Богаташи морају да докажу порекло новца

“ПОЛИТИКА”  СА НОВИМ ПРЕДСЕДНИКОМ КОМИСИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

 

  • Шта подразумева „санитарни кордон” Александра Радовића. –
  • Држава мора да стане на пут онима који су зарађивали, а нису плаћали порезе

Пише: Ј. Вукелић

Александар Радовић, нови председник Комисије српске владе за испитивање злоупотреба у привреди и финансмјском пословању, прихватио се „тешког чиновничког посла” у земљи која је била „рај за нелегалне приходе” обећавајући беспоштедну битку за наплату пореза.

Иако недовољно познат широј јавности, Радовић инсистира да жели да тако и остане: „Овај посао схватам нормалним, а Влада Србије ме је поставила да радим, да откријем злоупотребе моћних људи и фирми у последњих десетак година и да истовремено, са својим сарадницима, учиним све како би држава од њих „узела” оно што јој припада и вратила у буџет.

Како отето од грађана и државе вратити у буџет?

„Моје је да радим, а министри и влада ће да дају изјаве. Нећу да дајем било каква мегаломанска обећања, ово је тежак чиновнички посао где су неопходни врсни стручњаци и експерти. Радићемо у тишини, али резултати рада ће би-ти јавни. Не желим личну промоцију у овом послу јер нигде у свету нико не зна ко су људи који раде овакав посао. И не треба да знају. Али, сви треба да знају резултате овог посла.”

 

Најважнија је организација

Радовић, који се недавно вратио у земљу из Париза где живи, ма-гистрирао је финансије на Универ-зитету у Нансију. Као стручњак за пословно и пореско право и за рачуноводствене технике и фина сијску контролу и анализе, постављен је недавно за директора Републичке управе јавиих прихода. Како ће радити на овом месту и водити Комисију било је питање на које је одговорио као „из топа”.

……………………

Необичан функционер

Рођен 1965. Радовић је завршио високе школе у Француској, гимназију у Паризу, а потом је дипломирао и магистрирао на Универзитету у Нансију из области финансија.

Говори француски и српски, али одлично познаје енглески, шпански и руски. Био је генерални директор компаније „Тракс“ из Единбурга, која се бави развојем и продајом рачуноводствене и финансијске опореме и решења. Ова компанија делује у скоро свим западноевропским земљама. Свира класичну гитару и клавир. Бави се тенисом, пливањем, стрељаштвом и клизањем. Породица му живи у Паризу, није ожењен.

……………………. 

Наплата пореза – главни циљ

„Нећу дати оставку на ову функцију. Видео сам шта и како Комисија треба да ради. Формираћемо тим стручњака и експерата и овде је важно да се добро организује посао. Све државне и финансијске институције даваће нам извештаје, документе и материјале почев од Народне банке, ЗОП-а, Савезне царине, МУП-а до Министарстава финансија и спољне трговине.”

Радовић објашњава да је Србија била прави рај за нелегални извор прихода и да је његов главни посао и у Републичкој управи прихода и у Комисији да наплати порез. И то посебно порез оним богатим појединцима који су имовину и новац стекли на основу привилегија

„Држава мора да стане на пут онима који су зарађивали, а нису плаћали порезе, Свуда у свету постоје покушаји избегавања пореза, али постоје врло ефикасни меха­низми којим се држава штити и којима успева да натера грађане да порез плате. Затвор због неплаћеног пореза је нормална ствар већ деценијама у свету. После12 година политичког терора у овој земљи нећемо увести порески терор, али ћемо увести .санитарни кордон’ за оне који су држави и грађанима дужни новац од пореза.”

Тетка са Новог Зеланда

  • На какав кордон мислите?

„Прво, нема више лагања одакле вам толика велика имовина и рачуни са огромним свотама у банкама. То ће сви морати да докажу кад им будемо тражили. Ако је од тетке са Новог Зеланда – у реду, важно је да је плаћен порез. Али, ако није од тетке, мораће да докажу одакле им и за њих неће бити пасоша да би остали у земљи док не регулишу своје обавезе.”

Радовић сматра да ће у свом послу имати пуну помоћ и сарадњу свих државних институција како би добио потребне информације и документе. Али, не само то:

„Очекујем велику подршку и разумевање за овај наш посао и од суседних држава, али и земаља Западне Европе. По посебној процедури тражићу да на основу сумњи и доказа дођемо до података о милионским сумама на рачунима неких наших грађана. Тада ће они морати да докажу одакле им толики новац и да онда покажу да ли су платили порез или не. Ту опраштања неће бити. За овај посао треба времена и желим да јавност зна да ћемо радити педантно и стрпљиво, нећемо журити да не бисмо погрешили. Нико нам није дао рокове, али могу да кажем да ћемо до јесени урадити велики део посла. Сви грађани и јавност на време ће о свим важним детаљима бити обавештени. Очекујем тешкоће у овом послу и ту сам реалан.”

…………………..

О корупцији

– Уз помоћ корупције појединци себе стављају у привилеговани положај и дају подстрек другима да се понашају исто. Корупција дискредитује политичку структуру и доводи у сумњу да власт не ради у корист општег интереса. Корупција је у нашем друштну један од главних разлога друштвене неправде, а то може да доведе до социјалне експлозије. У том процесу оштећен је сваки грађанин. Корупција напада правпи поредак, али и грађанске слободе – ставови су младог стручњака Радовића о корпуцији.

…………………..

  • Да ли верује у успех?

„Верујем, надам се да ћемо на задовољство грађана напунити државну касу. Чека ме тежак посао и само луд човек не би био забринут знајући у шта улазим.”

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Зашто су у бирократе ЕУ у Бриселу усвојили резолуцију уперену против Српске православне цркве

Gost autor

Завршна тачка уклањања Срба – Вршена убиствима и асимилацијом

Prenosimo

Бајатовића нико од студената никада није видео  у просторијама Факултета ТН-а

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1
0
Would love your thoughts, please comment.x