Војводина локомотива Србије и Југославије

РАЗГОВОР СА ЈОЖЕФОМ КАСОМ, ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ СРБИЈЕ
  • Покрајина може целу Србију и Југославију да повуче напред у Европу. –
  • Циљ Мађара никада није била сецесија већ равноправност, уважавање и заједнички живот у Југославији. –
  • Тражимо да се уваже специфичности Војводине и да Војвођани одлучују о својој судбини. –
  • Нова платформа за опстанак ДОС-а. –
  • Север Бачке и Суботица су пример и Европи како треба живети заједно

Разговор водио: Јово Вукелић

Понедељак, 4. јун

– Ми Мађари желимо да живимо у заједничкој држави са Србима и осталим народима и националним заједницама. Циљ нам никада није био сецесија и раздвајање. Напротив. Желимо да будемо равноправни, уважавани грађани и да нас поштују као што ми поштујемо све остале – порука је Јожефа Касе, потпредседника Владе Србије, својим сународницима и свим грађанима Србије поводом честих инсинуација да Мађари желе отцепљење.

У Влади Србије Каса је задужен  за координисање рада  локалне самоуправе и за мањинска питања, а у разговору за наш лист о аугономији Војводине, питању које је последњих  месеци све актуелније, истиче:

– Војводина не би требало да представља проблем, јер је она мултиетничка, мултикултурна и мултиконфесионална средина идеална за стварање толерантних односа, што недостаје и Србији и Југославији.  Зато је Војводина најближа остваривању демократских процеса и најближа је Европи. Војводина је локомотива која може целу Србију и Југославију да повуче напред. Суштинске реформе, децентрализација и демократизација су захтеви из наше средине, а они немају везе са аутономијом, већ са европским интегративним процесима.

  • Као представник Мађара заступате њихове   политичке, економске и друге интересе у влади. Какав је став владе о овим питањима?

– Јесам Мађар, али у влади представљам и интересе демократски опредељених грађана Војводине, који су гласали за промене и ДОС. А као Мађар сам изванредно прихваћен у сваком погледу, јер је ова влада опредељена да коначно реши проблем националних мањина.

Међутим, крупни проблеми које смо наследили од пљачкашког и неодговорног пропалог режима не дозвољавају ни влади ни мени да се овом проблему више посветимо. Питања етничких заједница често су гурнута у други план и зато сам незадвољан.

Србија и Војводина нису у сукобу

  • Какав је ваш став о политичким захтевима Ненада Чанка, председника Скупштине Војводине?

– Стварна аутономија Војводине је наш заједнички циљ и ту нема спорења. Разликујемо се у приступу остваривања тог циља, јер је он нешто млађи, различитог сензибилитета… Наша сарадња је крајње искрена и отворена и имамо често и различита мишљења, али нас то не раздваја већ, напротив, спаја.

  • Шта треба да се промени у односима Србије и Војводине?

– Када разговарамо о аутономији Војводине онда сви треба једном да схвате да Војводина не жели отцепљење, да буде држава у држави. Она жели да се пита у располагању својим природним и привредним ресурсима, да одлучује о резултатима рада њених грађана, о односима у држави. Србија и Војводина нису у сукобу, већ се ради о томе да се на територији Војводине, а то је територија јединствене државе Србије, уваже њене специфичности и то треба да се користи као елемент бољег заједничког живота. Желимо да аграр у Војводини постане заштићен, да сељак добије третман који заслужује и да се обезбеде средства за развој пољопривреде, да разумно учествујемо у финансирању државе, а не да се средства из Војводине одливају као за време Милошевићевог режима. Једноставно, да Војвођани одлучују о својој судбини.

  • Пребацују вам да у оквиру Војводине стварате посебну заједницу од осам општина на северу Бачке и тиме додатно цепате Војводину и Србију.

– Много се манипулише једном здравом иницијативом о повезивању градова и региона. Ову сарадњу смо започели пре много година и поносан сам на резултате ове сарадње на политичком, привредном и културном пољу. Управо кад се правовремено не решавају проблеми етничких заједница долази до стварања тензија. Тако се чују изјаве да не може Мађар да буде на челу општине, здравства, царине… То су глупости и политичко слепило па такви ставови стварају непотребно затегнуте односе. Многи из Војводине траже да се сарадња наших осам општина прошири и на њихове градове и општине јер су резултати такве сарадње изванредни.

  • Какви су односи Савеза војвођанских Мађара, чији сте председник, са осталим странкама из Војводине?

– Углавном коректни, иако има разлика у појединим важним политичким питањима. Али, слажемо се да се афирмише аутономност Војводине.

Грађани нису кривци за беду

  • Како оцењујете односе у ДОС-у?

– Далеко су од идеалних, јер су у питању различите политичке опције, па чак и различити афинитети лидера. Створили смо својевреме-но платформу за промену режима и мислим да је сада потребно да у ДОС-у изградимо нову платформу, да изградимо нову демократску државу, децентрализовану и еко-номски јаку која ће Србију одвести у Европу. Мислим да ће нам народ дати подршку за овакву акцију.

Јожеф Каса и Александар II Карађорђевић
  • Међу Мађарима у Србији има више политичких странака. Какви су њихови међусобни односи?

– Мислим да је СВМ најјача по-литичка снага војвођанских Мађара, којих има око 300 хиљада, а тиме и једна од јачих политичких опција у Србији. Наш политички рад и залагање су позитивно оцењени не само међу мојим сународницима, већ и у демократској јавности Србије. Нема међу нашим странкама драстичних политичких разлика, али има сујете међу лидерима.

  • Како оцењујете међунационалне односе у Војводини?

– Они нису решавани на одговарајући начин од 1945, а посебно у последњој деценији, јер је режим свесно ишао на то да унесе раздор, сукобе, страх, притиске, што је резултирало осећањем несигурности код многих гоаћана и утицало да многи, а нарочито млади, иселе из Војводине. То су тада, али и данас, радили радикални десничарски елементи, али на срећу нису успели да темељније наруше међунационалне односе. Истичем да су север Бачке и Суботица пример како треба живети заједно, не само свима на Балкану него и многима у Европи, иако ни код нас није све иделно.

  • Како видите политичку будућност Војводине?

– Свима нама је место у Европи, и Мађарима и Србима и осталим народима Југославије. Нема и не сме бити затварања, већ морамо сарађивати у свим областима живота међусобно, а онда и са суседним земљама и целом Европом. Само тако ће доћи до инвестиција у нашу земљу, запошљавања, увођења нових технологија. Ми смо вредни људи, нису наши грађани кривци за беду у којој живе, већ су челници бившег режима упропастили ову земљу, и Србе и мађаре и све остале довели у ћорсокак. Али способнији смо од свих других на овим просторима да за кратко време станемо на ноге и стигнемо свет и побољшамо стандард. Они који су нас довде довели морају да одговарају по сваку цену – ту нема опраштања. Кад то урадимо имаћемо мир и толеранцију који су неопходни предуслови за просперитет свих грађана.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Осиромашени уранијум доводи до повећања обољелих од малигних тумора

Prenosimo

Протагонисти хашке и НАТО историје прогоне неистомишљенике

Prenosimo

„Путин мора да изведе неки трик…“

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x