Иза Матића остала пустош

У АГЕНЦИЈИ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ МЕДИЈА И ОДНОСА СА ЈАВНОШЋУ

 

  • Нови директор агенције Првослав Плавшић затекао потпуни хаос. –
  • Нестала скупоцена опрема, али и „запослени”. –
  • На рачуну остало динар и осамдесет пара. –
  • Нема ни Матићевог „пежоа”, а рачуни и тужбе немилице стижу. –
  • Шта је био задатак „фантомске” агенције?

 

10. март 2001.

Пише: Јово Вукелић

Све до 14. децембра прошле године директор Савезне агенције за истраживање медија и односа са јавношћу био је доскорашњи министар за информисање Горан Матић. Тада је Савезна влада именовала психолога Првослава Плавшића за новог директора ове савезне установе.

У овој агенцији која је основана пред бомбардовање СРЈ у марту 1999. немилице је трошен новац и пословало се крајње несавесно тако да нови директор није затекао ништа од онога што је писало на понеком преосталом папиру.

 Плавшић је у Агенцији открио велике размере бахатости и неодговорности

— Откако сам дошао на ово место нисам добио ни један једини званични документ, нити сам затекао било какав писмени траг о пословању и раду ове институције. Неко је од октобарских догађаја био врло „вредан” и успео је да уништи већину писаних материјала. Горан Матић који је водио ову агенцију очигледно је сматрао приватном својином. Нема систематизациј е радних места, нема докумената о организацији, а нема трагова да је агенција била у савезном буџету. Нема никаквог извештаја о пословању, а пре неколико дана сазнао сам да постоји жиро-рачун и на њему је било динар и осамдесет пара! Надлежна служба од агенције сада тражи да направимо завршни рачун, а то је немогуће.

Агенција не постоји

Како смо сазнали, ни у Секретаријату за правосуђе нема документације о овој агенцији.

– У агенцији нисам затекао ниједног стално запосленог, а у Заводу за социјално осигурање нико није вођен као запослен. Све што сам сазнао о овој агенцији је од господина Дарка Поповића, који је у овој агенцији радио краће време. У агенцији су радили људи из Радио-телевизије Југославија, из ТВ ЈУ-инфо и било их је двадесетак.

……………

Специјални посао агенције 

Сем снимања страних програма и информативних емисија Агенција је, за време Матића, штампала и неке билтене, које је слала на разне адресе. Али главни посао, по Плавшићевим речима, изгледа да се састојао у прислушкивању порука које су наши медији и важне опозиционе личности упућивали у иностранство.  За такве тврдње постоје докази по остацима те опреме, али и по сазнањима да су у овој агенцији радили и људи из војске.

……………….

Опрема је посебна прича. Стигла је велика количина разноврсне опреме: компјутери, телевизори, видео-рикордери, антенски системи… Али, та опрема је волшебно ишчезла. Не знам где се она налази и поред свих покушаја да то сазнам. Чуо сам да је један део однет у Приштину због формирања Медија центра. Опрема је послата са неколико камиона, али је, наводно, све тамо остало и није могло да се врати у Београд. Нема ни списка опреме која је упућена у Приштину.

Државна имовина и вредна опрема нестала је за време Матића као Алајбегова слама

Плавшић нам потом показује документ од 11. јануара 1999. из кога се види да је тада Горан Матић од Савезног министарства информисања писмено тражио да се велики део опреме искњижи и пренесе на агенцију. Али, то није део опреме који је однет у Приштину и не зна се судбина ни ове опреме. Истраживао је посебно овај случај и сазнао да ова опрема није искњижена!

Неплаћена дуговања

– У прво време агенција је била у СИВ-у I, а потом у вили у Булевару мира 51, када се Зоран Лилић иселио из те зграде. Ту су радили до прошле јесени, а тада су се иселили у просторије ЈУ-инфо, телевизије. Сада поново покушавамо да се вратимо у ту зграду, али у њој нема ни телефона, ни грејања, а ни опреме. Телефонске линије су искључене због неплаћених рачуна. Фактички, све је празно и морамо да почнемо од почетка.

Агенција се бавила снимањем страних програма, јер смо пронашли неколико видео-касета са таквим материјалом. Праћени су страни програми преко сателита и онда су те „интересантне” емисије снимане, превођене и вероватно су их онда достављали нашим телевизијским и радио станицама, објашњава наш саговорник.

Истовремено, стижу захтеви људи који су радили да им се плате хонорари за рад. Они су код својих кућа пратили стране програме па су о томе извештавали агенцију. Исто тако стижу тужбе од разних фирми и установа о неким компензационим пословима агенције са њима!?

Најомраженији лик: Горан Матић, некадашњи министар информисања и члан ЈУЛ-а, имао је главни посао да измишља непријатеље и сатанизује опозицију

Плавшић показује документ из Народне банке Јутославије, из Завода за израду новчаница у којем је агенција тужена за дуг од 120 хиљада динара из септембра 1999. Тако је Горан Матић од свог „партијског колеге” Драгутина Брчина, директора Завода за израду новчаница, наручио неке проспекте, али их није платио, већ је то оставио да учини неко други. И то са дебелом каматом.

………………

Плавшић има решење, а нема запослење

Првослав Плавшић је 14. децембра прошле године одлуком Савезне владе постављен за директора ове установе, али још није засновао радни однос, јер се ова савезна установа не води на платном списку савезне администрације.

………………..

Још занимљивији случај је дуг који агенција има према предузећу „Пловни путеви”. О томе Плавшић каже:

– Они траже да им вратимо неке рачунаре „пентијум”, рачунарску опрему, електронску опрему и још неке ствари. Ко зна шта ће још да стигне као трошак из Матићевог периода. Матић је из „свог” министарства пребацивао опрему у „своју“ агенцију, а где се све то налази то вероватно само он зна. Он је, међутим, потписао ове документе.

……………….

Чиме се бави агенција 

Агенција, по Уредби савезне владе, истражује и аналитички вреднује астање и развој медија у свету и код нас, сарађује са институцијама и експертима у области истраживања медија и пружа стручну помоћ свима у области информисања. А за потребе  Савезне владе истражује јавно мнење и покушава да на коректан начин у свету представи нашу земљу и њену политику.

………………..

Више од милион динара вредела је опрема у марту 1999. када је из Савезног министарства информисања пребачена у агенцију.

Плавшић је стварно затекао хаос улазећи у овај посао. Затекао је установу без људи, опреме, са великим дуговима.

– Ми смо једина савезна организација која нема право ни на какав аутомобил. Ни на коришћење, ни на располагање, већ својим „југом” обављам послове. Горан Матић је имао на располагању службено возило „пежо“ и не знам да ли га је вратио, јер је гаража у згради у Булевару мира празна.

У нас има око 500 радио и 180 телевизијских станица, али и ове податке проверавамо, јер желимо да сазнамо у каквом су положају, какве проблеме имају и тада ћемо направити анализу и предложити мере за модернизацију рада и стручнији и професионалнији однос. Главни циљ агенције мора бити стварање објективне слике о нашој земљи у иностранству.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Циљ западне политике иза које и данас стоји Ватикан гласи: треба до краја уништити православље и све православне

Јово

Због небриге власти вапаји и апели родитеља болесне деце у Србији

Prenosimo

Кареја место где поклоници налазе духовни спокој и мир

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x