Мајке и децу у Србији треба штитити као угрожене врсте – да бисмо опстали као народ

ПУТИН ЈЕ ИЗВУКАО РУСИЈУ ИЗ ДЕМОГРАФСКЕ ЈАМЕ, ХОЋЕ ЛИ ВУЧИЋЕВЕ МЕРЕ ИЗВУЋИ СРБИЈУ (крај)
  • Почетак краја једне нације почиње онда када становништво изнад 65 година буде два и по пута бројније од осталог становништва. Приближавамо се томе
  • Забринуо се и покренуо и сам народ. Један интернет-читалац прелаже: 1. Законом прописати да министар за ова питања може бити само мајка четворо и више деце; 2. Држава да финансира школарину, уџбенике и све потребе деце; 3. Држава да плаћа свако боловање 100 % мајкама и трудницама, а послодавце ослободити пореза на овакве раднике
  • Др Горан НИКОЛИЋ: Најбоља мера за повећање наталитета је субвенционисање бриге о деци. Приступачне јаслице и вртићи олакшавају женама да комбинују рад и материнство. Ако држава жели више беба, требало би да троши више новца на јаслице и вртиће
  • Мудри професор породичног права Марко МЛАДЕНОВИЋ још 2005-те је предлагао радикалне мере да се заустави биолошки нестанак Срба. Тада је и пророчки рекао: „Овај народ биолошки умире, он је у тешкој материјалној, духовној и свакојакој другој кризи. Ја волим ову земљу, ја волим овај народ. Ја нећу да моји потомци буду националне мањине и да их гоне као данас на Kосову!“

Пише:  Јово ВУКЕЛИЋ

У НЕДАВНОЈ анкети (5. марта) на сајту „Вечерњих новости“ поводом демографске кризе у Србији, читаоци – тачније, мајке и очеви, родитељи – дали су сјајне коментаре и изнели решења и предлоге, а неки изнели своја лична искуства и проблеме које имају у одгајању деце.

Ево неких:

          Ања Бојовић: „А шта ако мајка не може да доји, па јој месечено треба само 100 евра да би купила млеко“?

          Светлана: „Добила сам отказ после прве трудноће , касније сам једва уписала дете у приватни вртић. Послодавци прете кад одеш на боловање кад ти је дете болесно. Не дај Боже да завршиш у некој дечијој болници са дететом, ко је био, зна на шта мислим. И могу ја до сутра да набрајам“…

Горан: „ Мислим да је већа трагедија ако имате шесторо деце и један минималац, него немати децу!“

Зоран:  „Питајте младе људе без стана, са минималцем… под којим условима би оснивали породице. Kад добијете одговоре и испуните бар трећину тога – деце ће бити. Све остало је вређање здравог разума“.

          Хајдук Вељко: „Први услов да би било више деце је љубав. И према жени и према деци. После тога је јако битно активно ангажовање државе, од породиљског боловања, месечне или тромесечне финансијске помоћи сваком детету. Мањи трошкови за вртиће, бесплатни уџбеници. И такође, имати министра који ће се свакодневно ангажовати и борити за сваку мајку и свако дете“.

Читалац који се потписао као Статистика каже: 1. Законом прописати да министар за ова питања може бити само мајка четворо и више деце (таква особа би најбоље разумела ове проблеме); 2. Децу, мајке, труднице законом заштитити као угрожену врсту; 3. Држава да финансира школарину, уџбенике и све потребе деце; 4. Држава да плаћа свако боловање 100 % мајкама и трудницама, а послодавце ослободити пореза на овакве раднике; 5. Свака жена која роди и одшколује троје добија доживотно националну пензију, без обзира на то да ли има плату или редовну пензију“.

          Опрема и храна за бебе у Србији најскупље у региону

          Да је прочитала само ових неколико опаски родитеља,  министарка С. Дејановић не би била само напирлитана икебана на конференцији где је Вучић саопштавао мере за повећање наталитета 18. марта.

Нешто би имала и она да каже и предложи.

Из свих ових порука јасно је једно: потребне су додатне мере, недовољно је ово што је сада предложио Вучић. А одакле новац, запитаће неко? Има довољно новца у буџету за ове потребе и треба само донети одлуку да се он употреби!

Посебан проблем је и невероватно скупа опрема за бебе у Србији.

Родитељи у Србији опрему и храну за бебе плаћају и до 30 одсто више него у земљама у региону!  Знају ли то премијерка Брнабић (председник Савета за популациону политику) и министарка Дејановић? Ако знају, зашто не предложе и донесу хитне мере да опрема и храна за бебе буду најефтиније у региону! Зар њих две управо не воде бригу о наталитету у Србији!?!

Немају резултате, али држе фотеље

Да би родитељи купили све што треба за бебу у првих неколико месеци потребно је чак 100.000 динара (креветац, колица, носиљке, столица за храњење, пелене, гардероба и средства за хигијену…)

Др Горан Николић, економиста, који се бави овом тематиком истиче:

„Као најбоља мера за повећање наталитета се показало субвенционисање бриге о деци (нпр. приступачне јаслице и вртићи олакшавају женама да комбинују рад и материнство). Чини се да су то главни разлози зашто Француска и Шведска имају високе стопе наталитета, мада им масовна имиграција из земаља са високим наталитетом, такође, помаже. Дакле, ако држава жели више беба, требало би да троши више новца на јаслице и вртиће. И ово је вероватно најпрактичнија и релативно једноставна политика коју власти могу спроводити“.

