу оног часа када проценим да у овој борби против мафије немам успеха.

  • Да ли сте задовољни досадашњим резултатима?

-Јавност ће најбоље моћи да оцени наш рад. Подсећам да је ово министарство било политизовано, криминализовано и повезано са врховима подземља, па је први посао био да кључне људе у овим прљавим пословима удаљимо из службе. Тај посао траје, јер је веома тешко открити ко се од радника Министарства бави криминалом, а ко од криминалаца има званичну легитимацију радника јавне или државне безбедности. Исто тако, период од септембарских избора прошле године до формирања нове владе Србије у јануару ове године искористио је врх Службе државне безбедности за масовно уништавање трагова и документације у централи службе, али и у свим општинама у Србији. Уништили су, по налогу Радета Марковића, на тоне материјала драгоценог за откривање злочина, пљачки и других најтежих кривичних дела. Али, и поред тога, успели смо да продремо у сам врх пирамиде злочина и криминала. А тај врх је био Слободан Милошевић и његови најближи сарадници. Он је организовао и инспирисао пљачку државне имовине и зато смо га ухапсили. До сада је утврђено да је покрадено више од пола милијарде немачких марака. Открили смо да је Раде Марковић, шеф Службе државне безбедности, био организатор монструозног масовног злочина на Ибарској магистрали. Поред тога што је убица Небојша Илић ухапшен, остаје да сазнамо ко је дао налог Марковићу да изврши овај страшан злочин. Мислим да ћемо најдуже за два месеца и ово сазнати. У току је интензивна истрага и осталих злочина и пљачки врха бившег режима.  Крало се чак и у Министарству за избеглице!

……………………

Мит о бројности полиције

У Ресору јавне безбедности систематизована су 51.003 радна места а запослена су 35.362 радника, што значи да је попуњеност 69,3 одсто од предвиђеног броја. Међутим, униформисаних полицајаца је 20.567, а оних са статусом овлашћеног службеног лица (инспектори) 3.901. Запослених са тзв. статусом одређених дужности има 2.536, ватрогасаца 3.065 и осталих 5.293. У Србији на 1.000 становника дође у просеку 2,5 полицајаца (рачунају се само овлашћена службена лица и полицајци), што је испод европског просека у земљама сличне величине.

Министар Михајловић мит о бројности полиције који су створили  некадашњи опозициони лидери објашњава тиме што је МУП Србије у то време ангажовао изузетно велики број резервиста који еу мобилисани у време сукоба на Косову и Метохији и масовних грађанских протеста у Србији.

Број припадиика Ресора државне безбедности је, као и свуда у свету, службена тајна, али је он далеко испод предрасуда које владају о тајној полицији.

                       ………………

  • Да ли се очекују нова хапшења?

– Да. Доскорашње недодирљиве вође народа су у затвору и биће их још. Наша служба радиће тако да ће хапсити само оне људе за које прибавимо ваљане и необориве доказе да су криви за разна злодела. Неће бити никакве освете.

………………

Синдикат не може помоћи полицајцима

Независни синдикат полиције недавно је тражио да се на посао у МУП Србије врати група полицајаца отпуштена за време прошлог режима, а приликом протеста представници НСП су блокирали једну улицу у Београду.

„Објавили смо податке о тим људима, један број ће се вратити на посао по одлуци суда, а остали нису жртве политичког прогона већ дисциплинског поступка. Синдикат и Министарство немају шта заједно да траже. Синдикат треба да се брине о условима рада и не може да се бави политиком или пословима Министарства које, са друге стране, не може да финансира рад синдиката јер једноставно у буџету нема ставке за то. Мислим да сваки припадник Министарства има преча посла од оргаиизовања протеста и да људи који желе да буду полицајци имају много боље начине да остваре своје потребе, а синдикат им не може много помоћи у томе,  каже министар Михајловић.

……………..

  • Да ли су расветљене све злоупотребе СДБ, постоји ли данас друштвена контрола ове службе?

-Влада Србије донела је одлуку да фррмира државну комисију која ће испитати све злоупотребе у раду ове службе. Цело бивше руководство службе је већ у затвору. У току је израда новог закона о унутрашњим пословима и планира се да Служба државне безбедности буде самостална национална агенција под контролом владе и председника државе, каква је пракса и у свету.

  • Зашто је полиција и даље неуспешна у расветљавању спектакуларних отмица?

– Отмица Мирослава Мишковића, директора „Делта холдинга”, јесте шамар мафије мени и служби унутрашњих послова. По начину отмице то су врхунски професионалци, а ставили су нам до знања да имају изворе у полицији и да се осећају врло сигурно. Поручили су нам да чак имају заштиту неког ко је још врло моћан. Ово је изазов целој држави, јер је порука да нико није сигуран. Ово зло се мора сасећи у корену и уколико не расветлимо овај случај отићи ћу са ове функције. И то је један од разлога због којих желим да останем на овом месту и даље.

  • У јавности је цела акција хапшења Слободана Милошевића изазвала велико узбуђење, али и критике на рачун МУП-а, да није своју акцију у целости ускладио са правном процедуром у овим случајевима?

 

– Примедбе су неосноване. Све смо радили у складу са прописима и законима. Једва чекам истрагу о овом хапшењу да се утврди ко је ометао хапшење и кршио закон. Полиција је у тренутку хапшења Милошевића и пре почетка саме акције имала у рукама све потребне документе и доказе. Чак и више него што нам је било потребно. Али, волео бих да се открију кривци који су дозволили да се у Ужичкој 11 нађе толика количина оружја и наоружаних људи. Оно што сада знамо јесте да све то није било нимало наивно и да се припремао озбиљан инцидент.

…………………………..

0 Бироу ФБИ у Београду

У посети МУП-у Србије, која је прошла незапажено, недавно је боравила делегација америчког ФБИ, у којој су били шефови бироа ове агенције у Будимпешти и Бечу.

„Понудили смо да ФБИ отвори свој биро у Београду, где су већ присутни представници других служби безбедности. Важније од тога је да су њихови утисци после посете колегама, Полицијској академији и Вишој школи унутрашњих послова, изванредни. Договорили смо се да се представници нашег министарства укључе у програме обуке и курсеве које држе на академији ФБИ у Будимпешти, као и у самој Америци”, рекао је Михајловић објашњавајући да је међународних полицијских контаката толико да се МУП и не труди да свим тим информацијама засипа јавност.

………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Има ли позитивних последица продаје Комерцијалне банке

Gost autor

На делу тотална распродаја српских рудних богатстава

Prenosimo

Војводина локомотива Србије и Југославије

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x