За сарадњу са Хагом нов закон непотребан

 

САВЕЗНИ МИНИСТАР ПРАВДЕ МОМЧИЛО ГРУБАЧ ЗА „ПОЛИТИКУ”

 

  • Имамо обавезу као држава да сарађујемо са Хашким судом, са законом и без закона. –
  • То није ни добровољно ни уговорно, већ принудно право. –
  • Законом се уређује правна процедура сарадње. –
  • ДОС већ спремио више облика сарадње и без усвајања предложеног закона

Петак, 8. јун 2001.

Интервју водио: Ј. Вукелић

Југославија има обавезу да сарађује са Међународним кривичним трибуналом у Хагу, и то у потпуности, свиђало се то некоме или не, рекао нам је јуче савезни министар правде др Момчило Грубач.

– Већ месецима покушавамо да свим најзначајнијим и најодговорнијим политичким факторима у нашој земљи, као и нашој јавности, предочимо да је неопходно да Југославија сарађује са судом у Хагу. О томе се већ месецима воде расправе у стручној јавности, али и на свим другим нивоима. Али, многи још не увиђају да смо обавезни да сарађујемо са Трибуналом. Хтели то или не, ми морамо да сарађујемо. И савезна влада, боље рећи Министарство правде, на чијем сам челу, направила је Предлог закона о сарадњи са судом у Хагу, да бисмо сарађивали по закону, а не без закона. Законски предлог смо направили, а сада, када он треба да се усвоји, настали су неспоразуми – каже Грубач.

– Предлог закона о сарадњи са судом у Хагу не коси се са Уставом СРЈ. Није у питању законско решење које се заснива на добровољном-или уговорном праву. У питању је спровођење принудног права. Савет безбедности Уједињених нација нас је на то обавезао. Југославија мора прихватити ту сарадњу ако неће да буде изопштена из међународне заједнице. Зато морамо сарађивати са Хагом и извршавати своје обавезе као чланица Уједињених нација, а то подразумева и предају наших држављана овом суду.

Карикатура Јована Прокопљевића

Грубач објашњава да се предложеним законом настојало да се правно уреди и прецизира процедура сарадње са Хагом, да се пропишу поступци за реализацију наших обавеза које проистичу из принудног права. То је био смисао предложеног закона. Како је усвајање предложеног закона све мање вероватно због неслагања коалиционих партнера из савезне владе, партије СНП-а сада и СНС из Црне Горе – министар Грубач истиче:

– Ако, ипак, не дође до усвајања предложеног закона следиће непосредна сарадња са судом у Хагу. За то има више могућности. Могућа је директна примена Статута Хашког суда, а то ће бити изнуђено решење. Значи, ако Југославија не донесе закон, радићемо без прецизне правне про-цедуре и сарађиваћемо са Хагом на изнуђен начин, а то није најбољи пут којим смо могли да кренемо.

Факсимил насловне стране

Зато сам се лично својим ауторитетом  залагао да правно уредимо нашу сарадњу са Хагом, и покушавао сам, а и сада то чиним, да то свима објасним. Како сада ставри стоје, мораћемо, народски речено, да сарађујемо  „на дивље”, и то заслугом оних који неће да схвате да би било много боље да то урадимо другачије. Само такви онда неће имати право да се буне, јер су управо они допринели оваквој ситуацији и главни су кривци што ће Југославија са судом у Хагу сарађивати на најгори могући начин. Сматрам да се овако нешто никако не сме дозволити, ако још има икаквих могућности за политичке договоре.

Како сазнајемо, у ДОС-у има све мање расположења за нове преговоре са СНП. Због тога су, како смо сазнали из поузданих извора, већ направљене две или три варијанте сарадње наше државе са судом у Хагу, које не подразумевају усвајање закона о сарадњи са судом у Хагу. По свему судећи, на овај начин ће бити окончана расправа између СНП и ДОС-а, која траје већ више месеци, а кулминирала је у последњих недељу дана.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Позив за успостављање независног, моралног, компетентног и пристојног судства  

Gost autor

Америка је ушла у ирационалну фазу

Јово

Сорошеви леминзи- ситни глодари из породице хрчкова  чопоративно нагрнули у САНУ  

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x