Стимулативна али и економична мера била би да се законским актом одреди да свако треће новорођено дете добија финансијски додатак једнак просечној месечној пензији, који би трајао до пунолетства. Једино овако радикалан и за заинтересоване веома опипљив бенефит би могао да мотивише критичан број родитеља да добију бебу. И да не би било кукања, нису то превелика срества која би држава требало да обезбеди.

„Подршка“ метеринству

          Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће следеће године (2019) почети изградња станова за младе брачне парове. Отплата кредита биће на 35 година, а месечна рата 126 евра, “што нема нигде у свету”.

Ту одлуку требало би спровести и одмах обезбедити средства у буџету за 2019! Тако да то „што нема нигде у свету“ буде реализовано,  а не да будемо прва земља по стопи морталитета у Европи!

Само тако – добијањем станова – млади брачни парови, и то не само у Београду, рађаће децу!

Колико су власти у Београду биле незаинтересоване за помоћ родитељима доказује и смањење породиљског додатка и померање радног времена тако да су родитељи  доведени у ужасну ситуацију да не могу да одводе своју децу у школе и вртиће. Те мере су биле јасна порука свим младима који желе

          Гордана Бјелобрк,  шефица Одсека за демографију Завода за статистику Србије, истиче: „Важно је родитељима и организационо помоћи да могу да ускладе посао и родитељство“.

Да не бисмо постали опустела  земља, а таквих подручја већ има у Србији и да за 50 година, уколико наставимо овај негативни тренд, не буде довољно младих да наследе старе генерације, морамо све предузети што је у моћи државе и преокренути ситуацију.

Већ је просек старости у Србији 43 године. То је проблем, јер  уместо минималних 20 одсто, становништва до 18 година у нашој земљи има свега 17,6 одсто популације младих. То је више него недовољно за функционисање друштва.

А почетак краја једне нације почиње управо онда када становништво изнад 65 година буде два и по пута бројније од осталог становништва. Приближавамо се и томе.

           Преокрет у наталитету у Русији

          У много горој демографској ситуацији од Србије налазила се Русија од почетка 90-тих година прошлог века. Она је била упала у демографску рупу, од 1992. је имала негативан природни прираштај. Kод њих је за 20 година негативног природног прираштаја, дакле од ’92, разлика између умрлих и рођених достигла 13 милиона људи!  У последњим годинама 20. века, од 1991. као и 2000-те и чак и 2001. године, Русија је годишње губила 928.000 становника!  Наиме, толико је било мање рођених у односу на број умрлих становника!

Kад је по доласку на власт сазнао те податке, Владимир Путин  скоро да није могао да верује колике су размере нестајања Русије.

О том периоду Путин у документарном филму „Председник“  каже: “То је била катастрофа за Русију. Губили смо скоро милион становника годишње. И престајали смо постепено да постојимо као држава. Тада смо одмах (иако је Русија била у врло тешкој материјалној ситуацији као држава) предузели низ енергичних мера, направили смо целовит план повећања наталитета, програм подршке материнству и рађању и кренули у борбу са једним од највећих зала Русије. Тим свестраним и обиминим мерама подршке рађању, у чему је помогла и Руска православна црква својим залагањем, успели смо неочекивано брзо (за десет година, од 2007. до 2017.) да преокренемо ову негативну тенденцију. Преокренули смо ситуацију и данас (2016) имамо преокрет, потпуно смо зауставили изумирање, нестанак нације. Русија већ 3-4 године има континуирани прираштај становништва”!

Овај драматичан случај је врло индикативан и поучан за Србију. Показује да се може преокренути ситуација кад је властима стало до промене стања. Значи, може се кад се хоће!

На питање шта сматра својим највећим успехом у току своје владавине, Путин је рекао да је управо успех на плану заустављања одумирања Руса као народа његов највећи успех у политичкој каријери и да се њим поноси! (Руска популација бројала је 143 милиона становника почетком 20. века и погубна тенденција је била да до 2050. Руса буде само 107 милиона!)

Да би нешто слично Путину могао једног дана да с поносом изјави председник Вучић, који се сусрео са истим овим проблемом, морао би прво да промени кадрове у влади који се баве овим питањем и који су показали да су потпуно некомпетентни и немотивисани и да изабере стручне, угледне и одговорне људе, којих Србија има, да брину и решавају овај проблем. И да допуни предложене мере мајчинских додатака и у социјалној сфери са циљем бржег подизања наталитета.

Тада би Србија имала шансу да за десетак-петнаест година заустави нестајање Срба као народа.

 

Ако то учини онда се садашњем председнику неће смејати као што се почетком 2000-тих цео ДОС и скоро сви његови лидери смејали и подсмевали угледном Марку Младеновићу (умро 2014.), паметном и мудром професору породичног права са Правног факултета у Београду, јер је предлагао радикалне мере мере да се заустави биолошки нестанак Срба. Тада, 2005. године  је пророчки рекао:

„Овај народ биолошки умире, он је у тешкој материјалној, духовној и свакојакој другој кризи. Ми смо (удружење грађана „Опстанак“) та савест. Ја волим ову земљу, ја волим овај народ. Ја нећу да моји потомци буду националне мањине и да их гоне као данас на Kосову!“

Професор Марко Младеновић предвидео је на време пад наталитета у Србији, али га нико није слушао

После свега изнетог, чак и са оним што је Вучић најавио да ће предузимати држава Србија, остајемо и даље без сигурног одговора на кључно питање: може ли се зауставити биолошко смањивање и нестанак Срба?

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Наредни циљ Русије – уништење Оперативне групе „Свобода“ у Донбасу

Prenosimo

Крвава литија на Свету Тројицу

Gost autor

Посртање дворског кловна

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x